Mobilny System Wiertniczy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Lysoleq
x2

Mobilny System Wiertniczy

Post by Lysoleq »

Witajcie. Gram w X2 dopiero 2 dzień i narazie poznaje świat gry. Szukałem tego na forum, ale nikt tej kwestii chyba nie porszył 8) ...

Latam Merkurym którego dostałem w drugiej misji. Na chwilę obecną wygląda następująco:
- prędkość 130
- ładowność 1200
- Duplex Skaner
- System Liniowej Nieciągłości Czasu
- Troche sterowanie ulepszyłem
- Skaner Minerałów
- Ruchomy System Wiertniczy
- Zbieracz Rudy

Oprogramowanie:
- Handlowe MK I oraz MK II
- Nawigacyjne
- Specjalne

No i teraz zaczyna się mój problem bo całość tego sprzętu kosztowała mnie fortune, a nie moge zamontować na moim Merkurym Systemu wietniczego. Podlatuje do asteroidu na 500 metrów skanuje go... Jest ten wskaźnik wydobycie 13 i surowiec ruda. Czyli mój sprzęt chyba pasuje. Klikam na ładownie i jest mój system wiertniczy. Wybieram opcje zainstaluj i przerzuca mnie do uzbrojenia, lecz tam nie moge go dodać do mojego slocika na uzbrojenie (oczywiście nie mam narazie żadnej broni na moim Merkurym bo mnie na nią nie stać). Zastanawiam się teraz czy wogule jest możliwość kopania statkiem takim jak Merkury.

Mam w związku z tą sprawą kilka pytań:
1. Jakie wymagania musi spełniać statek żeby nadawał się do kopania :?:
2. Czy kupiłem cały potrzebny sprzęt i oprogramowanie :?:
3. Co się bardziej opłaca - kopalnia rudy (troche to nudne) czy lepiej statek z możliwością wydobywania (to mnie bardziej pociąga) :?:
4. Jakie statki najlepiej nadają sie do wydobywania :?:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Stary problem :) Spójrz w szczegółowe informacje o statku, a odkryjesz, że MSW nie można zainstalować na Merkurym. Sorry. Ale Merc nadaje się na zdalnego Zbieracza (skoro ma już zbieracz rudy). MSW można zainstalować na Sępie i Kajmanie (w tylnej wieżyczce) oraz Demeter (z przodu). Każdy z tych statków nadaje się do wydobycia - przewagę ma Sęp ze względu na największą ładownię (i można go kupić bez konieczności zdobywania zaufania Paranidów czy Splitów).
Z tego co widzę, to masz cały potrzebny sprzęt.
Wydobycie ruchome z pewnością jest opłacalne - nie ponosisz praktycznie żadnych kosztów poza wyposażeniem statków. A pełen ładunek krzemu (208-207) to zysk na czysto ok. 150 000 kr. No i całkiem przyjemna zabawa - dużo eksploracji.

Na stronie http://www.the-commander.com znajdziesz w dziale Download bardzo dobre poradniki na temat górnictwa, polecam. Jakbyś miał jakieś problemy - to pisz śmiało :) Powodzenia :!:
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Dokladnie tak jak pisal LongOne, niestety musisz zainwestowac jeszcze ok 300Kk w statek wiercacy. Ale poniesione naklady na merkurego oplacily sie, statek jest jak na TS dosc szybki i zwrotny , ladownia 1200 powinna wystarczyc ci na przecietnej wielkosci asteroid. Dodatkowo, nie bedziesz musial zbierac monotonnie rudy sam ,ale na 2 statki a to juz jest duuuzy plus :)

Oprocz twojego wyposazenia, jak juz sie troche odkujesz, bardzo polecam jeszcze jump-drive oraz best-selling locator + trading extensions, wraz z siecia satelit w sektorach intensywnie skupujacych krzem da ci niezle rozeznanie rynku i mozliwosc wymaksowania zyskow :)
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Heh teraz dopiero doceniłem wartość moje odkrywcy 8) ... Posłuchałem was i wybrałem się z systemu HOME OF LITE po mojego pięknego SĘP-a do SEIZEWELL 8) ... Oszczędziłem na ten cel 400k i mam mojego upragnionego Sępika. Nie wykorzystałem go wprawdzie w praktyce bo jeszcze nie doleciał na miejsce przeznaczenia. Narazie jest w drodze :)

Moja rada :!:
Może i ODKRYWCA to gówniany statek, ale jak trzeba załatwić coś gdzieś daleko to jest niezastąpiony... Mój nie jest jeszcze najlepszy, ale prędkość 400 zapewnia mi szybkie dostanie sie gdzie potrzebuje :)... Narazie cały czas ręcznie obsługuje Merkurego, ale jak zachodzi potrzeba (np kupić sępa) to kilka guzików i za 5 min mam przy sobie mój dyliżans 8)
ergo
x3tc

Post by ergo »

Lysoleq wrote:Narazie cały czas ręcznie obsługuje Merkurego, ale jak zachodzi potrzeba (np kupić sępa) to kilka guzików i za 5 min mam przy sobie mój dyliżans 8)
zbieraj na TL !! wtedy dylizans bedziesz wozil w podrecznym garazu :)

LongOne- btw TLL Rozgladales sie po kabinie swojego herca klawiatura numeryczna ? Szyber-Dach 1 klasa :D :D :D ,Pierwszy raz w TL poczulem sie jak na pokladzie "Enterprise" :lol: przydala by sie jeszcze Saya na ten drugi fotel, tylko ladniej renderowana. W ogole, taka wielka kabina a tak pusto, mogloby sie krzatac po niej pare niezlych argonek w "standardowych strojech" i jakis boron donoszacy na zawolanie space fuel ... :lol:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Lysoleq --> Jak chcesz latać szybko, to kup sobie Pegaza albo Skorpiona z napędem skokowym :)

ergo --> Tia, czuć tę przestrzeń na mostku :) Ale załoga bardzo by się przydała - albo chociaż możliwość chodzenia po pokładzie...
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Ten urobek z asteroidów się maksymalnie szybko zbiera :D... pracuje na dwa statki :)

Sępem latam ja i wyszukuje asteroidy z Rudą a Merkury ma automatyczny rozkaz łapania pałętających się w przestrzeni ładunków... 8) Mówie wam że jak nigdy zrobyłem w 30 minut ze 130k jak nie więcej :) Cholernie podoba mi się ta praca :)... Pamiętam jeszcze jak zbierałem 50k na rozszerzenie ładowni w moim Odkrywcy bo bez tego nie mogłem wykonać pierwszej misji :) Teraz 50k to pryszcz :D 10 min i tyle mam :D
ergo
x3tc

Post by ergo »

Lysoleq wrote:Ten urobek z asteroidów się maksymalnie szybko zbiera :D... pracuje na dwa statki :)
i kolejna dusza nawrocona na "ciemna strone mocy", mwuhahaha :twisted: , na razie wydobywa asteroidy , ale lada chwila pojda pod mlotek kosmiczne muchy :D ... piraci ... :D teladii ... :D :twisted: :twisted: :twisted:
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Hehe teraz planuje otwarcie swojej własnej Elektrowni... Mam już rozstawiony system satelit, chodź podczas mojej pracy nad urobkiem ODKRYWCA stale lata od systemu do systemu i rostawia nowe... 8) Już w najbliższym czasie stane się prawdziwym przedsiębiorcą :) Narazie mam 3 statki z czego rzaden się nie nudzi 8) ... Puki co obracam się w systemach Argonów bo bez statku do walki troche się boje głowy wystawiać :)... Kilka razy piraci mnie pogonili już i uratowało mnie tylko to że Tuning Silników na pierwszym miejscu stawiałem 8)
LongOne
x2

Post by LongOne »

Wydobywaj, wydobywaj :) A jak uskładasz jakieś 18 mln, to śmiało inwestuj w Herculesa :!:

Ja właśnie zakończyłem pierwszy lot wydobywczy i pełna ładownia krzemu i rudy dała na czysto milionik zysku. Zakupiłem za to Delfina z wymaksowaną ładownością i w ten sposób całkowita pojemność Herca wzrosłą o 3000 :) Delfin robi za zbiornik paliwa dla JD - starczy na długo, a ładownia się zwalnia na urobek...
ZeDD
x2

Post by ZeDD »

Zakupiłem do mojego Sępa zbieracz rudy w nadziei, że ładowanie urobku pójdzie szybciej niż przy pomocy komendy "zbierz towary", ale nie mogę tego ustroństwa uruchomić. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jakim klawiszem, albo przez jakie menu można zmusić do działania zbieracz rudy? W manualu niestety nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Metody są dwie: manualna i automatyczna.
1) Manualna. Asteroid rozpada się na liczbę kwałaków równą jego wydajności. Jeśli masz zbieracz rudy ("szuflę"), celujesz statkiem w dany kawałek, otwierasz ładownię i nalatujesz nań. Potem wybierasz następny kawałek i powtarzasz procedurę (pamiętaj, że pomiędzy zamknięciem ładowni, a jej ponownym otwarciem, musi upłynąć trochę czasu, więc nie da się zbierać zbyt szybko).
2) Automatyczna. Po rozbiciu asteroidy wydajesz polecenie Specjalne "Zbierz wszystkie towary w..." danym sektorze :) Potem wciskasz J i czekasz aż wszystko będzie wyzbierane. Uwaga: kiedy zabraknie miejsca w ładowni lub towaru do zbierania, autopilota trzeba wyłączyć ręcznie.

EDIT: Oczywiście w przypadku metody automatycznej też musisz mieć szuflę :!:
ZeDD
x2

Post by ZeDD »

Dzięki, ale polecenie "zbierz towary w sektorze" o ile się nie mylę jest też dostępne w innych statkach, w których nie mam zamontowanego "zbieracza rudy" (w angielskiej wersji to się chyba nazywa Ore Collector). Jest to jakiś rodzaj "wiązki ściągającej" i chyba nie działa to na zasadzie: opuść osłony - podleć do towaru w przestrzeni - podnieś osłony.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Jeśli nie masz zamontowanego OC, to nie będziesz mógł zbierać automatycznie. Polecenie "Zbierz.." będzie dotyczyć wszystkiego Z WYJĄTKIEM minerałów. Jeśli jednak na statku jest OC, to zbiera WSZYSTKO - także minerały.
Jeśli zbierasz ręcznie, to nie da rady - tarcze opuścić musisz. Przecież nie teleportujesz rudy do ładowni... I nie, OC nie jest żadną wiązką ściągającą taką jak w "Privateerze" czy "Freelancerze".
ZeDD
x2

Post by ZeDD »

Dzieki wielkie za wyprowadzenie z błędu. Teraz będę mógł spać spokojnie i myśleć już (non stop) o tym jak to działa.

PS. Muszę się zastanowić nad tym, czy nie trzeba mnie wyprowadzić jeszcze z innych błędów.
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Musisz jeszcze mieć chyba specjalne oprogramowanie wykonawcze bo innaczej nie ma tej komendy :!: 8) I pamiętaj żeby sprawdzać ilość wolnego miejsca w łądowni :D Kurczy sie niesamowicie szybko 8)
Raptorek
x2

Post by Raptorek »

mam pytanko jestem juz niezlym finansista ale jak zbieram na tl to nie mam co robic wiec chyba sibie polece do ore belt i bende rude zbieral
tylko mi powieccie gdzie sie to sprzedaje :)
LongOne
x2

Post by LongOne »

Ruda? A choćby wszelkie fabryki uzbrojenia jej pożądają, tyle że w porównaniu z krzemem to zupełnie się nie opłaca. A czemu? Ano policzmy...
Za pełen ładunek rudy (nieco ponad 800 jednostek) dostaniemy przy maksymalnej cenie ok. 140.000 cr.
Za pełen ładunek krzemu (nieco ponad 200 jednostek) także dostaniemy ok. 140.000 cr.
800 jednostek rudy zajmuje 1600 jednostek ładowności.
200 jednostek krzemu zajmuje 1000 jednostek ładowności.
Zakładając, że latamy Hercem i mamy całą ładownię wolną, to maksymalnie upchniemy tam:
ok. 8 ładunków rudy (warte 1.120.000 cr) lub
ok. 13 ładunków krzemu (warte 1.820.000 cr).
Asteroidów z rudą jest dużo i ich wydobycie zajmuje sporo czasu, który można przeznaczyć na wydobycie krzemu, piratów i innych bardziej dochodowych surowców. Chyba, że własne fabryki potrzebują rudy...
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

LongOne wrote:Ruda? A choćby wszelkie fabryki uzbrojenia jej pożądają, tyle że w porównaniu z krzemem to zupełnie się nie opłaca. A czemu? Ano policzmy...
Za pełen ładunek rudy (nieco ponad 800 jednostek) dostaniemy przy maksymalnej cenie ok. 140.000 cr.
Za pełen ładunek krzemu (nieco ponad 200 jednostek) także dostaniemy ok. 140.000 cr.
800 jednostek rudy zajmuje 1600 jednostek ładowności.
200 jednostek krzemu zajmuje 1000 jednostek ładowności.
Zakładając, że latamy Hercem i mamy całą ładownię wolną, to maksymalnie upchniemy tam:
ok. 8 ładunków rudy (warte 1.120.000 cr) lub
ok. 13 ładunków krzemu (warte 1.820.000 cr).
Asteroidów z rudą jest dużo i ich wydobycie zajmuje sporo czasu, który można przeznaczyć na wydobycie krzemu, piratów i innych bardziej dochodowych surowców. Chyba, że własne fabryki potrzebują rudy...
Pozwolę sobie jeszcze dodać, że, jak wynika z moich doświadczeń, rudę jest trudniej sprzedać po relatywnie wysokiej cenie co krzem, jest po prostu łatwiej dostępna.
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wszystko prawda. Ja mam inne pytanie do gorniczej braci. Macie juz TL i zajmujecie sie masowym borowaniem. Czy wiercicie z poziomu TSow, czy moze nie wychodzicie z TLa? Niektore z nich moga miec przeciez zamonowane systemy wiercace. Czy ktos probowal borowac TLem? Kombinuje, coby nie przesiadac sie z TL, gdy juz go kupie. Z drugiej strony spodziewam sie klopotow, bo jak wiadomo gabaryty statku, a przede wszystkim asteroidow, maja kluczowe znaczenie w procesie borowania :wink: :D

Return to “Polskie / Polish X-Forum”