Hardware vs gra X2 wszelkie konflikty tych dwoje.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Pendrak
x2

Hardware vs gra X2 wszelkie konflikty tych dwoje.

Post by Pendrak »

Moje osobiste spostrzezenia i od razu przestroga. Nie przesadzajcie naduzywaniem sety. Osobiscie zostawilem gre na pare godzin w trybie seta (swietny sposob na zarabianie kasy z fabryk 1 lub 2 noce i jusz bylo mnie stac na kilka m1 lub m2) niestety wtedy procesor ma zbyt duze obciarzenie i ma sie potem z tego powodu durze problemy. Osobiscie mi procesor padl i niestety jakos nie chca mi tego zareklamowac(to odnosnie mojego poprzedniego posta). Jesli wam kiedykolwiek by sie cos takiego zdarzylo piszcie o tym. Lepiej bedzie jak wszyscy sie dowiedza i ewentualnie nie popelnia naszych bledow.
Alloces
x2

Post by Alloces »

Tak się dziwnie składa, że handluję kompami od ponad 10 lat. I odpowiedź na Twój problem jest bardzo prosta (zresztą napisał to już garghgor w poprzednim poście) - WENTYL + RADIATOR procka. Wystarczyło zainwestować 100 zł w dobre chłodzenie i nie miałbyś żadnego problemu. Jeżeli procesor przegrzał się podczas intensywnej pracy świadczy to o małych umiejętnościać / wiedzy skaładającego komputer lub po prostu o zbytniej oszczędności. Stare przysłowie indian mówi "Tanie mięso psy jedzą" :wink: Jaki masz (miałeś) procesor?
Witaj na pustyni rzeczywistości ...
Pendrak
x2

Post by Pendrak »

tak sie sklada ze mam procesor A barton 2500xp+ z pozadnym dzwonem zalmana i temperatura nigdy mi nie podskakiwala powyrzej 60C wiec caly problem nie zaistnial z powodu chlodzenia. (tak poza tematem za sam zestaw chlodzacy dalem okolo 250 zl)
Alloces
x2

Post by Alloces »

To może jakieś podkręcanko procka było ?
gebp
x2

Post by gebp »

Cóż Ci mogę poradzić. Wiem że po numerze seryjnym procka można sprawdzić jaki to model. No i po tym możesz poznać czy nie jest przekręcony. Ale jak to zrobić niech lepiej wypowie się jakiś spec od overcloking'u.
Drugą rzecz jaką ci mogę poradzić to nie reklamacja a rękojmia. Idź do sprzedawcy i powiedz mu że korzystasz z prawa rękojmi i żądasz wymiany procesora. Gość (sprzedawca) w takim przypadku powienien wysłać procka do serwisu i poprosić o ekspertyze. Jeżeli serwis da pozytywną opinie (tzn. że to nie z twojej winy) sprzedawca/serwis musi wymienić Ci procesor, co jest (wynikające z twojego opisu) 100 %. Chyba że sprzdawca przekręcił procka.
Tak czy inaczej wymian procka.
A ważane musisz mieć faktórę na sprzęt (tam na pewno będzie i wyszczególniony procesor; przynajmniej tak powino być, gwarancaj też się przyda
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

gebp wrote:...A ważane musisz mieć faktórę na sprzęt (tam na pewno będzie i wyszczególniony procesor; przynajmniej tak powino być, gwarancaj też się przyda
Nie zakładałbym się, że sprzęt był kupiony na fakturę. A jeśli nie masz żadnego dowodu sprzedaży (np. paragon), czy gwarancji, musisz liczyć na dobrą wolę sprzedawcy. Ale gebp ma rację, zareklamuj bydlaka! U mnie chłopak potrafi cały dzień chodzić na 100% i dobrze się czuje. No, chyba że podkręcałeś... To niestety osłabia proca.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
gebp
x2

Post by gebp »

Jak to nie ma faktury ???
Musi mieć (mógł ją zapodziać, zgubić ect.)
Na taki sprzęt zawsze musi być faktóra.
Hmmmm.
No może nie ale na pewno musi mieć paragon. Chyba że mu kumpel złożył. Ale to wtedy inna bajka.
Oprócz rękojmi jest jeszcze niezgodność z umową.
Co do rękojmi. Znam kolesia który co 11 miechów ma nową komurkę ze względu na rękojmie. Zrobił gość tak już 3 razy i szykuje się do 4 razu. Z innej beczki że to niezbyt udany model.
Co do rękojmi to obowiązuje ona 24 miesiące od dokonaian zakupu.
Jeżeli sprzedawca nie będzie Ci chciał pomuc to napewno dystrybutor AMD na Polskę wskaże ci odpowiedni serwis.
W razie problemów jak to zrobić napisz do mnie na priva
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Z reklamacją nie powinno być problemów, teraz raczej jest to załatwiane szybko i pozytywnie. Aczkolwiek w serwisie zawsze w miarę możliwości sprawdzają czy nie są rąbani.
Ale jakiś dowód zakupu jest niezbędny. Faktura niekoniecznie musi być, bo teraz cokolwiek ciężko komputer odliczyć od podatku.

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Jones Abrahams wrote: Ale jakiś dowód zakupu jest niezbędny. Faktura niekoniecznie musi być, bo teraz cokolwiek ciężko komputer odliczyć od podatku.
A'propos dowodów: w firmie gdzie kupuję sprzęt gwarancja jest w formie naklejki na każdej osobnej części komputera. Wtedy niepotrzebna jest faktura, rachunek czy inny paragon. Inna sprawa, że firma działając w tym "systemie" jest rzetelna i nie wymaga dowodu zakupu przy reklamacji :)
Alloces
x2

Post by Alloces »

Jest jeszcze jedna opcja. Często na małych elementch jest plpmba DYSTRYBUTORA. Część firm rozprowadzającyh sprzęt przyjmie uszkodzony element na podstawie tej plomby. Nie mówię tu o plombie spredawcy tylko jego dostawcy. Ale takie działania to już ostateczność.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Alloces wrote:Jest jeszcze jedna opcja. Często na małych elementch jest plpmba DYSTRYBUTORA. Część firm rozprowadzającyh sprzęt przyjmie uszkodzony element na podstawie tej plomby. Nie mówię tu o plombie spredawcy tylko jego dostawcy. Ale takie działania to już ostateczność.
Dokładnie! Chyba każdy importer daje stickery. Jeśli końcowy sprzedawca będzie człowiekiem nie powinien stwarzać problemów, chyba że dmucha już na zimne bo kilku sympatycznych klientów już próbowało go przewalić.
Sauron ma rację, jeśli nie był to pierwszy zakup w tej firmie, mogą Cię dobrze potraktować. Co stały klient to stały klient.

Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”