Zabojstwo z BBS = obnizenie statystyk, argh!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

korr23
x2

Zabojstwo z BBS = obnizenie statystyk, argh!

Post by korr23 »

pewnie widziliscie, a moze rowniez wykonywaliscie misje jakie pojawiaja sie w BBSach, ktore polegaja na dogonieniu i zabiciu kogos. Niezla kasa tylko ze...

Kiedy zabijemy szefa, nasz status/opinia u danaj rasy (zalezy od misji) wzrasta, jednak kiedy wykonczymy jego obstawe opinia nam spada :( , tak jakbysmy wykonczyli jakiegos bogu ducha winnego cywila.

-prubowalem ich nie zabijac, ale oni nie odlatuja, czekaja gotowi do ataku
-prubowalem poprosic kogos (npc) o pomoc podczas walki z nimi ale w menu rozmowy nie pojawia sie opcja "pomoz mi" - widac dla npc to sa cywile

Jest jakis sposob zeby status nie spadal :?:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ktos juz pisal o tym w innym topicu. Chyba jedynym wyjsciem jest nie zabijac obstawy... ale czy tak sie da? Po prostu ich olac?
ergo
x3tc

Post by ergo »

jasne, kilim bosa, jumpdrive i siup, juz nas nie ma :D
LongOne
x2

Post by LongOne »

Inna rada, to zlikwidowac najpierw obstawę (reputacja spada), a potem zniszczyć cel (reputacja rośnie). Ponoć w tej kolejności unika się per saldo spadku reputacji, a nawet można troszeczkę zyskać.
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Czy obstawa jest zawsze tej samej rasy co cel?
LongOne
x2

Post by LongOne »

Mam co do tego wątpliwości - raz tylko wykonałem taką misję, i cel w Delfinie uciekał do Boronów w eskorcie Splitów... :?
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
korr23
x2

Post by korr23 »

obstawe mozna olac ale jezeli na ich drodze znajdzie sie twoj bezbronny transporter... :shock:
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Ktos juz pisal o tym w innym topicu. Chyba jedynym wyjsciem jest nie zabijac obstawy... ale czy tak sie da? Po prostu ich olac?
Mozna wyslac inny statek nalezacy do ciebie i dac mu rozkaz zniszczenia wrogow!
korr23
x2

Post by korr23 »

dzieki, spróbuje tego
adam00
x4

Post by adam00 »

Gamer77 wrote:
Mozna wyslac inny statek nalezacy do ciebie i dac mu rozkaz zniszczenia wrogow!
Sprawdzałeś, że to działa? Gdzieś czytałem, że zostawienie korwety "samopas" ("atak wszystkich wrogów" i "uznaj za wroga jeżeli jesteś dla kogoś wrogiem") może się skończyć "wojną" z rasą z danego sektora. Podobno wystarczy przypadkowe ostrzelanie jakiegoś "przechodnia" on się wkurzy i zacznie atakować i zamieszanie gotowe, rankingi jadą w dół.
korr23
x2

Post by korr23 »

na forum ogolnym- "x-universe" znalazlem taki sposob

tlumaczenie moje:
lec za celem do stacji, zapamietaj nazwe pilota i typ statku albo przyporzadkuj go do kamery, poczekaj zadokuje i zaraz wyleci (bedzie niebieski) wtedy go zlikwiduj, dostaniesz nagrode.

sam tego nie prubowalem, nie wiem czy to dziala,
wyprubuje i dam znac

edited:

sprawdzilem i ****. Lecialem za gosciem ktorego mialem wykonczyc, zadokowal do bazy "nie udalo ci sie wypelniec zadania..." ok mysle: czekam az wyleci. Tylko ze zanim zaczolem czekac jego obstawa sie na mnie rzucila, mimo ze ja do nich nie strzelalem. Zabilem jednego z nich i niestety spadla mi opnia u jednaj z ras. Czyli nie tedy droga.
Nie wiem czy w koncy by wylecial bo wczytalem.
korr23
x2

Post by korr23 »

testow ciag dalszy:
niedawno znalazlem na bbs'ie misje za 500'000kr, dostepna od rangi admiral. Przyjalem zlecenie. Ranga u splitow 10%. Zalatwiam szefa, ranga 30%. Laduje na stacji, przesiadam sie do innego statku a mojemu wypasionemu perseuszowi rozkazuje "zniszcz costam..". Perseusz niszczy 3 wrogow, ranga 14%.

Wniosek z tego jest taki ze bez wzgledu na to czy ty zabijasz czy komputer, ranga i tak spada.
Drugi ciekawy wniosek jest taki, ze ostatecznie ranga u splitow i tak mi wzrosla, troche dziwne :gruebel:
ergo
x3tc

Post by ergo »

korr23 wrote: Drugi ciekawy wniosek jest taki, ze ostatecznie ranga u splitow i tak mi wzrosla, troche dziwne :gruebel:
hmm, ostatecznie wykonales zadanie , wiec w sumie ranga wzrosla , a dodatkowe ofiary - coz ... po to utrzymuje sie dobre stosunki handlowe :twisted: zeby nie odbierac sobie przyjemnosci wykanczania obstawy :)
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Sprawdzałeś, że to działa? Gdzieś czytałem, że zostawienie korwety "samopas" ("atak wszystkich wrogów" i "uznaj za wroga jeżeli jesteś dla kogoś wrogiem") może się skończyć "wojną" z rasą z danego sektora. Podobno wystarczy przypadkowe ostrzelanie jakiegoś "przechodnia" on się wkurzy i zacznie atakować i zamieszanie gotowe, rankingi jadą w dół.
Mnie sie tak nie zdarzylo. Moj Smok (Split Dragon M6) zawsze niszczyl to co chcialem. Jednak patrzac jak celuje to faktycznie mogloby sie tak zdarzyc. Ale wojna - bez przesady. Jednak nawet jak zniszczy np. Argona twoje rangi nie spadaja. Jedynie jak ty osobiscie bys go zniszczyl, twoja ranga by spadla.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”