Ciekawostki

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

christos
x2

Ciekawostki

Post by christos »

Po skończonej misji w Ore Belt :D gdzie latałem smokiem (osłony 250000, nie do zniszczenia przez Khaków w liczbie ok 20 jednostek, ale raz jak się uparli to auuć, bolało) poleciałem sobie do Light Home w celu zadokowania na stacji. Niestety aby zmienić statek trzeba wyjść na zewnątrz w skafandrze jako astronauta. To nic. Zadokowałem jako astronauta. A tam opcja Wymiana Ładunku. I wymieniłem. Dodałem SETA i Prędkość na max. Teraz jako Astronauta mam wygar 72 jednostek szybkości nie mówiąc już o przyspieszeniu czasu. :fg:

Gram codziennie! Wciąga jak żadna gra. Mam 9 fabryk (polecam umieścić w Reservoir of Tranquility, sektor Boronów) jest tam bardzo duży ruch :)

Pozdrawiam wszystkich handlowców
X-TREME
christos
x2

Post by christos »

Spoiler
Show
Inna ciekawostka dotyczy Nieznanych sektorów. Z Rhy's Desire (Split) jest brama (W) do Nieznany Sektor, w którym jest zniszczona brama. Za Westelands (Argon) (E) są dwa Nieznane Sektory i za Xenoński Sektor 534 jest kolejna brama (W) do Nieznany Sektor :D

To odkrylem ale gdzie są bramy do sektorów Khaków?
Edit S11: Ostrzeżenie! Stosuj się do zasad na forum
X-TREME
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Edytuj post i wstaw spoiler... nie każdy zna mapy i nie każdy chce znać...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Eeee, szybki Lopez... :o
Powstrzymaj sie, bo zaraz zdradzisz wszystkim wszystkie tajemnice X. Uzywaj spoilerow, gdy chcesz sie chwalic sekretami. Poza tym mamy tu watek http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtopic.php?t=46080 gdzie mozesz sie dzielic wlasnie takimi wrazeniami. Przejdz tam, dobra? I witaj w klubie :wink:
ergo
x3tc

Post by ergo »

christos , jak udalo ci sie wsadzic tarcze 250MW do smoka ? ;)
Deady
x2

hehe

Post by Deady »

czyzby... paczkowanie przez cheatowanie ? :D
Coz... co rasa to i efekty :P
Bez obrazy :)
Uprasza sie wszystkich - o przejscie pod ten adres: http://www.xudb.pl/ jesli chca uczestniczyc w forumowch dywagacjach.
christos
x2

Post by christos »

Sorki, miałem na myśli Nemesis (125MW+pożyczone ze smoka125MW) Akurat Smokiem z osłonami 125MW nie udało mi się przeżyć w zawieszeniu w przestrzeni. Zbyt dużo ich było :( apropo Cheats to spróbowałem kiedyś ale jak mi wywaliło modified na ekranie i przeczytałem, że przerywa to fabułę dałem sobie spokój i przeinstalowałem grę.

Z poważaniem dla wytrwałych
X-TREME
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Skrypty i mody miałyby przerywać fabułę ?? Nic o tym nie wiem :D

Sprawdzałem kilka i jakoś wątek przygodowy działa dalej..
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
christos
x2

Post by christos »

Indoctrine wrote:Skrypty i mody miałyby przerywać fabułę ?? Nic o tym nie wiem :D

Sprawdzałem kilka i jakoś wątek przygodowy działa dalej..
Nie wiem jakie macie wersje gry. Moja to v1.3 PL. W mojej wyświetliło mi napis modified.
Dlatego ją przeinstalowałem. Zero oszustwa. Jaki ma to sens. Sztuką jest przejść grę bez oszukiwania. W pierwszą część (BTF) grałem przez 1.5 roku i jeszcze mam ją zainstalowaną. Nigdy nie udało mi się skończyć wątku fabularnego (brak znajomości języka) choć większość dialogów przetłumaczyłem sobie z pliku exe za pomocą translatora.

Skoro używasz skryptów to pewnie masz radochę. Zawsze możesz pewnie pochwalić się przed kolegami ile to masz kasy i jak daleko zaszedłeś, co?

Z poważaniem dla Tych, którzy nie oszukują
X-TREME
christos
x2

Post by christos »

Pavlo76 wrote:Edytuj post i wstaw spoiler... nie każdy zna mapy i nie każdy chce znać...
Do pavlo76: Jakiś dziwny jesteś. Bez urazy. Chcesz mi wmówić, że nie chciałeś nigdy poznać całego wszechświata? To jak zamierzasz handlować? W sektorze, w którym rozpocząłeś grę? Życzę udanego handlu!

Można kupić stateczek, który ma prędkość 1009 i z użyciem SETA poznać wszechświat bardzo szybko :) Spróbuj, to nie boli...

Z poważaniem dla Tych, którzy odkrywają coraz to nowsze sektory świata X.
X-TREME
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Tu większość gra na 1.3PL...
I zgadza się, każdy skrypt nie mający "hologacji" egosoftu wywołuje napis modified. Ale dlaczego od razu najeżdżasz, że to oszukiwanie? Przecież skrypty są bardzo różne. Niektóre z nich naprawiają pewne nielogiczności z gry, na przykład w kwestii obrony sektora przez krążowniki, niektórych spraw związanych z handlem(automatyzują część działań).
Jakoś nigdy nie miałem ciągot by zrobić sobie w ten sposób kasę :/

Popatrz na ten wątek gdzie opisane są skrypty jednego z forumowiczów:
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... 7937f9e40e

Gdzie te skrypty są oszukiwaniem?
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Podpisuję się pod tym co napisał Indoctrine. Zawsze sam możesz ustalić co wg. Ciebie jest zbytnim ułatwieniem, a co po prostu naprawieniem pewnych niedoróbek. Zresztą gdy zwiększysz swój stan posiadania, może zmienisz zdanie.
christos wrote: Do pavlo76: Jakiś dziwny jesteś. Bez urazy. Chcesz mi wmówić, że nie chciałeś nigdy poznać całego wszechświata? To jak zamierzasz handlować? W sektorze, w którym rozpocząłeś grę?...
W takim razie jest tu całkiem sporo "dziwnych". Jeden z nich kiedyś napisał, że cała zabawa w X polega na odkrywaniu. Ja też się do nich zaliczam. Mam wydrukowaną mapę od początku gry i w zasadzie z niej nie korzystam. Naprawdę bawi mnie własnoręczne odkrywanie dokąd prowadzi kolejna "gałązka". To naprawdę takie dziwne?
Pozdrawiam
Last edited by Jones Abrahams on Sun, 27. Jun 04, 12:39, edited 1 time in total.
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
ergo
x3tc

Post by ergo »

to wlasnie jest najpiekniejsze w tej grze ze kazdy moze znalezc cos dla siebie i grac tak, jak tylko chce :) Dlatego mysle ze nie warto krytykowac czyjegos sposobu gry, niech kazdy robi to co lubi , co sprawia mu najwieksza frajde :)
BQB
x2

Post by BQB »

Indoctrine
I zgadza się, każdy skrypt nie mający "hologacji" egosoftu wywołuje napis modified.
Hmm... a mozez podac linka, ktore maja ta "homologacje"?
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Nie mam pojęcia :) Tak gdzieś po prostu pisało. :D Może to było takie założenie ze strony twórców, ale potem zaniechano...
christos
x2

Post by christos »

Są miliony (jeśli nie więcej) rozwiązań tej gry. Każdy z was zapewne zgodzi się, że co gracz to inna strategia na zobywanie doświadczenia (ja nigdy nie wszedłem w konflikt z prawem :-) ) oraz na pomnażanie gotówki (każdy ma swój sposób, ja nie korzystam ze skryptów).
Nie ma z góry ustalonej metody na przejście tej gry i to zapewne nas rajcuje jak i oburza, gdy jesteśmy krytykowani przez innych (a mógłbyś zrobić tak albo inaczej). Fascynacja światem X przyszła u mnie dość późno (mam tych kilka dziesięcioleci i trochę ;-) ) i tak naprawdę zabrakłoby czasu na poznanie całości midzy jedną częścią a drugą.
Dlatego nie winię was, że dopomagacie sobie skryptami i nie boli mnie to wcale, że ja skończę grę dużo później od was. Taka jak jest, jest dobra.

ps Czy ktoś może mi powiedzieć jak dodać obrazek pod pseudo?

Z uszanowaniem dla każdego, kto odkrywa coraz to nowsze tajemnice świata X
X-TREME
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Ja szanuję to, że chcesz przejść grę całkiem "czysto". Aczkolwiek w przypadku X2 to nie wiem czy można mówić o jej przejściu :D
Wątek fabularny jest dość krótki, można go skończyć mając statek za 2 miliony i kilkaset tysięcy w kieszeni. Tego nie trzeba skryptować :)

Piszesz też, że ponieważ nie uzywasz skryptów to bedziesz grał dłużej do soiągnięcia tych samych efektów. Ale to nie tak działa :) Skrypty nie są jakimiś wielkimi ułatwieniami, one po prostu jak pisałem naprawiają pewne niedociągnięcia twórców. Na przykład statki broniące sektora potrafią na standardowych ustawieniach jak nie ma przeciwnika lecieć kilkaset kilometrów w pustkę :) To błąd a nie specjalne utrudnienie.
Albo umożliwienie by statki same jak potrzeba korzystały z autopilota, uzupełniały energię itp.. Nikt nie każe z tego korzystać ale nie zgadzam się po prostu z oceną, że to forma cheatowania :)

P.S.
Obrazek chyba trzeba mieć gdzieś w necie umieszczony, na swojej stronie, albo na jakiejś innej skąd będize pobierany, bo servery egosoftu jak widać nie mają mozliwości składowania "awatarków".
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

christos wrote:Do pavlo76: Jakiś dziwny jesteś. Bez urazy. Chcesz mi wmówić, że nie chciałeś nigdy poznać całego wszechświata? To jak zamierzasz handlować? W sektorze, w którym rozpocząłeś grę? Życzę udanego handlu!
Można kupić stateczek, który ma prędkość 1009 i z użyciem SETA poznać wszechświat bardzo szybko :) Spróbuj, to nie boli...

Z poważaniem dla Tych, którzy odkrywają coraz to nowsze sektory świata X.
Po prostu niektórzy wolą sami odkryć mapę, nieznane sektory, itp. Nikt ci nie broni o tym pisac - po to jest własnie magiczny znaczek spoiler - kto nie chce nie czyta...
btw z poznawaniem wszechświata nie mam problemów...
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
adam00
x4

Post by adam00 »

BQB wrote:Indoctrine
I zgadza się, każdy skrypt nie mający "hologacji" egosoftu wywołuje napis modified.
Hmm... a mozez podac linka, ktore maja ta "homologacje"?
Nie ma takich skryptów, podobno autoryzowanie zacznie się po wypuszczeniu wersji 1.4.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

taaa czyli pewnie za pół roku albo więcej...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”