1. Na forum anglojęzycznym chyba nie ma żadnych informacji o możliwości znalezienia tego statku, chociaż odnoszę wrażenie, że kilka (dosłownie) osób coś o tym wie. Jednocześnie wierzę Klarix'owi, że eXperimental'a można mieć (bez skryptów). Na forum niemieckojęzycznym znalazłem pewne informacje (szukając "shuttle" i "xperimental"; o tych informacjach niżej), ale z niemieckiego wiem tyle, co nic, więc mam tylko prawdopodobne namiary.
2. Czytając wypowiedzi Klarix'a wiemy, że należy szukać obiektów (NIE sektorów) bez przynależności do jakiejkolwiek rasy. Przekopując forum niemieckie (szukając terminów jw.) natrafiłem na sektor "Spring of Belief". Niby zwykły sektor, ale nie do końca: w opisie sektora możemy przeczytać o jakichś borońskich eksperymentach naukowych, które doprowadziły do skarzenia okolicy promieniowaniem, co doprowadziło do ewakuacji jego mieszkańców. Opuszczony sektor próbowali zająć Xenoni, ale promieniowanie mieszało im w elektronice i sobie odpuścili. Po latach, gdy promieniowanie niemal zanikło, do sektora "wprowadzili" się Paranidzi, ale boroński rząd stara się odzyskać kontrolę nad tym sektorem. Tyle w opisie (dosyć typowym z resztą), ale sektor ten zawiera kilka interesujących stacji...
3. Jeśli tylko "przelecimy" przez Spring of Belief, pewnie niczego nie zauważymy, ale wystarczy rzucić okiem na mapę sektora i spis obiektów. Mianowicie w sektorze znajduje się pięć obiektów pod nazwą "Szczątki stacji" (czy jakoś tak; po angielsku "Station Debris"), ale... to wcale nie szczątki, tylko opuszczona borońska stacja handlowa (!), bodajrze fabryka BoGazu, borońska SPP i dwie xenońskie SPP. Placówki te wyglądają absolutnie normalnie (nie jak złom), stacja handlowa się kręci, nawet światła pozycyjne do dokowania się świecą. Także kadłuby i osłony mają po 100%. Ze wszystkimi można nawiązać kontakt, ale do żadnej nie chcą nas wpuścić (mimo, że bazy te nie są "czerwone"). Skanowanie nie ujawnia kompletnie nic: brak PRZYNALEŻNOŚCI do znanych ras, brak towarów, brak statków... nic... Jednak coś w tym musi być, bo...
4. Doszukałem się też informacji o konkursie na sektor do X2 z okresu, gdy X2 był jeszcze w fazie produkcji. Z ponad setki propozycji zostały wybrane dwie: Akeela's Beacon i... tak, właśnie Spring of Belief. Dodatkowo gość, który opisywał w newsach Egosoftu rozstrzygnięcie owego konkursu pisał, że "Nie ja to powiedziałem, ale w Spring of Belief jest ukryta niespodzianka". Może chodzi tylko o same stacje, ale równie dobrze może o X-Shuttle'a? Link: http://www.egosoft.com/x/xnews/200303_44news.html#top5
5. Jak już wcześniej wspominałem z niemieckiego mało co rozumiem, ale tytuł tego topicu jest nadwyraz oczywisty: http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... ht=shuttle
Podsumowując, kilka rzeczy nie pasuje: niby jak się okazało, że X-Shuttle'a można zdobyć, zrobił się szum w Egosofcie, jako że statek ten nie powinien występować w X2 (wg Klarix'a), więc owa "niespodzianka" w Spring of Belief to chyba nie to (ponoć zniszczenie xenońskich SPP mocno dzwiga rangę - może to jest tą niespodzianką?). Na anglojęzycznym forum chyba nikt nie wie, co można zrobić z tymi stacjami (poza ich zniszczeniem). Jednak w jednym temacie kilku gości "zachowywało" się "podejrzanie", jak by coś ukrywali odnośnie tego sektora... jak znajdę linka, to zamieszczę. No i w końcu tytuł topica na niemieckim forum... Jak ktoś rozumie cokolwiek po niemiecku niech pomoże.
Uffff... przydługawy post, ale cholernie zależy mi na zdobyciu tego statku, choćby dla samego faktu (mam nadzieję, że innym też zależy

-Pozdrawiam,
-Piquś
P.S. Po zaatakowaniu tych opuszczonych baz, robią się one "czerwone". W pobliżu (w Barren Shores) znajduje się baza piracka, ale na liście celów możliwych do zhakowania bazy te nie widnieją, więc chyba nie tędy droga...