Problem z fabryka - X-BTF

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Ivil

Problem z fabryka - X-BTF

Post by Ivil »

Wiatm wszystkich wlasnie niedawno zaczalem grac w X (wczesniej gralem w Elite) i mam problem. gram w wersje podtawowa Xbtf (dla fabuly) kupilem se SPP i umiescilem w Greater Profit. i wasciwie na tym koniec. ty mam do niej kupic jakies frchtowce jesli tak to gdze? dziekuje za odpowiedzi

P.S jak dziala i jak sie uruchamia Eclyptic projector??
BQB
x2

Post by BQB »

Hmm... z tego co pamiętam trzeba było samemu obsługiwać swoje stacje. A ecliptic projector to chyba G z klawiatury (nie ma tego w helpie :gruebel: :?: )
Ivil

Post by Ivil »

ale w takim razie jaki sens bylo by ustac ceny na towary na wlasnej stacji? ktos musi to jakis obslugiwac tylko jak?? bardzo wszystkich prosze o jakas wstazowke
Wou
x4

Post by Wou »

G działa w X2. W BTF było to chyba F5.
Co do fabryk, to można kupować frachtowce, ale nie w elektrowni. Nie mam pojęcia dlaczego... Może dlatego, że jest najtańsza(?)?
Image
Ivil

Post by Ivil »

1)ok dziekuje
2) inna sprawa to czy aby zbudowac silicon mine albo Ore mine musze najpierw znalezc odpowiedni asteroid?? probowalem zbudowac ore mine w Seizwell ale ciagle albatros mi mowil ze nie mam miejsca.
3) czy moge kupic frachtowiec i przetransferowc go do elektrowni.
4) chcialem podzekowac wszystkim za pomoc
Wou
x4

Post by Wou »

Niestety chyba nie. Frachtowce kupujesz bezpośrednio w fabrykach, i są na stałe do nich przypisane.
Można za to wykożystać myśliwce z fabryki jako własną obstawę.
Image
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Ivil wrote:2) inna sprawa to czy aby zbudowac silicon mine albo Ore mine musze najpierw znalezc odpowiedni asteroid?? probowalem zbudowac ore mine w Seizwell ale ciagle albatros mi mowil ze nie mam miejsca.
Cześć, musisz podlecieć trochę bliżej, nacelować wybrany asteroid i wtedy dopiero rozkazać budowę lecącemu za Tobą Albatrosowi.
Nic to nie da. Elektrownie w X-BtF musisz sam zaopatrywać. One i tak dają dużo zysku, więc ta zmiana w programie była wtedy potrzebna ;-)

klarix
Ivil

Post by Ivil »

klarix wrote:
Ivil wrote:2) inna sprawa to czy aby zbudowac silicon mine albo Ore mine musze najpierw znalezc odpowiedni asteroid?? probowalem zbudowac ore mine w Seizwell ale ciagle albatros mi mowil ze nie mam miejsca.
Cześć, musisz podlecieć trochę bliżej, nacelować wybrany asteroid i wtedy dopiero rozkazać budowę lecącemu za Tobą Albatrosowi.
Nic to nie da. Elektrownie w X-BtF musisz sam zaopatrywać. One i tak dają dużo zysku, więc ta zmiana w programie była wtedy potrzebna ;-)

klarix
dzieki. udalo mi sie zbudowac ore mine w siezwell ale chyba na byle jakim asteridzie.
1) czy jest to powodem slabego wydobycia ??
2) czy wspolczynnik ilosci surowaca na poziomie 20 to duzo??
3) czy mozna zdemontowc fabryke ??
4) jesli nie to czy groza mi jakies represje za niszczeina wlasnej floty i instalacji??
dziekuje za pomoc
Kerrick
x2

Post by Kerrick »

ad. 1 Tak.
ad. 2 Średnio.
ad. 3 Nie.
ad. 4 Raczej nie, ale nie rób tego. Dostosuj kopalnię tak by mogła działać bez twojego wsparcia (własny zaopatrzeniowiec, cena sprzedazy na poziomie srednim, ale oplacalnym) i zostaw. Raz na jakis czas sprawdzaj ile zarobila, nadwyzke kasy zabieraj i kontynuuj przygode. Moze bledem bylo stawiac kopalnie na slabym asteroidzie ale wiekszym bedzie ja niszczyc. Z biegiem czasu interes sie zwroci i zacznie przynosic niewielkie, ale zawsze zyski.

Pozdroovka.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Ivil wrote:1) czy jest to powodem slabego wydobycia ??
To się tylko wydaje. Poczekaj.
2) czy wspolczynnik ilosci surowaca na poziomie 20 to duzo??
Na te okolice to dużo. Sprawdź sam: Seizewell

klarix
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

możesz także wykorzystać fakt że ustawiająć cenę sprzedarzy na najniższą a zakupu na najwyższą i tak zarobisz, albo jak chcesz szybciej >>ustawiasz najniższą sprzedarzy czekasz aż podleci klient i szybciutko przed nim dokujesz i zmieniasz na najwyższą, jeżeli kupcy nie wykupią twojego towaru do zera to żaden z transportowców choćby wysłany z najdalszego zakątka nie zawróci tylko przyleci i zrobi zakupy
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Ivil

Post by Ivil »

dziekuje wszystkim za pomoc a z ta kopalnia w Seizewell to jest tak ze ona w zasadzie to mi sie zbudowala na czymkolwiek nawet nie wiem czy byl to asteroid z pokladami ore czy siliconu. czyli albatros zbuduje mi ore mine na asteroidze ktory ostatnio mialem namierzony. jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc

Return to “Polskie / Polish X-Forum”