Obstawa ze skrzydłowych - jaka najlepsza?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Stalovy
x2

Obstawa ze skrzydłowych - jaka najlepsza?

Post by Stalovy »

Hej, witam!
Zastanawiam się właśnie jakich skrzydłowych (może lepiej powiedzieć: "obstawę") dać do ochrony Delfinów (ładowność zapgrejdowana na maxa), ciężko pracujących jako Tradery... co mi polecicie? Jakie statki (myślałem o Orinoko lub Piramidkach) i w jakiej ilości (z jakim uzbrojeniem) dałyby radę obronić moich handlarzy przed czyh(ch?)ającymi na nich niebezpieczeństwami?? Jaką broń przydzielić pilotowi Delfina aby mógł czynnie pomagać w zwalczaniu zagrożeń? Help!
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
j77jack
x2

Post by j77jack »

Pomysł troche dziwny :idea: :? u mnie na poczatku tez wprawdzie delfinki pływały, ale w miare napływu kasu jak z wszystkich zrobiłem full wypas to i zdychac przestały. Obecnie po dodaktowych doładowaniu kasy same gonnery handelek prowadza( i wtedy to inni potrzebuja obstawy :twisted: choc im ona nic nie daje). Jadyna rzecz która taka obstawa z m4/m3 załatwi to twoja grafika (przy 30/40 traderach)bo musiało by latac tego złomu z 3/4 na jednego tradera a i tak przy stratach w walce taniej wyjdzie kupic nowego tradera nawet full wypas -choc doswiadczenia szkoda. U nie jak jakis bardzo niemiły sektor to puszaczmłem z org. kajmana(szybki i niezle uzbrojony jak na tradera).
Edit: a do obrony u nie kiedys najlepiej szło na kilka sektorów z m2-odys( na skrypcie Adama00)
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Nie pamiętm jak jest pod względem komend bojowch ale Iguany w konfiguracji 3xID i 1XGPAC dają sobię radę ze wszystkim poniżej m6 w walkach OOS. U siebie używam kilku do ochrony sektorów i co prawda czasami giną , jeśli wpadną na duży klaster ale do eskortowania handlowców powinny być akurat. ( zresztą podobno w OOS liczy się siła ognia i moc osłon przy generowaniu wyniku a Iguana w tym pierwszym przewyższa większość korwet ). Przekonaj się zresztąsam wpuszczając Iguanę do sektora pirackiego i daj jej rozkaz ataku a potem siedząc w ciepłym fotelu kilka sektorów dalej pijąc zimny browar oglądaj rzeź toczącą się a mapie , wbrew pozorom jest to dość emocjonujące :D .
In the grim darkness of the far future, there is only war...
j77jack
x2

Post by j77jack »

Black-Templar wrote:Nie pamiętm jak jest pod względem komend bojowch ale Iguany w konfiguracji 3xID i 1XGPAC dają sobię radę ze wszystkim poniżej m6 w walkach OOS. :D .
to sie zgadza, ale Stalovy chce do kazdego tradera dolozyć taka bande- chyba lepiej wyjdzie z "obronca sektorów"Adama00 :D :D :D
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Jaką bandę ? Wystarczy jedna :D . Ale rzeczywiście jeśli do każdego ts dodać iguanę to przy wielu transportowcach taniej będzie powsadzać w każdym sektorze po m6.
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Wiecie, można zrobić patrolowce w sektorach, w których będę handlował, nie trzeba by wtedy dawać obstawy, ale jeśli traderowi wpadnie do głowy 'dziwny i niepokojący' pomysł udania się do niestrzeżonego sektora, bo tam akurat towar jest o 1 credit droższy/tańszy...? Musi mieć jakąś obstawę, na wypadek Khaaczek lub innych Piratów.
Dobry byłby jakiś skrypt dla patrolowców, żeby sprawdzały dokąd mój trader leci i czy w docelowym sektorze jest inny patrolowiec, a jeśli nie ma, to automatycznie włączały by tamten sektor do swojego rewiru patrolowego. W ten sposób cały czas była by jakaś ochrona...
Albo skrypt dla tradera, żeby sprawdzał, czy w sektorze do którego chce lecieć jest patrolowiec.

A propos skryptów: czy istnieje jakiś skrypt dla statku pasażerskiego, żeby sam zabierał i 'oblatywał' wycieczki?
j77jack
x2

Post by j77jack »

Stalovy wrote: A propos skryptów: czy istnieje jakiś skrypt dla statku pasażerskiego, żeby sam zabierał i 'oblatywał' wycieczki?
No nie teraz to ty chcesz skrypta na statki "łowców niewolników" :lol: :D :D :D przeciez jak bierzesz wycieczke i zmieniasz statek to masz "towar" w ładownii, a wycieczki bez Ciebie czyli osobistego pilota niee budiet :twisted: statek bez pilota robiłby chyba od tazu z wycieczki "towar" Swoja drogą fajny pomysł :twisted: :twisted: tylko miejsc na sprzedaz tego "towaru" troszke mało :( .
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

W sumie wszystkie tradery jakie mi zginely to delfiny, mam jeszcze Demetry - te wszysciutkie zyja mimo ze byly czesto atakowane. Najwyrazniej wysoka predkosc i 3 tarcze pozwalaja im uciec.. albo po prostu maja wiecej szczescia :) No i raczej nie chce miec pelno latajacego zlomu (obstawa) lepiej wrzucic jakiegos szybkiego m6 do sektora.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

j77jack -> No tak, masz rację. Zapomniałem jakoś, że wycieczki bierze się z BBS. :oops:

Tadeus1 -> Racja, przecież lepiej jest mieć tradery mniej pojemne, za to szybsze (było w którymś wątku). Chyba nawet szybciej będą zarabiały, co w efekcie przyniesie więcej creditsów w tym samym czasie. Pomyślę nad wymianą Delfinów. Demetery powiadasz...? Hmm...
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Ale to tez zalezy..
Jak mam towary XL badz bardzo duze ich ilosci to biore Demetery
Jak mam cos ponizej L i male ilosc (tuby,krzystaly itp) to daje jakiegos TP, najlepiej pewno Iguane. Delfiny maja jedna wielka zalete. Jak juz znajda dobra okazje zakupu/ sprzedazy to opyla/kupia wszystko wlasnie za TE dobra cene. Cale 3000. Jak bedziesz mial cos szybkiego i malego to sprzedasz/kupisz tak tylko mala ilosc a potem cena juz nie bedzie taka korzystna.
Tak wiec wszystko ma swoje wady i zalety :)
Jako ze ja 80% fabryk mam polaczonych i produkuje wszystko glownie dla siebie, to moge spokojnie inwestowac w szybkie statki bo ceny sie nie zmieniaja. Jednak jesli ty kupujesz surowce od obcych stacji (co w sumie czesto sie bardziej oplaca) to wazne moga byc duze pojemnosci ladowni.
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Nie wiem, czy mogę się wtrącić, ale moim zdaniem najlepszymi skrzydłowymi są Borońskie P... ... nie ważne :D. Ale one są najlepsze.

OT:
stalovy wrote: Bez podpisu jak bez ręki. Wskaż w tym zdaniu co najmniej 2 rzeczowniki :D
Ja wiem!! :D
Spoiler
Show
W tym zdaniu jest 5 rzeczowników:

bez - roślina lub ciastko. x 2
jak - zwierzę. x 1
podpis - x 1
ręka - x 1
Czy dobrze mówię, Stalovy?? :D
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dobrze, Neiklot, bardzo dobrze! Ciekawe, kto Ci pomagał? ;)
j77jack
x2

Post by j77jack »

[quote="Stalovy Pomyślę nad wymianą Delfinów. Demetery powiadasz...? Hmm...[/quote]

Stalovy mam ze 40traderów u mnie najwiecej zarabiaja Gonnery(23szt), po nich delfin(5) i kajman(5)-reszta to jakies zdobyczne badziewie. Jak masz jakis niebezpieczny sektor to Gonner wszystko załatwi(kiedys po kasacji 2xXenon sektor Blaszaki robiły wedrówki ludów- do9M1/m2 + jakis złom, latały tam Gonnery i kajmany i nic mi nie utłukli). Tylko zanim puszczam tradera robie mu full wypas(pola dodatki i broń-koniecznie miks jony lub GFu+ najlepsza inna mozliwa dla danego statku bron.- jak cie nie ma w sektorze to licza sie tylko cyferki 2xjony+2xplazma beta=okolo 27tys.siły :twisted:
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Hmm a da sie jakos bez modow zdobyc statki gonnerow nie psujac sobie z nimi stosunkow ?
j77jack
x2

Post by j77jack »

Tadeus1 wrote:Hmm a da sie jakos bez modow zdobyc statki gonnerow nie psujac sobie z nimi stosunkow ?
Niestety :( mozesz w orginale bez moda przejac ( :twisted: , ale pasazera , transportowy jest tylko w modzie ,ale to fajny potworek- nie do ubicia)
speed ok.230 4podwieszenia na bron(wszelka do wyboru np. jony+plazma+GFU), 3X25mw tarcze, ładownia 2500. :twisted:
....mam nadzieje ze czegos nie pozajaczkowałem bo pisze z pamieci.
Tadeus1
x2

Post by Tadeus1 »

Cos ten caly gonner mod pachnie mi wygrzewem.. Chyba wole jednak zostac przy normalnych statkach niz sciagac jakies przepakowane potwory, chociaz w sumie i tak bardziej przegiete niz osprey to nie beda :)
j77jack
x2

Post by j77jack »

Osprey to dzidzi przy Gonnerskim M3 czy M2- ale te potworki maja swoja cene M3 z dodatkami ok 8baniek M2 z dodatkami ok 350/450, a Gonnera zapusc jak ci zacznie wiac nuda z orginała bo tam nie tylko ty takimi latasz ,ale inni tez (np.Piraci) i jak nie masz kasy na dobre statki(przynajmniej Iguana full wypas czy jakis M2) ,albo statkow to z ciebie papu dla rybek będzie :twisted:
Arleonenis
x3tc

Post by Arleonenis »

najlepiej się sprawdzają ospreye patrolujące co bardziej niebezpieczne systemy (w których nie ma npców patrolujących sektory), wiem że jest to troche kosztowne ale jedyne skuteczne jakie znalazłem

Return to “Polskie / Polish X-Forum”