Problem! Jaki statek???

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

gacek666
x2

Problem! Jaki statek???

Post by gacek666 »

Nie wiem, ktory statek (M6) kupic! Pomozcie wybrac! A moze M0??? :lol:
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Hmmm, sam nie mam jeszcze dość kasy na M6 (te cholerne fabryki... ciągle mi mało!! :) ), ale patrząc na wypowiedzi innych na forum, chyba najlepszy jest Split Dragon (Smok) - szybki i z dobrym fajerpałerem. Z drugiej strony, jak oglądałem statystyki statków od razu zakochałem się w Teladi Osprey (Rybołów o ile się nie mylę). Jest strasznie powolny jak na M6, ale te uzbrojenie.... istny mały niszczyciel! :twisted:

-Pozdro,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
moniekmig
x2

Rybołów !!

Post by moniekmig »

Tworzę sobie takie małe imperium. A do ochrony sektorów mam Rybołowy. (dobrze uzbrojony i z mocnymi osłonami 3x125 taranuje wszystko "jeśli dogoni"). Jeśli chodzi o Splickiego Smoka to dwa zjadły mi Khaczki więc zrezygnowałem z ich usług na rzecz Teladiańskiej technologii.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

gacek ---> sprecyzuj do czego ci potrzebny ten M6, ale tak jak napisał Piquś warte uwagi są tylko 2 - Smok (szybkość i zwrotność) i Rybołów (latający czołg :D)
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
gebp
x2

Re: Problem! Jaki statek???

Post by gebp »

gacek666 wrote:Nie wiem, ktory statek (M6) kupic! Pomozcie wybrac! A moze M0??? :lol:

A Do czego ci Potrzebny M6.

Jeśli potrzebujesz coś szybkiego z duża ładownoącią i takie tam to możesz zainteresować się M6 Boroński o ile pamiętam 2500 jednostek, czy też paradiański.
Jeśli szukasz czegoś do walki to tylko Teladi Osprey (Teladiański rybołów) i nic więcej.
A propo czy ktoś wie gdzie można dokupić do Rybołowa wycieraczki bo ciągle na szybie rozmazują mi się jakieś niebieskawe trujkąciki :P

Post by Deleted User »

Najlepszy Statek M6 jest od Teladie. Stem Statkiem niszczem vrzystkie xenony M1,M2 bez problemu. Tylko ten Statek jest troche powolny. Alle onego nie idze znieszczyc.

Edit S11: Już chciałem kolegę ostro zjechać za język, ale widzę że używasz bardziej niemieckiego niż polskiego, zatem ok. :wink:
ergo
x3tc

Post by ergo »

jesli chodzi o m6 to:

- teladi : pancerny, duza sila ognia, wolny, duza ladownia
- paranid : srednio pancerny , duza sila ognia, w miare szybki, mala ladownia
- boroni: : srednio pancerny, mala sila ognia, szybki , srednia ladownia
- argoni : srednio pancerny, srednia sila ognia, wolny srednia ladownia
- splitowie : malo pancerny, duza sila ognia, szybki, srednia ladownia

generalnie:

paradianski nemezis jest niezlym statkiem, ale malo zwrotnym trzeba sie nauczyc w nim latac, przenosi GFU co czyni go malym potworem, rybolow jednak sprawdza sie lepiej :nemezis jest alternatywa jesli ktos nie wytrzymuje powolnosci rybolowa.kluczem do pilotowania i walki w Nemezis jest zrozumienie ze ona nie musi manewrowac, nalezy obracac sie w osi statku i ostrzeliwac gornym dzialkiem , najlepiej z gfu. najwieksza wada tego pojazdu jest mizerna ladownia, co czesto zmusza do tankowania jump drive'u

m6 boronow totalnie odpada jako wlasny pojazd, zaskakujaco dobrze natomiast radzi sobie w obronie sektorow, ale nie moze byc sam

m6 argonow nadaje sie tylko do obrony sektorow, jest przecietnie przecietny i malo interesujacy.

smok to bardzo fajny statek osobisty, jesli potraktuje sie go jak taki ciut mocniejszy mysliwiec. Odwrociwszy sie pupa do wroga jest morderczy , 4 dziala z plazma potrafia wykonczyc stacje wroga. Jest bardzo szybki, szykowny i daje duzo frajdy. teoretycznie, mocne dzialo z przodu o duzym zasiegu (dzialo ktore teoretycznie jest montowalne tylko na m1/m2) mialo nadac charekter snajpersko-zaczepny. w praktyce dragon nadaje sie na male grupy wrogow, ew piratow i do walki w doskoku. nie oplaca sie montowac miotacza materi: zadaje zbyt malo obrazen.

rybolow to totalna anichilacja, spokojnie mozna go polecic do czyszczenia sektorow pirackich oraz xenonskich. nie testowalem go na khakach ale podejrzewam ze nie sprawdzi sie ze wzgledu na swoja powolnosc. W kazdym innym zastosowaniu bardzo pomaga strafe drive. Ogolnie jest to m2 dla ubogich. Przy swojej powolnosci ma niezla sterownosc, co ogolnie przy jego max predkosci bardzo zmniejsza promien skretu. To zjawisko owocuje tym ze osprey moze jest powolny, ale jest manewrowy niczym m3 , zatem jest jedynym m6 ktory moze walczyc w ostrym zwarciu. Najlepiej czuje sie w chmarze wrogow gdzie jest atakowany, 3 podwojne wierzyczki (gora dol , tyl) + montowalne gfu z przodu i na zadzie czyni z niego smiertelna pulapke na nieuwazne mysliwce.

Post by Deleted User »

Argon jest za powolie do obrony, satym on z jednego Roga do drugege Roga zajedzie jest twoj Transporter znieszczony :D

Przepraszam, mam tylko niemieckom Tastaure :roll:
ergo
x3tc

Post by ergo »

spoko pirat, i tak niezle sobie radzisz :) , czasem lepiej niz niektorzy z nas :twisted:

Post by Deleted User »

Uczylem sie 5 lata Polskiego. ja umiem tylko dobze po Slonsku rozmawiac ( godac :D ).
gacek666
x2

Thx

Post by gacek666 »

Dzieki chyba kupie sobie Splickiego M6, lubie szybkie statki z dobrym firepower'em :twisted: ! THX 8)
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

Ja dla swojej przyjemności zrobiłem spis wszystkich statków, począwszy od transportowców kończąc na M1. jeśli to może być pomocne to proszę oto spis statków M6:

Argoński Centaur
-max prędk : 207
-przysz. : 12
-ładow. : 1250
-ładunek: XL
-uzbr. : rakiety szersz. tarcze 2*125, wieżyczki 3
-sterow. 10,5
-pancerz 30.000
-generator 900
-hangar: 1 statek
-cena ok. 7 mln

Borońska Hydra
-max prędk : 302
-przysz. : 18
-ładow. : 1500
-uzbr. : rakiety szersz. tarcze 2*125, wieżyczki 2
-sterow. 6
-pancerz 25.000
-generator 900
-cena ok. 10 mln

Splicki Smok
-max prędk : 324
-przysz. : 24
-ładow. : 875
-uzbr. : rakiety szersz. tarcze 1*125, wieżyczki 3
-sterow. 17,5
-pancerz 30.000
-generator 1000
-cena ok. 5,4 mln

Paranidiańki Nemezis
-max prędk : 260
-przysz. : 17
-ładow. : 413
-uzbr. : rakiety szersz. tarcze 2*125, wieżyczki 3
-sterow. 11,9
-pancerz 36.000
-generator 1000
-cena ok. 8,5 mln

Teladiański Rybołów
-max prędk : 171
-przysz. : 15
-ładow. : 1500
-uzbr. : rakiety szersz. tarcze 3*125, wieżyczki 4
-sterow. 14,5
-pancerz (nie znalazłem go w terenie, gram za krótko :P )
-generator 1000
-cena ok. 9 mln

Ceny mogą się zmieniać, ale zawsze to jakieś przybliżone namiary. W taki sposób mam opisane wszystkie maszyny :) w tym dwóch Xenonów (M5 i M3) i 3 piratów (M5, M4 i M3).
moniekmig
x2

???

Post by moniekmig »

Kajdorf - gdzie znalazłeś Smoka za 5,4 mln? Ja kupuje za 6,2 mln. :evil:
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Ja mam na oku Osprey'a (Rybołów) za deczko ponad 8.1 bańki, a nie za 9. :twisted:

-Pozdro,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Kajdorf
x4

Post by Kajdorf »

A żebym to ja pamiętał, tak samo miałem z Rybołowem w jednym sektorze był za 8.1 mln - jak robiłem rozpiske, a w innym za 9 mln - wczoraj. Na poczatku myślałem że im lepszy mam ranking w danej rasie tym statki są tańsze , ale teraz to zgłupiałem, czyżby popyt tym rządził? Tylko kto je wykupuje jak nie ja? :?

Post by Deleted User »

popacz tutaj :D

http://www.spacebasis.de/Games/X2/M6.php

Tylko jest po Niemiecku, morze srobie to strone jeszcze terz po Polsku.
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Gdy w mapie sektora na stocznię naciśniesz u to zeny są niskie, gdy handlujesz to nagle skaczą :evil:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pirat wrote:popacz tutaj :D
http://www.spacebasis.de/Games/X2/M6.php
Tylko jest po Niemiecku, morze srobie to strone jeszcze terz po Polsku.
Tylko błagam nie tłumacz jej sam :wink:
Dormio
x2

Post by Dormio »

A może niech przetłumaczy po Śląsku ;)
Daj mu spokój... stara się przynajmniej... zawsze będzie można mu pomóc :)

Dormio
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

RAFIO wrote:Gdy w mapie sektora na stocznię naciśniesz u to zeny są niskie, gdy handlujesz to nagle skaczą :evil:
Bo w taki sposob poznajesz chyba tylko srednia cene wszystkich modeli.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”