Pomocy!! Pierwszy raz gram w X2-problem z joistickiem!

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

jw41
x2

Pomocy!! Pierwszy raz gram w X2-problem z joistickiem!

Post by jw41 »

Mam straszną prosbe niech mi ktoś poda skąd sciągnac patch do wersji polskiej?!!! Mam problem z joistickiem wiesza mi sie po uruchomieniu gry!!
A strona egosoftu jest bardzo nieczytelna!! :oops:
Sauron11
x3tc

Re: Pomocy!! Pierwszy raz gram w X2-problem z joistickiem!

Post by Sauron11 »

jw41 wrote:Mam straszną prosbe niech mi ktoś poda skąd sciągnac patch do wersji polskiej?!!! Mam problem z joistickiem wiesza mi sie po uruchomieniu gry!! A strona egosoftu jest bardzo nieczytelna!! :oops:
Co to znaczy, że strona jest "nieczytelna"? Nie napisałes jaki to joy ani jakie są parametry Twojego kompa. Nie wiadomo więc jak Ci pomóc. Poza wszystkim nie ma patcha do wersji polskiej, jeszcze ... :wink:
ergo
x3tc

Post by ergo »

a wlasnie, tak sie zastanawialem nad kupmen joysticka, podobno niezle sa logitech'y ale troche szkoda mi wywalic ok 200zl+ na joy'a.

Ostatnio widzialem jakies alanogowe joy'e w TESCO za 29,90 - wiem ze to prawdopodobnie nie jest szczyt techniki ani super produkt jak to na promocjach, ale zatanawiam sie czy da sie takim czyms grac ? w srodku pewnie ma slabe komponenty ale z zewnatrz byl ladnie wykonany, bez zle odlanych krawedzi jak to w tanich czajnikach elektrycznych czy suszarkach ktore potrafia zranic w palce :D

Tzn czy sa jakies uniwersalne sterowniki ktore da sie sprofilowac co do czulosci itd ?
PS: nie zjedzcie mnie jesli cos glupiego tu napisalem, jestem zupelnym lajkonikiem w tym temacie ostatnio mialem joy'a w rece kiedy sprzedawalem moja amige 500 jakies 12-14 lat temu :D
Indoctrine
x3tc

Post by Indoctrine »

Ja na mojej Amidze 1200, której NIE SPRZEDAŁEM do tej pory używam joysticka i pada(od cd 32).

Co do peceta, jakoś nigdy nie odczuwałem potrzeby choć zacząłem się zastanawiać po zakupie X2..
Jednak opanowałem dobrze kooperację myszki z klawiaturą i na razie nie potrzebuję chyba nic lepszego... I tak jak jest dym to mi komp na tyle zwalnie, że joypad nie pomoże :D
:boron: W następnym wcieleniu będę Borońską Księżniczką :P :boron:
Porucznik ekspedycji karnej przeciwko Splitom.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ergo wrote:a wlasnie, tak sie zastanawialem nad kupmen joysticka, podobno niezle sa logitech'y ale troche szkoda mi wywalic ok 200zl+ na joy'a.
To jeszcze niewiele, sprawdź ile u nas żądają za MS Sidewindera Pro, ponoć najczęściej używany na Zachodzie :wink: . Jak pytałem niedawno w MediaMarkt mówili coś 400-500 pln. Tyle, że aż nie zamawiają. Jakby ktoś gdzieś w Wawce w sklepie widział taki (albo MS Sidewinder Force Feedback) niech da znać, odłoże sobie na niego :)

A tak w ogóle to podłączyłem wczoraj swojego starego PC Flight Force Pro z f-my Interact, na sterownikach chyba sprzed 6 lat i pomijając kłopotliwą kalibrację spod Windowsa98 całkiem przyjemnie się nim walczyło. Przydał mi się wyłącznie w walce - lepsze wyczucie manewrów i namierzanie celu w porównaniu do standardowej klawiatury :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Joyem się bardzo przyjemnie lata. Mam starego QuickShota QS-123 i wspaniale sie sprawdza. Dwa spusty i na tym się kończy :)

[OT]
u mnie leżą dwie płyty główne od Amigi 1200, jedna sprawna.
[/OT]
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Ja uzywam takiego joya:
http://www.logitech-sklep.pl/local/produkt/1992

Jedyna wada to ze nei ma force feedbacka, ale poza tym jest wygodny (dla praworecznych), duzo przyciskow (tam napisali ze 11 ale on ma 12 - a X2 obsluguje i tak 10 :D), obrotowy drazek, podlaczenie USB, dolaczone sterowniki (zero problemow przy instalacji) no i nie jest drogi - w Empiku kupilem za 179 zl -naprawde polecam.
levisq
x3tc

Post by levisq »

Ooo... to ja juz mam total zloma quick shota fakt ze 4 przyciski + przepustnica .ale przepustnica to juz skacze jak glupia (potencjometr brudny totalnie juz) (dobrze ze ja mozna bylo wylaczyc w X2 (coby sie nikt ne czepil mozna jeszcze wybrac sobie w windzie wolant bez przepustnicy:)) ale nie narzekam super sie nim lata... i bez tych wodotrysków... ale generalnie najczesciej wykorzystuje klawiaturke ... ale od kalkulatora... wybierajac sciezke handlowa bez tego sie nie obejdzie ...

pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
xor
x2

Post by xor »

Sam mam joya Logitecha, dokladnie Logitech Wingman Force 3d. I nie polecam go ! Generalnie nie jest zly - ma dobre oprogramowanie mapujace klawiature/mysz na funkcje joysticka (uwaga - pozycje serii X sa JEDYNYMI, ktore nie chca z nim wspolpracowac... Minusem tego joya jest denny force-feedback. Silniki krokowe w tym przypadku powinny nazywac sie silniczkami skokowymi :? Strasznie skokowo dziala - przez to czesto nie da sie efektywnie z ff latac.
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Ja mam Wingman Attack 2. Fajny joy, nie drogi, 6 przycisków + przepustnica, ale wg. mnie nie nadaje się do tej gry. Taka jest moja opinia. Dlatego gram na klawiaturce :D
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

A ja se latam przy użyciu wolanta wymontowanego z Mako. Szybki szpil - odkręcić 4 śrubki mocujące podstawę steru, wyjąć ustrojstwo, obciąć przewody na długość ok. 200cm (po cholerę tyle dali??) i podłączyć do wtyku DB15 wg. instrukcji statku... :lol:

Tak już całkiem serio, to używam "Genius Flight 2000 F-22". Sterów nie ma, kalibracja standardowa w Windzie. Już parę razy go otwierałem, bo mi potencjometry przerywały i joy szalał, ale zawsze się je dało "zregenerować" przy użyciu paru kropel oleju. :) Dwa razy mi też sprężyna walnęła, ale z tym też sobie radziłem. Ogólnie model dobry dla majsterkowiczów :D i da się na nim latać, chociaż na pewno już ich nie ma w sprzedaży.

-Pozdrawiam,
-Piquś
Przeżyłem Incydent Smoka! :D
X2 1.4 + Bonus-Pack PL + MWM (standardowa mapa)
27 Stacji, jakieś 50 TS'ów, 1xM6, 3xM3, 1xM4, 4xM5 i kilka innych badziewi. :)
Blaster X
x2

Post by Blaster X »

xor wrote:Sam mam joya Logitecha, dokladnie Logitech Wingman Force 3d. I nie polecam go ! Generalnie nie jest zly - ma dobre oprogramowanie mapujace klawiature/mysz na funkcje joysticka (uwaga - pozycje serii X sa JEDYNYMI, ktore nie chca z nim wspolpracowac... Minusem tego joya jest denny force-feedback. Silniki krokowe w tym przypadku powinny nazywac sie silniczkami skokowymi :? Strasznie skokowo dziala - przez to czesto nie da sie efektywnie z ff latac.
Ja mam Logitech Wingman Extreme i jest naprawde swietny ale za nic nie moge poradzic sobie z obsluga przepustnicy w X2 :evil:
Jest moze ktos komu sie to udalo? :?
klarix
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x4

Post by klarix »

Nie mogę sobie przedstawić sterowania statku kosmicznego czymś innym niż joystickiem. Po prostu nie miałbym uczucia, że latam w przestrzeni kosmicznej, tylko że siedzę przed Windows i obsługuję myszką jakiś program. Nie mogę sobie przedstawić prawdziwych pilotów np. F-16, którzy jedną ręką przesuwają myszkę w czasie manewrów ;-)

Znam kilka graczy X, którzy używają MS Sidewinder Pro. Ja też nigdy innego nie używałem (no może przy moim starym Atari ST) i mam ich chyba 5. Piloci z MS Sidewinder Force Feedback narzekali zawsze, że gry X nie potrafią przestawić tego joysticka zpowrotem na środek. Więc jeśli się ma możliwość, to przetestować przed kupnem.

klarix
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

A u mnie niestety coś sie powaliło z joyem... Cieżko mi wycentrować, sam zaczyna skręcac, w jedną stronę wystarczy dotknąc leciutko i juz zakręca, w drugą chodzi o wiele ciężej... ehhh
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Pavlo76 wrote:A u mnie niestety coś sie powaliło z joyem... Cieżko mi wycentrować, sam zaczyna skręcac, w jedną stronę wystarczy dotknąc leciutko i juz zakręca, w drugą chodzi o wiele ciężej... ehhh
U mnie też tak było, uzytkuję FlightForcePro, bez aktualnych sterowników (niedostepne). Udalo mi się w końcu ustawić niesforne narzędzie po długotrwałym kręceniu pokrętłami w podstawie (za pozycjonowanie prawo-lewo i góra-dół są odpowiedzialne co ciekawe aż dwa komplety podwójnych pokręteł w podstawie joya).
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Pavlo76 wrote:A u mnie niestety coś sie powaliło z joyem... Cieżko mi wycentrować, sam zaczyna skręcac, w jedną stronę wystarczy dotknąc leciutko i juz zakręca, w drugą chodzi o wiele ciężej... ehhh
Hej, a może się po prostu ścieżki oporowe w potencjometraxh powycierały? Wejdź do panelu sterowania i do opcji gier (czy jakkolwiek się to nazywa) i daj na "Właściwości". Teraz poruszaj powoli wajchą i obserwuj ruch krzyżyka na ekranie. Jeśli będzie skakał zamiast się płynnie pooruszać to daj cynk - napiszę co zrobić, żeby joy śmigał prawie jak nowy. :D

-Pozdro,
-Piquś
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

Sau ---> u mnie nie ma pokręteł :oops:
Piquś ---> no właśnie przy kalibracji przeskakuje zamiast pływac
X3 TC: 200 mln kr. Boreas, Deimos, Hyperion, Vidar, 2xSpringblossom, HCP, Centaur Naprawczy, 6 UT, 4 fabryki, kompleks alkoholowy :) i trochę drobnicy...
Piqu¶
x2

Post by Piqu¶ »

Pavlo -> w takim razie założę osobny topic opisujący w miarę prosty sposób naprawy takiego joy'a. :)

-Pozdro,
-Piquś
Pavlo
x3tc

Post by Pavlo »

No to czekam... mam tylko nadzieje że to cuś się nie walnęło bo na początku było ok - a joy w sumie jest nowy - kupiłem go kilka dni po premierze :x2: w Polsce

Return to “Polskie / Polish X-Forum”