patch 1.4

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Co sadzicie o zmianach w patchu

Poll ended at Fri, 4. Jun 04, 11:23

Wow !! dlugo na to czeklalem , to bedzie niemal nowa gra !!
22
55%
Niezle, poprawili bledy , zmany sa interesujace
18
45%
Dobrze ze poprawili bledy, zmiany mnie nie interesuja
0
No votes
Fatalnie, poszlo to w zupelnie inna strone niz oczekiwalem :(
0
No votes

Total votes: 40

ergo
x3tc

patch 1.4

Post by ergo »

Czytaliscie ogloszenie na ang forum ?
Wnosi sporo zmian:

Poprawki:

- poprawiona grafika, wyswietlanie tekstur i detali
- poprawiona obsluga joysticka
- zawieszanie sie gry po smierci gracza
- wcisniecie H nie otwieralo pomocy
- wcisniecie 2x shift+J nie anulowalo skoku w nadprzestrzen
- bardziej intensywne ataki piratow !!
- poprawione misje z BB
- statki beda scisle przestrzegac ilosci skokow od bazy
- statki eskortowe lepiej beda dostosowywac predkosc
- lepsza obsluga zderzen obiektow (a raczej ich unikanie)
- statki klasy TP beda mogly przewozic tylko materialy klasy L, koniec z mantami latajacymi po krzem :(

Update'y w grze:

Jakis nowy rewolucyjny engine Artificial Life Engine (AL). Ma dodac wiecej zycia w swiecie X : oprocz statkow TS zaczna latac TP wozace pasazerow , ludzie zaczna latac prywatnymi statkami za swoimi sprawami etc. Moze byc ciekawie :) . Wprowadzone zostana patrole w sektorach, rasy z ktorymi mamy dobre stosunki beda staraly sie ochraniac nasze frachtowce i stacje !! . Ponoc jest wiecej takich zmian, nie wszystko zostalo ujawnione.Aha , jest informacja ze jesli komus nie odpowiada ten tryb rozgrywki, mozna to "sztuczne zycie" po prostu wylaczyc.

DodatkowoL:
- mniej ostrzezen o ataku na twoje statki
- licencje nie bede tracone tak latwo, zwlaszcza przy przypadkowym strzale w przyjazna jednostke
- AI bedzie zdecydowanie lepiej walczyc
- pociski beda mocnejsze, szybsze i zdecydowanie grozniejsze

nowe mozliwosci filtracji posiadanych obiektow:

- po typie
- po wykonywanej akcji
- po statusie (e.g. under attack)
- po bazie domowej

dla posiadaczy fabryk:

- wiecej informacji o cenach zasobow i produktow
- informacje o najlepszych cenach zakupu i sprzedarzy w odniesieniu do ilosci skokow
- informacja o minimalnej cenie sprzedatzy przy ktorej produkcja sie oplaca

Skrypty

There are several new scripts in update 1.4 (and maybe some more to follow), including:

- Galaxy Trader - tak jak oprogramowanie handlowe MK3 ale na skale galaktyki, prawdopodobnie podobne do popularnych skryptow Teladi Trader
- skrypty do zarzadzania finansami stacji (cos czego mi zawsze brakowalo, moze wreszcie bedzie mozna ustawic zeby stacja automatycznie przelewala na nasze konto wszystko co ma ponad np 100Kk)

I co wy na to ? Nowy wymiar gry !! trzeba szybciutko grac w 1.3 , rozwijac imperium i szykowac sie na X-treme w 1.4 :D:D:D
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Przydatny temat! Na jakis czas ustawie jako przyklejony.
xor
x2

Post by xor »

No, lista usprawnien imponujaca ! Oj, mam chetke juz sie przerzucic an niego :)
Ale brakuje mi tu ciagle jednej rzeczy - innych biznesmenow budujacych swoje imperia ! Ciekawiej by bylo, gdyby pojawialy sie nowe fabryki innych osobnikow, rosla ich flota, i mozna sobie przegladac statystyki - 'kto wypracowuje lepsze wyniki finansowe', transportu materialow, itd. - dopiero by wciagala ! Bo jak wszyscy wiedza - nic tak nie motywuje Polaka jak fakt, ze blizni ma wiecej :D [ external image ]

Ale tego razcej nie zobaczymy - zbyt wielki stopien komplikacji jak na 'patcha', oraz zbyt wysokie naklady obliczeniowe na AI komputerowych biznesmanow (kazdy ich statek, fabryka, ale najwieksze bylyby an podejmowanie strategicznych decyzji). CHoc gdyby takich biznesmanow bylo tylko kolo 50 niekoniecznie musialoby to drastycznie spowolnic dzialanie gry.

Ale czekam, czekam na tego patcha 1.4 do polskiej wersji !
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Ano właśnie, jak to z tym patchem do wersji pl będzie?
Jak rozumiem, angielskiego raczej nie da się zainstalować..

Może połączyć by go z poprawkami omawianymi w innym wątku??
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
ergo
x3tc

Post by ergo »

mysle ze to nieglupi pomysl , prawdopodobnie realizacja 1.4 potrwa jeszcze jakis czas , wiec jesli uda sie zebrac poprawki i wystosowac inicjatywe do wydawcy to wydaje sie to calkiem realne :)
Sauron11
x3tc

Re: patch 1.4

Post by Sauron11 »

ergo wrote:Czytaliscie ogloszenie na ang forum ?
Wnosi sporo zmian:
Patrzaj no, a ja przegapiłem :wink:. W weekend może potestuję czy rzeczywiście takie super te zmiany 8)
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Sauron11 wrote: W weekend może potestuję czy rzeczywiście takie super te zmiany

Potestuj potestuj :)

jeśli rzeczywiście okaże się, że to wszystko prawda to naraeszcie X-świat nabierze trochę życia.
Czekamy na opinię

Jones
X-Com
x2

Post by X-Com »

Hmmm wszystko piknie, patch zapowiada sie ciekawie. Tylko szkoda tych Mant z L :(. Ale jeszcze pozostaje jedna kwestja UWAGA SPOILER!!! Nie czytac dalej Ci CO nie przeszli czesci fabularnej gry!!!!!!
Spoiler
Show
Ale co z fabula??? Myslalem ze ta sprawa zostanie jakos rozwiazana bo tylko jedno przyszlo mi do glowy jak zobaczylem credits WTF!!!!!????? Co jest gdzie jest dalsza czesc fabuly????? To tak jak ogladajac film kriminalny. Tuz przed ujawnieniem sprawcy nagle film sie konczy????!!!. Jezeli ktos cos wie na ten temat to niech cos napisze.
Pozdrawiam.
LongOne
x2

Post by LongOne »

Ha! Manty mnie nie martwią, bo mam ich tylko 3 :) A reszta zmian wygląda obiecująco - nawet bardzo. No ale co z wersją polską?

EDIT: Uzupełnienie do informacji o zmianach:
- poprawiona obsługa joya polega na wyeliminowaniu drgań kokpitu przy niektórych typach przepustnic;
- zmiany w działaniu piratów sprowadzają się do poprawienia usługi hakowania stacji;
- wieże laserowe mają być silniejsze, zwrotniejsze i zdolne do obrony przed rakietami - czyli mają wreszcie być do czegoś użyteczne;
- w danych własnej stacji mają się pojawić informacje o ilości surowców potrzebnych na cykl produkcyjny.

Do wyjścia patcha jeszcze daleko - na razie jest na etapie bety...
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

Jeeaah, czekam z niecierpliwoscia, w moim joju wystepuje wlasnie owe "drganie" na przepustnicy, irytujace strasznie. No i wreszcie dokladna lista ilosci skladnikow do cyklu prod. ciagle mi tego brakowalo. Oczywiscie jesli zapytam kiedy ukaze sie te "cudenko" to .... moze ktos odpwie jakas przyblizona datke ? ;)
sarlaczek
x2

patch

Post by sarlaczek »

Chyba nie musze sie martwic , ze nie bedzie go do wersji polskiej (a tylko zrobia do angielskiej) prawda...?!
ergo
x3tc

Re: patch

Post by ergo »

sarlaczek wrote:Chyba nie musze sie martwic , ze nie bedzie go do wersji polskiej (a tylko zrobia do angielskiej) prawda...?!
a ja wlasnie obawiam sie, ze trzeba bedzie zadzialac w tej sprawie , i to juz teraz , tak aby polski patch wyszedl rownoczesnie z ang albo w najgorszym razie pare dni pozniej. Dodatkowo obawiam sie ze nie bedzie to prosta sprawa, bo w wersji 1.4 ma dojsc baaardzo duzo nowych rzeczy, czesc z nich trzeba bedzie przetlumaczyc na polski ... Wydaje mi sie ze znowu zanosi sie na kawalek pracy dla wolontatiuszy. Dlatego wlasnie chce zainteresowac tym tematem max. duzo osob zeby nie powtorzyla sie sytuacja jak z Polskim wydaniem x2.
garghgor
x3tc

Post by garghgor »

Ja się zgłaszam na ochotnika :roll: :roll:

Pozdrowionka
Garghgor Ug Nazghorskumm

'Ere we go, 'ere we go throu da kosmos
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

Moge nawet podarowac mego "Merkurego" na ten zacny cel ;) ale "Slave`a" nie oddam :twisted:
Sauron11
x3tc

Re: patch

Post by Sauron11 »

ergo wrote:a ja wlasnie obawiam sie, ze trzeba bedzie zadzialac w tej sprawie , i to juz teraz ,
Działaj ergo, działaj, nie wiem co zamierzasz ale każda inicjatywa się przyda. Najlepiej pomęcz tych ludków wydawcy, co zajmują się pomocą techniczną :)

ergo wrote: tak aby polski patch wyszedl rownoczesnie z ang albo w najgorszym razie pare dni pozniej. Dodatkowo obawiam sie ze nie bedzie to prosta sprawa, bo w wersji 1.4 ma dojsc baaardzo duzo nowych rzeczy, czesc z nich trzeba bedzie przetlumaczyc na polski ... Wydaje mi sie ze znowu zanosi sie na kawalek pracy dla wolontatiuszy.
Obecnie przygotowywana i testowana jest wersja amerykańska i niemiecka, zakładam że dopiero jak skończy się te własnie pliki, będzie czas na inne wersje językowe. Z tego powodu nie jest możliwe aby polska wersja została wypuszczona "równocześnie lub pare dni później". Pewnie gdy nasza będzie się robić inni będą juz grali :wink:
ergo wrote:Dlatego wlasnie chce zainteresowac tym tematem max. duzo osob zeby nie powtorzyla sie sytuacja jak z Polskim wydaniem x2.
Wystarczy, że zainteresujesz technicznych z PLAY. Żeby brać udział w lokalizacji czy to gry czy patcha - trzeba mieć w Egosoft dość wysoki poziom zaufania, co jest potwierdzone między innymi przez podpisanie cyrografu na pięc lat :twisted: . Pomoc się przyda, np. w zbieraniu materiałów.. Tylko niech się deklarują ci, którzy rzeczywiście mają na to czas i ochotę, a nie osoby co "chętnie pomogą, ale jak skończą magisterkę" :P :wink:
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ergo wrote: Nowy wymiar gry !! trzeba szybciutko grac w 1.3 , rozwijac imperium i szykowac sie na X-treme w 1.4 :D:D:D
Pierwszy set z 1.4 idzie dziś do tłumaczenia :D
Boba_Fett_
x2

Post by Boba_Fett_ »

WOW Niech zyje !!! Niech zyje !!! :D (tak po staropolsku)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

ergo wrote:Nowy wymiar gry !! trzeba szybciutko grac w 1.3 , rozwijac imperium i szykowac sie na X-treme w 1.4 :D:D:D
Chwila moment, co to znaczy??? Cos nie tak z kompatybilnoscia z poprzednimi wersjami gry? Czy wgranie patcha anuluje dotychczasowa rozgrywke? Przeciez jest tu silna grupa Grajacych Jak Mucha W Smole... sie nie wyrobimy ;) prosze o wyjasnienie
MariuszDW
x3tc

Post by MariuszDW »

Chodzi o to, że gra będzie fajniejsza/ciekawsza, ale i trudniejsza. Patrz pierwszy post lub English Forum
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote: Chwila moment, co to znaczy??? Cos nie tak z kompatybilnoscia z poprzednimi wersjami gry?
Spoko, w wersji finalnej nie ma takiej możliwości, żeby patch był niekompatybilny z poprzednią wersją :wink:

Return to “Polskie / Polish X-Forum”