Kilka pytań

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Loziu
x2

Kilka pytań

Post by Loziu »

1. Czy statki khaaków kożystają z bram ? czy pojawiają się w każdym miejscu sektora?
2.Czy napedem skokowym można tylko wyjsć przez brame czy w dowolnym miejscu , (wybierajac miejsce docelowe, można używać wskażnik, przesuwać mape a nie tylko wybierać bramy)?
3.Jak szybko regnerują się pola ochronne?5%na minute?
4.Czy na TS warto instalowac 25MW pola?
5.Czy ktoś próbował przepchnąć jakąś stacje?
Bo Lasertower wiem że można .
6.Jak wpływ na gre ma stopień trudności oprocz tego co ma odkrywca(Discoverer)?
Last edited by Loziu on Wed, 15. Sep 04, 18:09, edited 1 time in total.
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Witaj!
Ad 1. Nie korzystają. Pojawiają się znienacka w różnych miejscach sektora. Ich pojawieniu się towarzyszy efektowne zjawisko świetlne.
Ad.2 Można 'wyjść' tylko przez bramę. Ale na 100% pewny nie jestem; zabiłeś mi ćwieka, przyznam...
Ad.3. Szybciej niż 5% na minutę. Nie znam dokładnych danych; w sumie to dołączam się do pytania.
Ad.4. Zależy, przez jakie sektory TS się przemieszcza - jeżeli przez sektor 'aktywny' (dużo wrogów, szczególnie Khaaczek), to często 3x25MW to za mało... ale jeśli kursujesz z włączonym Sector Trader w obrębie powiedzmy Argon Prime lub Kingdoms End, to wystarczy 1x1MW. A i to tylko po to, aby uniknąć zarysowań lakieru przy dokowaniu do stacji.
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
Loziu
x2

Post by Loziu »

4.Moja elektrownia znajduje się w Kingdoms End ma ustawione 2 skoki.Jakkolwiek TS wyposaże giną jeszcze ich nie wyposażyłem w 25 MW ale się chciałem dowiedzieć czy to skutkuj.
Czy ktoś ma jakiś fajny system co zainstalować na TS aby żył długo i szczęśliwie ?Gram krótko jak narazie dorobiłem się Centaura w wersi 1,3 ale wyszła łatka 1.4 i zaczołem od początku.
O$$I
x2

Post by O$$I »

co do pytania nr 2:
Z normalnym Jumpdrivem można skakać tylko przez brame,
ale podobne jest super jumdrive dzieki którym możeż skoczyć do dowolnej pozycji w sektorze.
Loziu
x2

Post by Loziu »

5.Czy ktoś próbował przepchnąć jakąś stacje?
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Loziu wrote:5.Czy ktoś próbował przepchnąć jakąś stacje?
Statkiem na pewno nie da się przepchnąć stacji – taka próba może skończyć się zniszczeniem statku lub zmianą koloru stacji na czerwony. Co do 1.4 to trochę za mało grałem, ale z tego co zauważyłem to jest podobnie. Nie jestem tylko pewny czy można przenosić stacje TL.

Co do ochrony TS to 3x25MW to często za mało do obrony – można powiedzieć, że jest to minimum (nie dotyczy małych ataków piratów) do tego aby statek przetrwał nienaruszony zanim nadejdzie pomoc np. M6 uzbrojone po zęby. Przed zakupem TS proponuję porównać moc generatorów np. 3x25MW i generator 200MW to zdecydowanie mniej niż 3x25MW i generator 500MW.

Ciekawi mnie jedna rzecz – kiedy statek jest atakowany a ma jakieś uzbrojenie (nawet gdy nie ma broni to kombinuje – a wtedy bum) nie próbuje uciekać tylko wdaje się w walkę – czy można jakoś kazać pilotowi uciekać na wypadek ataku?
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Co do napędu skokowego to z tego co wiem nie trzeba wcale wyjść przez bramę, alternatywą jest środek sektora. Jeśli się gra bez skryptów to w sektorach innych ras możemy po użyciu Jumpdrivera wyjść tylko z bramy – takie są zasady.
Spoiler
Show
Wyjątek stanowią sektory Khaaków gdzie nie ma przecież bram a my lądujemy w środku sektora – tak więc w grze jest taka możliwość ukryta.
Można zatem napisać skrypt aby statek lądował w środku sektora – czy może w dowolnym punkcie tego już nie jestem pewien. Chociaż jak czytamy w grze napęd skok. potrzebuje 2 współrzędnych miejsca startu i przeznaczenia, którym domyślnie jest brama skokowa.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

euzebiusz3 wrote:Co do napędu skokowego to z tego co wiem nie trzeba wcale wyjść przez bramę, alternatywą jest środek sektora. Jeśli się gra bez skryptów to w sektorach innych ras możemy po użyciu Jumpdrivera wyjść tylko z bramy – takie są zasady. Wyjątek stanowią sektory Khaaków gdzie nie ma przecież bram a my lądujemy w środku sektora – tak więc w grze jest taka możliwość ukryta. Można zatem napisać skrypt aby statek lądował w środku sektora...
Masz rację. Np. skrypt Adama00 "Obrońca sektora" uzywa właśnie tej opcji. Statki pojawiają sie w środku sektora. Loziu ten skrypt jest również odpowiedzią na Twoje pytanie o ochronę TS. Warunek w 1.4 (aczkolwiek nie byłem jeszcze w stanie sprawdzić go osobiście :cry: ) nie patrz na swoich Obrońców z sektora, w którym walczą - zawstydzą się i zginą :wink: . Wynika to z poprawionej w 1.4 taktyki walki myśliwców, która, rzecz jasna, nie funkcjonuje w OOS. Gorąco polecam skrypty naszego Adama, naprawdę bardzo ułatwiają życie i usprawniają grę.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”