Dźwięk przy zbliżaniu się...

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Stalovy
x2

Dźwięk przy zbliżaniu się...

Post by Stalovy »

Zauważyliście, że gdy jakaś jednostka zbliża się do waszego statku na odległość 10-15 km rozlega się coś jakby dźwięk ostrzegawczy? Co ten dźwięk oznacza? Mam na razie dwie teorie:
1. Po prostu jakaś jednostka zbliżyła się poniżej pewnej odległości i dźwięk ma to zasygnalizować.
2. Jednostka znalazła się w zasięgu twoich rakiet.

Może ktoś zna odpowiedź i może mnie oświecić? Z góry THX :)

PS. Tylko czemu raz dźwięk słychać z 15km, a czasem już z 9-10km? Może to zależy od prędkości (twojej lub tamtych)? Albo od wielkości zbliżającej się jednostki? Albo od rodzaju rakiet - nie wiem czy mają różny zasięg?
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
fOX_a
x4

Post by fOX_a »

Myśle że to ma związek z kierunkiem w którym leci dany statek. Jak leci w twoją to dzwięk pojawia się wcześniej (leci w twoją stonę więc kiedy rakieta doleci ma bliżej niż w chwili wystrzelenia) Takie jest przynajmniej moje zdanie.

Pozdro dla wszystkich
:x2: rULz fOrEVeR
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dziś przebadam różne opcje. Rano dam znać, jeśli coś odkryję. Niby nic, a jednak...
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

No więc, przedstawiam, co wymyśliłem i odkryłem :D

POMYSŁY
Dźwięk może zależeć:
-> od wielkości lub klasy statku zbliżającego się
- Dla Statków Pirackich i Orinoko odzywał się w odległości 15,x km, niekiedy w odl. 10,x km, a parę razy z 9,x km. Podobnie było gdy goniłem Bajamony i Mandeleje. Teza, że dźwięk zależy od wielkości statku, upadła.
-> od prędkości tego statku
- Nie. Statki, które goniłem, miały różne prędkości, od około 50 do około 150, a dźwięk rozlegał się w tej samej odległości.
-> od kierunku jego lotu
- Też nie! Leciałem na czołowe - 15 km. Goniłem za statkiem - 15 km.
-> od pojawienia się statku w odległości, z której po wciśnięciu np. T lub E można go złapać na automatyczne zaznaczanie
- Nie. Miałem 'kręcący się' celownik (po wciśnięciu 'T') i usłyszałem dźwięk, a dopiero dobrą chwilę później statek został namierzony jako cel.
-> Od tego czy lecisz z SETA
- Nie. Leciałem z SETA i dźwięk był w odległości 15 km, tak samo jak bez SETA (sprawdzałem z sejva).

Nie bawiłem się jeszcze rakietami - może tu leży rozwiązanie? Nie umiem się jakoś przekonać do używania rakiet, wolę dogfight.

Efektem ubocznym experymentu jest to, że od wczoraj jestem posiadaczem Perseusza i Novy (na maxa wypasionych) :D Wcześniej latałem na wymaxowanym Orinoko (został i lata jako eskorta dla Novy). No, niedługo trzeba będzie zrobić misję w Ore Belt (potrzebne szerszenie), więc może przekonam się co do rakiet. Pozdrawiam!

PS. Jeśli można, to poproszę o jakieś sugestie, jakieś pomysły - postaram się je sprawdzić.
Dormio
x2

Post by Dormio »

Nie sądzę, żeby rakiety miały znaczenie - ostatnio latam Novą zupełnie ogołoconą z rakiet - muzyka zmienia się w różnych odległościach.

Dormio
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Dormio, ja gram bez muzy, bo mi się sidik tnie :D

Chodzi o dźwięk ostrzegawczy, krótki sygnał, jakby brzęczyk.
:idea: Ale twój post podsunął mi myśl, że może to być efekt ukrytego błędu w grze, mianowicie, gdy gramy bez muzyki (0% głośności muzyki), to w momencie, gdy muzyka ma się zmienić ze "zwykłej" na "bitewną", rozlega się taki właśnie brzęczyk.
Dormio
x2

Post by Dormio »

Wiesz... możliwe jest jeszcze inne wytłumaczenie... obecnie zuważyłem, że muza mi się zmienia najczęściej w okolicach 12km od celu - poprzednio było to 8-10km... może jest to zależne od rangi ?

Dormio
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Mam Asa Drugiego Stopnia... gdy przeprowadzałem experyment, latałem Orinoko... ranga mi się nie zmieniła, statek też był ten sam, a odległości, przy których słyszalny był dźwięk, różne.

Jak wspomniałem, teraz latam Perseuszem (no i mam też Novę). Dziś wieczorkiem posiedzę przy X2 i zobaczę, czy dźwięk jest słyszalny w innych odległościach :!: bo może to zależy od klasy statku, jakim się lata :?:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”