Sposób jest w sumie dość skomplikowany:
- należy przeinstalować kodek Fraunhofer MP3 codec (skasować ręcznie: ctrl panel->ustawienia dzięku->sprzęt->audio kodeki) i nie restartując komputera zainstalować go korzystając z wersji dostarczonej z grą (plik wmfdist.exe na CD2), teraz można restartować system;
- należy usunąć wszelkie programy typu InCD (dostarczany z Nero);
- wyłączyć opcję automatyczny restart (ustawienia systemowe->zakładka zaawansowane->ustawienia dla uruchamiania i odzyskiwania).
Po tych czynnościach udało mi się wpisać kod, potwierdzić autentyczność CD i uruchomić grę

Chciałbym tu również przypomnieć posiadaczom więcej niż jednego napędu CD/DVD, że prawidłowo program działa tylko z tym napędem z którego jest uruchamiana instalacja. Niestety pomimo faktu rozpoznania CD2 w drugim napędzi i automatycznej kontynuacji instalacji gra będzie działać tylko w napędzie z którego była uruchamiana instalacja.
Jest również spore prawdopodobieństwo, że system potwierdzania może źle współpracować z zainstalowanym napędem - zalecane jest zainstalowanie najnowszej wersji sterowników (czasem update biosu/mikrokodu napędu), a jeżeli to nie pomoże, to pozostaje wymiana napędu na model z którym nie stwierdzono problemów.
Mam nadzieję, że to pomoże przy większości problemów z uruchamianiem gry.
Dormio
PS
Gra mi się wciąż wiesza, ale uważam, że to problem zasilacza który przy obecnych temperaturach przestaje być stabilny - wiesza mi się system również jak uruchamiam inne gry, w tym np. strategie.