eXperimental Shuttle - musimy go znaleźć!! [!!SPOILERY!!]

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Piqu¶
x2

eXperimental Shuttle - musimy go znaleźć!! [!!SPOILERY!!]

Post by Piqu¶ »

Witam poszukiwaczy legendy! ;)

:arrow: Po pierwsze: jeśli ktoś chce szukać eXperimental'a sam, niech lepiej nie czyta tego tematu... :) (Sauron, mam nadzieję, że topicu nie zamkniesz :) )

:arrow: Po drugie: temat założyłem, aby w jednym miejscu zebrać wszelkie poszlaki, tropy i pomysły, gdzie, jak i czego szukać (oczywiście grając bez skryptów), aby w końcu znaleźć tą niepowtarzalną i unikatową część historii świata X. Z pewnością nie jeden z nas chciałby zdobyć ten statek.

:arrow: Po trzecie: znalazłem kilka wskazówek, ale nie mogę się w tym połapać...

1. Na forum anglojęzycznym chyba nie ma żadnych informacji o możliwości znalezienia tego statku, chociaż odnoszę wrażenie, że kilka (dosłownie) osób coś o tym wie. Jednocześnie wierzę Klarix'owi, że eXperimental'a można mieć (bez skryptów). Na forum niemieckojęzycznym znalazłem pewne informacje (szukając "shuttle" i "xperimental"; o tych informacjach niżej), ale z niemieckiego wiem tyle, co nic, więc mam tylko prawdopodobne namiary.

2. Czytając wypowiedzi Klarix'a wiemy, że należy szukać obiektów (NIE sektorów) bez przynależności do jakiejkolwiek rasy. Przekopując forum niemieckie (szukając terminów jw.) natrafiłem na sektor "Spring of Belief". Niby zwykły sektor, ale nie do końca: w opisie sektora możemy przeczytać o jakichś borońskich eksperymentach naukowych, które doprowadziły do skarzenia okolicy promieniowaniem, co doprowadziło do ewakuacji jego mieszkańców. Opuszczony sektor próbowali zająć Xenoni, ale promieniowanie mieszało im w elektronice i sobie odpuścili. Po latach, gdy promieniowanie niemal zanikło, do sektora "wprowadzili" się Paranidzi, ale boroński rząd stara się odzyskać kontrolę nad tym sektorem. Tyle w opisie (dosyć typowym z resztą), ale sektor ten zawiera kilka interesujących stacji...

3. Jeśli tylko "przelecimy" przez Spring of Belief, pewnie niczego nie zauważymy, ale wystarczy rzucić okiem na mapę sektora i spis obiektów. Mianowicie w sektorze znajduje się pięć obiektów pod nazwą "Szczątki stacji" (czy jakoś tak; po angielsku "Station Debris"), ale... to wcale nie szczątki, tylko opuszczona borońska stacja handlowa (!), bodajrze fabryka BoGazu, borońska SPP i dwie xenońskie SPP. Placówki te wyglądają absolutnie normalnie (nie jak złom), stacja handlowa się kręci, nawet światła pozycyjne do dokowania się świecą. Także kadłuby i osłony mają po 100%. Ze wszystkimi można nawiązać kontakt, ale do żadnej nie chcą nas wpuścić (mimo, że bazy te nie są "czerwone"). Skanowanie nie ujawnia kompletnie nic: brak PRZYNALEŻNOŚCI do znanych ras, brak towarów, brak statków... nic... Jednak coś w tym musi być, bo...

4. Doszukałem się też informacji o konkursie na sektor do X2 z okresu, gdy X2 był jeszcze w fazie produkcji. Z ponad setki propozycji zostały wybrane dwie: Akeela's Beacon i... tak, właśnie Spring of Belief. Dodatkowo gość, który opisywał w newsach Egosoftu rozstrzygnięcie owego konkursu pisał, że "Nie ja to powiedziałem, ale w Spring of Belief jest ukryta niespodzianka". Może chodzi tylko o same stacje, ale równie dobrze może o X-Shuttle'a? Link: http://www.egosoft.com/x/xnews/200303_44news.html#top5

5. Jak już wcześniej wspominałem z niemieckiego mało co rozumiem, ale tytuł tego topicu jest nadwyraz oczywisty: http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... ht=shuttle

Podsumowując, kilka rzeczy nie pasuje: niby jak się okazało, że X-Shuttle'a można zdobyć, zrobił się szum w Egosofcie, jako że statek ten nie powinien występować w X2 (wg Klarix'a), więc owa "niespodzianka" w Spring of Belief to chyba nie to (ponoć zniszczenie xenońskich SPP mocno dzwiga rangę - może to jest tą niespodzianką?). Na anglojęzycznym forum chyba nikt nie wie, co można zrobić z tymi stacjami (poza ich zniszczeniem). Jednak w jednym temacie kilku gości "zachowywało" się "podejrzanie", jak by coś ukrywali odnośnie tego sektora... jak znajdę linka, to zamieszczę. No i w końcu tytuł topica na niemieckim forum... Jak ktoś rozumie cokolwiek po niemiecku niech pomoże.

Uffff... przydługawy post, ale cholernie zależy mi na zdobyciu tego statku, choćby dla samego faktu (mam nadzieję, że innym też zależy :) ). Tak więc zapraszam do wspólnych poszukiwań. :)

-Pozdrawiam,
-Piquś

P.S. Po zaatakowaniu tych opuszczonych baz, robią się one "czerwone". W pobliżu (w Barren Shores) znajduje się baza piracka, ale na liście celów możliwych do zhakowania bazy te nie widnieją, więc chyba nie tędy droga...
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
ergo
x3tc

Post by ergo »

a probowales ogladac te bazy w samym skafandrze ?
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Próbowałem, ale trzy rzeczy:

-borońska stacja handlowa jest na mnie zła (czyt. czerwona),
-może za krótko latałem przy bazie (jakieś 5 min., czy to wystarczy?),
-czy przy skanowaniu tych bazach można stać w miejscu, czy trzeba latać wokół nich?

-Pozdro,
-Piquś
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Do wersji X2 1.2 mozna bylo zdobyc X-S przez zniszczenie tych opuszczonych stacji. Jednak ze wzgledu, ze statek nie zostal dopracowany, usunieto go przez dalsze latki.
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Czyli co.... nie ma możliwości zdobycia go w wersjii 1.3?? :o :? :o

-Pozdro,
-Piquś
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Gamer77 wrote:Do wersji X2 1.2 mozna bylo zdobyc X-S przez zniszczenie tych opuszczonych stacji. Jednak ze wzgledu, ze statek nie zostal dopracowany, usunieto go przez dalsze latki.
Bez sensu zamiast w owych latkach doprcowac statek po prostu go usunieto :evil:
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Właśnie... a co na to Klarix?? Wątpię, żeby grał w wersję wcześniejszą od 1.3... :o

Klarix! Wzywam Cię do tablicy!!! :D :lol: :D

-PZD,
-Piquś
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Usunięto wszystkie AI-Xperimental'e. Ale jeśli już miałeś takiego na własność, to naturalnie nie był tknięty :-)

klarix
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Eeee..... :o ..????... :shock: ..... Nieeeeeee!!!! Jak można było zabrać eXperimentala z X2?? Normalnie mnie zatkało..... :headbang: Do kitu! Można było dopracować model, a resztę zostawić tak, jak było wcześniej (jak już BlasterX pisał)... przynajmniej w Spring of Belief była by "prawdziwa" niespodzianka, a nie jakieś tam xenońskie SPP... :( Niech mnie ktoś przytuli... :(

-Pozdrawiam,
-Piquś

:lol: można jakoś polską wersję X2 zdowngradować do v1.2?? :lol:
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Piquś wrote:można jakoś polską wersję X2 zdowngradować do v1.2??
Właściwie można (było) mieć Xperimental'a też w polskiej wersji, bo 1.4EU to uniwersalny update do wersji 1.2 i 1.3. Nie wiem jednak jeszcze, czy ten specjalny update 1.4PL będzie miał tą samą jakość (jako patch do wersji 1.2).

Jeśli ktoś bardzo chce mieć Xperimental'a w polskiej wersji, to może następny patch (1.5EU?) będzie rozwiązaniem... ;-)

klarix
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

klarix wrote:W?as´ciwie moz?na (by?o) miec´ Xperimental'a tez? w polskiej wersji, bo 1.4EU to uniwersalny update do wersji 1.2 i 1.3. Nie wiem jednak jeszcze, czy ten specjalny update 1.4PL be?dzie mia? ta? sama? jakos´c´ (jako patch do wersji 1.2)
Nic nie rozumiem, niby co mam zrobic?
Klarix, wiedziales, ze w wiekszosci gramy w polska wersje 1.3... dalismy sie nabrac. Czuje sie oszukany :(
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Klarix, jako że masz możliwości, w imieniu wszystkich obywateli wszechświata X, proszę o przywrócenie eXperimental Shuttle w patchu 1.5, o ile taki patch kiedykolwiek się ukaże. Model nie musi być "wypasiony", mnie styknie nawet ten sam co w X-BtF był (w XT nie grałem). Za to zdobycie tego statku powinno być utrudnione - jakaś zagadka, czy coś... PLIZZZZZ!!! :)

-Pozdrawiam,
-Piquś
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Wy to macie problemy :wink: O ile pamietam Experymentalny Statek zostal rozebrany na czynniki pierwsze przez inzynierow poszukujacych przyczyny bledu w napedzie, uniemozliwiajacego wykorzystanie tegoż do powrotu na Ziemie. Uznalem, ze statek nadal jest w "rozbiorce" a prace caly czas postepują.
Dzieki temu statek ten to dla mnie legenda i nie zycze sobie umieszczac go w X2, tym bardziej w multi-kopiach. :) .
Jedyne co bym dopuszczal to zakonczenie badan i odnalezienie usterki w napedzie a tym samym możliwość odnalezienia drogi powrotnej na Ziemię, niech to będzie np. w X3 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Hej, a czy ja proszę o kilka takich maszyn? :D :P Ja chcę jedną, choćby dla samego faktu posiadania tego unikatu. I nie chodzi mi tu o walory bojowe tego statku, bo dorobiłem się już M6 (co chyba widać :P ) i teraz już tylko tym latam. :D

-Pozdrowienia,
-Piquś
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Piquś wrote:Hej, a czy ja proszę o kilka takich maszyn? :D :P Ja chcę jedną, choćby dla samego faktu posiadania tego unikatu. I nie chodzi mi tu o walory bojowe tego statku, bo dorobiłem się już M6 (co chyba widać :P ) i teraz już tylko tym latam. :D
Te Twoje M6 to ja swoim Perseuszem zjadam na śniadanie :P
Odniosłem się do textu Klarixa, który podawał że X-S można było mieć kilka.
A jeden jedyny statek tego typu jaki istnieje - nie działa i jest własnością Twojego ojca. Więc nie możesz go posiadać, ..no chyba że ukradniesz go staremu :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

:lol: A może stary se replikę zrobił, ot tak, na pamiątkę? :lol: A że go gdzieś wcięło, to Saya da nam XS'a byśmy staruszka odnależli?? :lol:

A Perseuszem łykałem Xenońskie M1 i M2, ale z moim Osprey'em nie miał byś szans! :twisted: :D :twisted: :P

-:lol:
-Piquś
Vill
x2

Post by Vill »

Niezupelnie tak. Xperimental Shuttle zostal rozeblany i zbadany. Fakt. Z badań powstaly miedzy innymi satelity nawigacyjne, urzadzenie transportujace a takze naped skokowy. To wiemy wszyscy. Tyle tylko ze inne rasy (Paranidianie i Splici) zwinely plany konstrukcyjne tejze jednostki i wyprodukowaly ich kopie abe samodzielnie je moc zbadac. Efekt - moze i jest ich we wszechswiecie X wiecej niz jeden (oryginal jest jeden, naturalnie :wink: )
Temporalily suspended in a time lapse...
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

Czy ktos kto latal X Experymentalem w wersji 1.2 (Klarix, Gamer77) moze mi powiedziec jakie parametry techniczne ma ten statek?
Jakie uzbrojenie i oslont z tych dostepnych w grze mozna w nim zamontowac itp ? :roll:

I jeszcze jedno czy sejwy z wersji 1.3 PL mozna odpalic pod wersja 1.2 EU ? :roll:
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Blaster X wrote:Czy ktos kto latal X Experymentalem w wersji 1.2 (Klarix, Gamer77) moze mi powiedziec jakie parametry techniczne ma ten statek?
No ja latam Xperimental'em w wersji 1.4 (ale o tym już była mowa).
Jakie uzbrojenie i oslont z tych dostepnych w grze mozna w nim zamontowac itp ? :roll:
Wszystkie dane techniczne zostały tak jak były w X-Tension. Zobacz tutaj: http://www.klarix.de/xbtf/en/ships/XFr4am32.html
I jeszcze jedno czy sejwy z wersji 1.3 PL mozna odpalic pod wersja 1.2 EU ? :roll:
Nie. Tylko odwrotnie.

klarix

Return to “Polskie / Polish X-Forum”