Polityka w X2

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Gargoil
x2

Polityka w X2

Post by Gargoil »

Szybkie skojarzenia
Sektor 21=al-quaida
Rodzina Tkr|Rodzina Njy = Palestyna|Izrael
He he, jak w życiu, oprócz tego że w stanie nieważkości przy ciągle włączonych silnikach posuwasz z ta samą prędkością, a może to patch żeby nie przeciążać grafiki??
A i jeszcze jedno skojarzenie
Argoni|Boroni=Ameryka|Polska
tylko tym razem z patchem anty-autoironi
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
There are two secrets to life: 1) Don't tell everything you know...
Z tym numerem telefonu zamiast icq to iście wyborny pomysł
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

A zapytam się Ciebie czy ty czujesz się wolny tu i teraz gdzie jesteś.
Co by się stało jakbyś przestał płacić podatki, przecież jesteś wolnym człowiekiem i wolno Ci... Otórz w dużych skupiskach ludzkich obszar swobody działania reguluje prawo. Prawo wprawdzie odbiera Ci część wolności ale za cenę stabilizacji całego społeczeństwa. Przykłady można mnożyć.

Ot wolność wyznania. Zostaw sprawy swojemu biegowi to obudzisz się z ręką w nocniku stwierdzając że powstało tyle sekt i robią takie spustoszenie że być może warto prawnie lekko ograniczyć wolność w tej sferze.

Albo drugi przykład: ulubione hasło polityków - cenzura prasy. Niby zło odbierane w całej swej okazałości ale zawsze istnieje druga strona medalu. Co z szykanowaniem, pomówieniami w prasie i telewizji. Czy każdemu ma być wolno napisać cokolwiek i nie ponosić za to konsekwencji tylko dlatego że jest przedstawicielem prasy?

Ludzie mają w sobie wartości moralne oraz instynkt rywalizacji który popycha ich do czynów których sobie ciężko wyobrazić. Wartości moralne zgadzam się z Tobą powinny zostać zaszczepione w domu przez rodzine a co zwierzęcej natury człowieka ja bym miał tu oczekiwania co do prawa. Gdyż prawo zawsze odpowiadało na potrzeby moralne społeczeństwa w którym żyjemy (potrzeba istnienia sprawiedliwości i odwoływanie się do niej razem ze wszystkimi konsekwencjami jej istnienia)
Trzeba być na tyle dorosłym aby zrozumieć, że życie nie jest sprawiedliwe. W każdej jednak sytuacji powinniśmy postępować najlepiej jak potrafimy.
xor
x2

Post by xor »

eeee... a co to ma do tego, o czym mysmy pisali :?: :?: :?:
ktos gdzies wspominal cos o tym, ze prawo jest be :o :?:

O moim podejsciu do prawodawstwa chyba jasno swiadczy okreslanie anarchistow 'oszolomami', prawda ?
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Dyskusja w tym temacie przeniesiona z 2 strony "OFF topick:Netyka"

Ha,w zasadzie to jestem trochę głupiomądry, bo do dyskusji o polityce światowej ani ekonomicznego, ani prawnego wykształcenia nie mam.Ale ważne jest to, co się czuje i żeby z grubsza głupot nie gadać :D .
Mianowicie nie moge sie z tym zgodzic, ze UE dobrze robi starajac sie regulowac odgornie gospodarke. To wielki blad ! Usilowanie kierowania gospodarka to jakis kuriozalny atawizm - jak moze w wyniku tego pozostac gospodarka wolnorynkowa, jak nie jest wolna ? Cala idea w niej jest taka, ze ona jak jest zdrowa, to sie sama reguluje ! Odgorne wplywy wylacznie wprowadzaja w niej chaos, nie tylko niczego nie poprawiaja, ale cholernie szkodza.
Uściślę o co chodzi.To racja, że ręczne sterowanie szkodzi.Firmy robią interesy w ramach istniejącego prawa i póki mają zbyt na towar/usługi, to jest dobrze.Jednak ktoś powinien mimo wszystko pilnować, aby fuzje firm nie doprowadzały do powstania monopolu.Wiem, że już były przypadki zablokowania fuzji z powodu wyliczenia im zbyt dużego udziału w rynku.Może ktoś mądry napisze, czy jakaś organizacja pilnuje tego w skali świata w ramach swoich członków?
('istota dzialalnosci firmy jest maksymalizacja zysku' - gowno prawda - istota dzialalnosci firmy jest zapewnienie jednostkom z nia zwiazanym srodkow do zaspokajania potrzeb w dazeniu do BYCIA SZCZESLIWYM ! Maksymalizacja zysku akurat czesto jest z tym zbiezna, ale NIE ZAWSZE !!! ).
Z tym nie będę dyskutował, bo z doktrynami ekonomicznymi nie jestem w ogóle zaznajomiony.Ww. brzmi na pewno lepiej, niż sam skok na kasiorę.Rada Nadzorcza chyba jednak by wykopała prezesa, który by oświadczył, że mamy dość i utrzymajmy udział w rynku.Z dotychczasowych monopoli prawdopodobnie żaden się nie skarżył.TP SA nie skarży się (operatorzy Błękitnej Linii mają polecenie służbowe zbywania klientów i nie załatwiania zgłoszonych spraw), a PKP też nie.W USA AT&T było dzielone, ale w sprawie Microsoftu nagle, nie wiadomo dlaczego, zmienił się sędzia i okazało się że M. jest ajciu, do kąta nie pójdzie i wykpi się ufundowaniem iluś tam pracowni komputerowych w Stanach.
Chciwość jest najważniejszym motorem napędowym na świecie, na pewno dla tych wielkich.
Anarchiści chyba nie zdaja sobie sprawy, że jeśli maja jakieś stowarzyszenia, czy inne struktury organizacyjne, to zaprzeczają własnej nazwie :) .Patrzenie na ręce czarnym garniturom jest dobre i trzeba to robić, ale nie zadymami, tylko konkretami.Jak na razie lasy amazońskie nadal są rabunkowo wycinane.
Powinniśmy dążyć do tego, aby było fajniej.Nazywa się to 'idealizm' i jakaś jego doza jest potrzebna, aby nie stać się otyłym Kowalskim sprzed telewizora.Obecny niedowład ONZ i umoczenie najwyższego kierownictwa tejże w handel z Saddamem wskazuje, że nikt na razie nie słucha.

Dla uczestników tego tematów mam, na zapas, apel, aby nie zjeżdżać do licytacji na etykietki partyjne, a raczej pisać o ogólnych tendencjach.
[ external image ] X3 - gram legalnie.
[ external image ]
Błękitny Grom znów na posterunku :).
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

Ludzie (jako rasa) nie dorośli do tego by być wolnymi 100%. Oczywiście nie mówię o pełnym ograniczeniu ( ja robot, matrix) a o częściowym, tgz. prawem (prawo naturalne, przykazania Boskie, prawo karne)
:)
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

"[...] Rok 1999 oznacza też zakulisowy przełom w show-businessie w związku z wykupieniem przez firmę Universal (właściciela wytwórni MCA i Geffen) wielkiego koncernu płytowego Polygram. Taka fuzja nie interesuje wprawdzie zwykłych fanów, lecz jej skutki mogą się odbić sporym repertuarowym echem, które może odczuć każdy słuchacz. Jak ta transakcja wpłynie na artystyczne oblicze Polygramu, wkrótce się przekonamy[...] "

"[...]Coraz głośniej mówi się o możliwości wykupienia przez grupę Bertelsmanna (niemieckiego potentata i właściciela wytwórni BMG) innego fonograficznego giganta - firmy EMI[...] "

Ta fuzja jest bardzo interesująca...
Skutki: nie ma kaset magnetofonowych, cd, będą tylko dvd

Stać nas na to:nie!
I co dalej:nic!
Bo:UE zrobiła co mogła, wytoczyła proces i nic nie nie stało!
Wnioski:Jak nie wiadomo o co chodzi to zanaczy że chodzi o ...

A mówi się że to w Polsce biorą...
Jeśli daje się urobić cały parlament UE, to znaczy że każdy weźmie, wszystko zależy od ilości zer
Gotuje się we mnie :evil:
:twisted: ide strzelać do ksenonów :twisted:
xor
x2

Post by xor »

Reel Mixer --> jesli chodzi o maksymalizacje zyskow i koncerny - oni w wiekszosci sa wlasnie przykladem tych majacych klapki na oczach. Choc bywaja pozytywne przyklady - chocby bardzo dobre wrazenie robi szef polskiego Business Center Club.

P.S. Nie wiedzialem, jak sie nazywa, to pogooglowalem, i znalazlem to :
http://www.goliszewski.pl/
Wiec przynajmniej jest jeszcze jedna osoba myslaca podobnie co ja :)

General Tatarin --> dokladnie...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Goliszewski zawsze ładnie wychodził w telewizji, na zdjęciach na stronce też :P .Obiecuję, nie będę złośliwy wobec jego programu gospodarczego(przejrzałem z większego).Jest to jednak kolejny gość, co się domaga elastycznego kodeksu pracy - gdy przychodzi do omawiania szczegółów, to zawsze się okazuje, że pracodawcy chcą mieć możliwość dowolnego wyrzucania ludzi z pracy.Do tego się sprowadzają ich postulaty po zdarciu opakowania.No i nie znalazłem nic na temat, jak zamierza ścigać pracodawców nie płacących pensji swoim ludziom.Wiecie chyba, jak się robi interesy w Polsce - nie płaci się pracownikom i dostawcom, albo płaci się grosze.
Cóż, jacy są pracodawcy - wszyscy wiemy.Nic na to nie poradzimy.
[ external image ]
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Mam dla was prawdziwą perłkę.
Również wczoraj googlowałem, aby sprawdzić jedna rzecz, która mnie męczyła od dłuższego czasu.
Siedziałem sobie onegdaj na dyżurze na portierni,,odrabiając służbę zastępczą w 2001r, i oglądałem obrady Sejmu(sorry, było ciut nudno :) ).Słucham i uszom nie wierzę.Możecie nie wiedzieć, że pewna grupa radykałów wniosła do Sejmu pewien projekt ustawy:
http://ks.sejm.gov.pl/proc4/opisy/4.htm
Nie mam siły go przeglądać, ale wiem, co w nim jest.Projekt "Ustawy o zakazie promowania przemocy w środkach masowego przekazu", oprócz przesunięcia wszelkich filmów zawierających jakąkolwiek przemoc na godziny nocne (po 22:00), wprowadzałby zakaz sprzedaży gier zawierajacych jakąkolwiek przemoc.Nie, nie chodzi o "Postala".Chodzi o wszystkie, w których jest cokolwiek.Cóż, ode mnie żadnych komentarzy.Wspomnę tylko, że leżakowanie projektu nic nie znaczy, bo ktoś może go odkopać.Tam jest napisane wyraźnie"sprawa nie zamknięta".
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Reel Mixer wrote:... gdy przychodzi do omawiania szczegółów, to zawsze się okazuje, że pracodawcy chcą mieć możliwość dowolnego wyrzucania ludzi z pracy.Do tego się sprowadzają ich postulaty po zdarciu opakowania.No i nie znalazłem nic na temat, jak zamierza ścigać pracodawców nie płacących pensji swoim ludziom.Wiecie chyba, jak się robi interesy w Polsce - nie płaci się pracownikom i dostawcom, albo płaci się grosze...
Eee, no a jak bys chcial ? Zeby w Twojej firmie zatrudniony gosc, ktory sie obija czy cos nie mogl zostac zwolniony, bo przepisy tak mowia ? A za jakie grzechy masz z wlasnej kieszeni utrzymywac darmoznaja ?
Albo Twoja firma zaczyna przynosic spore straty, jedynym wyjsciem jest chwilowe zredukowanie zatrudnienia - i nie mozesz, bo przepisy zabraniaja - firma upada i wszyscy pracownicy laduja na bruku...
Sory - ale wlasnie podales przyklad bardzo zlego ustawodastwa ! Wlasnie takie 'regulowanie' zabija gospodarke !
'Ochrona pracownika' - pod tym pojeciem kryje sie u nas niestety 'ochrona nieuczciwych pracownikow' - glownie nierobow ze zwiazkow zawodowych. Nieuczciwy pracodawca znajdzie sobie inny nieuczciwy sposob obejscia tego prawa.
Niestety, takie prawo zapewni zdecydowanie wiecej cieplych posadek dla nieuczciwych pracownikow u uczciwych pracodawcow, niz oszczedzi uczciwych pracownikow przed nieuczciwymi pracodawcami... A to spowoduje globalnie mniejsza dynamike gospodarki i wiele innych paskudnych nastepstw...

Uczciwy pracownik + uczciwy pracodawca = harmonijna wspolpraca satysfakcjonujaca obie strony.

A jesli chodzi o sciganie pracodawcow nie placacych pensji (umowa o prace to pewnego rodzaju umowa sprzedazy - pracownik sprzedaje swoje uslugi 'pracy' pracodawcy) - to nalezy ich traktowac DOKLADNIE tak, jak powinno sie traktowac firmy nie placace swoich zobowiazan wobec innych podmiotow - jak oszustow/zlodziei niepotrzebne skreslic. Czyli karac BARDZO, BARDZO dotkiwie ! To bedzie milion razy skuteczniejsze od jakiegokolwiek interwencjonizmu.

Jak pisalem - tutaj dzialnie Państwa nie powinno sie sprowadzac do bezposredniego interwniowania w gospodarke, ale do odpowiedniego prawodastwa karnego (surowe karanie KAZDEJ FORMY nieuczciwosci) oraz zadbanie, aby nastepne pokolenia juz mialy silniejszy kregoslup moralny. Poprzez wlasnie odpowiednia edukacje !
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Pracodawców w ogóle nie obchodzi rozróżnienie między uczciwymi i nieuczciwymi pracownikami.Posłuchaj, co ludzie mówią.Pracowników wyrzuca się na bruk za zwykłe pytanie "dlaczego", gdy dowiadują się, że nadgodziny w niedzielę będą niepłatne.W małych firmach panuje kompletna dzicz.Całkowity brak przestrzegania Kodeksu Pracy i BHP.
Nikt nie zabrania zredukować zatrudnienia, ale jak maja to robić, to się okazuje, że odprawa jest do zapłacenia.No tak, firma w kłopotach, a merolem się jeździ.Biedny dręczony pracodawca.Zus ma płacić, co za krzywda.Jasne, że lepiej zlikwidować składki i niech ludzie na starość po śmietnikach chodzą za jedzeniem.Przynajmniej pracodawcy będą mieli lżej.
Nie mieszaj ochrony pracownika z ochroną zapewnianą przez inną ustawę związkowcom.To inna para kaloszy.Związkowcy PKP akurat rozwalają swoją firmę.
Po to są umowy na czas określony, aby stwierdzić, czy pracownik się nadaje, ale nie mogą się one ciągnąć w nieskończoność!A tego przecież chcieli.Na umowie na czas określony nikt nie będzie pracował najwydajniej, jak może, i to nie ze swojej winy, bo strach przed zwolnieniem, tkwiący w podświadomości, zawsze ma na niego wpływ.
Powiesz, że dobry pracownik się nie boi?To prawda w czystej teorii.Wśród kadry menedżerskiej ludzie stwierdzają obecność najzwyklejszych wariatów, a z pewnością mających jakieś odchylenia - ich reakcje o tym świadczą.Znam takich, wiem co mówię, nie są wyjątkami.Dodatkowo narażają firmę na straty i nikt ich nie zwalnia.Fajnie co?
Karanie pracodawców...tymi śmiesznie niskimi mandatami?PIP nie ma przecież innych narzędzi, nikt nie dostanie więzienia.
A kto z wielkich przewalaczy poszedł do pudła?No, właśnie, zgadza się, nikt.Maksa kilka lat w zawieszeniu dostają za wielomilionowe defraudacje.Nie ma to jak znajomości z politykami.
Dzieci ładnie się edukują oglądając posiedzenie Korytkowa i oszołomów na mównicy.Przykład idzie z góry.
Twoje równanie...(westchnienie)...gdyby tak było...Może mi się choć przyśni.

Edit:dopisek w drugiej linijce.
Last edited by Reel Mixer on Fri, 4. Mar 05, 19:09, edited 2 times in total.
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Nie mam czasu na solidna odpowiedz (poczatek Twojego posta mnie troch eprzerazil... :P ), tylko tak ogolnie :
ale to wlasnie nie jest rozwiazaniem tego stanu rzeczy wprowadzanie odgornych regulacji i coraz to liczniejszych ograniczen 'wolnego' rynku, ale tylko jak pisalem w poprzednim poscie
" ...odpowiedniego prawodastwa karnego (surowe karanie KAZDEJ FORMY nieuczciwosci) oraz zadbanie, aby nastepne pokolenia juz mialy silniejszy kregoslup moralny... "!!!

Nalezy wykorzenic 'zlo' - czyli w tym wypadku wlasnie nieuczciwosc u ludzi - a nie system...

Do dyskusji wroce po weekendzie... Pozdro
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Przeczytałem mojego posta jeszcze raz i niczego bym nie skreślił.
Ale złagodzić należy jego wymowę stwierdzeniem, że nie wrzucam wszystkich do jednego worka.Na pewno są zwykli goście prowadzący interesy i mający gdzieś robienie przekrętów.Tylko, że w tylu firmach ludzie nie dostają przez pół roku kasy...Ciekawe, ilu pracodawców jest więcej:tych zwykłych, normalnych, czy pokręconych kombinatorów.
Pracownicy nie są ideałami, fakt, niektórzy to rzeczywiście kwiatki.
Przypadek z pytaniem "dlaczego" podobno autentyczny.

Nie przeczytasz już tego, ale miłego weekendu.
[ external image ]
Gargoil
x2

Post by Gargoil »

W Ferdydurke Gąbrowicza jest wątek w którym poruszono takie zagadnienie:
Pojawia się wyjątek, zachowanie nie szablonowe, ludzie nie wiedząc jak się zachować patrzą się na innych, szybko przychodzi tolerancja i następnie akceptacja powszechna. Kolejnym skutkiem jest próba adaptacji zjawiska we własnym środowisku i kolejne tego skutki.

Okazuje się że psycholodzy zgadzają się z tą tezą, pod warunkiem że zajdą pewne okoliczności.

Zacznijmy od pierwszego z brzegu wyjątku:
"[...]Biała wstążka jest znakiem czystych zasad i szacunku dla praw pracowniczych. Powinni ją nosić wszyscy, którzy sprzeciwiają się wyzyskowi pracowników i nieludzkim warunkom zatrudnienia"- tak komentuje ideę akcji program Uwaga w telewizji TVN. To wyróżnienie zostało wręczone w styczniu tego roku a stacja TVN przeprowadziła relację z naszego sklepu w Blue City, podczas której przekazano nagrodę na ręce Romana Piaskowskiego Dyrektora Piotra i Pawła w Warszawie[...]"
W reportażu były szczegóły takie jak choćby to że koleś dostał odszkodowanie od firmy za to że pracował we własnych butach!
Firma nie dość że nie padła to jeszcze radzi sobie nieźle.

Warunki:
Myśle że nie ma osoby, trzeźwej/stabilnej emocjonalnie i psychicznie która powiedziała by że w polsce niekt nie bierze w łape, na ulicach jest bezpiecznie, a w sądach panuje sprawiedliwość...
Skutki:
Na tym gruncie może dojśc do różnorakich zjawisk zarówno pozytywnych jak i patologicznych .Rosnące poparcie dla Lepkiego-era to patologia.
Natomiast zaskoczyło mnie to że walczą z Aleksanrą Wiktorow senatorowie. :
"[...]- U nas tak to się zdegenerowało, że ZUS, urzędy są przeciwko człowiekowi. I to one rodzą krzywdę, generują bezrobocie, niszczą małą przedsiębiorczość i są bezkarne. Nie mogłam tej sytuacji potraktować jako drobnego uchybienia, tylko jako wyraz potęgi, jaśniepaństwa urzędnika, który w majestacie prawa skrzywdził człowieka – powiedziała senator Krystyna Helena Sienkiewicz[...]"
Jak Wiki to usłyszała to za słuchawke i do Sienkiewicz, z opr-em że mamy trzymać/brać razem a tu co? No to Sienkiewicz do tv i bach znowu gada na Wiki. Wiki wk*****na ale sorry powiedziała i koniec! Jakby odeszła Wiki to gorzej nie będzie, więc szansa jest że zrobi się lepiej.
Do cholery to w końcu nasze państwo a nie obóz pracy!
j77jack
x2

Post by j77jack »

Gargoil wrote:!
Do cholery to w końcu nasze państwo a nie obóz pracy!
noo... nie wiem optymista z ciebie chyba w Teleleekspresie podawali wyniki sondy 60-80% mlodych ludzi planuje wyjazd z Polski w celach zarobkowych, a Niemcy Francja i inni przyjaciele juz planuja jak to zatrzymac- patrz "Onet-wiadomosci. dzisiejsze zreszta. Poza tym przy takim bezrobociu ponad 20%oficjal(na moje ok.40- 45 chyba jestem pesymista) jakie prawo pracy :o :o . Mam nadzieje ze cos sie polepszy ,ale chyba niepredko. A na razie "DO ROBOTY !!" jak mawia szef obozu :twisted:
Ja podchodze do tego odstresowujaca .... a jak X2 nie pomaga Battlefild1942(2h) starczy na uspokojenie.. :twisted:
ps. do wyjazdu polecam Australie i Kanade (mam znajochych barddzzooo chwala sobie)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

To "DO ROBOTY" premiera to było do posłów :) , bo traktują Sejm jak Korytkowo i starają się zniszczyć wszelkie próby reform
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Reel Mixer --> 'pracodawca Twoj wrog !' - cos takiego mi przychodzi do glowy po przeczytaniu Twoich postow ;) To mnie 'przerazilo'.
Naprawde, proponowalbym Ci zalozenie firmy, to wtedy sie przekonasz jak wyglada sprawa z 'drugiej strony' - kazdy pracodawca spotyka sie z pracownikami naciagaczami - ktorzy ciagle dzialaja wg reguly 'czy sie stoi, czy sie lezy 400 sie nalezy'. Moze to powoduje, ze staja sie bardziej 'nieczuli' i podejrzliwi, co niestety tez uderza w uczciwych...

Ciesze sie, ze napisales ze nie chciales generalizowac - ale jednak to zdecydowanie zrobiles ! Opisales same patologie ! Napisales o wyrzucaniu za byle co, okradaniu, nie wyplacaniu naleznych odpraw - cos takiego sie zdarza praktycznie tylko w hipermarketach (ktorych jestem zagorzalym wrogiem), badz firmach-gigantach (zarzadzanych przewaznie przez kretaczy - przynajmniej w Polsce - za zachodzie co innego). W malych/srednich przedsiebiorstwach generalnei wcale tak to nie wyglada - jak ty jestes fair w stos. do firmy, to i zarzad jest fair w stos. do Ciebie. I takie stosunki wlasnie tworzy wolny rynek - prawdziwy wolny rynek ! Bo dobry pracownik dla firmy jest na wage zlota, a im w lepiej sie czuje, tym lepiej pracuje :) Dlatego pracodawca dba o pracownika. Wyzysk jest oznako choroby - normalnie zaden wrtosciowy czlowiek nie chcialby pracowac w takiej firmie. Ale do tego potrzebne jest 'zdrowie' - niski poziom bezrobocia - ale jak moze byc niski poziom bezrobocia w Polsce, jak potencjalni pracodawcy nie maja pieniedzy na dawanie pracy, bo panstwowy moloch administracyjny okrada ich z kazdego grosza i nie maja za co ? Glupota do n-tej potegi, i to jeszcez silnia ! Zmniejszyc podatki, ludzie beda mieli wiecej pieniedzy, ktore beda WYDAWALI, czyli kupowali produkty/uslugi produkowane przez innych ludzi. Popyt sie zwiekszy, firmy dostarczajace te produkty/uslugi beda potrzebowaly nowych pracownikow, aby sprostac temu zapotrzebowaniu, bezrobocie spadnie. Wzrost gospodarczy w gore.
A teraz wiecej sprzedanych towarow=wiecej VAT-u (choc jego stawka bedzie mniejsza - chyba optimum jest w okolicy 15-14%), to i tak go wiecej splynie ! Tak samo podatek dochodowy - bedzie mniejszy, ale wiecej osob go bedzie placilo - bo z jednej strony bedzie wiecej osob zatrudnionych, a z drugiej przestanie sie oplacalo siedziec w szarej strefie i rowniez cala masa osob zacznie placic podatki (szara strefa jest u nas bardzo duza) !

Napisales tez cos, co swiadczy ze jestes w OGROMNYM BLEDZIE
mianowicie:
"Biedny dręczony pracodawca.Zus ma płacić, co za krzywda.Jasne, że lepiej zlikwidować składki i niech ludzie na starość po śmietnikach chodzą "za jedzeniem.Przynajmniej pracodawcy będą mieli lżej."
Kwestia podstawowa - to wcale nie pracodawca placi ZUS, to TY placisz ! W rzeczywistosci jak dostajesz na reke 1500PLN, to pracodawca placi Ci prawie 3000PLN, tylko polowe (aktualnie bodaj 45%) zabiera panstwo... Miedzy innymi ZUS - tylko sprawa wyglada tak, ze fizycznie pieniazki te wplaca pracodawca, oszczedzajac Ci nawet troche klopotu.

I jesli chodzi o ZUS - sam tak zrobilem (legalnie, aby nie bylo niejasnosci), ze nie place na niego zbyt duzo... Dlaczego ? A dlaczego mam ?Ubezpieczony jestem prywatnie - bezpieczniej, na lepszych warunkach, pewniej. Do lekarzy chodze prywatnych - wole zaplacic wiecej, ale byc traktowanym z godnoscia i szacunkiem oraz profesjonalizmem.
Emerytura ? KPINA ! Samemu odkladajac te same pieniazki na specjalnej lokacie emerytalnej (chyba kazdy bank takie ma) bede mial znacznie wiecej 'na starosc'...

Podsumowujac - nie wiem dlaczego tyle 'nienawisci' w tobie do pracodawcow generalnie. Podajesz przyklady ekstremalnych patologii i uogolniasz to na cale plemie 'pracodawcow'. Wcale az tak zle nie jest, jak piszesz - choc wcale nie jest dobrze... :)
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Patrzę na stosunki między pracodawcą i pracownikiem ze stanowiska robotniczego, na którym jestem zatrudniony.Nie, nie uważam pracodawców za wrogów.Taki ton posta wynika z odczuć społecznych, w które się wczułem.
Jestem maniakiem filmu "Gladiator".Choć jestem pacyfistą realnym, to może nawet poszedłbym za takim Maximusem, w jakieś szczególnej potrzebie.
Coś podobnego jest z pracodawcami.
Dyrektor mojego oddziału to ktoś właściwy, choć też nie ideał( nie ważne, mowa o ogólnikach).Wyciągnął zakład z g**na, łaził po hali i generalnie ludzie go lubią.Wobec pewnych czynników odgórnych nic nie mógł zrobić, co mogło jednak poderwać trochę zaufanie do niego.Ale generalnie plus.
Szczeble niżej w kierownictwie...beznadzieja.To forum jest publiczne i nie mogę napisać szczegółowo, co do nich mam.Ogólnie jednak porażająca niekompetencja.Wtapiali takie rzeczy i takie były z tego straty, że nie uwierzyłbyś, gdybym je opisał.Od czasu pewnego zlecenia powtarzam, że nic mnie już nie zdziwi.Ponadto, gdy dyra oddelegowali gdzie indziej czasowo, jeden z nich rządził i chciał mnie zwolnić na podstawie wymyślonych zarzutów(nie udało mu się).
Rzecz w tym, że kierownictwu uchodzą płazem rzeczy, za które robola dawno by zwolnili.To nie tylko u nas tak jest.
Fajnie, że ludzie sami siebie robolami nazywają, nie?Nastrój społeczny fantastyczny.To wyraz bezradności.Ludzie widzą nierówne traktowanie, wiedzą, że w razie kłopotów ekonomicznych firmy to oni wylecą z pracy, a nie czapa biurokratyczna.I to też nie tylko u nas - biurowe towarzystwa wzajemnej adoracji wszędzie działają.
Ludzie nie są ślepi, głusi i głupi.Ważniaki muszą wiedzieć, że cokolwiek robią, fama idzie i wszyscy wiedzą.I oceniają.
jak ty jestes fair w stos. do firmy, to i zarzad jest fair w stos. do Ciebie. I takie stosunki wlasnie tworzy wolny rynek - prawdziwy wolny rynek ! Bo dobry pracownik dla firmy jest na wage zlota, a im w lepiej sie czuje, tym lepiej pracuje Dlatego pracodawca dba o pracownika.
O, czytałem o tym, w gazecie pisali.Tak jest na Zachodzie, tam się obudzili i odkryli, ze ludzie dobrze pracują jak firma ich dobrze traktuje.
W Polsce tkwimy jeszcze w XIX - wiecznym drapieżnym kaptalizmie.Powodem jest bez wątpienia duże bezrobocie.Po co przyzwoicie płacić, skoro kolejka bezrobotnych czeka.Wręcz magiczną formułką stało się "Jak ci się nie podoba, to się zwolnij", bardzo powszechnie stosowane.U nas ludzie słyszeli "ty nie jesteś od myślenia, tylko od roboty", gdy chcieli zaproponować jakieś ulepszenia.Chyba panowie inżynierowie poczuli się urażeni, gdy robol poprawiał ich rysunki.Podkreślę przy okazj fatalne przygotwanie do zawodu projektantów(ludzie z zewątrz)-każde zlecenie zaczyna się od przeglądania rysunków i przeliczania obliczeń.
Jakie żniwo zbiera kadra kierownicza?Bierność.Zaczyna to dotykać nawet brygadzistów.No bo po co się oddzywać i się narażać?To normalny mechanizm.
Z twoimi tezami ekonomicznymi nie dyskutuję oczywiście.Ale wiem, że masz rację co do tego Vat-u, pełna stawka powinna spaść z 22 % do 17-15, tyle mają gdzie indziej.Ale obniżka wszystkich podatków to śliska sprawa, kasa państwa musi się z czegoś utrzymać, bo ma tzw. sztywne wydatki.Władzy państwowej nie można zlikwidować, ktoś musi rządzić, a do tego są potrzebne pieniądze.
Hipermarkety zapewniały sobie pracę za darmo przez niepłacenie nadgodzin i lekceważenie BHP, jednak nie wszystkie.Ale przecież nie tylko one!Czyżby statystyki NIK i PIP były z kosmosu?Od lat trąbią o fatalnej sytuacji w małych firmach, tam jest najgorzej.
Wnioskuję, że nie zetknąłeś się ze złymi przełożonymi czy pracodawcami i szczerze gratuluję.Jak sie dobrze trafi, to jest fajnie.
Jak walczyć z patologiami?Oczywiste, że jak pójdziesz do PIP, to jest to równoznaczne ze zwolnieniem się - przecież nikt nie będzie ryzkował, że w zemście zrobią z niego złodzieja.Dlatego ludzie nie idą, bo "może się zmieni" i "gdzie ja pójdę" jak się zwolnią.
Na mojej kartce od wypłaty jest napisane wyraźnie"ZUS pracownika, ZUS pracodawcy", więc chyba też coś płacą.To na ten ZUS pracownika narzekają, myśmy to zarobili, ale to ich pieniądze.Cały czas się domagają obniżki, no bo mają go zapłacić.A według obecnych składników emerytalnych składki wyliczono emeryturę w przyszłości na maks. 500 zł.Więc co można obniżyć, skoro służba zdrowia narzeka, a z naszych składek się utrzymuje.Indywdualne Konto Emerytalne?A z czego na nie płacić?
Wyzej wymienione to sprawki ZUS-u, rozdętej instytucji marnotrawiącej pieniądze.Ale czy po reorganizacji ZUS dałoby się zmniejszyć skladki, to naprawdę nie wiem.
Słyszałem o firmie, która chciała wejść na rynek i za śmiesznie niskie stawki(alternatywa dla ZUS) zapewniać pełny dostęp do lekarzy.Ale nie wpuscili ich na rynek, nie słyszałem nic o tym, chyba ustawa była potrzebna, żeby można było gdzie indziej płacić składkę zdrowotną(mowa o składniku zdrowotnym składki ZUS).
Nie mogę powiedzieć, że jest we mnie nienawiść wobec pracodawców.Taka jest po prostu duża część rzeczywistości.
[ external image ]
xor
x2

Post by xor »

Dobra - masz debili na stanowiskach kierowniczych, a odnosze wrazenie, ze pracujesz w b.duzej firmie. To tlumaczy Twoje nastawienie -ale jak pisalem polskie molochy funkcjonuja jeszcze wg starych zasad. Masz stycznosc z patologia, nie stanem normalnym.

Napisales o podatkach, ze panstwo musi dostawac pieniadze - pisalem w ostatnim poscie - odpowiednie obnizenie podatkow spowoduje WZROST wplywow do kasy panstwa !
ZUS - z punktu widzenia praktycznego bodaj wyglada to tak, ze polowe placi pracodawca, polowe pracownik. Ale to i tak nie ma znaczenia - pracodawca ponosi koszty zatrudnienia pracownika - to jest cala suma, ktora wydaje na pracownika - to co dostajesz na reke + podatek dochodowy + zus + blablablabla... To sa wszystko pieniadze TWOJE. Caly ZUS jest Twoj (kto go fizycznie placi to detal). Akurat pewni pracodawcy woleliby, aby sie to zmienilo - bo po prostu nie placiliby tej czesci zusu nie zwiekszajac placy pracownikom - czyli troche oszukujac ich. Jak juz n-razy pisalem - jest masa oszustow, ale to wcale nie norma.
Ale widzisz - sam o tym nie wiedziales - i tu lezy pies pogrzebany. Gdyby ludzie wiedzieli ze zarabiaja w rzeczywistosci zdecydowanie wiecej, niz dostaja na reke, ze pracodawca placac ZUS rozporzadza ich zarobionymi pieniedzmi - tak latwo by i sie nie dawali robic w balona.
Edukacja...
Tylko to nie jest na reke rzadowi - bo wtedy wszyscy, rowniez Ci mniej wyksztalceni, by bezposrednio zobaczyli ile z nich zdziera panstwo - zabiera im polowe zarobionych pieniedzy !!!! A to by sie rownalo protestom i spadkowi poparcia dla rzadzacych...

Reszte masz racje - bezrobocie, ludzie sie boja utraty pracy wiec nie interweniuja, etc.
Ale choc w czesci to sie zmieni po nastepnych wyborach, jak aktualne bandyckie plemie straci wladze... Musi sie zmienic, bo gorzej byc juz prawie nie moze...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

xor wrote:Ale choc w czesci to sie zmieni po nastepnych wyborach, jak aktualne bandyckie plemie straci wladze... Musi sie zmienic, bo gorzej byc juz prawie nie moze...
Wiesz, nie chcę krakać, ale chyba nic się nie zmieni... poza nazwą obozu trzymającego władzę.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ

Return to “Polskie / Polish X-Forum”