Poradnik Handlowca - TL

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

SzaYbuS
x2

Poradnik Handlowca - TL

Post by SzaYbuS »

Tak jakoś się niemogłem tego doszukać w innych postach więc zakładam ten, żeby pogrypować wszystkie informacje na temat TL. Moje pierwsze pytanie brzmi: Ile kosztuje Hercules z wymaxowanymi predkoscia i manewrowoscia ew. ładownią i czy taki statek już po zakupie można jeszcze "ztuningować"?
adam00
x4

Post by adam00 »

Nikt się nie śpieszy z odpowiedzią :D

Na Herculesa nie podam Ci gotowego przepisu bo nie pamiętam tak po prostu cen, ale można spokojnie założyć, że podstawowe wyposażenie (upgrady, jumpdrive, itp...) to jakiś milion, do tego można sobie konkretnie policzyć ile będą kosztować osłony (w standardzie jest tylko jedna) i jakaś broń do wieżyczek (w standardzie zero).
Oczywiście można statek "ztuningować" później, wystarczy zadokować do stoczni i na ekranie kupowania fabryk/statków nacisnąć ESC, pojawi się lista rzeczy do kupienia, które są w doku z wyposarzeniem, można je normalnie kupować.
A propo dokowania, naprawdę, naprawdę, itd... warto kupić "docking computer" (jak się jest mniej niż 5km od stacji wystarczy nacisnąc "d" i już zadokowane) i proszę nie dać sobie wmówić, że to samo robi autopilot, po pierwsze mota on się przy dokowaniu niesamowicie, po drugie w przypadku dużych statków problemem jest uzyskanie ekranu "kupowania" stacji, pojawia się tylko po zadokowaniu i nie wystarczy nacisnąć później ENTER żeby wrócił. Z "docking computer" po prostu znowu naciskamy "d" i nie musimy podchodzić do "lądowania" :D
sYs|FlyMASter
x2

Post by sYs|FlyMASter »

I jakiego TLa?
Mamut jest za drogi. To już lepiej kupic dwa najtansze.

Herkules jest najtanszy. Biore go pod uwage.
Ale sklaniam sie ku Orce: duża ładowność, szybka, ...ladna
tylko mnie zastanamia to dzialko z przodu..?
Nie jest w wierzyczce? Wogule sie do czegos przydaje?

W sumie do TLa jeszcze mi daleko, ale trzeba miec jakas wizje!
A na pewno TL bedzie przed M6, M1 i M2!
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Orka, Orka! Zobaczysz szybko, ze Hercules ma za mala ladownie. Orka przwiezie o wiele wiecej mineralow i dwie sredniej wielkosci fabryki, co bardzo Ci sie przyda przy stawianiu lancuchow fabryk. Dzialka w TL nie sa ofensywne - maja jedynie bronic przed rakietami. Nie daj sie omamic uzbrojeniem, nie to jest najwazniejsze w TL. Wierz mi, Orka wyglada cacy na tle sektora. Nie pomylisz jej z zadnym innym sloniowatym TLem.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Marcybiskup wrote:Orka, Orka! Zobaczysz szybko, ze Hercules ma za mala ladownie. Orka przwiezie o wiele wiecej mineralow i dwie sredniej wielkosci fabryki, co bardzo Ci sie przyda przy stawianiu lancuchow fabryk. Dzialka w TL nie sa ofensywne - maja jedynie bronic przed rakietami. Nie daj sie omamic uzbrojeniem, nie to jest najwazniejsze w TL. Wierz mi, Orka wyglada cacy na tle sektora. Nie pomylisz jej z zadnym innym sloniowatym TLem.
Poza tym, w razie czego, zawsze można ją zjeść...
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Tylko Xenoni zjadaja swoje statki. No i oczywiscie ich potajemni sprzymierzency Splici :P
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Może i Xenoni żrą blachę, Splici nie bardzo. Jeśli już to jedyne we Wszechświecie X organiczne statki, do których zalicza sie i Orka. A sam przyznałeś, że borońskie statki wyglądają apetycznie... :fg:
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
adam00
x4

Post by adam00 »

Orka jako pierwszy TL? To bez sensu, jest w miarę szybka i ma dużą ładownię ale zabiera za mało statków. Pierwszy TL dla handlowca/budowniczego fabryk staje się bardzo szybko podstawowym środkiem transportu jego osoby :D Takie mobilne centrum dowodzenia powinno zabierać conajmniej kilka statków na różne okazje i oczywiście transportowce dla stawianych fabryk.
Wg mnie wybór jest tylko między Herkulesem i Słoniem, Herkules jest trochę tańszy i ma minimalnie większą ładownię ale Słoń jest znacznie szybszy i jego ładownia tak na prawdę jest wystarczająca do przewiezienia każdej fabryki, czasem tylko trzeba przesunąć ładunek do zadokowanych statków żeby zrobić miejsce dla największych fabryk. Ja mam Słonia i jestem z niego całkowicie zadowolony... i proszę mi nie mówić, że ten statek jest za szybki i latając co chwilę kogoś "bierze na maskę" bo żaden statek nie jest w stanie go wystarczająco szybko wyminąć, po prostu trzeba patrzeć gdzie się leci :D
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Hm, pomysle o Sloniu w modzie, ale wierz mi, mialem frajde gdy napelnilem CALA ladownie Orki krzemem i ruda - i potem sprzedawalem towar przez reszte nocy :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”