Podczas gry trafiłem na dwa bugi.... ??? - SPOILER

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

LAZAMO
x2

Podczas gry trafiłem na dwa bugi.... ??? - SPOILER

Post by LAZAMO »

1) Tak się jakoś złożyło iż zacząłem grać w tą gierkę od nowa i pomyślalem sobie, że zacznę od wykonywania misji-łatwa kasa. Wykonałem pierwszą podstawową - tą gdzie trzeba dostarczyć troszkę części na pewną stację. Zabrałem się za drugą gdzie trzeba przetransportować naukowca i córę z Atreus' Cloud. Pomyslalem, że spróbuję przelecieć inną trasą niż tą przez kórą normalnie się przelatuje gdy właczymy autopilota warcając z Atreus' Cloud do Home of Light. Gdy wróciłem do Centrali TerraCorp zostałem poinformowany że zapomniałem "kogoś" zabrać z Atreus' Cloud. Pomyślałem hmmm może i tak,w końcu na wszelki wypadek savnąłem sobie w innej bazie, blisko celu,niedawno robiłem load i może przez pośpiech faktycznie o nich zapomniałem... Poleciałem znowu do Atreus' Cloud Pogadałem z kobitką... demko itp no i wróciłem po tym do Centrali TerraCorp tak jak poprzednio... a tu ... ... ... ??? - znowu to samo - informacja, że zapomniałem o naukowcu i córce ... ale ... przecież ich zabrałem :o , jestem pewny na 100% :o .
Nic z tego widocznie nie można tego przejść inaczej niż obmyślili to sobie twórcy gry, bo po prostu nie zaliczysz misji.

2) Gdy wykonałem wcześniejsze misje pomyslalem sobie - pobawię się troszkę i powypełniam parę zadań z tablicy ogłoszeń, troszkę zarobię itd...
W pewnym momencie pojawia się zadanie/ prośba o pomoc dla Borońskiej córki królowej (przy pierwszym podejściu też widziałem te zadanie ale nie podjąłem sie go, bo nie wiedziałem wtedy gdzie mam szukać składników na lekarstwo dla niej). Tym razem byłem bogatszy o informację na temat - gdzie mam kupić whisky i ziele marzeń. Ponieważ ostatnio zauważyłem że to zadanie nie znikało przez dość długo z afisza pomyślałem więc że przechytrzę gierkę i najpierw zgromadzę składniki a poźniej polecę do Kingdom End i załatwię całą resztę... Tak też się stało... Zgromadziłem, przyleciałem do Królewskiej Borońskiej Stacji Handlowej i na miejscu podziękowano mi za whisky .... hmmmm a co z zielem ... przecież mam ... zamiast wiwatów powiedziano mi iż muszę jeszce dowieźć dychę ziela marzeń ... :headbang:. No dobra ... poleciałem znów po ziele kupiłem dychę, wracam i ........... bla bla bla -są szczęśliwi ale nie mam jeszce ziela marzeń.... no co jest przecież MAM. POźniej próbowałem to jeszcze raz załatwić i ... NIC. Już tego zadania nie wypełnię. A taki byłem ciekaw co za to dostanę :cry:.

No cóż kiedyś, gdy znów zacznę grać w tą gierke od nowa może w końcu się dowiem co się dostaje za to zadanie ... :P
Pomijąjąc fakty wyżej przytoczone gra jest naprawdę na POZIOMIE - to prawdziwy majstersztyk (czy jakoś tak :P ) Jest SUUUUPER i takie rzeczy ... no cóż nie wszystko jest idealne.

Jeżeli napotkaliście coś podobnego wcześniej i chce wam się to opisać ... to to może w przyszłości wpłynie na twórców i dopieszczą bardziej swoje "dziecko" bo moim zdaniem nieliniowość i nieprzewidywalność gry tworzy z niej bardziej rzeczywistą chociaż już w tym mom jest cooool .... (nie powtarzam się :P )
BQB
x2

Post by BQB »

Pomyslalem, że spróbuję przelecieć inną trasą niż tą przez kórą normalnie się przelatuje gdy właczymy autopilota warcając z Atreus' Cloud do Home of Light. Gdy wróciłem do Centrali TerraCorp zostałem poinformowany że zapomniałem "kogoś" zabrać z Atreus' Cloud. Pomyślałem hmmm może i tak,w końcu na wszelki wypadek savnąłem sobie w innej bazie, blisko celu,niedawno robiłem load i może przez pośpiech faktycznie o nich zapomniałem... Poleciałem znowu do Atreus' Cloud Pogadałem z kobitką... demko itp no i wróciłem po tym do Centrali TerraCorp tak jak poprzednio... a tu ... ... ... ??? - znowu to samo - informacja, że zapomniałem o naukowcu i córce ... ale ... przecież ich zabrałem , jestem pewny na 100% .
U mnie, tyle ze na 1.3 nie bylo takiego problemu. Ciagle nie mam czasu zagrac :cry:
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Na dostarczenie boronskich naukowców jest okreslony limit czasu. :!:
Jak polatasz z nimi na pokladzie zwiedzajac sobie wszechswiat wystarczajaco dlugo wtedy córka Eleny sie wnerwa i mówi, ze wysiada na najblizszej stacji. :D
W twoim przypadku pewnie dotrzymala danego slowa :P
Loziu
x2

Post by Loziu »

co do misji Borońskiej córki królowej to chyba poprawia sie opinia u Boronów
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Co do ekspresa - przyjmij misję od Eleny. Lataj nim nie zważając na misję a po ataku khaaków . Elena odwoła wszystkie zlecenia i ekspress jest twój na wieki :lol:
Loziu
x2

Post by Loziu »

Co do ataku khaaków można coś zrobić albo nie zrobić aby był jak najpóźniej albo aby go nie było?
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Loziu wrote:Co do ataku khaaków można coś zrobić albo nie zrobić aby był jak najpóźniej albo aby go nie było?
Jedyny sposób to caly czas siedziec w Presidents End :D
Atak nastepuje w pewnym czasie gry ale jezeli w tym czasie bedziesz w sektorze atak nie nastapi dopuki z niego nie wylecisz :roll:
Loziu
x2

Post by Loziu »

Mój TS z elektrowni zakupil krysztalki z Fabryki po cenie niższej niż 1684 ale zakupij je do tej ceny - chodzi o to że kupil tylko np 2 gdy mogł 60 (kasy mial na 60 to znaczy 101040cr) tak jakby kupował je pojedyńczo i cena by rosła do tych nieszczesnych 1684.Czy ktoś by mogł to jeszcze sprawdzić?(wersja gry 1,4 bez modów i statek z rozszerzeniem hadlowym 1-szej i 2-giej klasy)
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Blaster X wrote:Na dostarczenie boronskich naukowców jest okreslony limit czasu. :!:
Jak polatasz z nimi na pokladzie zwiedzajac sobie wszechswiat wystarczajaco dlugo wtedy córka Eleny sie wnerwa i mówi, ze wysiada na najblizszej stacji. :D
W twoim przypadku pewnie dotrzymala danego slowa :P
Owszem limit jest, ale dopiero wtedy jak się zadokuje na wskazanej stacji handlowej – dopóki nie dolecimy do celu statek jest nasz (dostajemy tylko ponaglenie którym nie trzeba się przejmować) i możemy nabijać sobie kasę. Osobiście zanim dotarłem do stacji dorobiłem się małej floty – najwyższy poziom trudności. Nie wiem tylko czy działanie takie opóźnia też atak Khaaków.
Vill
x2

Post by Vill »

Blaster X wrote:
Loziu wrote:Co do ataku khaaków można coś zrobić albo nie zrobić aby był jak najpóźniej albo aby go nie było?
Jedyny sposób to caly czas siedziec w Presidents End :D
Atak nastepuje w pewnym czasie gry ale jezeli w tym czasie bedziesz w sektorze atak nie nastapi dopuki z niego nie wylecisz :roll:
Nie tylko, zależy również od poziomu trudności na którym grasz, twojego stopnia, i zaawansowania fabuły.
Temporalily suspended in a time lapse...
Blaster X
x2

Re: Podczas gry trafiłem na dwa bugi.... ??? - SPOILER

Post by Blaster X »

LAZAMO wrote:No dobra ... poleciałem znów po ziele kupiłem dychę, wracam i ........... bla bla bla -są szczęśliwi ale nie mam jeszce ziela marzeń.... no co jest przecież MAM.

Tez mam ten sam problem w misji z lekarstwem dla boronskiej ksiezniczki :evil:
Nikt nie wie jak rozwiazac ta sytuacje :?:
Nie pytam bynajmniej sympatyków Splitów (ci pewnie nie ruszyliby nawet palcem :P ) ale raczej Boronów (nikomu nie lezal na sercu los ksiezniczki? :roll: )
ergo
x3tc

Post by ergo »

Blaster X wrote:
LAZAMO wrote:No dobra ... poleciałem znów po ziele kupiłem dychę, wracam i ........... bla bla bla -są szczęśliwi ale nie mam jeszce ziela marzeń.... no co jest przecież MAM.

Tez mam ten sam problem w misji z lekarstwem dla boronskiej ksiezniczki :evil:
Nikt nie wie jak rozwiazac ta sytuacje :?:
Nie pytam bynajmniej sympatyków Splitów (ci pewnie nie ruszyliby nawet palcem :P ) ale raczej Boronów (nikomu nie lezal na sercu los ksiezniczki? :roll: )
boronska ksiezniczka ujawnia prawdziwa nature boronow: jest nie dosc ze ryba, to jeszcze cpunem na glodzie :twisted: :twisted: :twisted: ktory nawet sam nie potrafi kupic sobie dragow.
Spoiler
Show
btw, nie chodzi o ziele ale o bagienna rosline , wiem ze Marcy z Sauronem podmienili nazwe tego ziela dla jaj, podczas tlumaczenia textow
Sebol
x2

Post by Sebol »

Może zamiast ziela marzeń chcesz im wcisnąć bagienny chwast?
Ziele dostajesz w Bliss Factory.
Ja wykonywałem tą misję na 1.3 i 1.4 bez problemu.
Za misję dostajesz 100% reputacji i kasę za towar.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

ergo wrote:boronska ksiezniczka ujawnia prawdziwa nature boronow: jest nie dosc ze ryba, to jeszcze cpunem na glodzie :twisted: :twisted: :twisted: ktory nawet sam nie potrafi kupic sobie dragow...
Dodajmy jeszcze, że aby wykonać tę misję trzeba złamać prawo zarówno argońskie, jak i borońskie - czyli najwyższe władze państwowe nakłaniają do złamania praw, które same ustanowiły!!! :evil:

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

No cóż, mnie się trafił jeden bug, za to konkretny. Nawet nie wiem czy to bug, po prostu w pewnym momencie gra się wiesza i trzeba resetować na twardo. Mniej więcej miesiąc temu zdarzyło się to po raz pierwszy. Przeinstalowałem grę, zmieniałem ustawienia grafiki (choć nie miało to prawa mieć wpływu), cofałem się w sejwach. To ostatnie przynosiło jakiś efekt, mianowicie miałem trochę więcej czasu... Bo wszystko to zdarza się w tym samym czasie gry (przynajmniej tak mi się wydaje). W końcu, zniechęcony, dałem sobie spokój z graniem. A teraz to samo. Miałem jakąś irracjonalną nadzieję, że wgranie łaty coś odblokuje...
Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Macie może jakiś pomysł? Przynam, że nie uśmiecha mi się gra od nowa :cry:

Pozdrawiam
BQB
x2

Post by BQB »

Coby Ci poradzic, moze poprostu kompa masz troche niesprawnego. Jakbys mogl sciagnac sobie program prime95 i uruchomic w nim test na 24 godziny. Jak wyskoczy jakis blad albo sie zresetuje albo zawiesi, to masz niesprawne, albo procek, albo ram, albo plyte. Ram mozna sprawdzic np goldmemory. Ale najlepiej uruchom ten test, jak bedzie dzialal przez 24 godziny, to komp masz stabilny i jedynie moze byc cos z grafika.
Dormio
x2

Post by Dormio »

Jones Abrahams wrote: Czy ktoś się już z czymś takim spotkał? Macie może jakiś pomysł? Przynam, że nie uśmiecha mi się gra od nowa :cry:
Tak jak kolega podejrzewam sprzęt - u mnie wieszał źle chłodzony procesor... :evil:
Teoretycznie powinien pracować do 65'C, a wieszał się jak przekraczał 57'C. Oczywiście rzeczywista temperatura procka jest pewnie kilka stopni wyższa, ale u mnie zastosowanie nowej pasty poskutkowało - w końcu gra przestała się wieszać - temperatura od razu spadła do 53-54'C...
Tylko kurde znowu zaczyna się zbliżać do 57' chyba jedna będę musiał kupić "srebrzankę", albo jakiś WC...
A miało być tak pięknie nowy monitor, grafa... tylko procek miałem na końcu wymieniać i teraz się to mści bo monitor wymaga 1280x1024 ;)

Dormio
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Nie jestem pewien czy to sprzęt? Może trochę namieszałem z tym czasem gry. Nie chodzi o to ile gram. Z ostatniego sejwa wywala się regularnie po dwóch minutach, z wcześniejszych mogę grać dłużej...
Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Zauwazylem u siebie taka sprawe, jak zaczynam grac wszystko jest cacy, jesli chodzi o predkosc dzialania, obsluge grafiki przy skoku przez brame, wczytywanie danych o nowym sektorze. W miare uplywajacego czasu komputer wczytuje dane coraz wolniej, czesciej sie tnie przy wchodzeniui w nadprzestrzen, ma klopoty z dzwiekiem przy laserach WMP (to mnie szczegolnie denerwuje - zacinanie sie gry, żabie skoki, przy strzalach z WMP czy to mojego czy innego statku, przy innych laserach problem nie wystepuje). Po wyjsciu z gry, restarcie kompa ponowne uruchomienie i od nowa, najpierw jest ok, potem coraz gorzej.
Myslalem ze to wina W98, rejstry czy cuś, ale formatowalem HDD, reinstalowalem Winy i problem nie zniknal, sam juz nie wiem, wyszlo na to ze unikam walki jak goscie maja na pokladzie WMP zeby mi gry nie cieli :wink: .

Chyba wypróbuje radę BQB z tym programem testujacym. a nóż widelec wyłapie jakąś niezgodność.
Last edited by Sauron11 on Mon, 20. Sep 04, 11:08, edited 1 time in total.
Dormio
x2

Post by Dormio »

Nie bardzo rozumiem - wnioskuję, że jakby chodziło o wieszanie w wybranym momencie - np. przy dokowaniu do pewnej stacji to byś o tym napisał...
W każdym razie jeżeli jest to problem - wiesza się o tym i o tym czasie gry, to pewnie coś jest tego przyczyną -> wojna, inwazja ? Może sprawdź czy nagranie gry tuż przed tym momentem, albo go przeczekanie w jakiejś stacji nie okaże się rozwiązaniem ?

Dormio

Return to “Polskie / Polish X-Forum”