Dlaczego moje statki walczą jak cioty?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

johny
x2

Post by johny »

Latają tylko w kółko np. pirackiego statku jak komary i tylko czasami go ukąszą, to w końcu chore abym patrzył przez 8 minut jak wypasiona Nova nie może dać rady czemuś takiemu (w końcu Nova załatwiła pirata wpadając na niego, myślałem, że oglądając tą walkę zasnę)

Czy za zniszczenia powodowane przez moje statki będzie wzrastała mi ocena?

Czy za przypadkowe trafie moich elektronicznych pilotów ja będę odpowiadał (spadek notowań)

Czy statki te będą się uczyć, to znaczy będą coraz sprawniej rozwalać przeciwników?

Czy i na jednego przeciwnika lepiej jest wypuścić ich kilka a na jakiego jednego?

Jakie mody/skrypty poprawiają tę przypadłość?

p.s.
Moim zdaniem w X2 w ogóle jest za łatwo jeśli chodzi o walki, raczej nie jest normalne abym Perseuszem mógł zdjąć całą obstawę bazy pirackiej a potem nią samą. Jednym słowem większość statków w walce zachowuje się koślawie i nieporadnie (na bazę piracką powinienem wybierać się z ok 10 m3 i ponosić przy tym poważne straty).
Drugim dziwactwem jest, że statki zachowują się podobnie niezależnie od rodzaju, raczej śmiesznie wygląda jak Talediański m6 próbuje wziąć na celownik Khaakoski m3 i lata za nim w kółko jak ćma przy świecy. Powinien wykorzystywać swoje atuty i pilnować aby zapewnić jak najlepsze pole ostrzału wieżyczkom itp.
No i oczywiście prędkość pocisków (nie tych z mass drive) powinna być znacznie szybsza.

Czy ktoś wie jak to naprawić :?
ergo
x3tc

Re: Dlaczego moje statki walczą jak cioty?

Post by ergo »

johny wrote: Czy ktoś wie jak to naprawić :?
po prostu masz pecha z tego co mowisz wynika ze Twoje statki pilotuja przewaznie boroni (boronscy piloci) i dlatego masz wrazenie ze walcza jak cioty :)

A tak powaznie, po prostu tak kiepawa jest sztuczna inteligencja w grze, albo Ty jestes tak dobry ;) . To normalne ze w wiekszosci m3 mozna wykonczyc baze piracka , ba sa tacy ktorzy perseuszem sa w stanie wyczyscic caly sektor Xenonow lub khaakow , po prostu GFU rzadzi. Co do sztucznej inteligencji, wyprubuj skrypty adama do obrony sektorow, podobno sa lepsze niz standardowe polecenia z X2.
adam00
x4

Post by adam00 »

Moje skryptu nic nie poradzą, ale jest coś co powinno Cię zaciekawić:
Xai Corp Advanced Combat Project jest do ściągnięcia z: http://www.x2source.com/ menu X2Scripts/Combat.

Podkręca inteligencję myśliwców, zarówno przeciwników jak i statków gracza, jest tam też system zdobywania doświadczenia.

Nie próbowałem jak to działa ale podobno wrażenia z gry są zupełnie "nowe" :D
Deady
x2

hmm

Post by Deady »

Moze ciut inaczej adam :) twoje skrypty - zwlaszcza Gwardzista sektorow... chorernie sie przydaja. Nie trzeba sie uzerac z notorycznie spadajacemu fioletowemu miesku armatniemu. Dzieki temu mozna zajac sie czym pozyteczniejszym.

Johny:
1 - z tego co zauwazylem - nie. Tylko wlasnorecznie rozwaleni nakrecaja Ci przychylnosc.
2 - Tak :) Zdarzylo mi sie juz spasc o cale 2 stopnie u boronow :P
3 - Nie :) Co innego jesli idzie o MK3. Tam sie piloci ucza... ale to wszak transportowce.
4 - Jak udalo mi sie doswiadczyc i poczytac tu... jesli wypuscisz nawet kilka Novych... coz. Nie zdzialaja wiele dobrego... z glupim m3 khakow beda sie meczyc diabli wiedza ile. A i to nie do konca znaczy ze wygraja :D :P

PS - moja opinia moze byc bledna.. jestem dosc nowym uzytkowniekiem. Poczytaj "starszych" = pewnie wyciagniesz wlasne wnioski.

Pisze to co wiem - bo jak widze nikt nie zechcial szczegolowo wyjasnic po kolei - do chwili obecnej :) Ale to pewnie wina koncowki tygodnia :)

Pozdrawiam :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

adam00 wrote:Moje skryptu nic nie poradzą,
och.. nie bądz taki skromny :oops:

edit: strona o pdanym adresie nie intniejie :lol: :lol: :lol:
:)
adam00
x4

Post by adam00 »

KajtomatO wrote:
adam00 wrote:Moje skryptu nic nie poradzą,
och.. nie bądz taki skromny :oops:

edit: strona o pdanym adresie nie intniejie :lol: :lol: :lol:
Oczywiście, że istnieje, ja nie mam nigdy żadnych problemów żeby tam wejść. Tyle tylko, że ani w pracy ani w domu nie korzystam z łącz TPSA, może oni też nie lubią tej firmy i ją banują :lol: :lol: :lol:
Stalovy
x2

Post by Stalovy »

Sorki, że wyciągam taki stareńki wątek i w dodatku popełniam 100% OT, ale właśnie brałem łyk kawy (a kawę mamy diablo gorącą w tych stronach, koleś!) gdy przeczytałem jego temat... no i nie wytrzymałem - parsknąłem śmiechem, co zaskutkowało takimi czarnymi, gorącymi piegami na mej facjacie :D:D:D
Jej, kiedyś to mieliśmy ułańską iście fantazję, jeśli chodzi o nazwy wątków... :D
سمَـَّوُوُحخ ̷̴̐خ ̷̴̐خ ̷̴̐خ امارتيخ ̷̴̐خ
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

Ciekawa dyskusja, niema co!

ps. Stallovy: jeśli masz neta z powrotem to możesz się zaciągnąć się na korektora :twisted: :twisted: :twisted:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”