Problem z przypisaniem funkcji przyciskow joy'a

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Xirin
x2

Problem z przypisaniem funkcji przyciskow joy'a

Post by Xirin »

Witam wszystkich ,

To moj pierwszy post , ale nie chcac zostac chlodno powitanym nie zapomnialem wpisac klucza w rejestracji :).(mam nadzieje , ze sie wyswietli :D )

Ale wracajac do tematu mam problem z przypisanie strzelania rakieta do przycisku joy'a. W konfiguracji klawiszy jest przypisany , ale w grze moge strzelac tylko przyciskiem "L" ktorego w konfiguracji nigdzie nie ma... :?

Mozna cos z tym zrobic?
dzieki
pozdr.
Micu
x2

Post by Micu »

Witam!

Należy dłużej przytrzymać klawisz na joy'u.

Pozdrawiam!
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

A dokładniej, przypisany do rakiet przycisk służy jednocześnie do ładowania i rozładowywania komory rakiet, tudzież przewijania dostępnych, a po jego przytrzymaniu i puszczeniu - odpalenie rakiety.

@Xirin: Poza wszystkim witam i pozdrawiam :)
Xirin
x2

Post by Xirin »

Dzieki , pomoglo oczywisicie.
A tak btw to pierwszy raz od niepamietnych czasow wzialem kartke i dlugopis jako pomoc do gry :) Klimacik rzadzi.
Przypominaja sie czasy privateera.
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Swoja droga drazni mnie brak mozliwosci indywidualnego przypisania funkcji klawiszom na joyu :evil:
Odpalanie rakiet za pomoca joya jest strasznie nieporeczne i zawsze robie to z klawiatury (po prostu nie ma tego opóznienia które jest w przypadku joya)
xanth
x3tc

Post by xanth »

Ta seria od niepamietnych czasow ma to, ze klawisze i guziki sa przypisane na stale. Dodaje to duzego smaczku i klimatu zreszta, jak dla mnie ;)

X.

PS. Choc nie powiem, troche drazni mnie brak mozliwosci odwrocenia przyporzadkowania klawiszy gora/dol. Chyba, ze czegos nie umiem ;)
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

xanth, na ekranie startowym (tam gdzie m.in. można zmienić rozdzielczość) poszukaj w ustawieniach. Gdzieś tam jest ta funkcja. Sorki, że nie jestem bardziej precyzyjny, ale klawirę dźgam w pracy, bo nie stać mnie na net w domu :(
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
xanth
x3tc

Post by xanth »

No wlasnie nie ma. Mozna zmienic ustawienia myszki (invert), ale klawiszy kursorow juz nie :(

X.
Last edited by xanth on Tue, 19. Oct 04, 11:13, edited 1 time in total.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

aha...
Xirin
x2

Post by Xirin »

Troche offtopic , ale nie chce zakladac nowego. Mam jescze taki problem ze w grze nie dzialaja mi tylne glosniki. We wlasciwosciach audio wszystko jest ok i w innych grach, czy w wind. media player na przyklad tez. Mam glosniki 4.1 creativa. Jest na to jakowes lekarstwo ? :).
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

U mnie ta konfiguracja działa OK. Też mam Creative 4.1 (bodajże jest to SB 128 PCI + głośniki 4.1). We właściwościach dźwięku mam ustawione 'Dźwięk kwadrofoniczny' (Winda XP). W Win98 za pomocą oryginalnych sterowników można było ustawiać siłę tylnych głośników, w XP tego nie ma.
BQB
x2

Post by BQB »

Ja mam 5.1 i umnie tez dobrze dziala, EAX zaznaczony. Tyle, ze ja nie mam nic creativa (za bardzo ta firma mnie denerwuje odnosnie sterownikow).
Xirin
x2

Post by Xirin »

No wlasnie...we wlasciwosciach audio tez mam ustawione kwadro i poza X2 dziala. Dlatego myslalem , ze moze to kwestia ustawien w grze. No nic...na dwoch tez sie da grac.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Xirin, czasem tak jest, że te dwa głośniczki tylne grają bardzo słabo, praktycznie trzeba mieć do nich ucho przytknięte, żeby coś usłyszeć. Zrób test: ustaw widok z zewnątrz statku i poobracaj kamerkę, a jednocześnie wsłuchuj się dźwięk wydawany z tylnych głośniczków. Gdy kamerka jest bliżej dyszy silnika, dźwięk jest intensywniejszy. Może po prostu masz za dobre wyciszenie w kokpicie i nie słyszysz silników?
BTW, ja pod wyjście przednich głośników podłączyłem równolegle słuchawki, co od razu obniżyło głośność przednich satelit. Teraz słyszę tylne głośniki :D
I przy okazji mały OT: czemu w niektórych grach (Thief, Thief 2, Ufo: Aftermath) nie mogę uruchomić opcji EAX; po prostu jest nieaktywna? Czy ktoś wie, jak wymusić na programie używanie EAX?
Xirin
x2

Post by Xirin »

Test zrobie wieczorkiem , bo jestem w pracy , ale chyba masz racje.
Wsluchiwalem sie juz w tylne glosniczki i wydawalo mi sie , ze slysze jakies cichutkie dzwieki , ale myslalem ze to moja zniszczona roznymi substancjami mozgownica plata mi figle :D
Xirin
x2

Post by Xirin »

Niestety glosniki tylne nadal nie dzialaja. Kupie sobie chyba jakis rozgaleziacz ( albo sam zrobie ) i podlacze tylnie do wyjscia na przednie.

Mam jeszcze pytanie z innej beczki.
Zarobilem jakies 2,2 mln i chce kupic kopalnie krzemu i elektrownie. Jaki musze statek miec zeby je przewiezc , albo gdzie go moge wynajac ?

edit: krzywe palce ;)
Last edited by Xirin on Thu, 21. Oct 04, 14:30, edited 1 time in total.
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Xirin wrote: Masz jeszcze pytanie z innej beczki.
Zarobilem jakies 2,2 mln i chce kupic kopalnie krzemu i elektrownie. Jaki musze statek miec zeby je przewiezc , albo gdzie go moge wynajac ?

Fabryki przewoza wylacznie statki typu TL (nie próbowalem z M1 i M2 ale ich napewno nie wynajmiesz).
Statek taki do wynajecia znajdziesz w kazdym sektorze zawierajacym stocznie :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”