Macie rację taka karta w chwili obecnej kosztuje 2345zł z dostawą do domu (tyle płaciłem). Kupiłem ją za oszczędzone pieniążki z myślą o Doom3, ale tam nie ma mowy o płynnej grze przy wszystkim na max przy rozdziałce 1280x1024

. Dodam jeszcze, że w X2 na moim sprzęcie gra się w sumie płynnie, chociaż w niektórych momentach leciutko szarpnie - ale gra ma wymagania co????:D:D:D:D. Wiem że zostały w niej zastosowane bardzo skomplikowane algorytmy cieni - to przez nie te szarpki. Czy kupić tę kartę? Gainward'a tak, innej 6800GT nie - lepiej poczekać, dołożyć i kupić 6800Ultra np. Winfast A400TDH Ultra. Ja kupiłem tego Gainwarda bo nigdzie nie było 6800Ultra, a ja miałem dość czekania. Kupiłem więc kartę, która oprócz tego że ma 2,0ns czas dostępu pamięci zamiast 1,6ns jak w modelach ultra, niczym się od tych ostatnich nie różni. Jeśli chodzi o wczesniejszą kartę to miałem Asusa V8460Ultra (GF4 Ti 4600Ultra 128MB), ale na nim gra przy takich parametrach byłaby niemożliwa - directx8.1 i brak obsługi niektórych efektów. Grać się dało, ale przy 1024x768 bez pozostałych wodotrysków. Ja osobiście gram w X2 z dwóch powodów.
1. Grałem w X beyond the frontier i zbudowałem tam na prawdę wielkie imperium w sektorze Sizewell -Teladi. wspaniała muzyka i grafika urzekła mnie bardzo. Jednak to nie co Frontier - lądowanie na planetach skok w hiperprzestrzeń w każdym momencie, ehh.....
2. Jestem nałogowym fanem serii Elite Davida Brabenna. Wszystkich którzy grali w nie odsyłam na stronkę (najlepszą moim zdaniem), która traktuje o tej sadze, skupiając się jednak na ostatniej jej części z 1995r. - Frontier the first Encounters (
http://frontier.klasyka.do.pl/) . Jestem tam (jak sprawdzicie) aktywnym pilotem.
Nie wiem czy wiecie, ale Davis Braben zapowiedział że w tej chwili trwają prace nad Elite4 - premiera zapowiedziana została prze niego samego na połowę 2005r. to będzie wydarzenie. Będzie można, oprócz tego co we wczesniejszych częściach, chodzić między innymi po planecie i bazach na orbitach, będzie też tryb multiplayer !!!!!!.
Pozdrawiam wszystkich
Ku Gwiazdom!!! ( - bardzo dobra książka pana Harrisona

)