Problem z klawiaturą

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

WilliamBlake
x2

Problem z klawiaturą

Post by WilliamBlake »

Kupiłem niedawno x2 w polskiej wersji 1.3, i mam bardzo wpieprzajacy problem. Po pewnym czasie gry, ale z reguly wczesniej czy pozniej blokuje mi sie klawiatura w bardzo wpieprzjacy sposob, mianowicie kiedy daje strzalke w dol lub w gore w menu, komputer odczytuje to jako "strzalka + enter". Skutecznie rozwala to radosc z gry, bo pol czasu spedzam na resetach, ktore jako jedyn pomagaja. Klawiature mam bezprzewodową, i wydaje mi się, że to może być jej wina. Miał koś podobny problem? Aha, i czasami wyłącza mi się F1, nie mogę uzyskać widoku z głównego kokopitu, po tym jak nacisne F2.

Athlon 2600, 512 DDR, Radeon 9600PRO 128
Micu
x2

Post by Micu »

Cześć!

To niekoniecznie wina klawiatury jako takiej.
Spróbuj wyłączyć (jeśli używasz) nakładkę do obsługi klawiatury w Windows (są takie programy do obsługi specjalnych klawiszy itp., dołączane do klawiatur bezprzewodowych i droższych modeli z przewodem). Klawiatura powinna być widziana w systemie jako "standardowa PC sto-kilka klawiszy".
Dopiero jak to nie pomoże, zamieniaj sprzęt.
"Ludzie dzielą się na 10 rodzajów - na tych, którzy znają system binarny i tych, którzy go nie znają."
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Cos w tym jest, choc ja mam normalna klawiature Samsunga - tyle ze ze specjalnym oprogramowaniem, bo sporo dodatkowych klawiszy do obslugi wszystkiego. Dopiero gdy odinstalowalem to dolaczone do klawiatury programowanie, statek przestal mi wpadac w ruch wirowy przy skretach. Sprawdz, jak klawiatura pracuje na standardowych sterownikach Windowsa, bez dodatkowych instalacji - jesli oczywiscie jest to mozliwe.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Ja też stawiam na specjalne sterowniki od niej.
Mam myszkę A4 Techa, i kiedy zainstaluję to co mi z nią dodali to kółeczka w grze nie działają... Znajomy z klawiaturą Logitecha bezprzewodową ma czasami w grach problemy..
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
WilliamBlake
x2

Post by WilliamBlake »

Kurcze, ale jak zrobic, zeby XP zobaczyl moja bezprzewodowa klawiature bez dolaczonego do niej sterownika , ktory instaluje sie razem z tym calym specjalnym badzieiwm to juz nie wiem. Ze sterownikeim meczylem sie kiedys przez 3 godziny zanim ruszyla. Coz, trudne zycie.
BQB
x2

Post by BQB »

Napewno ta klawiatura dziala bez systemu w biosie, a jesli tak, to na hama zmien sterownik na standardowa klawiature i jesli w biosie dziala jako standardowa, to i w windowsie bedzie dzialac.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”