potrzebny spec od kompa

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

General Tatarin
x4

potrzebny spec od kompa

Post by General Tatarin »

mam problem, ostatnio zawiesil sie mi komputer, i musialem go restartonc, uszkodzily sie jakies pliki systemowe (chyba rejestr systemu) i mysialem zrobic nakladke windowsa (mam 98 ) w czsie instaliaci (na samiutkim poczatku) wyskoczylo mi ze nie umpie skopiowac pliku, (hubac cos z tym rejestrem) puzniej jak wszysko zrobilem, wloncam x2 i wychodzi mi error:
Plik d3d8.dll jest poloncony z brkuijoncym eksportem DDRAW.DLL:UnlockCB
oraz
E:\Program Files\EGOSOFT\X2 - The Threat\e2.exe Urzondzenie podloncone do komputera nie dziala
da sie to naprawic bez reinstalaci gry? a jesli nie to jak przeniesc sejwy?
:)
HamP
x2

Post by HamP »

Na dzieńdobry spróbuj zreinstalować DirectX'a + zwykle dobrze jest sobie zrobić reinstalkę sterowników do karty graficznej. Jeśli dalej będą błędy z bibliotekami Dx'a,to wtedy lepiej będzie zrobić reinstalkę Windy.
Pozdrawiam

PS.Co do save'ów,to są one umieszczane w głównym katalogu z grą - wystarczy sobie przekopiować gdzieś w bezpieczne miejsce,a po ewentualnej reinstalacji Winsyfu (tzn.Windows'a ;) ),wgrać ponownie.
BQB
x2

Post by BQB »

Odnosnie w98 jak ci sie uszkodzi rejestr, to wystarczy podczas uruchamiania dac F8 i krok po kroku i tam zgodzic sie tylko na himem.sys potem wpisac scanreg /fix i potem jak juz sie zrobi to /opt. Jedno naprawia rejestr, a drugie usuwa puste wpisy. Jak to nie pomoze, to scanreg /RESTORE i wybrac sobie jedna z pieciu.
General Tatarin
x4

na szczenscie direx pomogl, ale mam inny problem. nie moge robic polskich znakuw (chyba zauwarzylyscie) chodzi o to ze prawy alt to lewy alt, a lewy alt to lewy alt :lol: :evil: :lol: co sie pokikcialo?
HamP
x2

Post by HamP »

Sprawdź ustawienia klawiatury - powinno być Polski(Programisty),jeśli nie jest,to zmień na to i powinno być dobrze.
General Tatarin
x4

dzięki, ale dlaczego tak się stało? zawsze były dwa języki, teraz był tylko angielski, musiałem dodać polski, nigdy w cześniej się to nie zdarzało
HamP
x2

Post by HamP »

Dlatego nazywają ten system Winsyfem/Winkataklizmem/Win(tu można wstawić dowolne słówko dobitnie określające,że ten system to porażka) :D :lol:
Last edited by HamP on Mon, 14. Jun 04, 16:37, edited 1 time in total.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Jakby X2 było pod Linucha to byłoby jak w bajce....
Serie Unreal Tournament zrobili, więc nie problem z 3D ...
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
ergo
x3tc

Post by ergo »

LeWaR wrote:Jakby X2 było pod Linucha to byłoby jak w bajce....
ale x2 dziala na D3D a nie na OpenGL :)
General Tatarin
x4

LeWaR wrote:Jakby X2 było pod Linucha to byłoby jak w bajce....
ha bym się jurz dawno przeniusł na linuksa, tylko że gry mi nie będą chodzić :evil: , słyszałem że ma być jakiś system unixsowy na którym mają chodić gry z winxenona :xenon: :twisted:
Deady
x2

hmmm

Post by Deady »

Witam. Jesli juz piszecie o odnowieniu badz odzyskaniu systemu - jest jeszcza jedna metoda z kilku. Dosc prosta i najczesciej skuteczna.

Odpalamy win98 z wierszem polecen tylko.
Wchodzimy do katalogu: C:\windows\sysbckup\

mamy tam zawsze 5 plikow:
rb001.cab ... ... rb005.cab

wystarczy komenda EXTRACT wypakowac je do glownego katalogu systemu.

Jakby co - Extract /? - i wszystkie opcje sa opisane.

PS - czesto udalo mi sie naprawic w ten sposob ludkom systenm - bez czasochlonnego niestety wgrywania same windy ze juz o wszystkich driverach i kodekach nie wspomne.

A zeby miec zawsze czysty grzeczny system z wszelkimi programami ktore sie uzywa - polecam Wam - Nortonghost. Ale stara dosowa wersje - dzieki temu mozna taki zrzut wraz z programem nagrac sobie jako plytke bootowalna.
PPS - Nortonghost - Ci ktorzy uzywaja - wiedza o co biega :) Ci co sa zianteresowani - niech pytaja - sluze w miare czasu odpowiedzia.
BQB
x2

Post by BQB »

A nie prosciej z lini polecen wydac komende scanreg /RESTORE? Przeciez to robi to samo, tylko, ze z automatu jak pisalem. :?
ergo
x3tc

Post by ergo »

ech ... najlepiej to by bylo wlozyc plytke zrebootowac kompa, i wpisac linux expert ... :)

szkoda ze ze w dalszym ciagu akceleracja 3D nie dziala na linuchach tak fajnie jak powinna :( i dobrze obslugiwane sa tak naprawde tylko starsze karty :(
Deady
x2

hehe

Post by Deady »

racja bqb :) wybacz :P na starosc mi sie na oczy rzuca :P ale tak to jest jak czlek w pedzie przy pracy nieuwaznie czyta czyjes wypowiedzi albo przeskakuje :P Co nie zmienia faktu ze to nie usprawiedliwia :P Pozdrawiam :)
BQB
x2

Post by BQB »

Miales sie zarejestrowac, z mojej strony ostrzegam, ze jutro o polnocy bedziesz wpisany u mnie na liste ignorowanych. :rant:
Randor
x3

Post by Randor »

Deady -> zarejestrój się :!::!::!::!:

P.S.
A słyszeli Panowie o NortonGhoust :?:
Hardware:
Proc: Core T2350 x2
Grafa: GeForce Go 7300 512 MB
Pamięć: Asus 512 MB x2
Software: Windows XP Pro SP 3

P.S.
To właśnie dla tego nie gram w X-series :D
[ external image ]
BQB
x2

Post by BQB »

A slyszeli, ale i tak, czesto robie aktualizacje sterownikow i po kazdej takiej zmianie powinienem robic kopie ghostem, ale szkoda mi czasu.
General Tatarin
x4

dlaczego wam tak zalerzy na rejestracji?
BQB
x2

Post by BQB »

Nie posiadanie znaczka nie oznacza, ze ma sie pirata, ani nie oznacza, ze sie go nie ma. Znaczek, zas oznacza posiadanie legalnej kopi.

Powiem na dowcipie:
Jacek pojechal na studia i tam wynajmowal stancje, pozniej sie przeprowadzil i wynajmowal razem z dziewczyna z roku. Listownie zapewnial rodzicow, ze oni nie maja nic wspolnego, poza tym, ze studiuja na jednym roku i wynajmuja razem stancje. Jako, ze jego matka byla bardzo zaniepokojona tym faktem, postanowila go odwiedzic. Przyjechala porozmawiala, poogladala i pojechala do domu. Dziewczyna na drugi dzien mowi Jackowi, ze zginela jej kosmetyczka i nie moze nigdzie jej znalesc i stalo sie to po pobycie jego matki. Razem szukali, ale nie znalezli. Jacek pisze list do matki: Mamo, nie twierdze, ze wzielas, ani ze nie wzielas kosmetyczki, ale faktem jest, ze nie ma jej od twoich odwiedzin, a nikt inny nas po tobie nie odwiedzal. Matka mu odpisuje: Nie twierdze, ze sypiasz z ta dziewczyna, ani nie twierdze, ze nie sypiasz, ale faktem jest, ze gdyby spala w swoim lozku, to juz dawno by znalazla ta kosmetyczke.
Deady
x2

heh

Post by Deady »

Calkiem niezle porownanie.
Z tym ze chyba ciezko zarejestrowac cos - czego sie przed oczyma nie ma co ? :P
Jak wroce do dom - jak wspominalem w piatek wieczor - moze i zarejestruje nawet w ten dzien :) jesli nie to w sobote z pewnoscia :P

I w sumie... musze dodac - co by nie bylo niejasnosci - nie dbam zbytnio o to czy ktos bedzie mnie ignorowal czy nie :D Tego kwiatu - jak to sie mowi - pol swiatu - :D (jakiegokolwiek kwiatu dodam :) :P Pozdrawiam :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”