Sector Trade MK3 - problem

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Rasalom
x2

Sector Trade MK3 - problem

Post by Rasalom »

Witam!
Gram w X2 spory kawałek czasu, ale pojawił się problem, który strasznie mnie wkurza. Mianowicie zainstalowałem Sector Trader MKIII na moim Delfinie i skubaniec nie informuje mnie o tym, że wykonał tyle a tyle lotów i że już skończył drylować któryś z sektorów :evil: . Czy to tylko mój problem, czy może też się z tym spotkaliście?? W opcjach nigdzie nie widziałem możliwości włączenia tego powiadomienia.
Dla ścisłości mam patcha 1.4PL oraz x2-plugins_v1.03.03 i na dodatek AL_script_update.

Z góry dzięki za pomoc.
Please cross your legs, I have only one nail left...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Nie wysyla, choc przestaje pracowac? Jak to dokladnie wyglada? Moze nie wysyla, bo wciaz jest zajety? Opisz przypadek ze szczegolami.

Powiadomienie jest automatyczne, to czesc skryptu, nie mozna go wlaczyc lub wylaczyc. Albo Sector Trader dziala, albo nie.

U mnie chyba wszystko jest w porzadku. Mam dwoch handlarzy i dzialaja wysmienicie. Jeden juz dwa razy wysylal mi komunikat, ze nie widzi dalszych mozliwosci handlu i prosil o wyslanie do innego sektora. Drugi od poczatku dryluje Ianamus Zura i ciagle znajduje tam okazje do zarobku.

Hm... Przyszlo mi teraz do glowy, ze moze istotne jest przypisanie handlarza do jakiejs bazy. Moze dopiero wtedy generuje on komunikaty? Baza przydaje sie takze do obserwacji narastajacego zysku tradera. Czy Twoj jest przypisany do jakies bazy?
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Hmmm... Nie przypisałem go do żadnej bazy, może to rozwiązałoby problem. Sprawdzę, jak dotrę do domu.

A co do szczegółów, to jest mniej więcej tak:
1. uruchamiam Start Sector Trader w np. Ore Belt
2. Delfin zaczyna zarabiać tam kasioreke :)
3. po jakimś czasie konczą się towary, więc w ostatniej stacji, do której przyleciał z towarem zostaje jako bezczynny.
3a. zauważyłem, że tuż przed tym zaczyna szukać jakiegoś towaru do kupienia/sprzedania - pojawiają sie komunikaty o poszukiwaniu towarów (w konsoli z moimi dobrami) i jak przeleci te liste dwa-trzy razy, to zostaje bezczynny.
4. wqurzony :evil: zauważam to po jakimś czasie i każe mu lecieć do innego sektora
5. w innym sektorze powtarzają się pkt. 1-4

Trochę to męczące bo chciałbym skupić się na tępieniu K(rz)aczorów i Zenonów :twisted:
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Przypisanie Delfina z STMK3 do bazy nic nie dało.
Próbowałem uzbroić się w cierpliwość i poczekać, może a nóż (widelec) zadziała.
Bez skutku po trzech godzinach czekania na komunikat o tylu a tylu lotach i tylu a tylu kredytach odpuściłem sobie.

Zainstaluję grę od nowa może to coś zmieni ?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Rasalom wrote:Bez skutku po trzech godzinach czekania na komunikat o tylu a tylu lotach i tylu a tylu kredytach odpuściłem sobie.
Zainstaluję grę od nowa może to coś zmieni ?
Wątpię, czy przeinstalowanie coś poprawi. U mnie jest wszystko w porządku, a komunikat o ilości lotów i kasiorce zarobionej dostałem raz, gdy statek nie miał możliwości handlu w sektorze i oczekiwał na moją decyzję, Myślę, że informacje te są niedostępne do czasu aż statek z MK3 nie zakońćzy zleconej mu pracy.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Ale Sau, do licha! Ile ten statek będzie stał w jakiejś stacji kosmicznej ze statusem "Zostań tam"?
Przecież to jakaś paranoja... :evil:

Ale mam pomysł. Kupię drugi taki statek i zainstaluję tam MK3. Zobaczymy czy będzie dawał komunikaty...

Tymczasem pozarzynam jakiś piratów, co by sobie flotę zwiększyć :)
Vill
x2

Post by Vill »

Cóż, dziwne to troche ale pamiętam, że u mnie tradery potrafiły się nie odzywać godzinami. Aha, ja swoje puszczałem do roboty dopiero po ręcznym (nie osobistym oczywiście) przepuszczeniem go do sektora docelowego. Doradzałbym cierpliwość (ta gra i tak ją szlifuje do ekstremum :wink: )
Temporalily suspended in a time lapse...
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Też puszczam je na "ręcznym" do sektora docelowego.
Ale może faktycznie się trochę niecierpliwię?
Dziś zapowiada się 4-5 godzinna sesyjka, więc może nie będę mieszał szyków mojemu Delfinowi.
nairamkai
x4

Post by nairamkai »

gdzies jest skypt do sciagniecia "request pilot status" - mozesz sprawdizc jak sie miewa Twoj pilot, tzn. ile zarobil kredytow.
jak sektor jest do kitu, to pilot przeleci ze stacji do stacji raz na ruski rok, a potem czeka, potem znowu przeleci, i znowu czeka. sa tez sektory, gdzie pilot lata jak kot z pecherzem,a sa takie, gdzie NIE MA CZYM HANDLOWAC. pilot tez czlowiek - z pustego i salomon nie naleje.
przed resinstalacja proponuje usiasc na pol godziny, obejrzec mape wszechswiata i wybrac jakis sektor z rozbudowana infrastruktura, wpuscic tam tradera- po kilku godzinach, ajk nasyci rynek, ruszyc go sasiedniego sektora- myslec, budowac, organizwac! wiem, ze nie nalezy liczyc na cuda, a troszke popracowac nad niedoswiadczonym pilotem. w koncu dzis sam jestem dziadkiem -wyksztalcilem u siebie juz okolo dwudziestu 25 lvl. traderow (w wersji podstawowej nie oplaca sie ponoc wiecej niz 12, ale MWM rozszerza troche wszechswiat)
tak swoja droga- delfin nie jest najlepszym transportowcem dla universal tradera!
przygladalem sie moim tragarzom i zauwzylem, ze bardzo niewiele lotow (wlasciwie tylko ogniwa) maja z pelnym oblozeniem. gdy rownoczesnie startowalo trzech pilotow - jeden na kajmanie, drugi na merkurym, trzeci na delfinie (w zblizonych wydajnosciowo sektorach) - najszybciej awansowal ten w kajmanie, potem ten w merkurym, a na koncu, dlugo pozniej frajer w delfinie.
teraz przesadzam czesc pilotow w teladianskie sepy - poczatek eksperymentu obiecujacy.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Hmm... Po wczorajszej sesji nie zauważyłem, żeby się mój delfin nudził. Cały czas gdzieś latał.

Sprawdziłem czy inny statek z MK3 też nie będzie wysyłał komunikatów. No i nie wysyła :(

Co do sektorów, w których handlują, to zazwyczaj startuję w Home of Light, a później powoli przesyłam swoje statki w górę do Power Circle. Czasem zahaczam o Kingdom End. Wg to jedne z lepszych sektorów dla statków z MK3.

Hmm... Nie wiedziałem, że jest zależność między rodzajem statku a szybkością awansu. Dzięki za podpowiedź nairamkai :)
Po namyśle stwierdzam, że może to zależeć od szybkości statku. W końcu Delfin "wlecze się" 120m/s a Merkury 150m/s. Czas lotów pomiędzy stacjami w sektorze może mieć decydujące znaczenie. Co o tym sądzisz nairamkai ??

Poszukam tego skryptu. Jeszcze raz dzięki.
Vill
x2

Post by Vill »

Prędkość przelotu może mieć decydujące znaczenie. W końcu jak cię uprzedzi jakiś bęcwał z AI z dostawą to kicha z interesu.
Temporalily suspended in a time lapse...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Szkoda, że piloci w Delfinach, Merkurych i innych handlowych nie korzystają z uzbrojenia, żeby np. nie dopuścić szybszej konkurencji do doku... :D Ale by była fajna zabawa :twisted: Delfin czesze Sępa z DJ, żeby tamten, już bez osłon, rozwalił się podczas dokowania :wink: W ost. momencie Sęp wzywa na pomoc przelatującą opodal Mambę i ginie, nie trafiając we wrota doku... Pilot Delfina nie zauważając Mamby chce przez zadokowaniem zebrać towary z wraku Sępa, i w tym momencie rozszarpują go pociski z dział Mamby... Niestety, kilka wyładowań głaszcze zimną powłokę stacji, z niej wylatuje eskadra myśliwców i rozpoczyna się Wielka Wojna Borońsko-Splicka :) Po paru yazurach nikt już nie pamięta, co wywołało tą rzeź :twisted: Nazywano by to Incydentem <tu nazwa sektora>. hehe, fajny scenariusz... szkoda tylko, że nierealny.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Chyba że zrobisz prowokację :twisted: i sam rozwlisz sobie transportowiec zwalając winę na glonojady i "odwetowo" zniszczysz wszystko w sektorze. :lol:
In the grim darkness of the far future, there is only war...
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Black-Templar
Taka prowokacja może rozciągnąć się na całe X-Uniwersum.
Historia zna takie przypadki - vide prowokacja gliwicka z 31.VIII.1939r.
Wszyscy wiemy doskonale jak to się skończyło.

Takimi małymi kroczkami rozpoczyna się WIELKIE konflikty zbrojne, które pochłaniają miliony ofiar. Niekoniecznie żołnierzy...

PS
Robi się OT. Przenieśmy dyskusję do innego tematu i kontynuujmy wątek, który zapodałem pare dni temu.
nairamkai
x4

Post by nairamkai »

to ja jeszcze a propos MKIII Trade - najlepszym sektorem (tylko, ze ja mam MWM) jest Paranid Prime - co wazniejsze, jak juz nasz dizleny trader skonczy handlowac tam, to mozna go przeslac do ktoregokolwiek przystajacego i tez jest dobrze.
predkosc jest chyba bardzo istotna - jak juz pisalem, pelna ladownie ma nasz trader tylko przy kursach z ogniwami - ale po trzech kursach, ogniwa przestaja byc oplacalne dopoki elektrownie nie odrobia strat.
z sektorow argonskich chyba tylko argon prime daje jako-taki dochod - potem nalezy przeniesc sie do paranidian albo do wspomnianego Kingdom End (ew. Rolks Fate/Atrus's Clouds- jak ktos lubi sprawdzac co chwile (ja lubie) to moze wykonac skok do company pride i co godzinke przesuwac tradera jeden sektor na polnoc - teladianie daja dobry zysk, ale krotko - nastepuje szybkie nasycenie rynku.
traderzy dostarczaja kupy radosci (czytaj kredytow), jak okaze sie im troche cierpliwosci i dopilnuje zeby latali.

Post by Deleted User »

Rasalom też miałem taki sam problem trader latał i latał i ani słowem się nie odezwał do swego szefa, gbur jakiś :evil: Zacząłem więc czytać instrukcje dołączoną do bonus packa, jest tam taki dział na temat logowania tradera :idea: . Nie powiedziałbym że mój angielski jast na jakims poziomie ale z tego co zrozumiałem w głównym katalogu gry jest katalog co sie zwie "Trader" a w nim dwa podkatalogi "Logging off" i "Logging on". jak się chce żeby Trader coś tam marudził to należy skopiować plik znajdujący się w katalogu "Logging on" o nazwie "plugin.autotrade.logging.xml" do katalogu ze skryptami czyli "Skripts". Zrobiłem tak i gbur się odezwał, że coś tam zatankować nie może bo wykrył wrogie obiekty... Czyli operacja się udała. Mozna to wszystko odwrócic i sprawić by trader się przymknął kopiując plik "plugin.autotrade.logging.xml" z katalogu "Loggin off" do "Scripts". Spróbuj tak zrobić, u mnie trader się odezwał ale czy to aby nie przypadek bo w moją wiedzę jeśli chodzi o język angielski wierzę połowicznie, ale mam dopiero 30 lat i na naukę nigdy nie jest za późno :)
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Hmmm...
Faktycznie jest tam o czymś takim mowa. Sprawdzę jak tylko dojdę do domu.
Dzięki Bird13.
Rasalom
x2

Post by Rasalom »

Właśnie wczoraj namiętnie tłukłem do Kaczek, kiedy zgłosił się mój Delfin z MK III. Jako, że od jakiegoś czasu lata jako Universum Trader (czy jakoś tak), zabrakło mu... ogniw do skoków :/ Ale skubany wykonał ponad 700 skoków i zarobił... 7Mk :D No i ma 25 lvl. :twisted:
Czyli raporty dostaję, ale nadal nie dostaję ich od statków handlujących w obrębie jednego sektora :evil: Szczerze mówiąc, to już się zdążyłem do tego przyzwyczaić.
Morgothfax
x2

Post by Morgothfax »

Witam
Pierwszy raz cos tutaj pisze wiec witam wszystkich.

Mialem te same "objawy" z MKIII. Zaczalem sledzic co sie dzieje ze statkiem w sektorze (sector treader). Rzeczywiscie kiedy skoncza sie towary zostaje w stacji z komenda "zostan tam", ale po jakims czasie znowu zaczyna szukac towarow, dlatego nie zglaszal sie do Ciebie, po prostu przeszukal dwa, trzy razy i w koncu cos znalazl. Podejrzewam ze jesli nie znajdze wieksza ilosc razy powiedzmy 5 razy towarow wtedy zglosi sie ze nie ma nic do roboty :)
Mam nadzieje ze pomoglem :)
Z Bogiem i choćby mimo Boga!
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Morgothfax wrote:Witam
Pierwszy raz cos tutaj pisze wiec witam wszystkich.

Mialem te same "objawy" z MKIII. Zaczalem sledzic co sie dzieje ze statkiem w sektorze (sector treader). Rzeczywiscie kiedy skoncza sie towary zostaje w stacji z komenda "zostan tam", ale po jakims czasie znowu zaczyna szukac towarow, dlatego nie zglaszal sie do Ciebie, po prostu przeszukal dwa, trzy razy i w koncu cos znalazl. Podejrzewam ze jesli nie znajdze wieksza ilosc razy powiedzmy 5 razy towarow wtedy zglosi sie ze nie ma nic do roboty :)
Mam nadzieje ze pomoglem :)
My też witamy i jako że widzimy że posiadasz X2 prosimy o zarejestrowanie się w pełni [na instrukcji powinny być 2 kody. cd key i kod aktywacyjny] Wpisz ten drugi do swojego profilu. To znak że twoja kopia X2 jest legalna.

EDIT: To jest potrzebne tez do ściągnięcia niektórych plików z downloadu Egosoftu :) Typu no-cd :)

Pozdro
Last edited by fOX_a on Mon, 25. Jul 05, 14:11, edited 1 time in total.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”