Problem z niszczycielami w President End

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Alloces
x2

Problem z niszczycielami w President End

Post by Alloces »

ufff ... więc od początku ...

Skolonizowałem President End. Kilka SPP, Kryształki, Bimber - razem z 15 fabryk łącznie ze Stacją Handlową Argonów (czy KTOKOLWIEK wie JAK dodać do niej towary ?!). Do tego masa transportowców. Wszystko pięknie i ładnie. ALE ...
Od czasu postawienia tam moich fabryk Krzaczki wpadają na kawę bardzo regularnie - i to po 2 duże klastry na raz. No więc kupiłem do Prezydenta Płaszczkę i Odyseusza - full wypas oczywiście. Zadowolony zaczałem oglądać na mapie jak stateczki zasuwają i kaskę zarabiają - po prostu bajka. Z nieoczekiwaną wizytą wskoczyła ciocia Krzaczek. Patrzyłem i czekałem jak mój Odys ruszy na nich - a tu NIC. wydałem mu komendę - też NIC :evil: . Na szczęście wałęsałe się tam Płaszczka i zrobiła porzadek. I tu zaczyna się ZONK.

Odyseusz "zaplątał" się w szczątki stacji kosmicznej. Stał w miejscu i nie był w stanie ruszyć się ani do przodu ani do tyłu :evil: . Wleciałem na pokład i jedynym rozwiązaniem było wykonanie skoku do bramy - statek był CAŁKOWICIE unieruchomiony. Wychodzi na to, iż statki nie widzą szczątków stacji jako obiektów "kolizyjnych". Faktycznie o w/w szczątki nie można się rozbić, przy kolizji tarcze nie spadają. Macie jakieś pomysły JAK zniszczyć te szczątki :?: Jak na razie wygląda mi to na bug w grze.

A .. Małe statki i korwety nie "zaplątują się"
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

Ja odpowiem tylko na jedno z Twoich pytań. A więc TAK - da się dodać towary do stacji handlowej. Niestety, jest to możliwe tylko przy pomocy skryptów. A dla tych, którzy takowych jeszcze nie znaleźli link:
http://www.x2source.com

Poszukajta se ludzie :)
Marcybiskup
x3ap

Re: Problem z niszczycielami w President End

Post by Marcybiskup »

Alloces wrote:Ma3e statki i korwety nie "zaplątują się"
Niestety tak, choc pewnie maja na to mniejsze szanse. W kazdym razie to nie tylko kwestia niszczycieli!

Mnie zaplatala sie w szczatki manta, automatyczny transportowiec jednej z fabryk.
I pewnie nigdy bym tego nie odkryl, gdybym akurat nie byl w sektorze - i nie uslyszal charakterystycznego "bum... bum... bum...".
Poniewaz po takim "bum" statki zazwyczaj sie rozlatuja, zaczalem sprawdzac, co sie dzieje (kierowalem sie sluchem, he he). Okazalo sie, ze manta walila dziobem o szczatki. Wydalem jej komende "powrot do domu" - i znowu to samo. Dopiero gdy kazalem jej wyleciec z sektora i wleciec znow, zmienila troche kurs i udalo sie.
Faktem jest, ze tarcze nie spadaly. Jestem ciekaw, ile razy zdarzaja sie takie sytuacje, gdy nie patrze/nie slucham. :twisted:
Jakby ktos mial klopoty z dostawami w mimo wystarczajacej ilosci statkow, to moze byc "poszlaka" ;)
Micu
x2

Post by Micu »

Na angielskim forum czytałem, że w Końcówce Prezydenta (to już chyba nazwa oficjalna :P ) po umieszczeniu tam dużych statków najlepiej nie pojawiać się zbyt często. O ile przy braku gracza w sektorze statki są punktami i bez problemu przenikają tego typu przeszkody, o tyle obecność gracza (czyli konieczność "renderowania" całego sektora w 3D) prowadzi do właśnie takich sytuacji. Może to jest jakieś wyjaśnienie, w każdym razie brzmi logicznie...
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Chyba zmienie sobie stolice na jakis mily boronski sektor...
Alloces
x2

Post by Alloces »

Micu wrote:Na angielskim forum czytałem, że w Końcówce Prezydenta (to już chyba nazwa oficjalna :P ) po umieszczeniu tam dużych statków najlepiej nie pojawiać się zbyt często. O ile przy braku gracza w sektorze statki są punktami i bez problemu przenikają tego typu przeszkody, o tyle obecność gracza (czyli konieczność "renderowania" całego sektora w 3D) prowadzi do właśnie takich sytuacji. Może to jest jakieś wyjaśnienie, w każdym razie brzmi logicznie...
O tym nie pomyślałem :) . Faktycznie - statki zachowują się inaczej. Przede wszystkim gdy nie jestem w President End niszczyciele praktycznie stoją w miejscu i do tej pory żaden nie złapał się w sidła wraku stacji. Jest to jakiegoś typu rozwiązanie. THX!
Micu
x2

Post by Micu »

Ja nie porzuciłem planów zajęcia któregoś z sektorów tzw. pirackich (najchętniej Elena's Fortune). Oczywiście nie będę niszczył tamtejszych fabryk bo jak wiadomo nie są one niestety pirackie :( . Planuję (jeśli się da) wykorzystać do brudnej roboty inwazję Xenonów :twisted: .
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."

Return to “Polskie / Polish X-Forum”