Czynniki wplywajace na produkcje

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Blaster X
x2

Czynniki wplywajace na produkcje

Post by Blaster X »

Od jakiegos czasu zastanawia mnie pewna rzecz:
Czy sa jakies czynniki naturalne (nie wynikajace z ekonomii gry) wplywajace na jakosc (szybkosc, ilosc, dlugosc) produkcji w fabrykach?
Czy naslonecznienie sektora ma jakis wplyw na elektrownie która sie tam znajduje?
Czy ilosc surowca w asteroidzie ma jakis wplyw na tryb jej pracy?
Czy znacie moze inne takie zaleznosci? :?
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Złoże w asteroidzie ma wpływ na wydobycie. Im asteroid ma większy współczynnik, tym cykl wydobycia jest krótszy. Nie wiem jak to jest z elektrowniami :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Im wiecej slonc w sektorze, tym szybsza produkcja ogniw. Naslonecznienie sektora oddaje wartosc wyrazona w procentach gdzies w lewym gornym rogu mapki - od 100% do... przypomnijcie, ile jest w Akeela's Beacon? Ze 450%?
ergo
x3tc

Post by ergo »

Marcybiskup wrote:Im wiecej slonc w sektorze, tym szybsza produkcja ogniw. Naslonecznienie sektora oddaje wartosc wyrazona w procentach gdzies w lewym gornym rogu mapki - od 100% do... przypomnijcie, ile jest w Akeela's Beacon? Ze 450%?
tak, 450% wiec energia jest produkowana 4,5 raza szybciej, na asteroidzie a wlasciwie na jego intensywnosci zloza w rudzie sprawa wyglada podobnie, ale ta roznica w produkcji nie jest az tak znaczaca, no chyba ze postawi sie kopalnie krzemu na kopalni zelaza , wowczas surowiec jest wydobywany bardzo bardzo powoli. Natomiast zupelnie nie maja znaczenia substancje 2 rzedzu, sa one tylko po to zeby wzbogacic mozliwosci handlowe. Co wiecej, fabryki komputera wogole nie potrzebuja surowcow zeby utrzymac produkcje, np SPP komputera bedzie wytwarzac energie nawet po zniszczeniu wszystkich fabryk krysztalow w swiecie X :wink:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Kiedyś już gdzies to pisałem :

100% Sunlight = CycleTime: 1:58 minutes
150% Sunlight = CycleTime: 1:46 minutes
200% Sunlight = CycleTime: 1:38 minutes
450% Sunlight = CycleTime: 1:30 minutes
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
ergo
x3tc

Post by ergo »

:o a wiec jednak nie jest to zaleznosc liniowa :o :o :o
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ano nie :D Polecam poczytać na stronie Commandera poradniki o fabrykach. Kilka przydatnych wzorów mozna znaleść
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

ergo wrote: Natomiast zupelnie nie maja znaczenia substancje 2 rzedzu, sa one tylko po to zeby wzbogacic mozliwosci handlowe.
nie rozumiem...
:)
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Kajtomat0 ---> Niektóre fabryki komputera mają drugorzędne surowce - są one po to aby było więcej mozliwości handlu
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

a fabryki gracza nie mają? (nie mam ani jednej :) dopiero co rozpoczołem gre od początku na eXtrime i zamierzam stworzyć imperium chandlowe :twisted: )
:)
Enzo
x3tc

Post by Enzo »

Z tego co wiem fabryki gracza nie posiadają drugorzędnych surowców.
Spoiler
Show
Jednak pomimo, że SPP kompa nie ma surowców I stopnia, a tylko II, To SPP gracza jako podstawowy surowiec posiada kryształki, w przeciwieństwie do komputerowych, które kryształki mają drugorzędne.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Fabryki gracza nie wymagają surowców drugorzednych. Chyba że w 1.04 coś się zmieniło...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”