Najlepszy M3 dla M1 ( nie do OOS)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Najlepszy M3 dla M1 (nie do OOS)

Buster
3
14%
Barracuda
1
5%
Perseus
12
55%
Mamba
2
9%
Orinoco
3
14%
Falcon
1
5%
Xenon L
0
No votes

Total votes: 22

Black-Templar
x2

Najlepszy M3 dla M1 ( nie do OOS)

Post by Black-Templar »

Ciekawi mnie jaki jest wg. waszych obserwacji najlepszy M3 do posiadania i walki na lotniskowcu nie biorąc pod uwagę walki typu OOS i własnoręcznego pilotażu(tam najlepsza jest iguana , która na żywo i sterowana przez komputer się nie sprawdza) . Dochrapałem się w końcu (uczciwie) Kondora :twisted: i mam zamiar go wyposażyć w coś najlepszej sile przebicia... stąd ma ciekawość . Statki jak wiadomo w "realu" zachowują się inaczej niż w OOS ( stację 20 myśłiwców może niszczyć masę czasu podczas gdy w OOS zajmuje im to kilka chwil..)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Odpowiem krotka historia o zabijaniu...

Ostatnio taki sobie wypracowalem system: podlatuje Herkulesem do stacji handlowej i wylatuje manta, mako i mamba (3xm ;) ) i wtedy moge wziac kazda misje - dla TP, dla szybkiego M4 i kilerskie dla M3. Tym razem wzialem pasazerow. Wstep o tyle wazny, ze tlumaczy, dlaczego lecialem z eskorta. Lece sobie manta, a dookola tancza mamba i mako - nie chcialo mi sie ich odsylac do TLa.
Patrze - leci statek piracki. Mysle sobie, zafunduje pasazerom atrakcje. Wyslalem w strone pirata jednego moskita - oczywiscie nie po to, zeby go tym malenstwem uszkodzic, tylko by go rozdraznic. Trafilem, rozdraznilem. Pasazerowie zaczeli bic brawo i nerwowo krecic sie na fotelach. Przyspieszylem, zeby ich uspokoic. Pirat nie ma szans dogonic manty.
Ale ze liczylem na wdziecznosc pasazerow i ekstra kase, poprosilem roleksy o uwage i rozkazalem mambie i mako isc w smiertelne tany z piratem.

Dopoki bylem w sektorze, mysliwce lataly jak sniete ryby wokol pirata i od czasu do czasu strzelaly na pokaz. Gdy kazalem mako uzyc dzialka jonowego, w ciagu minuty nie wystrzelil ani razu! Mamba, moja ukochana mamba, laserowy scyzoryk, ktory zna moje mysli i jest smiertelnie szybki i precyzyjny, gdy siedze za sterami - jakby bawila sie w ciuciubabke. I tak sobie latali i do siebie strzelali - a pasazerowie zaczeli gwizdac i zadac zwrotu kasy.
Nareszcie brama - i skok do innego systemu. Ustawiam kurs i rozpinam mape, zeby zobaczyc, co slychac u tanczacych. Ciagle mnie ktos odciaga, a to rozdac drinki, a to pozdrowic jakis statek, a to sprawdzic, czy stewardessa ma poprawnie zapiety mundur... a w uszach tylko "uwaga, jeden z twoich statkow..." zaden jeden, tylko moja kochana mamba i mako. Dobra, co u nich slychac?

Nic u nich nie slychac. W prozni nie slychac krzyku mordowanych mysliwcow. Slamazarny statek piracki zabil mi mako i mambe w ciagu kilku chwil, gdy tylko opuscilem sektor.
I tylko stalem tak z glupia mina... i bylo mi bardzo, bardzo lyso... i zle... i niesprawiedliwie... nikomu juz nie mozna ufac... nawet statkom pirackim... :o
ergo
x3tc

Post by ergo »

przykro mi to mowic ale zgadzam sie z marcy: m3 nie nadaja sie do niczego, podobnie jak m1 :( zanim wystrzelisz 130 mysliwcow a potem je zbierzesz, mina wieki , poza tym sa one ultra-nieskuteczne. Niestety, w x2 AI w sterowaniu statkami zawodzi. M3 to dobry statek do recznego pilotazu, ni mniej, ni wiecej.

Moze cos sie zmieni w 1.4 ?

PS: taki kondor powinien miec z 12 lukow startowych zeby w ciagu paru sekund wystrzelic cala armie mysliwcow. Lostniskowce z 1 brama startowa nie maja za bardzo racji bytu ... chyba ze sa to morskie lotniskowce :twisted:
Micu
x2

Post by Micu »

Myślę, że jedyna rzecz jaka polegnie dzięki setce myśliwców latających wokół M1 to komputer próbujący to wszystko przeliczyć :P
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote: Slamazarny statek piracki zabil mi mako i mambe w ciagu kilku chwil, gdy tylko opuscilem sektor.
Wątpliwe, żeby zrobił to samym tylnym działkiem, stawiam na to, że użył Szerszeni, komputerowe AI pewnie nie potrafiło się przed rakietą obronić, nawet tak powolną :wink:
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Marcy, podobną historię mógłbym opowiedzieć o mojej iguanie która atakowana przez novę i bustera broniła się jak jakaś stara pipa w czasie gdy byłem w tym samym sektorze i patrzyłem na nią z szczeną na ziemi pogrążony w głębokiej zadumie czemu to cholerstwo nie strzela. Po opuszczeniu sektora w ciągu minuty było po argończykach.... Może jednak jest jakaś różnica w myśliwcach jeżeli chodzi o ich skuteczność... Chyba zoorganizuję konkurs. Myśłiwce kierowane przez AI będą walczyły każdy z każdym , po kolei :twisted: . Wyniki badań wkrótce.. :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Hm, testy to swietny pomysl. Ja wlasnie zrobilem cos takiego z korwetami, teraz chce opisac wrazenia.

Jak zrozumialem, Twoja iguana w koncu poradzila sobie, tyle ze wstydzila sie przy Tobie ;) U mnie niestety bylo gorzej... Najpierw nie strzelali, a potem zgineli.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Puściłem na 2 statki pirackie Perseusza z 3*GFU beta.
Cóż, przy mnie radził sobie jako tako, znaczy on niewiele robił i jemu też.
Po wyjściu z układu nawet nie zdążyłem zobaczyć jak szybko traci osłony. Pękł jak bańka mydlana :D
Moja Hydra z kolei przy mnie tak się wstydzi, że nie trafia w żadnego Khaaka. Starczy jednak, że wylecę z sektora, a radzi sobie tak samo sprawnie jak Centaur, tylko szybciej dolatuje do przeciwnika :)
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Ja też dorobiłem się Teladiańskiego Kondora (patrz podpis :D) i moim zdaniem najlepiej sprawują się Paranidiańskie Perseusze. Hydr jeszcze nie próbowałem, ale co tam... Niedługo się dorobie :D!

Robię to tak:

1) Znajduję pirata (lub cokolwiek innego :D) i wysyłam 2 Perseusze
2) Perseusze dolatują i zaczynają "ciuciubabkować się" z tym czymkolwiek innym :wink:.
3) Dolatuję do miejsca walki i:

a) To-to coś :) na kadłub...
lub Działko Jonowe i na kadłub...
b) Bądź M2 -polecenie: atakuj...- i po tym czymś. Nic nie wytrzyma uderzenia 18 dział Emitera Kyonowego Gamma :twisted:!

4) Zbieram statki i lecę w czarną dal... :lol:
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
ergo
x3tc

Post by ergo »

Neiklot ale zeby wyslac 2 perseusze, nie potrzeba nawet statku klasy M1/M2 ... wystarczy TL :D
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Do obrony mojego M1 wystarczy mi 10 Pereuszy... Bo mam obok M2 :roll:... Zastanawiające jest to, że ostatnio Perseusze zaczęły niszczyć wszystkie wrogie statki na mich oczach :D! Czy ktoś też tak ma?
[ external image ]
----------------------
ergo
x3tc

Post by ergo »

a tak przy okazji ... dlaczego w ankiecie jest buster zamiast Novy ? w sumie, nowa to nie jest zly sprzet: zwrotna i 2xBHEPT .. :)
O$$I
x2

Post by O$$I »

Mi sie raz nudzilo i wyslalem 2 novy i 1 perseusza do presidents end.
wszystkie statki zaatakowaly jednego Khaak m3, nove zastaly zniszcone tylko perseusz przestrwal i rzucic sie na nastepne 2 khaak m4 i je zniszczyl.
Wiec wydaje mi sie ze do takich spraw najlepszy jest Perzeusz
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

O$$I[EAA] wrote:Wiec wydaje mi sie ze do takich spraw najlepszy jest Perzeusz
Witaj w klubie, O$$I[EAA] :D! Perseusze są z nich wszystkich najwytrzymalsze i najmocniejsze. Jednak mało miejsca zostaje po zapakowaniu wszystkich broni... 28... dlatego on nadaje się tylko do obrony i ataku z M1 :). Całe szczęście!
[ external image ]
----------------------
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Wielkie sorrki. Mój błąd... Zaraz spróbuję poprawić. :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Black-Templar
x2

Post by Black-Templar »

Przebadałem w końcu myśliwce, zajęło to strasznie dużo czasu do walka 1 na jeden w nie OOS troszkę trwa. Oto kolejność : najlepsza jest nova , potem mamba , za nią toczy się perseusz ,za nim barracuda , na końcu są falcon , orinoco i L . W teście nie były używane Ion distruptory i broń PSG bo w takich walkach bardzo łatwo trafić coś niewinnego lub swojego :x . Wygrały myśliwce wyposażone w mass drivery (szczególnie nova). Walka zazwyczaj jest kołowa i zanim statki zacznął do siebie po raz wtóry strzelać mają pełne osłony i tak w kółko. Mass drivery je negują i stąd ten wynik choć to trochę zajmuje ( 1 strzał z massa zabiera 12 jednostek kadłuba taki falcon ma ich ok 11000). Co jak co ale faktem jest walki 1na 1 w "realu" są strasznie nużące i nudne a AI kompa żenujące (pewnie pacyfistyczne borońskie oprogramowanie). O ile w wielkich bitwach się tego tak nie zuważa to w mniejszych jest to spory minus. Może jest jakiś skrypt który poprawia AI kompa co do walki?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Swietna robota, dzieki!
A jednak miotacze materii... A mamba nie byla za slaba z jedna tarcza?

PS 1: Co wlasciwie oznacza skrot OOS? :o :oops:

PS 2: Nie ma glupich, nie sprzedam zadnego miotacza, choc mialem zamiar
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Black-Templar wrote:walka 1 na jeden w nie OOS troszkę trwa
A z czym walczyly mysliwce w tescie? To chyba wazne. Z Kahaakami czy ze soba? Moze opiszesz cale doswiadczenie szerzej, w sposob naukowy, bardzo jestem ciekaw. To temat wart nowego watku, tak uwazam :)
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

OOS znaczy Out Of Sector. :D

-Pozdro,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
ogrodnik
x3tc

Post by ogrodnik »

Reasumujac cale moje doswiadczenia z X2 wnioskuje ze perseusze to bardzo dobre statki (wykonuja komendy bez problemu) jak dla mnie - preferuje walke typu wal ze wszystkiego co masz :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”