[OFF Topic] Pomóz SETI

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

O$$I
x2

[OFF Topic] Pomóz SETI

Post by O$$I »

Moze niektórzy z was juz szlyszeli o programie od SETI.
Jest to program który sie ustawia jako wygaszasz ekranu i jak sobie gdzies idziemy to sie wlacza i analizuje sygnaly z satelit.
A Pózniej wysyla wyniki do "centrali' SETI.
Pomóz w szukaniu Obcych :!: :D

Download: http://setiathome.ssl.berkeley.edu/download.html
AcidWeb
x4

Post by AcidWeb »

Ja w nim dawno uczestnicze...

Może założymy X2 Seti Group :?: :roll:

O$$I[EAA] --> Looknij na program SETISpy. Ciekawe rzeczy można dowiedzieć się o "dawce" :) z kosmosu.

Moje Dane z SETISpy:

User: Paweł
Country: Poland
Registered: 2001-11-14
User ID: 3370250
Results returned: 43
Last result returned: 2004-04-28 13:00:34
Total CPU time: 1353 hrs
Avg. CPU time: 31:28:04
Result interval: 500:04:19
CPU dedication: 6,3%
Rank: 1 318 713 of 5 098 668 (73,916%)
Users with this rank: 11 219
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

W grupie "X-Beyond The Frontier" jest nas 63 poszukiwaczy. Może ktoś z was chciałby się przyłączyć?

klarix
AcidWeb
x4

Post by AcidWeb »

Ja
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Heja!

Już kiedyś chciałem się podłączyć do SETI, ale mi się zapomniało, :) więc teraz się podepnę, ale mam problem: ściągnąłem instalkę i po odpaleniu instalatora wyskakuje mi byk "Setup is unable to find installation languages in C;\Docume~1\(bla bla)\SETUP.LID file. Error 105". O co mu biega?? :o Wiecie, co z tym zrobić? Ewentualnie niech mi ktoś podeśle działającą instalkę na adres piqus3@wp.pl :) Z góry THX.

-Pozdro,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

klarix wrote:W grupie "X-Beyond The Frontier" jest nas 63 poszukiwaczy. Może ktoś z was chciałby się przyłączyć?
Spora grupka, nie ma co :) A macie już jakieś wyniki tych poszukiwań? Czy to UFO w X2 to może taki jeden mały wynik ? :wink:

W poważnie to brałem udział w programie przez około pół roku, ale poza notorycznym spowalnieniem pracy mojego kompa nic z tego dobrego nie wychodziło. Obcych nie znalazłem, więc poszukiwania zawiesiłem.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
AcidWeb
x4

Post by AcidWeb »

Sauron11 wrote:W poważnie to brałem udział w programie przez około pół roku, ale poza notorycznym spowalnieniem pracy mojego kompa nic z tego dobrego nie wychodziło. Obcych nie znalazłem, więc poszukiwania zawiesiłem.
Niecierpliwy jesteś :)
aurigia
x2

Post by aurigia »

Bawie sie w szukanie tego UFO już dawno. Na początku programik słuzył mi do testowania "spowalniania" kompa. Działa non-stop w tle i nic nie spowalnia ( 1 Gb ram :)

Aurigia
Results Received 1377
Total CPU Time 1.208 years
Average CPU Time per work unit 7 hr 40 min 56.0 sec
Average results received per day 1.71
O$$I
x2

Post by O$$I »

Ja bym sie tez do tej grupy przylaczyl :)
Ale mam jeden problem: nie moge zalozyc konta na seti@home... moze ktos wie gdzie to mozna zrobic
AcidWeb
x4

Post by AcidWeb »

Narazie nie założysz bo 17 padł im główny server. Za 2-3 dni wszystko powinno wrócić do normy...
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

A ja dzisiaj ściągnąłem i udało mi się założyć konto :D . Na początku nie chciało się w ogóle zainstalować, bo wyskakiwał mi napis "niewłaściwa ścieżka dostępu" czy coś w ten deseń. Rozwiązałem to tak, że skopiowałem instalkę na partycję C i poszło. Działa, mam jakieś 4% gotowe. To trwa strasznie długo.
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Foaloke wrote:To trwa strasznie długo.
Tutaj widać jak długo to u niektórych trwa: http://setiathome.ssl.berkeley.edu/stat ... 01844.html

klarix
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

A widziałeś gościa, który jest na pierwszym miejscu w statystykach ??Dostarczył 5952673 wyników !!! Myślę, że on namówił całe osiedle/miasto (takie dosyć duże) na oddawanie wyników na jego konto. A średnia czasu pracy procesora przy przetwarzaniu wyników to u niego 5 hr 58 min 00.3 sec, co w przeliczeniu na czas całkowity daje 4054,580 lat :lol:
Dormio
x2

Post by Dormio »

Jeżeli ktokolwiek miał ostatnio problemy z Seti (instalacja, ładowanie próbek do badań, etc.) to informuję, że obecnie już wszystko działa i można ładować bez problemu :)

Nie zauważyłem żeby ktokolwiek wspominał... więc podaję link do polskiej strony projektu:
http://www.setiathome.pl/home_polish.shtml

Jak i również dla zainteresowanych link do grupy, którą miałem przyjemność tworzyć:
http://setiathome2.ssl.berkeley.edu/sta ... 51295.html

Dormio
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Ja i tak nie rozumiem po co bawić się z tą całą hecą :wink:
Czy ktoś już znalazł jakiś ślad? Czy samodzielnie potrafi zinterpretować wyniki? :sceptic: . Przesyła je gdzieś do jakiejś instytucji, w której pewnie szefem jest gość od Area51 lub innej tajnej rządowej organizacji Stanów Zjednoczonych :wink: , o której istnieniu nawet prezydenci nigdy nie słyszeli. I taki biedny szary użytkownik mozolnie przetwarza dane na swoim kompie i będzie to robił latami w nadziei, że a nuż widelec..., gdy tymczasem organizacje te juz dawno nawiązały kontakt i założyły na Ziemi port rodem z Facetów w Czerni. :wink:
Powodzenia w poszukiwaniach :wink: :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

No... ja juz znam pare osob, ktore sa nie z tej ziemi... :P :D
Dormio
x2

Post by Dormio »

Sauron11 wrote:Ja i tak nie rozumiem po co bawić się z tą całą hecą :wink:
Czy ktoś już znalazł jakiś ślad? Czy samodzielnie potrafi zinterpretować wyniki? :sceptic: .
Wiem, że sceptyka nie przekonam... wiem, że szansa znalezienia jest nikła... :twisted:
W każdym razie chciałbym zwrócić uwagę na fakt, że TEN projekt cieszy się większym powodzeniem od każdego innego opartego o przetważanie rozproszone (np. poszukiwanie leku na raka, czy modelowanie pogody, czy poszukiwanie liczby pierwszej). Nie mnie oceniać z czego wynika jego popularność, ale własnie dzięki niej empirycznie udowodniono, że istnieje możliwość i stworzenia i testowania i rozwoju odpowiedniej infrastruktury i oprogramowania pozwalającego na przetważanie ogromnej ilości danych.
To skutek uboczny... ale nie mniej ważny od celu jaki stawia przed sobą projekt - bo wcale nie jest nim znalezienie obcych... a indentyfikacja sygnałów pochodzenia pozaziemskiego, a więc jeszcze w węższym zakresie :D
Uczestnictwo w projekcie "nic" nie kosztuje... w końcu jak bardo zajęte są nasze procesory w trakcie "biegania" po www ? Kilka % ? Warto więc wykorzystać te pozostałe kilkadziesiąt choćby na szukanie obcej inteligencji... nie wspominając o szczytniejszych celach takich jak lekarstwo...

Dormio
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wiedziałem, że wypisuję kontrowersyjne uwagi :wink:
Odnosiłem się wyłącznie do poszukiwania śladów obcej cywilizacji. Jeśli program SETi przyczynia się do realizacji innych ważnych celów pobocznych to inna sprawa. Ale tak głęboko to już nie jestem poinformowany, jak ja zaczynałem z SETI, to mówiło się wyłącznie o kosmitach :wink:
Dormio
x2

Post by Dormio »

Cóż... zdecydowanie twórcy programu nie spodziewali się takiego efektu, ale... kto się mógł spodziewać :D
Poboczne efekty ujawniły się dopiero po szerszym spopularyzowaniu programu :)

Uwaga... prywatna... :twisted:
Ja oprogramowanie Seti wykorzystywałem np. do benchmarku komputerów (w różnych konfiguracjach), wystarczyło wyciągnąć średnią z przeliczenia 10 pakietów by wiedzieć o ile % dana konfiguracja jest lepsza, szybsza... :D
Z resztą nie tylko ja zauważyłem tę właściwość i przez pewien okres nawet były prezentowane oficjalne statystyki !!

Dormio
levisq
x3tc

Post by levisq »

No i własnie jest na topie SETI zajrzyjcie i poczytajcie:))

http://info.onet.pl/974472,16,item.html

pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”