CD key problem.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Dormio
x2

CD key problem.

Post by Dormio »

Udało mi się poradzić sobie z problemem automatycznego reboota systemu przy próbie wpisywania CD key.

Sposób jest w sumie dość skomplikowany:
- należy przeinstalować kodek Fraunhofer MP3 codec (skasować ręcznie: ctrl panel->ustawienia dzięku->sprzęt->audio kodeki) i nie restartując komputera zainstalować go korzystając z wersji dostarczonej z grą (plik wmfdist.exe na CD2), teraz można restartować system;
- należy usunąć wszelkie programy typu InCD (dostarczany z Nero);
- wyłączyć opcję automatyczny restart (ustawienia systemowe->zakładka zaawansowane->ustawienia dla uruchamiania i odzyskiwania).
Po tych czynnościach udało mi się wpisać kod, potwierdzić autentyczność CD i uruchomić grę :) :)

Chciałbym tu również przypomnieć posiadaczom więcej niż jednego napędu CD/DVD, że prawidłowo program działa tylko z tym napędem z którego jest uruchamiana instalacja. Niestety pomimo faktu rozpoznania CD2 w drugim napędzi i automatycznej kontynuacji instalacji gra będzie działać tylko w napędzie z którego była uruchamiana instalacja.

Jest również spore prawdopodobieństwo, że system potwierdzania może źle współpracować z zainstalowanym napędem - zalecane jest zainstalowanie najnowszej wersji sterowników (czasem update biosu/mikrokodu napędu), a jeżeli to nie pomoże, to pozostaje wymiana napędu na model z którym nie stwierdzono problemów.

Mam nadzieję, że to pomoże przy większości problemów z uruchamianiem gry.

Dormio

PS
Gra mi się wciąż wiesza, ale uważam, że to problem zasilacza który przy obecnych temperaturach przestaje być stabilny - wiesza mi się system również jak uruchamiam inne gry, w tym np. strategie.
kotjinks
x2

Post by kotjinks »

a próbowałeś sprawdzić w plikach konfiguracyjnych gry zmienić przypisanie cd-roomu? ja np. coś takiego zrobiłem z warlods battlecry 2... w x2 też powinno być coś takiego, sprawdze to ci powiem...
p.s. wkurzyło mnie że nie moge używać wirtualnego...albo nie wiem jak to zrobić..
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Właśnie... to dobry temat. Też mi się serce kraje, gdy muszę oryginalną płytkę narażać na zarysowania.

Czy ktoś wie, jak można uruchomić X2 z napędu wirtualnego?

PS. Może zrobić oddzielny topic na ten temat...
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
levisq
x3tc

Post by levisq »

Ten temat juz był ruszany... i lepiej go dalej nie poruszać. Nie ma sensu. nie słyszałem by ktoś przeskoczył Star Force 3.

Pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Dormio
x2

Post by Dormio »

kotjinks wrote:a próbowałeś sprawdzić w plikach konfiguracyjnych gry zmienić przypisanie cd-roomu? ja np. coś takiego zrobiłem z warlods battlecry 2... w x2 też powinno być coś takiego, sprawdze to ci powiem...
p.s. wkurzyło mnie że nie moge używać wirtualnego...albo nie wiem jak to zrobić..
Nie próbowałem, ale mam dwa napędy i to nie jest problem używać jednego. Gorzej jak się trafi ten nieobsługiwany...

Co do wirtualnego... nie miałem dotychczas okazji korzystać z tej formy, ale nie wiem czy zauważyliście, że gra jedynie sprawdza czy CD jest, ale nie korzysta z niego w trakcie gry ! Wiele gier tak robi i wystarczy takie CD wyciągnąć - po co ma się obracać i dodatkowo prąd pobierać :D

Dormio
PS
Na pewno działa to dla Unreal, Quake, Civ3. Na innych jeszcze nie próbowałem. Oczywiście instalacja musi być pełna, bez zostawiania na CD filmików np.

Edit S11: Jeden post wystarczy, drugi taki sam usunięty.
Edit Dormio: Czasem jest tak, że nie zauważę, że jest więcej niż raz... przeważnie jak się zdarzy to sam usuwam.
Last edited by Dormio on Fri, 20. Aug 04, 13:06, edited 2 times in total.
NoreX
x4

Post by NoreX »

heh, a ja mialem innaczej:
mam 2 napedy (cdrw - dvd) i 1 wiritualny z alcochola 120%
instalowalem gre z cdrw ap przy probie uruchomienia gra POPROSILA zebym przelozyl plyte do drugiego!
btw wiritualny naped jest ciagle zainstalowany i dziala wszystko ok (chociaz nie probowalem kopiowac plyty)
Dormio
x2

Post by Dormio »

Co ciekawsze, robiąc wczoraj porządki instalowałem grę raz jeszcze - poszło bez problemów...

Dormio

Return to “Polskie / Polish X-Forum”