SpaceShipOne: pierwszy prywatny lost kosmiczny !!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

ergo
x3tc

SpaceShipOne: pierwszy prywatny lost kosmiczny !!

Post by ergo »

I prosze, ziscily sie nasze wywody na temat orbitera i wynoszenia statkow na orbite. Pierwszy prywatny kosmiczny lot zalogowy zakonczyl sie sukcesem :D :D :D

moze za pare lat tego typu przedsiemwziecia spopularyzuja sie i bedzie mozna wybrac sie na lot wycieczkowy za jakies rozsadne pieniadze ( rozsadne = mozliwe do zarobienia/odlozenia przez zwyklego smiertelnika jak ktokolwiek z Nas :) )

http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=5365360

a tu strona domowa projektu :http://www.scaled.com/projects/tierone/info.htm

Wiem ze to jest troche OT ale musialem sie tym podzielic :D
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Też wiążę z tym projektem duże nadzieje, chociaż wątpię, że kiedykolwiek uda mi się spojrzeć na Ziemię z orbity... Tak czy inaczej, w końcu "monopol" załogowych lotów kosmicznych został odebrany agencjom rządowym, więc teraz już chyba czas pomyśleć o jakichś koloniach na Księżycu, cy cooś. Oczywiście mam tu na myśli praktyczną realizację takich planów, a nie tylko przemyślenia, bo te istnieją już od pierwszego lądowania na Księżycu...

-Pozdrawiam,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
xor
x2

Post by xor »

Bezczelnie ukradli moj pomysl !!! Pozwe ich na 10mln $...
:wink:
Niestety, w tej wiadomosci jest bardzo smutny watek - sponsorem byl Paul Allen - "drugi po Billu" w Microsofcie... Wizja kosmosu zdominowanego przez ten koncern napawa mnie przerazeniem i obrzydzeniem :evil:
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Wiesz xor? Podobie to poczułem :) Przeraziłem się nawet, że jeśli przyszłe statki będą mieć z M$ coś wspólnego to ich oprogramowanie będzie na Windzie oparte :D
Ale z drugiej strony to jednak duży krok naprzód. Ja wierzę, że następne pokolenie będzie mogło latać na orbitę za cenę przelotu Warszawa-Nowy York :)
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
xor
x2

Post by xor »

Tak - to zdecydowanie gigantyczny krok - teraz powinny rozne korporacje rozpoczac sie scigac w eksploatowaniu zasobow finansowych lezacych w kosmosie - czyli turystyki i transportu towarow. To powinno wreszcie rozruszac skostniale od lat srodowisko ludzi od 'lotow kosmicznych' !

Ku gwiazdom !

UPDATE : a ja mam od jakiegos czasu lepszy pomysl - 3-stopniowy 'samolot' kosmiczny - kazda z czesci bylaby 'samolotopodobna', mialaby tylko rozne zadania - pierwszy, najwiekszy wynosilby na wysokosc ok. 20km dwie kolejne czesci, predkosc ok 800km/h. Kolejny 'podsamolot' latalby juz z predkosciami hipersonicznymi - kolo 2-3 tys.km/h - silniki strumieniowe, moze nawet wsparci erakietowymi. On osiagalby pulap mam nadzieje ponad 50km, wtedy odlaczalby sie wlasciwy orbiter.
Bylby jeszcze bardziej ekonomiczny od 2-stopniowego :D
adam00
x4

Post by adam00 »

W wiadomości w telewizji było coś o czasie przebywania w "kosmosie", chyba coś jak 3 minuty. Jak na mój gust (zdanie laika) to oni pewnie nawet nie zbliżyli się do wejścia na orbitę, może od biedy "wyskoczyli" na chwilę "ponad" atmosferę co jest raczej trudne do określenie bo granica jest raczej płynna (no może lotna :) ). Do prawdziwej podruży w kosmos to jeszcze trochę brakuje.

Tak w ogóle to oczywiście uważam, że to niebanalne osiągnięcie i cieszę się, że coś się ruszyło :D
Last edited by adam00 on Tue, 22. Jun 04, 13:32, edited 1 time in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

xor wrote: Wizja kosmosu zdominowanego przez ten koncern napawa mnie przerazeniem i obrzydzeniem :evil:
Hehe, bedzie powod, zeby zalozyć Rebelię i zrobimy sobie ponad Ziemią prawdziwe Gwiezdne Wojny :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Foaloke
x2

Post by Foaloke »

No wiesz Sauron, w Australii ludzie już wierzą w Jedi i Szmoc :lol: . Już niewiele nam brakuje do stworzenia miecza świetlnego, brakuje tylko wydajnego źródła energii, a więc czemu nie. Wyobrażacie sobie walki naziemne?? AT-ST, AT-AT i atak na Antarktydę :lol: (ci którzy oglądali stare epizody 4,5,6 zrozumieją). I Gwiazda Śmierci (tylko mały problem- po zniszczeniu Ziemi gdzie byśmy się podziali??).
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Wątek technologiczny, więc myślę, że na temat miecza świetlnego można napisać dwa zdania.
To nie o źródło energii chodzi, raczej o to, żeby wiązka nagle się kończyła. Oczywiście można by to zrobić srosując różne bardzo silne pola, lecz wtedy same te pola sił wystarczyłyby by zrobić komuś krzywdę :)
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
SzaYbuS
x2

Post by SzaYbuS »

Ktoś wie kiedy odbędzie się przetarg na działki budowlane na księżycu?

:lol:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

SzaYbuS wrote:Ktoś wie kiedy odbędzie się przetarg na działki budowlane na księżycu?
Kolega mocno niedoinformowany, przetarg dawno się odbył i wszystko wyprzedane :wink: Najbliższe wolne parcele znajdziesz na Marsie :lol:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote:
SzaYbuS wrote:Ktoś wie kiedy odbędzie się przetarg na działki budowlane na księżycu?
Kolega mocno niedoinformowany, przetarg dawno się odbył i wszystko wyprzedane :wink: Najbliższe wolne parcele znajdziesz na Marsie :lol:
hehe, sprzedane ? bo niby ze co, ze amerykanie sprzedali ? heh, liczy sie chyba kto pierwszy doleci, albo jest jak z antarktyda ze jest to oficjana ziemia niczyja. A jesli chinczycy za 10 lat sie spreza i skolonizuja ksiezyc to co ? ktos poda ich do sadu ze na jego dzialeczce na ksiezycu stoi marmurowy mao tse tung (chyba inaczej sie to pisze) :) ??
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Mao Ze Dong, o ile się orientuję.
A temat kolonizacji Układu Słonecznego, działek etc. był w SF często poruszany (m.in. Heinlein, Dick). Ten pierwszy zawarł w jednej ze swych powieści (niestety nie pomnę tytułu) bardzo sugestywny obraz wybicia się Księżyca na niepodległość.
Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
General Tatarin
x4

Post by General Tatarin »

buuuuuu!!! ja się nie cieszę z tego lotu... jest mi smutno.. naprawdę..... miałem nadzieję że jak sobie podrosne to sobie wybuduje stateczek i zgarne tę nagrode :P:P:P :lol: :lol: :P:P:P
:)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”