Najlepszy M3 dla M1 ( nie do OOS)
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Najlepszy M3 dla M1 ( nie do OOS)
Ciekawi mnie jaki jest wg. waszych obserwacji najlepszy M3 do posiadania i walki na lotniskowcu nie biorąc pod uwagę walki typu OOS i własnoręcznego pilotażu(tam najlepsza jest iguana , która na żywo i sterowana przez komputer się nie sprawdza) . Dochrapałem się w końcu (uczciwie) Kondora
i mam zamiar go wyposażyć w coś najlepszej sile przebicia... stąd ma ciekawość . Statki jak wiadomo w "realu" zachowują się inaczej niż w OOS ( stację 20 myśłiwców może niszczyć masę czasu podczas gdy w OOS zajmuje im to kilka chwil..)

-
Odpowiem krotka historia o zabijaniu...
Ostatnio taki sobie wypracowalem system: podlatuje Herkulesem do stacji handlowej i wylatuje manta, mako i mamba (3xm
) i wtedy moge wziac kazda misje - dla TP, dla szybkiego M4 i kilerskie dla M3. Tym razem wzialem pasazerow. Wstep o tyle wazny, ze tlumaczy, dlaczego lecialem z eskorta. Lece sobie manta, a dookola tancza mamba i mako - nie chcialo mi sie ich odsylac do TLa.
Patrze - leci statek piracki. Mysle sobie, zafunduje pasazerom atrakcje. Wyslalem w strone pirata jednego moskita - oczywiscie nie po to, zeby go tym malenstwem uszkodzic, tylko by go rozdraznic. Trafilem, rozdraznilem. Pasazerowie zaczeli bic brawo i nerwowo krecic sie na fotelach. Przyspieszylem, zeby ich uspokoic. Pirat nie ma szans dogonic manty.
Ale ze liczylem na wdziecznosc pasazerow i ekstra kase, poprosilem roleksy o uwage i rozkazalem mambie i mako isc w smiertelne tany z piratem.
Dopoki bylem w sektorze, mysliwce lataly jak sniete ryby wokol pirata i od czasu do czasu strzelaly na pokaz. Gdy kazalem mako uzyc dzialka jonowego, w ciagu minuty nie wystrzelil ani razu! Mamba, moja ukochana mamba, laserowy scyzoryk, ktory zna moje mysli i jest smiertelnie szybki i precyzyjny, gdy siedze za sterami - jakby bawila sie w ciuciubabke. I tak sobie latali i do siebie strzelali - a pasazerowie zaczeli gwizdac i zadac zwrotu kasy.
Nareszcie brama - i skok do innego systemu. Ustawiam kurs i rozpinam mape, zeby zobaczyc, co slychac u tanczacych. Ciagle mnie ktos odciaga, a to rozdac drinki, a to pozdrowic jakis statek, a to sprawdzic, czy stewardessa ma poprawnie zapiety mundur... a w uszach tylko "uwaga, jeden z twoich statkow..." zaden jeden, tylko moja kochana mamba i mako. Dobra, co u nich slychac?
Nic u nich nie slychac. W prozni nie slychac krzyku mordowanych mysliwcow. Slamazarny statek piracki zabil mi mako i mambe w ciagu kilku chwil, gdy tylko opuscilem sektor.
I tylko stalem tak z glupia mina... i bylo mi bardzo, bardzo lyso... i zle... i niesprawiedliwie... nikomu juz nie mozna ufac... nawet statkom pirackim...
Ostatnio taki sobie wypracowalem system: podlatuje Herkulesem do stacji handlowej i wylatuje manta, mako i mamba (3xm

Patrze - leci statek piracki. Mysle sobie, zafunduje pasazerom atrakcje. Wyslalem w strone pirata jednego moskita - oczywiscie nie po to, zeby go tym malenstwem uszkodzic, tylko by go rozdraznic. Trafilem, rozdraznilem. Pasazerowie zaczeli bic brawo i nerwowo krecic sie na fotelach. Przyspieszylem, zeby ich uspokoic. Pirat nie ma szans dogonic manty.
Ale ze liczylem na wdziecznosc pasazerow i ekstra kase, poprosilem roleksy o uwage i rozkazalem mambie i mako isc w smiertelne tany z piratem.
Dopoki bylem w sektorze, mysliwce lataly jak sniete ryby wokol pirata i od czasu do czasu strzelaly na pokaz. Gdy kazalem mako uzyc dzialka jonowego, w ciagu minuty nie wystrzelil ani razu! Mamba, moja ukochana mamba, laserowy scyzoryk, ktory zna moje mysli i jest smiertelnie szybki i precyzyjny, gdy siedze za sterami - jakby bawila sie w ciuciubabke. I tak sobie latali i do siebie strzelali - a pasazerowie zaczeli gwizdac i zadac zwrotu kasy.
Nareszcie brama - i skok do innego systemu. Ustawiam kurs i rozpinam mape, zeby zobaczyc, co slychac u tanczacych. Ciagle mnie ktos odciaga, a to rozdac drinki, a to pozdrowic jakis statek, a to sprawdzic, czy stewardessa ma poprawnie zapiety mundur... a w uszach tylko "uwaga, jeden z twoich statkow..." zaden jeden, tylko moja kochana mamba i mako. Dobra, co u nich slychac?
Nic u nich nie slychac. W prozni nie slychac krzyku mordowanych mysliwcow. Slamazarny statek piracki zabil mi mako i mambe w ciagu kilku chwil, gdy tylko opuscilem sektor.
I tylko stalem tak z glupia mina... i bylo mi bardzo, bardzo lyso... i zle... i niesprawiedliwie... nikomu juz nie mozna ufac... nawet statkom pirackim...

-
przykro mi to mowic ale zgadzam sie z marcy: m3 nie nadaja sie do niczego, podobnie jak m1
zanim wystrzelisz 130 mysliwcow a potem je zbierzesz, mina wieki , poza tym sa one ultra-nieskuteczne. Niestety, w x2 AI w sterowaniu statkami zawodzi. M3 to dobry statek do recznego pilotazu, ni mniej, ni wiecej.
Moze cos sie zmieni w 1.4 ?
PS: taki kondor powinien miec z 12 lukow startowych zeby w ciagu paru sekund wystrzelic cala armie mysliwcow. Lostniskowce z 1 brama startowa nie maja za bardzo racji bytu ... chyba ze sa to morskie lotniskowce

Moze cos sie zmieni w 1.4 ?
PS: taki kondor powinien miec z 12 lukow startowych zeby w ciagu paru sekund wystrzelic cala armie mysliwcow. Lostniskowce z 1 brama startowa nie maja za bardzo racji bytu ... chyba ze sa to morskie lotniskowce

-
-
-
Marcy, podobną historię mógłbym opowiedzieć o mojej iguanie która atakowana przez novę i bustera broniła się jak jakaś stara pipa w czasie gdy byłem w tym samym sektorze i patrzyłem na nią z szczeną na ziemi pogrążony w głębokiej zadumie czemu to cholerstwo nie strzela. Po opuszczeniu sektora w ciągu minuty było po argończykach.... Może jednak jest jakaś różnica w myśliwcach jeżeli chodzi o ich skuteczność... Chyba zoorganizuję konkurs. Myśłiwce kierowane przez AI będą walczyły każdy z każdym , po kolei
. Wyniki badań wkrótce.. 

-
-
Puściłem na 2 statki pirackie Perseusza z 3*GFU beta.
Cóż, przy mnie radził sobie jako tako, znaczy on niewiele robił i jemu też.
Po wyjściu z układu nawet nie zdążyłem zobaczyć jak szybko traci osłony. Pękł jak bańka mydlana
Moja Hydra z kolei przy mnie tak się wstydzi, że nie trafia w żadnego Khaaka. Starczy jednak, że wylecę z sektora, a radzi sobie tak samo sprawnie jak Centaur, tylko szybciej dolatuje do przeciwnika
Cóż, przy mnie radził sobie jako tako, znaczy on niewiele robił i jemu też.
Po wyjściu z układu nawet nie zdążyłem zobaczyć jak szybko traci osłony. Pękł jak bańka mydlana

Moja Hydra z kolei przy mnie tak się wstydzi, że nie trafia w żadnego Khaaka. Starczy jednak, że wylecę z sektora, a radzi sobie tak samo sprawnie jak Centaur, tylko szybciej dolatuje do przeciwnika

Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
-
Ja też dorobiłem się Teladiańskiego Kondora (patrz podpis
) i moim zdaniem najlepiej sprawują się Paranidiańskie Perseusze. Hydr jeszcze nie próbowałem, ale co tam... Niedługo się dorobie
!
Robię to tak:
1) Znajduję pirata (lub cokolwiek innego
) i wysyłam 2 Perseusze
2) Perseusze dolatują i zaczynają "ciuciubabkować się" z tym czymkolwiek innym
.
3) Dolatuję do miejsca walki i:
a) To-to coś
na kadłub...
lub Działko Jonowe i na kadłub...
b) Bądź M2 -polecenie: atakuj...- i po tym czymś. Nic nie wytrzyma uderzenia 18 dział Emitera Kyonowego Gamma
!
4) Zbieram statki i lecę w czarną dal...

Robię to tak:
1) Znajduję pirata (lub cokolwiek innego

2) Perseusze dolatują i zaczynają "ciuciubabkować się" z tym czymkolwiek innym

3) Dolatuję do miejsca walki i:
a) To-to coś

lub Działko Jonowe i na kadłub...
b) Bądź M2 -polecenie: atakuj...- i po tym czymś. Nic nie wytrzyma uderzenia 18 dział Emitera Kyonowego Gamma

4) Zbieram statki i lecę w czarną dal...

-
-
-
-
Witaj w klubie, O$$I[EAA]O$$I[EAA] wrote:Wiec wydaje mi sie ze do takich spraw najlepszy jest Perzeusz

-
-
Przebadałem w końcu myśliwce, zajęło to strasznie dużo czasu do walka 1 na jeden w nie OOS troszkę trwa. Oto kolejność : najlepsza jest nova , potem mamba , za nią toczy się perseusz ,za nim barracuda , na końcu są falcon , orinoco i L . W teście nie były używane Ion distruptory i broń PSG bo w takich walkach bardzo łatwo trafić coś niewinnego lub swojego
. Wygrały myśliwce wyposażone w mass drivery (szczególnie nova). Walka zazwyczaj jest kołowa i zanim statki zacznął do siebie po raz wtóry strzelać mają pełne osłony i tak w kółko. Mass drivery je negują i stąd ten wynik choć to trochę zajmuje ( 1 strzał z massa zabiera 12 jednostek kadłuba taki falcon ma ich ok 11000). Co jak co ale faktem jest walki 1na 1 w "realu" są strasznie nużące i nudne a AI kompa żenujące (pewnie pacyfistyczne borońskie oprogramowanie). O ile w wielkich bitwach się tego tak nie zuważa to w mniejszych jest to spory minus. Może jest jakiś skrypt który poprawia AI kompa co do walki?

-
-
-
-