[X2] Trade Command Software III

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

DYoda
x2

[X2] Trade Command Software III

Post by DYoda »

Ehhh moze to bedzie laiczne pytanie , ale musze je zadac i licze na wyrozumialosc :D

Mam statek któremu wydalem polecenie Sector Trade, no i wszystko pieknie lata - kupuje - sprzedaje i w pewnym momencie przychodzi do mnie wiadomosc ze nie ma juz wiecej stacji do handlu a dotychczas zarobione pieniadze to.... no i mam z tym zwiazane pytanie - gdzie te pieniadze sa >?< - na koncie prywatnym mi nie przybylo , na kocie fabryki do ktorej jest przypisany (moze to jest blad ?) tez nic nie przybylo.
Zatem robaczek kreci sobie cos na boku :D
adam00
x4

Post by adam00 »

Kasa się pojawia/znika po każdej transakcji, a tak naprawdę zyski z pojedynczych przelotów np. z energią są maciupkie więc nie trudno ich na bieżąco niezauważąć.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Kupilem, zamontowalem i jakby nic sie nie zmienilo. Poza swiadomoscia, ze statek nie lata bezczynnie, nic nie zyskalem. Czy to aby nie przereklamowane ustrojstwo? Co prawda poinformowal mnie, ze gdzies tam juz sie szanse na handel skonczyly i ze zarobil 40.000, ale po jakim czasie... Czy ktos wykorzystal Sector Trade do robienia zauwazalnej kasy? Jak?
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Na początku też się rozczarowałem. Zarobił parę tys. i już go trzeba niańczyć. Ale później było lepiej. Ostatnio zanim się odezwał zarobił prawie 400k. U mnie to ustrojstwo chodzi na Mancie w KindomEnd i sąsiednich borońskich sektorach.
Guest

Post by Guest »

U mnie TCS działa jak należy. Kiedy eksploruję nowe sektory, puszczam mojego merkurego i prowadzi handel najpierw w The Wall. Jak się tam skończą towary prowadzę go do Argon Prime. Z kolei jak tam kończy mi się możliwość zarobków lecę do Herrons Nebula, a potem znowu do The Wall. W ciągu takiego cyklu (3-4 g.) zarabiam ok. 350 tys. kredytów.
Mam wrażenie, że ilość kasy jest zależna od wielkości statku (mam 1500 jed.), jego szybkości i infrastruktury sektora.
Według mnie najlepszym pod względem infr. jest sektor The Wall i tam mam największy zysk. Ważne w tym sektorze jest to, że statek nie lata na pusto i kupuje towar tam gdzie sprzedał poprzedni.
Może TCM jest oprogramowaniem dla tych którzy nie posiadają fabryk i mają kilka statków, a nie chcą aby stały bezczynnie w kosmosie?
Radzik
x2

Post by Radzik »

Poczytałem sobie o tym ustrojstwie i budzi we mnie mieszane uczucia, ale po kolei...
1. Gra nadaje pilotowi obsługującemu statek z zainstalowanym TS MKIII stopnie doświadczenia - 10 max - więc na początku nic dziwnego, że może wiele nie zarabiać.
2. Jeśli ów statek nie jest na dzień dobry wypasiony na maxa, to AI inwestuje zarobione pieniądze w dopakowanie statku, stąd zyski mogą być niedostrzegalne na pierwszy rzut oka. Doczytałem się tylko o rozszerzeniach ładowni, ale IMHO logiczne by było, gdyby inwestował też w silniki.
3. Zdarzają się bugi typu zapchanie ładowni - jeśli statek kupio więcej towaru, niż jest w stanie przyjąć fabryka z najlepszą ceną, to towar może zalegać w ładowni i nie jest potem sprzedawany.
4. Zła wiadomość dla Marcysia ;-) - w Akeela's Beacon są dwie stacje handlowe - znany jest przypadek, kiedy to statek z TS MKIII latał od jednej do drugiej, kupując wieżyczkę laserową w jednej, sprzedając w drugiej, a następnie kupując znów wieżyczkę, wracał z nią do pierwszej stacji, zapętlając się w ten sposób.
5. Z drugiej strony, wielu graczy chwali sobie to urządzenie. Podają nazwy kilku systemów, w których ich statki trzepią kapustę i nie buntują się, że w tym sektorze nie ma już nic do roboty. Dla przykładu ktoś chwalił się ponad 700 przelotami,zanim otrzymał takowy komunikat, a dochody do tego momentu sięgają nawet 1mln cr.
Radzik
x2

Post by Radzik »

Aha, wyczytałem jeszcze odpowiedź na pytanie, gdzie jest kasa - jeśli baza statku zaopatrzonego w TS MKIII posiada mniej niż 500tyś. cr., statek korzysta podobno z konta gracza, a jeśli baza posiada więcej kasy niż 500tyś. cr., to statek korzysta z konta bazy.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Chyba dziś wyprubuję tego MK3 :)
Wyposażę w niego golutkiego Delfinka i zobaczymy jak będzie sobie radził skubaniec :D
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Doszedłem do wniosku - po kilku dniach działania Autotradera, że jest to inwestycja opłacalna jedynie o tyle, że można go ulokować w sektorze rasy z którą się ma niezbyt częste kontakty i dzięki temu reputacja u nich stale rośnie bez naszego udziału. Zyski są śmieszne w porównaniu do innych form zarobkowania.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ja zamontowałem TCS MK3 na Mercurym i lata on sobie po systemach Teladian. Dużej kasy z tego nie ma ale lepsze chyba to, niż statek ma stać niepotrzebny. A trzymam tego Mercurego z sentymentu :D
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Randor
x3

Post by Randor »

HEH ja mam już kilka Statków transportowych Wyposażonych w MK3
i JumpDriva :)
i jak przychodzi wiadomośc że już w tym sektoże niema nic do wożenia to ładuje się do elektrowni tankuję pełen bak skaczę pół kosmosu obok sprzedaje resztki energi i spowrotem aktywuje MK3
i to wszystko z konsoli żeby przypatkiem pilota nie stracić :D
Ogulnie mam dzięki takiej taktyce Duuużo Kredytów :)
Hardware:
Proc: Core T2350 x2
Grafa: GeForce Go 7300 512 MB
Pamięć: Asus 512 MB x2
Software: Windows XP Pro SP 3

P.S.
To właśnie dla tego nie gram w X-series :D
[ external image ]
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Zadam pytanie totalnego nOOba :D
Jak sprawdzić tą ..... rangę tradera? :?
Doczytałem się, że trzeba mieć lokalizatory teladiańskie, ale nie doszedłem czy na swoim statku czy na tym z MK3 właśnie :D
Bo jak na swoim to ja nie mogę nic się dowiedzieć na temat tradera, lata, ale ile co jak, to niestety... Chyba, że level jest na początku 0 i dopiero jak skoczy na 1 to coś mi powie?
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Po prostu wciśnij "P" i będziesz miał swoje rangi... Żeby to sprawdzić nie potrzebujesz niczego dokupować do swojego statku... 8)
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

koledze chodzilo o sprawdzenie rangi pilota co lata mk3 sam tez jestem ciekaw :)
Radzik
x2

Post by Radzik »

Sam jeszcze nie mam TS MK III, więc tylko powtarzam za jednym z moderatorów angielskiego forum. Mam nadzieję, że baboli w tłumaczeniu za dużych nie zrobię ;-).

Level pilota sprawdza się tak:
1. Musisz mieć zainstalowany na statku, którym sam osobiście latasz, lokalizator najlepszych cen sprzedaży
2. W menu 'Posiadane dobra' wybierz statek, na którym masz zainstalowane TS MKIII, którego level chcesz sprawdzić i wciśnij '5', żeby uaktywnić lokalizator najlepszych cen sprzedaży
3. Pokazywana ilość polis ubezpieczeniowych, będących na pokładzie tego statku, jest tak faktycznie poziomem pilota obsługującego TS MKIII

Jeśli to się nie zgadza, albo jakoś niezrozumiale bełkoczę, to dla kumających angielski zamieszczam oryginalną wypowiedź:

"Make sure you have a Best Sells locator on YOUR ship (e.g. not the Mk 3 ship, the one you're flying). Select the Mk3 ship from the Property Owned menu and hit 6 (or is it 5? always get those two mixed up) to activate the BS locator. The number of Salvage Insurance it shows as being aboard the Mk3 trade ship is its level."
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Rangę statku z MK3 :D:D:D O nią mi chodzi... Jak już Raptorek sprostował :)

Zrobiłem tak jak piszesz Radzik, ale żadnych polis nie mam. Dlatego właśnie się zastanawiam czy startuje on z poziomem 0 czy 1. I ile musi zarobić aby awansować?
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Nie dawno zachodziłem w głowę, skąd mam poand 20 polis. Nie przypominam sobie żebym tyle kupował. Ale jakoś nie rozpaczam, coraz bardziej nie chce mi sie wyłazić ze Smoka. Ciekawy sposób - jutro (dziś) sprawdzę...
Radzik
x2

Post by Radzik »

Poczytałem jeszcze trochę i jest tak:
1. Te polisy to chyba nie ściema, tylko piloci faktycznie je kupują wraz z awansem na każdy level. Także moze być tak, że startuje z poziomu 0, albo nie zdążył kupić polisy :). Poza tym wspominali coś o skrolowaniu ekranu, żeby ilość tych polis zobaczyć.
2. Jeden z graczy poleca na dzień dobry wysłać statek do Home of Light - tam podobno szybko się uczą. Dopiero po uzyskaniu 10 levelu puszczać je w świat.
3. W niemal każdym wątku poświęconym TS MKIII wyskakuje gość, który chwali się zarobkiem ponad 17mln w jednym runie.
Spoiler
Show
4. Najczęściej polecane sektory do handlu dla TS MKIII to Home of Light, Family Pride i Paranid Prime. Ze względu na większe bezpieczeństwo raczej dwa ostatnie, ale zawsze można kupić silniejsze osłony. W każdym razie z tego, co piszą, absolutnie debeściacki jest sektor Family Pride.
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

No patrzcie państwo, ja właśnie w
Spoiler
Show
Home of Light
zacząłem go używać :D
Na razie nie zarobił za dużo, nie kupił sobie nawet jednego upgrejdu ładowni(silniki jednak nastawiłem mu na maxa na starcie, Delfin bez nich jest stanowczo za wolny :D )
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Aha, wszystko działa dobrze :D
Już ma 2 level, zarabia dalej niewiele i czasem bierze towar do ładowni, którego potem nie może sprzedać, ale poza tym w porządku. Ładownię też rozbudowuje :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”