Jaka karta do X2???

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

RAFIO
x3ap

Jaka karta do X2???

Post by RAFIO »

Heh, padła mi karta. Wiatraczek się rozkruszył i wkręcił się w resztę karty.
I mam pytanie. Jaką kartę kupić by gra chodziła płynnie z Bumbmappingiem, particles i 800x600 32 bit. Bez cieni i Antyaliasu???
interesują mnie parametry i cena
BQB
x2

Post by BQB »

Na zadnej nie bedzie dzialac plynnie, gdy bedziesz uzywac GFU i bedzie duzo obcakow. Poprostu nie istnieje chyba taki domowy komputer. Moze AMD64 cos tu zmieni. A co do karty, to polecam to co sam mam, czyli R9800PRO 256 bit 128MB RAM. Zaplacilem za nia jakis miesiac temu 930 zl z przesylka.
ZiZi
x2

Post by ZiZi »

HI

Amd64 nic nie zmieni.

Polecam kare przedmowcy.. szczegolnie w tej cenie lub 5900XT np: Leadteka - latwo przerobic na 5950 Ultra a cena to poniezejk 900 zl

Lub co najprostrze wymienic wentylator w obecnej, jezleli wystarczala i jeszcze dziala.

ZiZi
Dayhemous
x3

Post by Dayhemous »

Witam,

Koledzy maja racje - w przypadku wielu obiektow na ekranie, chyba zaden komp "normalnego gracza" nie daje rady...

Ja osobiscie lece na sprzecie typu:

Procek - P4 2,4
Plyta - AsusP4C800
Grafa - Asus GF 5950 Ultra
1024 Ram'u

i... liczylem ze takie cos wystarczy - niestety nie :)

Pozdrawiam:
Artur
BQB
x2

Post by BQB »

No ja mam R9800PRO 1G RAM, plyta na GA7N400PRO na Nforce2 i barton 2500+@3200+ i przy wiekszych walkach mam czasami mniej niz 1 fps. :evil:
ergo
x3tc

Post by ergo »

Postanowilem wymienic radeona na nvidie, i teraz na moim 6800 wszystko dziala swietnie. Wg mnie x2 po prostu nie pracuje za dobrze z radeonami :)
Micu
x2

Post by Micu »

Czy ktoś próbował uruchamiać X2 na sprzęcie z PCI Express x16 z Radeonami X300 i X600? Wyrabia się czy też nie :o ?

PS. Poważnie zastanawiam się czy gra która tak faworyzuje tylko jednego producenta kart graficznych zasługuje na nagrodę "Golden Joystick" . :evil:
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Dayhemous
x3

Post by Dayhemous »

Ergo napisal:
...teraz na moim 6800 wszystko dziala swietnie...
No, zazdroszcze koledze... cale zycie lece na nvidi, jakos nie lubie radkow, jednakze 6800 jest na dzien dzisielszy poza moim zasiegiem... ehhh. Napisz jaka masz wersje, i cene jesli mozesz :)

jakie ogolne wrazenia ?

Pozdrawiam:
Artur
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Mam taki sprzęt:
AMD Barton 2500
Pł.gł. MSI z Nforce II
512 mb RAM-u
GF FX 5900 XT Gainwarda
X2 chodzi bardzo pięknie bez żadnych zaciachów, a przynajmniej nic mi nie skacze po oczach.Rozdzielczość 1024x768 i bajery na full.
Z GF 6800 można dać sobie spokój.
BQB
x2

Post by BQB »

Reel Mixer wrote:Mam taki sprzęt:
AMD Barton 2500
Pł.gł. MSI z Nforce II
512 mb RAM-u
GF FX 5900 XT Gainwarda
X2 chodzi bardzo pięknie bez żadnych zaciachów, a przynajmniej nic mi nie skacze po oczach.Rozdzielczość 1024x768 i bajery na full.
Z GF 6800 można dać sobie spokój.
Zbyt krotko grasz :D naprawde, jak na ekranie bedziesz mial z 50 statkow i bedziesz uzywac GFG to zobaczysz, jak woooolny masz komputer. Ja mam podobny sprzet do Ciebie, tylko ze plyta gigabyte, barton podkrecony na 3200+, 2x wiecej ramu i R9800PRO
Wyczyscilem 3 sektory xeonskie znajdujace sie blisko siebie i teraz to dopiero moj sprzet wyciska siodme poty. Jestem ciekawy czy GF 6800 wystarczy.

EDIT
Gram w 16bit z wylaczonymi cieniami, troche to pomaga, ale nie az tak bardzo :cry:
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Wierzę na słowo.A żebyś wiedział, że krótko gram :).
j77jack
x2

Jaka karta do X2???

Post by j77jack »

LLLudzie nie dobijajcie :( :lol:

mam AMD2.0: 512ram/ddr400/ :gf5700128bit/128ram: na plycie MSIkt600

Mecze gre cos kolo miesiaca- mam 35tacji + 72statki obslugi do tego dodatkowo do zabawy w kille 2xosprey+eskorta/9szt m3/

jak dotad chodzi mi to plynnie a gram/1024 na 768 32bit detale full bez cieni/ nawet jak kasuje jakis sektor :twisted: ,ale z tego co tu piszecie wynika ze nie ma na rynku takiego potwora ,ktory by te gre uciagnal o kasie na sprzet juz nie wspominajac.
jak jeszcze cos dodam np 2X jakis m2+ eskorta czy cos w tym stylu :( :o :( :o to znaczy sie padnie...... R.I.P :? :o :(
ergo
x3tc

Post by ergo »

Dayhemous wrote:
No, zazdroszcze koledze... cale zycie lece na nvidi, jakos nie lubie radkow, jednakze 6800 jest na dzien dzisielszy poza moim zasiegiem... ehhh. Napisz jaka masz wersje, i cene jesli mozesz :)

jakie ogolne wrazenia ?
Kolega akurat wracal z USA, wiec skozystalem z okazji i wymienilem karte. Jest to Leadtek, identyczny jak ten opisywany tu: http://pclab.pl/art10588.html. Jest to typowy, 12 potokowy GF6. Bardzo dobra wydajnosc, oprocz tego dostalem do niego 2 calkiem niezle gry w pelnych wersjach: Splinter Cell - Pandora Tomorrow oraz nowegoPrince of Persia.
Karte kupowalem we wrzesniu, w dolarach zaplacilem za nia rownowartosc ok 950 pln. Jako ze radeona sprzedalem za 930, wymiana karty kosztowala mnie 20 zl :)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

No tak, poczytałem sobie popatrzyłem na polskie ceny (hurtowe, netto) i stwierdzam, że moja 5700 to bardzo dobra karta. Świetna, naprawdę! Nie odczuwam żadnej potrzeby wymiany. Absolutnie żadnej :wink:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
HamP
x2

Post by HamP »

ergo - to jeszcze sobie zapodaj Riva Tunerk'a v2.0 RC 15.2 i sprawdź,czy trafiłeś na egzemplarz,który się odblokowuje (Leadtek'i mają najwyższy procent kart,które można odblokować software'owo, tak więc jest duża szansa. Mój mi się odblokował i chodzi od momentu wypuszczenia wyżej wymienionego RT na 16 potokach pikselowych i 6 vertex'owych. Możliwości o/c troszkę maleją po odblokowaniu,jednakże sam soft-mod daje rekompensuje całość z duża nawiązką, tak więc polecam :) BTW,jeśli czasowo się wyrobię,to nie omieszkam zapodać wyników z benchmark'a X2).
Pozdrawiam

PS.Ech,ależ tu długo się nie wypowiadałem :( (ale wszystko przez ten czas...ech)
ergo
x3tc

Post by ergo »

HamP wrote:ergo - to jeszcze sobie zapodaj Riva Tunerk'a v2.0 RC 15.2 i sprawdź,czy trafiłeś na egzemplarz,który się odblokowuje (...)
Dzieki za wskazowke HamP :) faktycznie, sciagnalem Riva Tuner, zaznaczylem pozostale potoki i ... dziala :D . W takim razie jestem szczesliwym posiadaczem GF6800 GT :D:D:D. Pierwszy test w UT2004 przebiegl bez najmniejszych artefaktow :D
HamP
x2

Post by HamP »

Nie ma za co :) No i cieszę się,że również Tobie ta karta bezproblemowo się odblokowała :)

PS.Jeszcze odnośnie o/c samej karty,to w Riva'ce zrób tak: (wszystko zmieniasz w zakładce Power User)
1) Riva Tuner 2.0 RC 15.2 \ NVIDIA \ Overclocking przestaw EnableLowPower3DControl na 0 (słownie: zero) - czasami umożliwia to większe podkręcanie
2) Riva Tuner 2.0 RC 15.2 \ NVIDIA \ Overclocking przestaw DisableInternalClockTest na 1 - zwykle,przy podkręcaniu, po przekroczeniu pewnej granicy częstotliwości, sterownik graficzny nie puszcza dalej, natomiast przestawienie wyżej wymienionej opcji umożliwi Ci ominięcie tego i jednocześnie osiągnięcie wyższych ustawień częstotliwości (szczególnie taktowania rdzenia karty)
3) Riva Tuner 2.0 RC 15.2 \ AGP ustaw AGPFW na 0 (powoduje to wyłączenie Fast Writes,które także można wyłączyć w BIOS'e płyty głównej...) - co to daje? Również umożliwia osiągnięcie wyższego o/c poprzez wyeliminowanie tzw. "stopek" (przy zbyt wysokim o/c),które szczególnie pojawiają się w 3D Markach,a także coniektórych gierkach korzystających z DirectX'a (w przypadku gierek pisananych pod OpenGL'em nie ma takich efektów ), co z kolei odbija się negatywnie na wydajności (zwykle przez to karta sama przestawia się na niższe częstotliwości działania)
4) Jak mi się jeszcze coś przypomni,to dopiszę w kolejnych postach :)

PS2.Jeśli przeszkadza Ci praca wentylka,to zainstaluj ExpertTool'a - pomimo,że jest przewidziany dla karta Gainward'a,to jednak działa na innych i można dzięki niemu bawić się ustawieniami prędkości obrotowej wiatraczka na grafie :)
xor
x2

Post by xor »

Coz, zalezy w jakiej klasie cenowej.

W tej najnizszej klasie to radeon9550XT od GexCube. Koszt kolo 400PLN. Nie ma sobie rownych

Jak sredniej klasy (tzn jakies 2 miesiace temu byla najwyzsza 8) ) to zerknij tutaj :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33923002
Sprzedawca pewny - sam mam od niego juz 2-ga taka karte !
Bardzo wielu znajomych z 'mojego srodowiska' :wink: tez je ma
Masz za 699 (+21 transport) masz 9800pro, jak chcesz sie bawic w krecenie, to swobodnie mozesz karte wykrecic na wiecej jak 9800XT.

Jak masz wiecej pieniazkow, to ulokuj je w geforca 6800 z gwarancja modowalnosci do 6800xt.

Ot i wsio. ABSOLUTNIE nie kupuj zadnych kart nVidii z serii FX (tzn. wszystki 5200, 5600, 5700, 5800, 5900, 5950). W niektorych grach (Doom3, X2) specjalnie pisancyh pod ich nedzna architekture maja wydajnosc podobna do swoich odpowiednikow od ATI, ale generalnie sa zdecydowanie slabsze. Ich marnosc uwypukla najnowszy 3dmark2005, gdzie 5950 maja polowe punktow 9800xt... W reszcie tytulow dostaja mocno w pupe ;)

BQB --> he??? A to ciekawe, bo ja na antku 1700+@2900+ z radkiem 9700@>9700pro gralem (dopuki nie umarla :P ) w x2 w 1024/768 +aax4 +af8 i bylo zupelnie plynnie. No byly sektory, w ktorych ciut wolniej brykala (schodzila do gdzies chyba z 20fps), al ebardzo rzadko.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Wow, zazdroszczę możliwości finansowych. Za ok 8 miechów będę miał już 1000 zl. Ile będzie kosztować w tedy gf 6800???
xor
x2

Post by xor »

Niestety nie jestem w stanie Ci powiedziec - zepsula mi sie szklana kula...
:wink:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”