Tarcze 25MW

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Marcybiskup
x3ap

Tarcze 25MW

Post by Marcybiskup »

Jak widac z innych watkow, temat najmocniejszych tarcz dla mysliwcow i statkow handlowych jest caly czas aktualny.

Chyba nikt nie zna dokladnych regul, dotyczacych dostepnosci wersji L statkow. Jak latwo sprawdzic na terytorium Splitow, wersje L pojawiaja sie, gdy w doku zaopatrzeniowym sa na zbyciu tarcze 25MW.

Ale tez nie do konca - gdy w tym samym sektorze znajduje sie stocznia i suchy dok/przystan, nie oznacza to wcale, ze w obu miejscach oferowane beda L-ki. Czasem jest wrecz przeciwnie...

Zupelnie trace glowe, gdy chodzi o przestrzenie innych ras. Oczywiscie inne doki nie sprzedaja tarcz 25MW, wiec ich nie widac na stanie. Ale mam pytanie - czy doki innych ras skupuja tarcze od Splitow? Probowalem kiedys sledzic statki z dokow zaopatrzeniowych, ale z miernym skutkiem... wolalem pograc :P

Ja caly czas draze temat, choc teraz z innej strony - mam juz wlasne zrodlo tarcz. Ale oczywiscie w przestrzeni Splitow, ktorze wysylaja statki ze swoich dokow zaopatrzeniowych, by je ode mnie kupic (za najwyzsza cene, oczywiscie).

A teraz pytanie - kto bedzie kupowal tarcze, jesli postawie fabryke 25MW gleboko w przestrzeni argonskiej - albo gorzej - w boronskiej? Czy beda przylatywac po nie Splici? :twisted: A moze beda skupowac je takze inne rasy - tylko gdzie te tarcze fizycznie powedruja?

No i najwazniejsze - czy jest to jakis sposob na zapewnienie sobie wiekszej dostepnosci statkow w wersji L w stoczniach innych, niz splickie?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Powidziałbym, że postawienie wytwórni osłon 25 MW w sektorze Argon Prime to był największy błąd w moim zyciu :wink: Cały 1 dzień gry po postawieniu mimo pełnego stanu (2 szt.) i przy maksymalnej cenie, nie sprzedałem ani jednej osłony. Nikt po nie nie przylatuje, widać statki wolą pokonać kilkanaście sektorów i kupić z róznicą 1k kredytów taniej niz u mnie :lol: A swojemu nie będę kazał sprzedawać, nie lubię akwizytorów :twisted:
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

Mam postawiona 25MW w Presidents End.
Nikt nigdy nie przylecial na zakupy a fabryczka juz dluuuuugo stoi. Mozna sie bawic sprzedajac recznie, argonskie doki zawsze kupia kazda ilosc.
Z automatu zaden statek nie poleci do argonskiego doku, wiadomo dlaczego. Jakby miala wiekszy magazyn moze bym sie bawil. Narazie interes zamknolem, zostawiajac pelen magazyn, ludzac sie ze ktos przyleci. Na wlasne potrzeby to tez za malo, chyba zeby przepakowywac te marne 2 szt. na jakiegos TS-a.

Postawilem tez 125MW u Argonow. Te schodza natychmiast, ale profit z tego zaden (cykl produkcyjny jakies 8,5 h !!!) przy kolosalnych nakladach.

Pozdrawiam.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sau, dzieki za ostrzezenie. Naprawde chcialem to zrobic :o

Zdaje sie, ze w zblizajacym sie wielkimi krokami patchu 1.4 mozna miec wlasne doki i stacje handlowe. Moze za pomoca ustawien tych stacji (skup i sprzedaz dowolnego produktu) bedzie mozna "uplynnic" handel tarczami poza splickimi sektorami? Ale jak? Probowal juz ktos tego?

Troche OT:
to samo jest w przypadku WMP Gamma. To oryginalnie splicki produkt, od zawsze. Jak tarcze 25MW - jest do kupienia w splickich dokach. Ale zauwazcie, ze fabryki tej broni mozna kupic - i postawic - nawet u Argonow! Nigdy wczesniej nie bylo to mozliwe! I co wtedy? Czy tego tez nikt nie bedzie skupowal? Oczywiscie takie fabryki stawia sie, by uzbrajac swoje statki, ale nie caly czas.
Wedlug logiki tarcz, argonskie doki tez nie powinny byc gammami zainteresowane. A Splici - jak u Saurona - tez nie beda chcieli po nie przyleciec.
:?
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Wydaje mi się, że w 1.4 można zrobić tak. Postawić fabrykę osłon 25MW w jakimś sektorze i gdzieś obok, albo w tym samym sektorze postawić Splicki Dok Zaopatrzeniowy. Ale tylko Splicki, ponieważ tylko w tym można kupić takie osłony. Sprzedać można w każdym, ale kupić już nie. Statki powinny kupować takie osłony. Oczwiście to są tylko przypuszczenia, nie wiem jak to jest w grze. :D
Loziu
x2

Post by Loziu »

"Wydaje mi się, że w 1.4 można zrobić tak. Postawić fabrykę osłon 25MW w jakimś sektorze i gdzieś obok, albo w tym samym sektorze postawić Splicki Dok Zaopatrzeniowy." - sprawdził już kto to moze?
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Chyba nie :( Wszyscy inwestują raczej w statki i fabryki niż w doki zaopatrzeniowe i stacje handlowe, bo takowe są baardzo drogie :(
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Jakiś czas temu postawiłem fabrykę tarcz 25MW w sektorze Splitów – tak więc ze zbytem przynajmniej teoretycznie nie powinno być problemów (w zasięgu fabryki są 3 doki zaopatrzeniowe i stocznia – wszystko Splitów). Niestety okazało się że tylko teoretycznie bo w praktyce towar strasznie zalega i nikt tego nie chce kupować! :evil: Dlaczego nie wiem? :? (akwizycja nie pomaga)

Podobną sytuację mam z fabryką miotaczy materii postawioną w centrum sektorów Argońskich!! Towar schodzi nieco lepiej ale bardzo powoli – fabryka więcej stoi jak produkuje! :evil:

Zainstalowanie łatki 1.4 praktycznie nic nie zmieniło! Może gdyby postawić własny dok lub stację to jakoś dało by się to sprzedać? Czy ktoś już próbował?? :?

Może to głupie pytanie ale odkryłem całą mapkę i nigdzie nie mogę trafić na fabrykę tarcz 125MW, kiedyś kiedy jeszcze nie myślałem o zakupie takiej fabryki chyba widziałem gdzieś jedną, ale teraz mimo satelit i ciągłego sprawdzania nic nie widać. Czy ktoś może pomóc? :?
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Tarcze 25MW - taka juz ich specyfika, ze nie kupuje sie ich codziennie. A wlasciwie nie robi tego nikt, poza graczem.
Zauwaz, ze jesli sam nie kupisz tarcz od Splitow (np. zeby dozbroic sobie transportery, na pewno na poczatku gry kupowales ze slabszymi tarczami), to inaczej wlasciwie nikt ich nie kupuje! A wlasnie przez to doki nie skupuja ich od Ciebie!
Podstawowy warunek sprzedazy produkowanych przez Ciebie tarcz - musi ich brakowac w splickich dokach. Jesli taka sytuacja nastapi, sprawdz, gdzie lataja transportowce z doku, zeby kupic tarcze. Jesli masz swoja fabryke tarcz w systemie z dokiem, Splici powinni kupowac tarcze u Ciebie. Tak w kazdym razie jest u mnie.
Na razie w systemach Splitow ja jestem glownym kupujacym tarcze - potem oni kupuja u mnie i dlatego interes sie kreci...
Spoiler
Show
To moj sposob wlasnie na dozbrojenie transportowcow. Oto dlaczego jest ruch w mojej fabryce tarcz 25MW.
Wszedzie tam, gdzie moje kupione dawniej TS maja np. 3x 5MW, kupuje z doku tarcze 25MW i wymieniam je. Wtedy statki ze splickiego doku blyskawicznie uzupelniaja swoje braki tarcz wlasnie w mojej fabryce 25MW - jest w tym samym sektorze co dok.

Co bedzie, gdy juz wszystkie transporty wyposaze w tarcze 25MW?
A czy szperales kiedys po sektorach w poszukiwaniu najlepiej uzbrojonych statkow? Im bardziej bedziesz zaawansowany w grze, tym czesciej bedziesz szukal. W pewnym momencie w ogole nie bedziesz kupowal wersji S lub M.
Oto jak wykorzystam swoja fabryke 25MW: nie bede juz szukal po calym wszechswiecie wersji L statkow. Kupie to, co jest, a tarcze dokupie pozniej w splickim doku i wyposaze statek. A poniewaz dok kupi potem wyprodukowane przeze mnie tarcze, wiec nic na tym nie strace. A nawet zyskam, bo oni skupuja ode mnie drozej (maksymalna cena), niz ja od nich w doku (srednia cena).
PS: Dalem spoiler, bo moze ktos bedzie chcial dojsc do tego sam, po co mu fabryka tarcz 25MW (innych tarcz i broni chyba tez), na ktore popyt w normalnych warunkach jest niewielki...
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Dodam tylko, że z moich obserwacji wynika, że tarcze 25MW schodzą również wtedy gdy nie stosuje się pewnych wybiegów, ale bardzo ale to bardzo powoli ... (na jakiej zasadzie to działa nie wiem :? ).

Gdzie można kupić fabrykę tarcz 125MW pease HELP!! :? :headbang: :evil: :?
Mir[ON]
x3tc

Post by Mir[ON] »

euzebiusz3 wrote: Gdzie można kupić fabrykę tarcz 125MW pease HELP!!
U Boronów.
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

U Boronow
Rowniez u Argonow.
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

OFF Topic: Jak ktoś nie wie, to stacje z tarczami 125MW znajdują się w systemach:
Spoiler
Show
Getsu Fune
Interworlds
Lucky Planets
Ringo Moon
On Topic: Ja jak na razie mam tylko jedną fabrykę tarcz 25MW i w ogóle nie ma żadnych odwiedzających, akwizytorzy też nic nie dają :( Ale trudno... Nastała epoka M2 :twisted:

Wszechświecie X - drżyj! Neiklot kupuje 3 M2 :twisted:!
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Bardzo dziękuję za pomoc – znalazłem :D :) :D :lol: :lol:
(tak się złożyło że pominąłem sektor ze stocznią (w innych miałem przekaźniki) – ponieważ wiedziałem u kogo szukać więc znalazłem)

Gdyby gdyby ktoś szukał
Spoiler
Show
sektor Great Reef - z President End przez bramę wschodnia do sektora obok, a nasępnie czały czas na południe
ergo
x3tc

Post by ergo »

przykro mi ze musze was rozczarowac ale na poodstawie tego co czytalem w sieci, fabryki kumputera chyba wogole nie potrzebuja surowcow do produkcji , ekonomia jest bardziej dla gracza niz dla komputera :( , w zwiazku z tym wystepowanie statkow w wersji L jest po prostu losowe.
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

ergo wrote:przykro mi ze musze was rozczarowac ale na poodstawie tego co czytalem w sieci, fabryki kumputera chyba wogole nie potrzebuja surowcow do produkcji , ekonomia jest bardziej dla gracza niz dla komputera :( , w zwiazku z tym wystepowanie statkow w wersji L jest po prostu losowe.
To by się zgadzało z moimi obserwacjami – gdy nie ma gdzieś wersji L to wystarczy trochę poczekać i już są :!:
Vill
x2

Post by Vill »

Dokładnie, poczekać albo sprzwdzić inną stocznię - zawsze gdzieś są, jak nie w Argon Prime to w Light of Heart itd.
Temporalily suspended in a time lapse...
Xirin
x2

Post by Xirin »

Wystepowanie statkow w wersji L jest jak nabardziej losowe. Stwierdzilem to przypadkiem wczoraj , po kupnie novej w wersji L. Przypadkiem ja rozwalilem i po wgraniu autozapisu L-ek juz nie bylo "na stanie".
Zeby pojawily sie statki w wersji L wystarczy po prostu kilka razy wgrac autozapis z dokowania. Srednio raz na piec "loadow" pojawiaja sie L-ki. To chyba spoiler , ale nie wiem jak go zastosowac :oops: .
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Xirin wrote:Zeby pojawily sie statki w wersji L wystarczy po prostu kilka razy wgrac autozapis z dokowania. Srednio raz na piec "loadow" pojawiaja sie L-ki. To chyba spoiler , ale nie wiem jak go zastosowac :oops: .
Cóż, zasadniczo nie jest to aż taki spoiler, ale jesli chcesz coś ospoilerować, to pisząc posta zaznacz tekst, który chcesz ukryć i wciśnij przycisk "Spoiler" z prawej strony menu wiadomości. Zaobserwuj układ znaków, które się pojawią, może przydać Ci się to w późniejszej szybszej edycji swoich postów.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”