Argonopedia PL

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

levisq
x3tc

Argonopedia PL

Post by levisq »

No to jak juz Marcy zaczął
http://www.egosoft.com/x2/forum/viewtop ... ddebe01cf9
to może ja skończę
Panowie szlachta czas by było spolszczyć tą Argonopedię, nie możemy małpowac tego ci zrobili nasi Angielscy przyjaciele bo nas oskarżą o naruszenie praw ale uważam że powinniśmy juz ruszyc to moze do wydania X2OL bedziemy gotowi "wydac ja na swiat" do tego jest potrzebny:

1. dobry serv - coby ja umieścic z tym nie ma problemu zawsze cos znajde:))

2. Grafik - Marcy cus brząkałeś pod nosem o swojej koleżance
dziewczynie... ew. mogę ją wspomóc coś niecoś potrafię...

3. Tlumacz(e) - z tym nie bedzie chyba problemu wiekszość juz hyba przetlumaczona - prawda Sauron?

4. Webmajster - coby to wszystko do kupy posklejal... w zwiazku z duza iloscia materiału zwykly HTML nie wystarczy... niestety tu potrza łebskiego chłopaka do PHP i MySQL - i tu jest ból poszukujemy fana coby poświęcil sie dla społeczności X2 i nam cały szkielet zrobił oczekujemy poważnych propozycj:))) Nagrodą może być jedynie szacunek jaki sobie zaskarbi u mieszkańców X-Universum...

Pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

levisq
x3tc

Post by levisq »

Czytam i poki co nic nie widze... ale moze by tak sily sprzac... to cos sie moze urodzi...

pozdrawiam

Ps.
A po drugie jezeli jest Watek juz zalozony na ten temat to po co pisac takie info gdzies po kątach?
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
artcom
x2

PHP+MySQL

Post by artcom »

Yo

Ja jako 1 moge sie zglosic .... Ja to Ja :) czyli Djack[at]tkdami[dot]net tam mnie znajdziecie .... Niestety w chwili obecnej nie mam az tyle wolnego czasu : obrona pracy inzynierskiej za miesiac. Ale moge wspierac projekt :) chyba ze sie nie spieszy i dopiero w lipcu (kolo 15) bede mial czas .... wiec wybor nalezy do Was (pomyslodawcow). Potlumaczyc tez bym cos mogl.

!SaLuT!
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Wszelkie prośby i sugestie prosze na pm wysylac...
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

LeWaR wrote:Wszelkie prośby i sugestie prosze na pm wysylac...
Ja poczekam na jakieś konkrety, wstępny projekt, zasady współpracy i dzielenia się materiałami itp. Co nagle to po diable :wink:
Gamer77
Moderator (Polski)
Moderator (Polski)
x3tc

Post by Gamer77 »

Tak na marginesie: ja tez biore udzial w pracy! :)
ergo
x3tc

Post by ergo »

chlopaki, co powiecie na to zeby postawic Argonopedie PL na php-nuke ? bedzie fajny portalek, z newsami przy okazji ... :), miejsce na skrypty , galerie itd ... :) . Dolozenie samego modulu argonopedi to bedzie dopisanie sekcji-skryptletu w php a reszta bedzie juz dzialc z automatu :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Taaa i bedzie wyglądać jak setki innych phpnukowatych portali....Może bedzie troche dłużej, ale wole napisać wszystkie skrypty.. :twisted:
ergo
x3tc

Post by ergo »

tam mozna zmieniac skorki ... ech , siade dzisiaj w nocy nad tym bo ostatni tydzien siedzialem w javie, z checia zrobie sobie odmiane i moze rano bede mogl cos pokazac fajnego i cie przekonac :)

http://yoghurt.pl/~ergo/x2/index.php

wrzucilem jakis przykladowy portal w php-nuke na goscinne konto u kumpla, portal jest z grubsza skonfigurowany . Mozna na czyms takim pisac newsy, ma wbudowane forum , wpudowane ankiety/glosowania , rejestracje uzytkownikow i inne cuda-wianki. Wszystko oparte o template'y , wrzucilem jakias swoja nieudolna radosna tworczosc wiec nie przejmujcie sie wygladem strony - wszystko tam jest konfigurowalne, moze sie pojawiac, moze sie nie pojawiac, wszystko to mozna przewrocic do gory nogami i wacle nie musi byc to poukladane w ujeciu tabelarycznym. Oryginalna argonopedia jest zrobiona z grubsza na to samo kopyto. W menu mogly by byc jakies sekcje strony , jak encyklopedia (jest gotowy modul biblioteczny w tym portalu) , jakies porady, sekcje (gornicza, lapanie statkow pirackich,xtreme i co tam jeszcze mozna wymyslic). Oczywiscie kupa pracy do wykonania, ale na bazie portalu na pewno pojdzie sprawniej , bedzie napisane profesjonalnie i nie rozleci sie przy wiekszej ilosci uzytkownikow -nie ma sansu od 0 wynajdywac kola. Dodam jeszcze ze da sie podpiac pod to genialna galerie z mozliwoscia publikowania komentarzy i publikowaniem zdjec przez www .

Obejrzyjcie i wyrazcie swoje opinie :)
Last edited by ergo on Fri, 14. May 04, 03:55, edited 1 time in total.
Cancer
x2

Post by Cancer »

Zgłaszam się do pomocy przy tłumaczeniu części materiału (jeśli jeszcze jakiś dla mnie został)! Dajcie mi tylko zaliczyć sesję! :wink:
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

ergo wrote:http://yoghurt.pl/~ergo/x2/index.php
"Nie można wyświetlić strony" :P :)
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Szata graficzna mi sie podoba. Ma klimat.
xor
x2

Post by xor »

Mam cos smutnego do zakomunikowania :
znam sie na PHP i MySQL-u... :cry:
Prawda, ze smutne ? I to jak. Od razu bedziecie mnie chcieli wykorzystac.... A jak do tego dolozyc fakty, ze znam dobrze angielski a swego czasu pracowalem jako grafik...
:lol: :P
Ale nie mam chwilowo czasu :twisted:
Tak powaznie, to moglbym cos pomyslec nad stronka, ale musze dostac ogolne zalozenia - co, ile, w jakim stylu, itd...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sauron11 wrote:
ergo wrote:http://yoghurt.pl/~ergo/x2/index.php
"Nie można wyświetlić strony" :P :)
Mnie sie otwiera - i podoba. Sau, sprawdz teraz i powiedz co myslisz. Jest prosta, przejrzysta, przypomina mi portal Morrowinda :P Jesli wszyscy zaakceptuja, moznaby wziac sie do pracy. Trzeba zapytac Saurona, ale mam nadzieje, ze mozemy uzyc gotowe opisy np. statkow i fabryk z polskiej wersji jezykowej. Tak, jak robia to fani na swiecie :D
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Ok. Skoro jako całość się wszystkim podoba to ok. Teraz czekam na potwierdzenie od admina....
ergo
x3tc

Post by ergo »

z nudow albo bardziej zeby oderwac sie znowu na chwile od magisterki machnalem taki prosciutki diagram ERD (dla nieinformatycznych : entity relationship diagram).

http://student.uci.agh.edu.pl/~rgola/ddl.jpg

Wydaje mi sie za taka struktura tej mini-bazki wystarczy, jesli chcecie wygeneruje wam z tego diagramu skrypty na MySQL z indeksami itd.

Ponizej mini (w zasadzie mikro) analiza:

Krotki opis tabelek (pomijam prefiks x2_):
1)Tabele slownikowe , na szczycie hierarhi, nie wymagaja chyba wiekszego komentarza
- weapons: bronie, id, nazwa, opis
- races : rasy, analogicznie j.w
- sectors: sektory , a.j.w.
- station_types : typy stacji kosmicznych
- wares: towary, a.j.w.
-2) tabelereprezentujace relacje 1-do-wielu
- ships: statki, wymagaja identyfikatora rasy
3) tabele reprezentujace relacje wiele-do-wielu
- ships_weapons - montowalnosc broni na statkach, tu byc moze nalezy jeszcze rozgraniczyc ilosc wiezyczek itd, zeby wiedziec co gdzie mozna zamontowac, nie wiem czy to ma sens ale mozna to zrobic jeszcze poprzez przejsciowa tabele np weapon_mountings etc.
- stations : wymaga id rasy, sektora oraz typu
- stations-wares - towary na stacjach, w tym typ (np ze ref-code'sow ) czy towar jest kupowany/sprzedawany/produkowany itd..

4) notatki - taka smieszna tabelka z constrainem na kluczu obcym i typie klucza , mozna by w ten sposob dodawac notatki do kazdego jednego rekordu , np pod wpisem na temat statku ze pojawil sie w wersji 1.3 a nastepna notatka ze w wersji 1.4 nie moze juz przenosic towatow XL.Mozna by bylo rowniez dokladac tam link np do artykolu na temat wykorzystania tego statku np do miningu. To da sie dosc zgrabnie podpiac do struktur php-nuke i laczyc publikowane artykoly z tymi informacjami poprzez linki w tekscie (czytamy o lapaniu piratow , w tekscie pojawia sie slowo mandelaj , ktore jest linkiem i przenosi nas np do specyfikacji statku)

Oczywiscie to tylko taka struktura, na pewno trzeba dolozyc troche dodatkowych parametrow specyficznych dla kazdego obiektu :) Tu chcialbym wywolac dyskusje na temat tego jakie informacje chcielibyscie miec w bazie i przede wszystkim po czym chcielibyscie wyszukiwac :)
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:http://yoghurt.pl/~ergo/x2/index.php Mnie sie otwiera - i podoba. Sau, sprawdz teraz i powiedz co myslisz. Jest prosta, przejrzysta, przypomina mi portal Morrowinda :P Jesli wszyscy zaakceptuja, moznaby wziac sie do pracy. Trzeba zapytac Saurona, ale mam nadzieje, ze mozemy uzyc gotowe opisy np. statkow i fabryk z polskiej wersji jezykowej. Tak, jak robia to fani na swiecie :D
Taką Argonopedię PL to popieram, do roboty zatem :) Jeśli chodzi o wykorzystanie materiałów z wersji polskiej to raczej ok, pod warunkiem przejrzystego uwzględnienia informacji o źródle. Oczywiście nie ma mowy o zarobkowaniu na takiej stronie, a piszę o tym po tym co znalazłem: "Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj" - jeśli to za darmo to za cos innego trzeba będzie płacić? :P
ergo
x3tc

Post by ergo »

Sauron11 wrote:Oczywiście nie ma mowy o zarobkowaniu na takiej stronie, a piszę o tym po tym co znalazłem: "Jesteś anonimowym użytkownikiem. Możesz się zarejestrować za darmo klikając tutaj" - jeśli to za darmo to za cos innego trzeba będzie płacić? :P
nie, to po prostu jakis standardowy tekst z engine'u portalu. Taka jak pisalem, jest to po prostu zywcem wziety darmowy, oupensourceowy php-nuke portal sciagniety z http://phpnuke.org/ , wpiety na baze MySql i z grubsza tylko skonfigurowany. Na takiej technologii chodza rzeczy ala gry.wp.pl , gry-online.pl , jakies strony techniczne typu pclab.pl i inne standardowe portale. Z tym ze taki surowy portal trzeba porzadnie sprofilowac pod to czego chce sie uzywac, pewne jego moduly wlaczyc , pewne wylaczyc, wyglad, grafika i style (linki, czcionki, kolory) jest sprawa 2 rzedna i zadaniem dla grafika/osoby z wyczuciem smaku i gustu ( najlepiej dla kobiety) :).

LeWaR -> w sumie najbardziej czekam na twoje ostateczne zdanie w tej sprawie bo chyba ty powinienes byc tu szefem projektu, jako ze jestes inicjatorem tego pomyslu :). Trzeba stworzyc projekt , podzielic zadania i wykonac je w skonczonym czasie :wink:
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Osobiście nie lubie php-nuke, ale to moje osobiste odczucie. Jeśli bedziesz w stanie dopisac pewne specyficzne moduły do niego np. wyszukiwanie po statkach czy towarach (gdzie co kupic/sprzedac) to spoko, zostaniemy przy tym. Pewne wzorce zostaną zaczerpnięte z argonopedii, ale trzeba je bedzie przystosować do tego szablonu. Popytam u znajomych, bo ten admin zaczyna mnie denerwować...

Pozdrawiam

Return to “Polskie / Polish X-Forum”