Ima Newbie ;-)

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

motyla noga
x2

Ima Newbie ;-)

Post by motyla noga »

Nie wiem jak to jest w wersjii angielskiej albo niemieckiej, ale w wersji polskiej instrukcja jest ... , no cóż pozostawia pewien niedosyt (ta z płytki również).Czy ktoś wie może coś o czymś w rodzaju pożądnej instrukcjii (może Ego soft może cuś podesłać, albo Play ?- to pytanie to do Sz. P. moderatorów >:-> )
ergo
x3tc

Post by ergo »

heh , ale bedzie tutaj jutro dym , w tym topicu :lol:
LongOne
x2

Post by LongOne »

Tia, drażliwy temat, nieprawdaż :?:

motyla noga --> Kichaj na instrukcję! Zbiorowa mądrość graczy powinna odpowiedzieć na prawie każde pytanie! Nasze polskie forum dopiero się rozwija, ale X-Universe to kopalnia wiedzy :)
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
ergo
x3tc

Post by ergo »

no wlasnie, stanowimy pewna skarbnice wiedzy , moze czasem nie na temat ale za to zawsze "z jajem" :D . Dawaj, z czym masz problem ? :)
Sauron11
x3tc

Re: Ima Newbie ;-)

Post by Sauron11 »

motyla noga wrote:instrukcja jest ... , no cóż pozostawia pewien niedosyt (ta z płytki również).Czy ktoś wie może coś o czymś w rodzaju pożądnej instrukcjii (może Ego soft może cuś podesłać, albo Play ?- to pytanie to do Sz. P. moderatorów >:-> )

Ale ozzzzo koledze choodzi? :? :P
motyla noga
x2

Dla cierpliwych :-)

Post by motyla noga »

1) instrukcja – żeby nie było wątpliwości, za taką cenę (zresztą, bardzo dobrą, no i te Airlainers 2 ;-) nie oczekiwałem czegoś niesamowitego (tzn. jeżeli chodzi o zawartość pudełka), ale zamieszczenie na płytce oryginalnych instrukcji (wersja angielska i niemiecka, rozumiem, że budżet był napięty więc niech tam, bez wersji polskiej) w formacie *.pdf to nie jest chyba zbyt wiele (nagminnie praktykowane w tanich seriach)

2) Nie grałem w X BTF ani tym bardziej X-tension, nie znam wszechświata X więc
a)Kim są Xenonowie ?
b)O co tu chodzi (tzn. skąd się ten wszechświat wziął, z kąd te rasy) ?
c)Czy można jakoś uzyskać dostęp do listy obiektów w sektorze w którym się nie
znajduję (tzn. tylko stacji)
d)Czy można wyszukiwać obiekty (towary, statki określone stacje etc.) we wszystkich
poznanych systemach, czy też morze muszę wszystko zapamiętywać ;-)
e)Czy można wstępować do armii, policji etc.
f)Czy da się poprawić stosunki z rasą która jest ci wroga (pomijając rasy wrogie z definicji, pewnie tu też takie są, zawsze się takie znajdą ;-)
g) Czy da się jakoś (bez związku z fabułą) wylądować na planecie ?
h) Czy coś (na razie jest to dla mnie pytanie hipotetyczne ;-) poza dostępnością
surowców wpływa na produkcję w fabrykach (domyślam się że siła słońca, czy
jakoś tak, wpływa na elektrownie)
i)Ile jest systemów ;-)
j)Czy na mapie można zobaczyć (mapie wszechświata), które systemy do kogo
należą (bez klikania na nie i wczytywania się w opisy)?
k)Czy istnieje ulepszenie podające wszystkie ceny w znanych sektorach (lub
umożliwiające wysłanie zapytania o ceny do dowolnego obiektu w znanych
sektorach) ?
l)Czy da się zapamiętywać cele
m)Czy da się namierzać bramy „poza kolejnością” (bez rad „skieruj na nią dziób
na bramę i naciśnij „t””, bardzo proszę :-)

3) Off the topic :-)
a)Pamięta ktoś radar z X-Wing’a lub Tie Fightera, trudno wymyślić coś bardziej funkcjonalnego, czy Lucas ma na to patent czy też może wszyscy programiści są przekonani, że te wszystkie kreseczki wystające z „wyimaginowanej płaszczyzny ekliptyki” :-), są szczytem przejrzystości ?
b)Jest coś irytującego w tych bramach i lataniu po kosmosie na zasadzie prawo,
prosto, prosto, lewo, prosto
motyla noga
x2

Pan wyjdzie z samochodu i pokaże dokumenciki :-)

Post by motyla noga »

:-D
ergo
x3tc

Post by ergo »

motyla noga, powiem krotko , commander jemerson oplacil domene i ztrona znowu funkcjonuje , www.the-commander.com :)
LongOne
x2

Post by LongOne »

motyla noga -->
Ad 1) Coo? Na płytce nie było instrukcji po polsku, a były angielska i niemiecka? To czemu ja mam tylko polską?

Ad 2) a) sprawdź stronę Jamersona.
b) j.w.
c) Tak. O ile już w danym sektorze byłeś i w zasięgu skanera znalazły się wszystkie stacje.
d) Tak. O ile j.w.
e) Armia - nie. Policja - w pewnym sensie. Możesz wykupić "licencję policyjną" i dostawać drobne kieszonkowe za każdego wroga zniszczonego w przestrzeni danej rasy.
f) Tak. Niszcząc wrogów na jej terytorium.
g) Nie.
h) Zasadniczo nie. Ale na elektrownie faktycznie wpływ ma siła słońca, a na kopalnie wydajność asteroidy.
i) Coś około 100.
j) Nie.
k) Poniekąd. Jesli dysponujesz rozszerzeniem systemu handlowego i masz w danym sektorze satelitę, to możesz sprawdzić ceny w poszczególnych stacjach. Jeśli masz dodatkowo lokalizator najlepszych cen zakupu/sprzedaży, to dostaniesz zbiorcze dane o systemie. Nie ma zbiorczych zestawień dla wszystkich znanych sektorów.
l) Nie zauważyłem.
m) Tak. Wciskasz "." i z listy obiektów w sektorze wybierasz bramę i naciskasz "T". O ile, rzecz jasna, brama znalazła się kiedykolwiek w zasięgu twojego skanera.

3) a) Pamiętam :) Też nie jestem zachwycony tym radarkiem odziedziczonym po Elite.
b) Ale można się do tego przyzwyczaić.
Sauron11
x3tc

Re: Dla cierpliwych :-)

Post by Sauron11 »

motyla noga wrote: b)Jest coś irytującego w tych bramach i lataniu po kosmosie na zasadzie prawo, prosto, prosto, lewo, prosto
Ta gra może nie jest przeznaczona dla Ciebie... :P
Chciałbyś wszystko od razu mieć podane jak na tacy, a nie na tym polega kosmiczna przygoda. Prawdziwa frajda w tej gierce to samodzielne odkrywanie wszystkiego od początku. Polataj sobie, pozwiedzaj, odwiedź kilka sektorów, daj się zabić, sam kogoś zabij, a zobaczysz jak Cię wciągnie, a historia z przesżłości sama się wyjaśni, wątek po wątku.. :wink:
O co Ci chodzi z tą instrukcją, mógłbyś napisać konkretnie? Masz na płycie instrukcje niemiecką i angielską, a brak wersji polskiej (w co mi się nie chce wierzyć) czy też masz tylko instrukcję polską i żałujesz, że została ona umieszczona w pliku .doc a nie .pdf :?: :wink:
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Skoro jeszt juz topic z pytaniami to nie bede zakladaj znowego tylko swoje zadam tutaj

1. Jaka jest roznica pomiedzy poziomami trudnosci? - wiem ze im trudniejszy poziom tym statek gorzej wyekwipowany, wiecej piratow lata i w lepszych statkach. A czy poziom trudnosci ma wplyw na: poziom wyszkolenia pzreciwnikow, ceny i dostepnosc towarow, czas na dostarczenie towarow w misjach z BB?

2. Na czym polega okreslenie na mapie sektora: np slonce: 100% lub 150%. Ile musi byc zeby oplacalo sie postawic Solar Plant
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

O i jeszcze mi sie przypomnialo:
Czy ktos wie dlaczego niektore farmy pszenicy wymagaja tylko ogniw a inne dodatkowo jeszce BoGas?
I gdzie do cholery mozna kupic wieksza ilosc tej cholernej pszenicy? :D
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Znalazlem odpwoeidz na swoje pytanie o slonca :D. Moze sie komus przyda:

A sector's sunlight only changes the production time of your SPP.
100% Sunlight = CycleTime: 1:58 minutes
150% Sunlight = CycleTime: 1:46 minutes
200% Sunlight = CycleTime: 1:38 minutes
450% Sunlight = CycleTime: 1:30 minutes
ergo
x3tc

Post by ergo »

btw znalazlem 450% w Akeela's Beacon - wiecie cos jeszcze na temat takich "slonecznych sektorow"? :)
LongOne
x2

Post by LongOne »

Pavlo76 --> Poziom trudności wpływa wg. moich obserwacji tylko na stan statku i konta na początku gry.
Niektóre fabryki produkujące to samo mogą mieć różne wymagania dodatkowe zaleznie od rasy, albo od tego, czy należy do AI czy do gracza. Farmy pszenicy posiadane przez gracza wymagają tylko ogniw.
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Dzięki ze odpowiedz...

Znalazlem cos ciekawego - moze tez sie komus przyda:

Power Plant = Requires 2 Crystals and produces 276 Energy.
Crystal Fab = Requires 80 Meat Steak Cahoonas, 5 Silicon Wafers, 120 Energy Cells and produces 8 Crystals.
Cahoona Bakery = Requires 15 Energy Cells, 3 Argon Beef and Produces 10 Meat Steak Cahoonas.
Cattle Ranch = Requires 15 Energy Cells and produces 3 Argon Beef.
Silicon Mine = Requires 24 Energy Cells and Produce 1 Silicon Wafers.

Wszelkim "newbie" polecam poradniki ekonomii na http://www.the-commander.com - warto poczytac, duzo sie mozna dowiedziec.
levisq
x3tc

Post by levisq »

LongOne wrote:Pavlo76 --> Poziom trudności wpływa wg. moich obserwacji tylko na stan statku i konta na początku gry.
no nie tylko... powalcz z piratami np. na poziomie srednim a potem na Xtreme - niebo a ziemia w Xtreme pirat woli sie dac zabic... naprawde rzadko wyskakuja ze swoich pudelek.. a w srednim to wyskakuja jak zaby z bajora... gdy wode zmacisz... widze jak moj Kamil walczy na srednim i juz ma potezna flotylle statkow pirackich od Pirate ship do orinoko, a ja wyrwalem w tym czasie z 6 w tym 5 nie nadawalo sie juz do naprawy... wolalem sprzedac...za drobna kase...
pozdrawiam

L.
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
LongOne
x2

Post by LongOne »

A to widzisz nie wiedziałem... Wydawało mi się, że jak 1 na 7-9 pirat wyskoczy z kapci i da w długą to jest fajnie, a tu takie wieści! Ale w takim razie granie na innym niż x-treme poziomie mija się z celem - przecież nawet tu nie jest jakoś koszmarnie trudno.
Pavlisty
x3tc

Post by Pavlisty »

Cześć!
Może ja się w takim razie przemogę i zapytam o dręczącą mnie od kilku dni sprawę. Latając jeszcze na początku Odkrywcą ( a i później innymi jednostkami ) dokupiłem urządzonko, które w skrócie można nazwać dopalaczem ( boost extension ). Z opisu wynika, że pozwala przyspieszyć do tzykrotności zwykłej prędkości. Jest jeden problem - nie mogę znaleźć w instrukcji klawisza, który odpowiada za tę funkcję :? . Z tego co pamiętam w XBTF korzystałem z jakiegoś dopalacza ale to było strasznie dawno temu. Może wiecie coś na ten tema ?

Pozdro
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Z tego co mi wiadomo boost extension zwieksza przyspieszenie a nie predkosc
Ale moge sie mylic...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”