Stars! - Off-topic

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Yeld-sign

Stars! - Off-topic

Post by Yeld-sign »

Hej! Czy ktoś z was grał w grę pod tytułem "STARS!"

jak nie to polecam!!!!
Brak jakiejkolwiek grafiki może niektórych zniechęcić, lecz...
to jest klasyka w czystym wydaniu...

http://www.starsfaq.com/
eeee.......
eeeeeeeeee........
ee.......
E=mc2
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

co to w ogóle za gra??? powiec coś na jej temat,
:)
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Gra kosztuje 15 euro :(
Jak na coś co powstało w 1995 roku to ciut drogawo :D
I trzeba zamawiać przez net lub telefonicznie.
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
plusq
x2

Post by plusq »

Bardzo fajna i ma spore mozliwosci. Ale osobiscie nie zdazylem sie w niej rozegrac bo Master of Orion 3 bardziej mnie skusil-ale dopiero gdy latki sobie sciagnelem. Kto wie gdyby troche wczesniej dorwal Stars! A gierka jest do sciagniecia ze strony www.staregry.pl
Ma potencjal...
Shay Hulud - Giver and Taker - The Maker

To boldly go where no Man has gone before.
Fighting on land, sea in air and space. Above and Beyond.
Na chwałe piechoty na wieczną sławe jej imienia.
HamP
x2

Post by HamP »

No to ja ze swojej strony gorąco wszystkim polecam Galactic Civilizations - w Polsce kosztuje 49 zł,ale tak naprawdę warta jest każdych pieniędzy. Może graficznie nie jest wybitna (na pewno MoO3 jest bardziej kolorowe i w sumie ładniejsze,szkoda tylko,że chodzi w 800x600,w przeciwieństwie do Galactic Civilizations,który chodzi w 1024x768 :) ), ale jest to w chwili obecnej gra z niezaprzeczalnie najlepszą AI - każda rasa ma inaczej napisane algorytmy i naprawdę,grając w tą grę,można czasami dojść do wniosku,że przeciwnikiem nie jest komp,a żywy człowiek... Jeśli ktoś chciałby się dowiedzieć więcej na temat tej giery,to śmiało pytajcie :) (jeśli będzie duże zainteresowanie,to się założy odpowiedni temat - oczywiście,jeśli Moderator pozwoli)
levisq
x3tc

Post by levisq »

od pół roku zamieram sie na nią, co zajade do Le Clerca to juz juz mam ja kupic... zwykle cos innego wybieram... mówisz ze naprawde taka dobra? chyba jednak poświece te pare groszy... :fg:
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
plusq
x2

Post by plusq »

Tez sie juz od dawna przymierzam do jej kupna ale jakos tak nigdy sie nie udalo. Chyba sie w koncu zdecyduje. Napisz tylko cos o sterowaniu starciami bo slyszalem ze nie ma nad nim zbyt wielkiej kontroli :( i nie wiem na ile to prawda i jaki to ma wplyw na przyjemnosc z gry.
Pozdrowionka :)
Shay Hulud - Giver and Taker - The Maker

To boldly go where no Man has gone before.
Fighting on land, sea in air and space. Above and Beyond.
Na chwałe piechoty na wieczną sławe jej imienia.
HamP
x2

Post by HamP »

Jeśli chodzi o starcia,to wyglądają zupełnie inaczej,niż w przypadku MoO3(czy poprzednich części) - po prostu wszystko odbywa się na ekranie głównym. Niby można odpowiednio planować ataki,ustawiając swoje statki we floty,czy flankować przeciwnika,itp, jednakże walki to w GC najsłabsza strona,no ale cóż,nie można mieć wszystkiego... (jednak tak prawdę powiedziawszy,jeśli człowiek nie nastawia się na batalie podobne do tych w Master of Orion,to na pewno potyczki w GC nie będą przeszkadzać). BTW,jedną z zalet tej gry jest właśnie to,że można ją skończyć bez walki,dokonując odpowiednich posunięć dyplomatycznych.

Jeśli ktoś chciałby troszkę więcej poczytać na ten temat,to zapraszam na następujące strony:
1) www.galciv.com - strona główna
1b) http://galciv.cdprojekt.com/ - polski odpowiednik strony głównej GC,jednakże od dłuższego czasu nieaktualizowany,ale można sobie poczytać(gdyby ktoś miał problemy z j.angielskim i strona główna mu nie odpowiadała) o różnych aspektach rozgrywki (i np.opis przykładowych scenariuszy - na marginesie,głównie dzięki przeczytaniu tych opisów, zachęciłem się do gry,bo naprawdę widać,jak działa AI)
2) http://civland.com/civlandforum/ - forum poświęcone między innymi GC
3) http://www.cdprojekt.info/forum_post.as ... &page=last - forum CD-Projektu (tutaj można się wielu rzeczy dowiedzieć,jednak od razu mówię,że trzeba się przebić przez gąszcz bezużytecznych postów...)
4) http://www.orionsector.com/pages/galciv/

To są w sumie najważniejsze stronki,ale oczywiście służę radą i pomocą,dla tych,którzy mieliby jakieś szczegółowe pytanka :)
Yeld
x2

hehe

Post by Yeld »

fajno ze temacik się rozwinął... Stars! jest dla profesjonalistów!!! :D :D
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

To ja proponuje Master of orion 3 gierka jest niezła ale niewiem ile kosztuje.Wciąga na długie godziny naprawde

zemsta najlepiej smakuje na zimno
HamP
x2

Post by HamP »

A propos MoO3 - mam pytanko do ludzi z Krakowa. Czy ktoś wie,czy gdzieś jeszcze w naszym mieście można dostać MoO3PL? (była swego czasu promocja i kosztowało to ok 59zł). Pytam się,bo kumpel chce zakupić,a ja swojego egzemplarza mu nie sprzedam :D
Last edited by HamP on Mon, 30. Aug 04, 19:46, edited 1 time in total.
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Jak można polecać taką grę jak Galactic Civilizations ?? Albo ktoś mało grał albo ... Pomysł jest niezły ale wykonanie zdecydowanie gorsze !!

W porównaniu do Master of orion 3 wysiada!! Może gdyby poprawili grafikę, zarządzanie palnetami a nadewszysko opracowywanie nowych statków na wzór M. of O. to ....
HamP
x2

Post by HamP »

No i właśnie w tym momencie wychodzi,że to Ty w nią mało grałeś - GC,to przede wszystkim niesamowite algorytmy SI,przy których skrypty z MoO3 po prostu wysiadają. Jak widać oceniasz książkę po okładce :P
Ogólnie,to obie gry są świetne,ale gdyby je połączyć w jedną całość,to wyszedłby ideał :D (btw, w sumie Space Empires IV jest taką próbą,jednak graficznie dalej bliżej mu do GC,ale moim zdaniem z kolei taka grafika ma również swoje plusy - zbytnia cukierkowość MoO3 momentami mnie razi :P )
Pozdrawiam
Dormio
x2

Post by Dormio »

Niestety "zgubiłem" swój CD ze Stars!... albo komuś pożyczyłem, a nie oddał :evil:
Czy ktoś z kolegów dysponuje pełną wersją instalacyjną ? Dowód zakupu gry (legalność) mogę okazać - skan pudełka/instrukcji :)

Dormio
euzebiusz3
x2

Post by euzebiusz3 »

Co do połączenia GC i MoO3, to całkowicie się zgadzam. Pytanie tylko jaki ma być udział procentowy poszczególnych gier :P .

Jeśli chodzi o zastosowane w GC algorytmy to nie mogę się wypowiadać ponieważ szczegółów technicznych nie znam. Ocenić mogę tylko tzw. gywalność, a z tą nie jest już tak dobrze. GC ma kilka mankamentów psujących przyjemność gry. Jak ktoś słusznie zauważył jest to przede wszystkim walka.

Co do grafiki to żyjemy w 21W. gzie standardem stają się gry o rozdzielczości znacznie powyżej 800x600. Jeśli ktoś uważa, że grafika w MoO3 jest przesadna, to co powie np. o „Sim City 4”.

Owszem GC do najprostszych się nie zalicza. Trzeba się nieco pomęczyć zanim przyjdą pierwsze sukcesy. Niemniej parę rzeczy mocno mnie zdenerwowało :
- brak możliwości projektowania statku. Niby nic, ale załóżmy, że mamy wynalezioną bardzo dobrą broń laserową i nie mamy jeszcze statku, który by z niej korzystał. Jeśli zostaniemy zaatakowani przez statki które z niej korzystają to mamy przechlapane. Tymczasem możliwość zamontowania takiej broni np. na orbitalnej bazie mogłaby wiele zmienić.
- zarządzanie planetami. Przy dużej liczbie planet szybkie znalezienie tej jedynej wcale nie jest takie proste. Można skorzystać z automatycznego zarządzania, ale czasami trzeba wziąć sprawy w swoje ręce.
- ograniczona liczba ras, które liczą się w rozgrywce. Dlaczego w połowie gry nie może pojawić się nowa rasa, która nie tylko zaburzy układ sił ale sama może sięgnąć po zwycięstwo (było by ciekawiej).

Na upartego można by się czepić do mapy, osobiście uważam, że lepsze rozwiązanie prezentuje MoO3 (pomysł nie jest zresztą nowy) – układy planetarne połączone szlakami. Walka rozgrywają się na orbicie (tu można by zastosować w GC system planszowy). Kolejna sprawa to rekrutowanie i sposób walki jednostek lądowych. Ciekawa rozwiązanie zaprezentowano w „No Mercy” – gra na C64.

PS. Czy ktoś zgłosił w GC projekt ustawy. W instrukcji piszą, że można, ale jak to jakoś pominęli. Ogólnie gra jest w porządku, ale może poczekać na GC 2 lub 3.
Ostatnio trafiłem na kilka ciekawych pozycji np.: „Kolonizacja” do zdobycia na www.staregry.pl. Ciekawą grą jest też „Defender of the crown” (gierka na C64)
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Zrobił się OT o GC widzę :)

Ja naprawdę lubię tą grę.
Świetne wynalazki, ciekawe tłumaczenie(szczególnie podoba mi się przy jednym wynalazku: "**** nie Darwin...."). Fajny motyw frakcji w rządzie. Bazy kosmiczne. Niezła dyplomacja.
No i trzeba przyznać, jest dość trudna!

Jest jeszcze inna gra, bardzo podobna. Star Trek: Birth of the Federation.
Można grać aż 5 nacjami(Federacja, Klingoni, Romulanie, Kartazjanie i Ferengi). Zdobywać lub przyłączać mniejsze rasy(Volkanie, Bolianie itp..).
Statków nie można edytować, to są modele takie jak w świecie Star Treka wymyślane. Ale walki są taktyczne w 3D, całkiem nieźle zrobione.
Niestety nie ma tej gry na naszym rynku, zresztą, jest już dość stara...
Psilon
x2

Post by Psilon »

A prekursorem ich wszystkich jest :star: Master Of Orion :star: chociaż on też ma swojego starszego brata tylko mi tytuł z pamięci wyleciał:(.
Grałem w ST:Botf;GC,IG ale ze wszystkich gier tego typu największą jak dla mnie grywalność ma :D MoO2 :D Ta gra po prostu wymiata, do dziś czasem sobie grywam a szczegulnie w specjalnie zmodyfikowanych save'ach(można nazwać modułach) upodabniając wszystko do rozgrywki np do Babylonu 5 albo do ST:DS9
Microprose poprostu swoimi grami wymiatał, łezka mi sie kręci kiedy myśle o tych grach, a :evil: mnie trafia jak patrze na sp.......go MoO3.
Po prostu miał wszystkiego za mało a system walki jest wręcz beznadziejny.
Great power comes with great responsibility
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Psilon, to zagraj koniecznie w Imperium Terranum :)
Jest gdzieś na pewno na necie i spokojnie pójdzie pod emulatorem Amigi(gra ma bardzo małe wymagania)
Psilon
x2

Post by Psilon »

Po przeszukaniu 136 stron(tyle znalazł google) i ciężkich poszukiwaniach na kazie i mule udało mi sie jedynie znaleźć Imperium TerranumII i jakieś wzmianki o I i III. Mimo wszystko po screenach gra zapowiada sie miodnie. Niestety mam mały kłopot :cry: nie potrafie sie uporać z tym WinUAE.
Ściągnołem WinUAE 0.9.91, kickroms(1.2;1.3;2.0;3.0;3.1),aiab r10c i dodatki do niego. Niestety po odpaleniu wyskakuje mi

Release 1.3
Unkown Command IF
1>

Nie wiem co zrobiłem źle bo postępowałem zgodnie z helpem, a już nie chce mi sie czytać go od początku i wyszukiwać błędów(brak cierpliwości :P )
Więc mam prośbe czy ktokolwiek może mi pomóc w jego ustawieniu albo dać namiary na jakiś inny emulator amigi.
I jeszcze jedno małe pytanie, na którą amiche było IT, żebym wiedział co dokładnie emulować?
Psilon
x2

Post by Psilon »

No niepowiem wielkie dzięki Indoctrine przezciebie(a może dzięki tobie :)) cały czas sie męcze z tym Imperium terranum, ale już uruchomiłem emulator i zainstalowałem gre. Tyle że teraz ona niechce sie uruchomić :headbang: , ale prędzej Microsoft wyda windowsa bez dziur niż ja sie poddam :D Zagram w tą gre albo nie jestem fanem MoO :!:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”