"X3: Reunion" zamiast "X2: The Return"

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

"X3: Reunion" zamiast "X2: The Return"

Post by klarix »

Widzę, że jeszcze nie ma tutaj tej informacji.

Zmiana kursu: Egosoft rezygnuje z "X²: The Return" i zapowiada na jesień nową grę "X³: Reunion".

Jeśli ktoś ma już przetłumaczone oficjalne wiadomości, to prosze tutaj wstawić. Mój polski nie nadaje sie na to ;-) Gamer77? Sauron11?

klarix
Last edited by klarix on Thu, 13. Oct 05, 11:36, edited 2 times in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pozwoliłem sobie skorygować temat, bo jakieś dziwne znaki powychodziły :wink:
Do czasu polskiej wersji - link do wersji angielskiej:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=78922

Edit: A po korekcie klarixa wygląda jeszcze lepiej :D

Co do tłumaczenia to ja też odpadam, w weekend zajmuję się Readme do Pluginów :)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Miejmy nadzieję, że X3:R wynagrodzi nam 'stratę' X2:TR... i nie obciąży zbytnio naszych procesorów i kart graficznych :D
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Przetlumaczylem tekst Bernda. Na X2-OU (Online) chyba jeszcze troche poczekamy, bo tym "wielkim krokiem", o ktorym mowil juz kiedys w wywiadzie jest wlasnie X3. Przeczytajcie:

Witam,

Dziś możemy was powiadomić o dość dramatycznych zmianach w związku z naszymi planami dotyczącymi przyszłości wszechświata X.
X2: The Return nie powstanie. Za to, już w trzecim kwartale 2005 roku światło dzienne ujrzy całkowicie nowy produkt - X3: REUNION.

Większość zapowiadanych cech, które miały się znaleźć w X2: The Return ujrzycie również w X3: Reunion. Oczywiście X3 to o wiele więcej jak tylko nowa nazwa planowanego rozszerzenia.

Już od pewnego czasu pracowaliśmy równocześnie nad dwoma produktami. X3 miało być tym "większym krokiem", który planowaliśmy uczynić po wydaniu X2: The Return. X3 odróżnia się od swego poprzednika przede wszystkim nowym, ulepszonym silnikiem graficznym. Również wprowadzenie wielu ulepszeń stanie się teraz możliwe, ponieważ X2 było planowane jako rozszerzenie kompatybilne z zapisanymi stanami gry, dlatego te nowe cechy pozostały zarezerwowane dla X3.

Ostatnio coraz bardziej stawało się oczywiste, że najlepszym rozwiązaniem byłoby wydanie naprawdę nowego, wspaniałego produktu przez połączenie najlepszych pomysłów obu planów, zamiast wyprodukowanie dodatku, który wiele rzeczy potrafi w sposób połowiczny, a wolelibyśmy od razu solidnie rozwiązać tę sprawę.

O detalach dotyczących X3: Reunion zostaniecie poinformowani w ciągu kilku następnych tygodni. Teraz kilka najważniejszych faktów technicznych w krótkim zestawieniu:

Ukształtowanie wszechświata:
X3: Reunion pozwoli nam na o wiele potężniejsze przekształcenie wszechświata, niż umożliwiłoby to X2: The Return. Sektory będą się wyraźnie różnić od tego co poznaliśmy. Więcej na ten temat dowiecie się w ciągu kolejnych miesięcy.

Gospodarka:
Teraz otworzyła się nam możliwość obliczenia nowych ustaleń cenowych oraz produktywności fabryk. Na tym obszarze zdobyliśmy przez Devnet kilku nowych programistów, który zaproponowali wspaniałą koncepcję w celu ulepszenia gospodarki. Oprócz tego ma się stać możliwe wprowadzenie bardziej dramatycznych zmian we wszechświecie X, które gra będzie mogła tolerować. Ponieważ program sam potrafi aktywie zrównoważyć gospodarkę, nie musimy być z misjami tacy ostrożni by nie wprowadzić zbytnich zmian we wszechświecie.

Silnik graficzny (Graphic-Engine):
Do wydania X3 chcemy dokonać znaczące przekształcenia wszechświata X. Nasz całkowicie nowy, bazujący na DirectX 9 (wykorzystujący Pixelshader) engine graficzny pozwoli nam na użycie znacznie bardziej szczególowych modeli oraz specjalnych shader-efektów dla wielu efektów specjalnych.

Interfejs:
Interfejs użytkownika jest kolejnym powodem zjednoczenia X2: The Return oraz X3: Reunion. Jak już mogliście przeczytać z wcześniejszych wywiadów, już od dłuższego czasu eksperymentujemy z nowymi menu i innymi formami sterowania grą. W X2: The Return byłoby nie możliwe zrealizowanie wielu nowych pomysłów. Wszystko musiało być kompatybilne ze sposobami kontroli z X2: The Threat.

To jedynie kilka najważniejszych nowości. Więcej szczegółów na ten temat znajdziecie w artykułach prasowych, które Deep Silver oraz Enlight dziś opublikuje. Dalsze detale zostaną wyjawione w przyszłym tygodniu.

Proszę, nie bądźcie zbyt smutni z powodu nie pojawienia się rozszerzenia. Mamy nadzieje, że zrozumiecie powód naszej decyzji i traktujecie X3: Reunion jako to czym jest: najlepsze X od czasów istnienia X uniwersum :wink: .
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

W sumie to Vill miał to przetłumaczyć na polski, ale nic to, z chęcią poczytałbym jego wersję, zobaczymy która będzie lepsza :)
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Vill
x2

Post by Vill »

Dzisiaj EGOSOFT ogłosił początek nowej ery dla gier z serii X. Nagradzana gra X2: THE THREAT miała się wkrótce doczekać rozszerzenia o nazwie X2: THE RETURN. Niestety nic z tego. Najistotniejsze elementy rozszerzenia zostały wykorzystane do stworzenia X3: REUNION, gry nowej generacji.

W trakcie prac nad X2: THE RETURN EGOSOFT zdał sobie sprawę, iż rozszerzenie zaczęło żyć własnym życiem. Ilość pomysłów pochodzących od graczy czekających na wykorzystanie w (i tak już przepełnionym) dodatku oraz szybko postępujące prace nad stworzeniem silnika do X3 nasuwały tylko jeden logiczny wniosek - wydanie nowej gry.

X3: REUNION wykorzystuje mechanikę gry nowej generacji, stworzonej aby zanurzyć gracza w najbardziej realistycznym i tętniącym życiem świecie jaki kiedykolwiek stworzono. Ogromny wysiłek włożono w pracę nad silnikiem graficznym, wykorzystując technologię Direct X 9 do jej granic, tworząc fantastyczne efekty graficzne i uderzająco realistyczne modele okrętów. Ekonomia w X3: REUNION jest bardziej złożona niż w poprzednich grach spod znaku X. Dodajmy do tego mocno "podrasowane" systemy A.L. (Artificial Life), a wszechświat X3: REUNION stanie się miejscem, które nieustannie się zmienia. Miejscem, w którym czyny gracza naprawdę mogą zmienić historię. Dzięki zaangażowaniu graczy w proces tworzenia gry w ostatecznej wersji X3: REUNION zobaczymy wiele nowatorskich pomysłow zaproponowanych właśnie przez graczy. X3: REUNION pozwoli również na zabawę we wszechświecie X na platformie innej niż komputer PC, ponieważ gra będzie również miała wersję konsolową (TBA).

Bernd Lehahn, szef EGOSOFTU, powiedzał - "X3: REUNION to kolejny wielki krok na drodze ewolucji tego typu gier. Decyzja o wydaniu X3 pozwala na wykorzystanie wielu pomysłów graczy. X2 ustawiła poprzeczkę ale X3 przebije ją pod każdym względem."

Wypowiedzi developerów:

"Egosoft nie mógł wybrać lepszego momentu na decyzję o przejściu z X2: The Return prosto do X3. Pozwala nam to zarówno na spełnienie naszych własnych marzeń o wszechświecie X, jak i na pokazanie naszym graczom jak naprawdę miał wyglądać świat X. Przeszliśmy długą drogę i wreszcie dochodzimy do celu. Czas pokazać światu NASZ świat. Czas pokazać Wam X3!" - Ivan Tefalco

"Tą decyzją Egosoft pokazał, że ich pomysły były zdecydowanie za duże, aby dały się pomieścić w zwykłym "dodatku". Jedynie cała gra mogła nasycić głód fanów i samych developerów. Uważam, że decyzja Egosoftu jest właściwa. Ta gra odkrywa nowe horyzonty, wyznacza nowe kierunki i jest naprawdę olbrzymia - tylko sequel był w stanie podjąć takie wyzwanie." -Tristan D. Fisher

"Fabuła jest tak fantastycznie rozbudowana i z tak dużą ilością zachodzących zdarzeń, że gra sprawia wrażenie filmu... przy którym X2 wygląda jak trailer." -Brian Ronald

http://www.egosoft.com/news/images/news ... 17_001.jpg http://www.egosoft.com/news/images/news ... 01_th1.jpg

http://www.egosoft.com/news/images/news ... 17_002.jpg
http://www.egosoft.com/news/images/news ... 02_th1.jpg

http://www.egosoft.com/news/images/news ... 17_003.jpg http://www.egosoft.com/news/images/news ... 03_th1.jpg
Temporalily suspended in a time lapse...
Vill
x2

Post by Vill »

Kciał? To ma! :wink:

Witajcie,

Dziś możemy ogłosić dość dramatyczną zmianę planów dotyczących przyszłości wszechświata X. Prace nad planowanym rozszerzeniem X2: The Return zostaną wstrzymane. Zamiast tego w trzecim kwartale 2005 roku wydana zostanie nowa gra pod nazwą X3: REUNION.

Większość elementów zapowiadanych w X2: The Return znajdzie się w X3: REUNION ale X3 to oczywiście o wiele więcej niż tylko nowa nazwa dla starego rozszeżenia.

Już od dłuższego czasu pracowaliśmy równolegle nad dwoma produktami. X3 miało być kolejnym krokiem po wydaniu X2: The Return. X3 przede wszystkim wprowadzałoby poprawiony silnik graficzny, jak również multum nowych elementów graficznych. Również wiele nowych aspektów gry, które nie mogłyby się znaleźć w rozszerzeniu (ze względu na kompatybilność z zapisanymi grami z X2), znalazłyby się dopiero w X3.

W ostatnich miesiącach coraz bardziej oczywiste stawało się, że najlepszym wyborem będzie wydanie jednego, zdecydowanie przewyższającego poprzedni, produktu. Wydanie rozszeżenia, w którym wiele rzeczy mogło zostać zrealizowane jedynie połowicznie, a wkrótce potem nowej gry, mijałoby się z celem.

Wiele szczegółów dotyczących X3: REUNION będzie zamieszczanych tutaj w nadchodzących tygodniach, ale pozwólcie, że omówię tu pokrótce najważniejsze kwestie:

Wszechświat:
X3: REUNION pozwoli na dokonanie bardziej dogłębnych zmian na mapie wszechświata niż byłoby to możliwe w innej sytuacji. Sektory będą się znacząco różnić od tego, do czego przywykliście. Więcej szczegółów na ten temat wkrótce.

Ekonomia:
Teraz mamy możliwość całkowitego przemodelowania cen i stosunków towarowych pomiędzy fabrykami. Nowy zespół programistów pozyskany z Devnetu wpadł na doskonały pomysł na zmodyfikowanie ekonomii. Pomysł ten możemy teraz połączyć z pewnymi nowościami, tworząc w ten sposób zdecydowanie bardziej złożony model ekonomii świata X. Część tego samego projektu pozwoli na dokonywanie poważniejszych zmian we wszechświecie. Fabryki mogą ulec zniszczeniu wskutek działań wojennych, a gra automatycznie znajdzie sposób na przywrócenie równowagi...

Grafika:
Planujemy dokonać daleko idących zmian w wyglądzie wszechświata X. Nasz nowy, w całości oparty na Direct X 9, silnik graficzny pozwala na oddanie większej ilości szczegółów i wykorzystywanie shaderów do tworzenia efektów specjalnych.

Interfejs:
Interfejs użytkownika to kolejny ważki powód przejścia od razu do X3. Z kilku wywiadów mogliście się dowiedzieć, że eksperymentujemy z nowymi rodzajami menu i nowatorskimi sposobami kontrolowania naszych poczynań w grze. Jednakże wiele z tych nowych elementów nie mogłoby zostać umieszczonych w X2: The Return. Powód – kompatybilność z X2: TT.

To tylko kilka spośród najważniejszych elementów. Więcej szczegółów będzie można znaleźć w oficjalnych artykułach prasowych Deep Silver i Enlight, które zostaną opublikowane jeszcze dzisiaj. W kolejnych tygodniach informacji będzie przybywać.

Mamy nadzieję, że rozumiecie powody takiej decyzji i wspieracie nas w naszych wysiłkach. -Bernd
Vill
x2

Post by Vill »

Heh, a ja podrzuce komentarz z angielskiego forum.

X3 zapowiada sięfenomenalnie... tylko czy mój komp to dźwignie :?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dzięki Vill. Właśnie o coś takiego chodziło :D

PS. Pozwoliłem sobie skorygować kilka literówek :)
garghgor
x3tc

Post by garghgor »

Vill wrote: X3 zapowiada sięfenomenalnie... tylko czy mój komp to dźwignie :?
Pozyjemy, zobaczymy. Mam nadzieję, że nie wprowadzą myszkologi jak we Freelancer'ze, bo to byloby zabojstwem dla tej gry.
Z drugiej strony już zbieram kasę na GF 6600GT to może chociaż troche se w X3 pogram.

A czy faktycznie ja zobaczymy w III kwartale? szczerze wątpię, skoro w przeddzień premiery X2:the Return ogłasza się jego upadek.
Garghgor Ug Nazghorskumm

'Ere we go, 'ere we go throu da kosmos
Wou
x4

Post by Wou »

X3.... Fajnie. Ale i niefajnie zarazem.
To po to ja armie niszczycieli zbierałem, żeby mi teraz napisali, że nie będzie kompatybilna z sejwami?:shock: Argh...
Mówi sie trudno, trzeba będzie znów wbić się w ciasny kokpit disko i ciułać na pierwszą fabrykę. W zasadzie to jest to esencja gry, i gdybym podchodził do dodatku z eskadrą kilkunastu odysów to był by on chyba za krótki. Mimo wszystko troche szkoda będzie porzucić pracowicie zbudowane imperium.
Image
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

garghgor wrote:A czy faktycznie ja zobaczymy w III kwartale? szczerze wątpię, skoro w przeddzień premiery X2:the Return ogłasza się jego upadek.
To nie jest upadek TR. Wszystko to nad czym developerzy pracowali dla TR przechodzi do projektu X3, zmienia się po prostu nazwa projektu.
Kiedy X3 będzie ukończona trudno powiedzieć, osobiście też wątpię w III kwartał, raczej IV dla wersji angielskojęzycznej.
Co będzie z polską wersją to zależy od polskiego wydawcy. Jak narazie TopWare nie odpisał na żaden z dwóch maili z propozycją współpracy, jakie do nich wysłałem. Widać nie są zainteresowani :wink:
(Choć na pewno dobrze poinformowani, bo zmienili już w planach na stronie X2:TR na Reunion)
Last edited by Sauron11 on Sat, 19. Mar 05, 17:52, edited 1 time in total.
j77jack
x2

Post by j77jack »

garghgor wrote:
Vill wrote: X3 zapowiada sięfenomenalnie... tylko czy mój komp to dźwignie :?
Z drugiej strony już zbieram kasę na GF 6600GT to może chociaż troche se w X3 pogram.
.
He he :D o tym niestey myslalem wymieniajac karte... na GF6600GT pod AGP ..
Jeszcze tylko 2GB ram/400 i moze (jak znowu czegos nie doloza lub wymysla) zagram w X3. Nie wiedziec czemu słysząc o PEŁNYM wykozystaniu directa9 , mam jednoczesnie i nadzieje ze bedzie super jak i obawy ,co za komp. to do diaska uciagnie ( X2 jest juz przeciez sprzetozerne) :?
ergo
x3tc

Post by ergo »

Mysle, ze oprocz wprowadzania nowych rzeczy, chlopaki z EgoSoft troche zoptymalizuja kod i x3 bedzie smigac :D
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

(wykorzystujący Pixelshader)
i tego się własnie bałem... bez nowej karty się nie objedzie... :(
:)
Visconius
x2

Post by Visconius »

Jestem sromotnie zawiedziony. Nie zwódz proszę nas Sauronie że wszystko co miało być w Return będzie w Reunionie. Nie bedzie zapewne kompatybilności wstecznej i znów trzeba będzie zaczynać od nowa.

Zresztą coś tu śmierdzi. Data wydania ENG miała być całkiem niedługo, gdy nagle stwierdzono że engine graficzny jest nieodpowiedni i trzeba zmienić. Myślę że chcą po prostu nas wydoić z kasy (dodatek choćby był stand alone byłby chyba tańszy). Nie mówiąc o tym ze do X3:Reunion to procesor będe musiał już napewno zmienić.
mcjanu
x2

Post by mcjanu »

Witam wszystkich...

Nie mogę się powstrzymać od podzielenia się moimi nadziejami, co do X3. Grając w X2 od pewnego momentu zaczęło mi czegoś brakować.
Przypomniałem sobie takie gierki jak X-Com czy Freelancer i pomyślałem jak fajnie byłoby, gdyby w X3 można było penetrując wszechświat - przeszukując sektory, wraki stacji, statków- móc znajdować i zbierać różne, czasami tajemnicze rzeczy (artefakty pozostawione po dziwnych rasach). Wykorzystywać je do udoskonalania statków i fabryk. Mieć własne laboratoria, które „rozpracowywałyby” artefakty produkując na bazie zdobytej wiedzy o nowych technologiach nowe ”zabawki”.

Taki rozwój technologii na bazie jakiegoś drzewa (jak nie odkryjesz technologii X to nie odkryjesz technologii Y) dodałby nowego wymiaru tej grze.

Pamiętam z forum jak dużo ‘radochy’ mieli gracze jak się okazało, że jakiś dodatek wprowadził do wszechświata ukryte stacje. Albo Ci, którzy chcieli wyśledzić, gdzie UFO ma swoją bazę. Nie miałbym nic przeciwko przeszukiwaniu granic wszechświata byle tylko znaleźć coś do odkrycia.

W nowinkach o dodatku X2-The Return pojawiło się hasło R&D (research & development). Ciekaw jestem czy zapowiada to możlowści, o których mowiełem, – chociaż trochę PROSZĘ...

:o
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Visconius wrote:Myślę że chcą po prostu nas wydoić z kasy (dodatek choćby był stand alone byłby chyba tańszy). Nie mówiąc o tym ze do X3:Reunion to procesor będe musiał już napewno zmienić.
Nic nie wiemy jeszcze o wymaganiach X3, więc nie ma potrzeby się zawczasu zamartwiać. Napewno to umarł Kopernik* :wink: .
Jeśli by wydali The Return to X3 i tak byłaby potem, co dałoby dwukrotny wydatek.
A obecnie to, co byłoby rozbite na dwie gry - będzie w jednej i za jedną cenę. Nie widzę w tym żadnego dojenia.

* Kopernik podobno była kobietą :wink:
Vill
x2

Post by Vill »

ergo wrote:Mysle, ze oprocz wprowadzania nowych rzeczy, chlopaki z EgoSoft troche zoptymalizuja kod i x3 bedzie smigac :D
Oj, po angielsku to się nazywa "wishful thinking"
Visconius
x2

Post by Visconius »

Sauron11 wrote:...nie ma potrzeby się zawczasu zamartwiać. Napewno to umarł Kopernik* :wink:
No nigdy nie wiadomo. Mówię tak nie bez powodu, grało mi się fajnie do pewnego momentu, a od dokończenia eksploracji kosmosu, postawieniu 30 stacji, zakupu 240 statków klas wszelakich, oraz wysłaniu ogromnej ilości Xenonów w Exodus do swych dawnych systemów, gra zaczeła sobie chrupać. Radeon 9500Pro wystarcza do komfortowej gry, 768Ramu raczej też, ale gorzej z prockiem bo to tylko Athlon 2000+. Przypuszczam iż optymalizacja kolejnej części raczej nie poprawi zbytnio wydajności. Może i jestem pesymistą ale za to jakie mam powody do frajdy jeśli jednak coś się z mych założeń nie sprawdzi :)
Sauron11 wrote:...Jeśli by wydali The Return to X3 i tak byłaby potem, co dałoby dwukrotny wydatek.
A obecnie to, co byłoby rozbite na dwie gry - będzie w jednej i za jedną cenę. Nie widzę w tym żadnego dojenia.

* Kopernik podobno była kobietą :wink:
Polemizował bym. Wszak wydawanie kolejnej części zaraz po dodatku byłoby bez sensu (zarzynanie kury zanim by było wiadomo jakie jajka znosi, może akurat złote). Myślę że X2 sobie odpuścili. Za dużo się fanom nie podobało, sami też nie byli zadowoleni, więc dla zatarcia złego wrażenia da się nowy tytuł.

*To co może Maria Curie-Skłodowska też??? :P

Return to “Polskie / Polish X-Forum”