Premiera X - 2 The Threat PL // Problemy z Airlines 2 PL //

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Martinez
x2

Premiera X - 2 The Threat PL // Problemy z Airlines 2 PL //

Post by Martinez »

Witam wszystkich - zakupilem dzis X - 2 wraz z Airlines: czyli dwupak w jednym. Gra X - 2 mnie sie podobala - testowalem wersje demo, a ze lubie strategie mysle sobie - o Airlines fajnie, jakas nowa ekonomiczna na tapete. Instaluje X - 2 i dziala. Instaluje Airlines 2 i co ?

Przy kazdej probie uruchomienia Airlines 2 dochodzi do zawieszenia systemu, przy ktorym nawet nie dzialaja trzy magiczne klawisze CTR - ALT - DEL. Zwiesza system za kazdym razem kiedy uruchamiam Airlines 2.

Ktos mial podobne problemy ?
Moze umie to obejsc.

Dane:

Procesor: Duron 700 Mhz
Plyta Glowna: PC Chips
Karta Grafiki: GF 3 Ti 200
RAM: 256 DIM

UWAGA: System operacyjny Windows XP Proffesional z nagranymi service packami.

Z gory dziekuje za pomoc.

M.
Sauron11
x3tc

Re: Premiera X - 2 The Threat PL // Problemy z Airlines 2 PL

Post by Sauron11 »

Martinez wrote: Procesor: Duron 700 Mhz
Plyta Glowna: PC Chips
Karta Grafiki: GF 3 Ti 200
RAM: 256 DIM

UWAGA: System operacyjny Windows XP Proffesional z nagranymi service packami.

Stawiałbym na procka, dziwne że X2pl w ogóle na nim ruszyła, w minimalnych ma 800 Mhz :)
Jakie wymagania na Airlines2?
Co powiedzieli w PLAY?
Ten WinXP PRO oryginalny? :)
Pozdrawiam.
Martinez
x2

Post by Martinez »

Przepraszam. Zaczne od malej dygresji.

Procesor nie jest najwazniejszy w komputerze. Siedze w tej branzy od pierwszych PC 286, Atari 800 i Commodorkow to jest blisko 20 lat. W nowinkach sprzetowych, sofcie i hardware jestem na biezaco od ponad 10 lat. Przy grach najwazniejsza jest karta grafiki (w moim wypadku GF 3 Ti 200 (64 megowy)). I X - 2 spokojnie dziala mi - musialem tylko zrezygnowac z bump mappingu. Podkresle ze to pierwsza taka gra - X2 - w ktorej musialem cos wylaczac. Do tej pory kazda gra dzialala na moim komputerze w maksymalnych detalach. Nawet taki Knights of the Old Republic dzialala przy max ustawieniach min 30/40 klatek na sekunde, a Morrowind smiga az milo :) - w grach najmniej liczy sie CPU - duzo wazniejszy jest uklad GPU i RAM.

Problem tkwi nie w X - 2 a w Airlines 2 jak zauwazylem. Mam XP - ka i orginalna Airlines 2. Gra Airlines wysypuje sie pod Windowsem XP Proffesional i moje pytanie tyczy sie orginalnej wersji Airlines ktora nie dziala mi poprawnie. Nie od dzis wiadomo ze Windows'y XP maja problemy z co starszym oprogramowaniem - a co do gry Airlines to bardzo mozliwe ze nikt tej gry nawet na XP Proffesional albo i zadnym XP nie testowal a wsadzil w pudelko i zadowolony :)

Airlines 2 to gra dosc stara - polecam samemu sprawdzic wymagania tej gry: " Airlines 2 2003 nośnik: CD-ROM wymagania sprzętowe: procesor Pentium 300 MHz; 64 MB pamięci RAM " I prosze konketnie - nie mam 10 latek, a studia skonczylem juz dosc dawno i oczekuje konkretnej odpowiedzi co z Airlines / a nie szoku z powodu dzialania X - 2/

Pozdrawiam serdecznie

EDIT: A co do X - 2 z bump mappingiem wyciaga kolo 30 klatek na sekudne, a bez 50 klatek na sekunde. Spokojnie na komputerze wyposazonym w CPU 700 mhz mozna grac o ile ma sie karte graficzna z "gornej polki".

EDIT2: Co prawda jest to forum X - 2 ale z uwagi na to ze w polskiej edycji X - 2 byl dodatkowo Airlines 2 umiescilem tutaj ten temat. Byc moze ktos inny zetknal sie, badz sie zetknie z takim samym problemem, lub tez zna jego rozwiazanie.
Last edited by Martinez on Thu, 6. May 04, 00:32, edited 2 times in total.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Martinez wrote: I prosze konketnie - nie mam 10 latek, a studia skonczylem juz dosc dawno i oczekuje konkretnej odpowiedzi co z Airlines / a nie szoku z powodu dzialania X - 2/
Airlines nie ma nic wspólnego z X2 (poza tym, że stanowi do niej dodatek), a to jest forum poświęcone serii X. Polecam zapytać bezpośrednio ludzi z PLAY - to oni wsadzili grę do pudełka i oni są odpowiedzialni za jej poprawne działanie. Pozdrawiam.
Martinez
x2

Post by Martinez »

Martinez wrote:
EDIT2: Co prawda jest to forum X - 2 ale z uwagi na to ze w polskiej edycji X - 2 byl dodatkowo Airlines 2 umiescilem tutaj ten temat. Byc moze ktos inny zetknal sie, badz sie zetknie z takim samym problemem, lub tez zna jego rozwiazanie.
Ale pojawiaja sie tutaj ludzie ktorzy kupili razem z X - 2 te nieszczesne Airlines 2. Byc moze beda mieli podobny problem czyz nie ? Stad prosze o pozostawienie tematu. Co do Playa to owszem wyslalem maila juz z opisem problemu. Sygnalizuje klopoty z Airlines 2 na forum X - 2, bo szczesliwi posiadacze X2 PL sa jednoczesnie posiadaczami Airlines 2 czyli tego "dodatku". Istnieje wiec szansa na znalezienie rozwiazania tutaj owego problemu - moze ktos samodzielnie znalazl juz jego rozwiazanie.

Moim prywatnym zdaniem problem z uruchomieniem Airlines 2 zwiazany jest z kompatybilnoscia pomiedzy XP'kiem, a wczesniejszymi wersjami Windows'ow czyli z NT, 98, 95 i 2000. A ta kompatybilnosc jest nie oszukujmy sie kiepska !! Microsoft sie nie popisal zbytnio.

Pozdrawiam
levisq
x3tc

Post by levisq »

Spoko Spoko Panowie Martinez no problem jutro Ci napisze co i jak na win98 u moich dzieci chodzi bez problemowo przy Celeronie 1GB 256RAM GF2 64MB. Za to Na XP Proff musisz poczekac dzien. zainstaluje u siebie... zreszta mam podobna konfiguracje kompa Co ty tylko mam Athlona 850 a tak reszta to to samo... czyli cierpliwosci... sorry info jutro bo netu nie mam w domu... hmmm nic nie wspomniales o Amstradach6128.. czyzbys przespal ten okres?

Pozdrawiam
Ażeby po nas zostały jedynie Ślady na piasku i kręgi na wodzie...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Sorry za offtopic, ale moze nie za bardzo off.
Skoro specjalistow tu sporo :D to czy mozecie mi wytlumaczyc "na jabluszkach" co robia poszczegolne opcje grafiki w X? Jestem niekumatym matolem informatycznym, a chcialbym wiedziec, co daje mi bup... bimp... dupma.... bump mapping, co 3D particles (???) i cos tam jeszcze, czego nazwy nie pamietam. Antyaliasing jakos sobie przyswoilem, ale jak ktos dorzuci pare uwag na ten temat, to bede madrzejszy.
A jako ciekawostke moge dodac, ze zmienilem kolor z 32 bitow na 16 i zauwazylem, ze gra chodzi plynniej, a nic nie stracila na swoim graficznym uroku. Moze to przypadek, ale grafika po prostu zachowuje swoje zalety. Co prawda mgly zdradzaja juz swoja barwna strukture, ale to ma swoj urok, a nawet da sie do tego doprawic filozofie - i czerpac satysfakcje. Pozdro
PS Airlines nawet nie wyjalem z pudelka, bo po co?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:a chcialbym wiedziec, co daje mi bup... bimp... dupma.... bump mapping, co 3D particles (???) i cos tam jeszcze, czego nazwy nie pamietam. Antyaliasing jakos sobie przyswoilem, ale jak ktos dorzuci pare uwag na ten temat, to bede madrzejszy.
O ile dobrze pamiętam i czegoś nie pokręciłem - bumpmapping chyba daje wypasione tekstury. Particles to zdaje się z kolei odpowiada np. za to czy statek ma gazy wylotowe z silników długie czy krótkie. Ale głowy nie dam :)
HamP
x2

Post by HamP »

Witam!
Bumpmapping = tekstura proceduralna składająca się z właściwej tekstury (bitmapy) i tekstury określającej wysokość danych obiektów na teksturze (zwykle jest to po prostu negatyw czarno-białej tekstury podstawowej,aczkolwiek dla osiągnięcia lepszego efektu,trochę się przerabia teksturkę skali wysokości),a wszystko po to,by zaimitować nierówności powierzchni,jej chropowatość,itp = wypasione tekstury :D (btw,ciekawe,czy wypuszczą patch'a z wykorzystaniem Virtual Displacement Mapping - te tekstury proceduralne to dopiero dają niesamowity efekt...)
Co do particles = systemy cząsteczkowe,czyli jak już Sauron11 pośrednio wytłumaczył,są to np.gazy wylotowe (ale mogą to być także efekty wybuchów statków kosmicznych,w szczególności wszelkie drobne odłamki zwykle robi się z wykorzystaniem systemów cząsteczkowych. No ale to oczywiście tylko niewielki procent możliwości wykorzystania systemów cząsteczkowych,których jest po prostu multum i wszystko zależy od inwencji twórczej,a także od umiejętności artystyczno/programistycznych zespołu pracującego nad daną grą i oczywiście możliwości obliczeniowych komputerów...)
Pozdrowienia dla wszystkich X'owców :)

Update
Dzisiaj zakupiłem X2 no i mam nadzieję,że będzie tak dobra,jak ją tu wszyscy opisujecie :)
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

hue hue wylaczylem bumpmapping i gra jest nadal ladna. teraz po prostu grafika przypomina XTension. za to calosc smiga jak wiewiorka! ale ze mnie eksperymentator :D
Martinez
x2

Post by Martinez »

Mialem pad sieci wiec sie nie udzielalem... dzis mi wrocili i znow jestem online. Dostalem odpowiedz z Playa, sprawdze i jak zadziala wkleje tu coby inni nie mieli podobnego problemu.

Pozdrawiam.

PS. Zaczelem sie bawic juz na powaznie w X - 2 - jest swietny, zapewne za pare dni podziele sie moimi wrazeniami w odpowiednim topiku.
ergo
x3tc

Post by ergo »

Martinez wrote:
Moim prywatnym zdaniem problem z uruchomieniem Airlines 2 zwiazany jest z kompatybilnoscia pomiedzy XP'kiem, a wczesniejszymi wersjami Windows'ow czyli z NT, 98, 95 i 2000. A ta kompatybilnosc jest nie oszukujmy sie kiepska !! Microsoft sie nie popisal zbytnio.

Pozdrawiam

hmmmm .. prawde mowiac nie zdarzylo mi sie jeszcze nic , co by dzialalo na 2000 a nie dzialalo pod XP , poza tym jesli mozna mowic o jakims skoku i niekompatybilnosci ... to moze pomiedzy 98,95 a 2000 a nie 98,95 200 i xp ... przeciez 2000 i xp naleza do tej samej rodziny , obydwa wywodza sie z seri NT i zaryzykowalbym stwierdzenie ze maja bardzo wiele wspolnego wliczajac w to czesciowo wspolne jadro :) . No ale nie skonczylem jeszcze studiow wiec moge sie mylic , mimo ze tez nie mam 10 lat :twisted:
Martinez
x2

Post by Martinez »

Niektore pliki XP ma zdecydowanie zmodyfikowane w stosunku do 2000. Dzieki temu nie wszystko moze poprawnie dzialac pod XP co bylo pisane z mysla o 2000. Takze nie zawsze pomaga tryb zgodnosci. Kumplowi na przyklad gierka, ktora dzialala pod Win 2000 nie chodzila pod Xp - byc moze to wina latek, nie wiem nie sprawdzalem - Win XP strasznie dziurawy jest. Cale szczescie tryby zgodnosci czasami ratuja sprawe - ale nie zawsze.

Jakkolwiek najwieksza roznica jest miedzy 98 i 2000 to fakt. Miedzy 2000 a XP te roznice sa zdecydowanie mniejsze.
Martinez
x2

Post by Martinez »

Czy to pomaga na problemy z Airlines nie wiem - sprawdze do jutra to dam znac. Problemy pod XP - kiem. Oto co wyslano mi z Playa - byc moze to pomoze wam bez pisania do Playa, w sytuacji gdy ktos ma podobny problem. Efekty przedloze w najblizszym czasie. A wiec do rzeczy - oto odpowiedz z Playa:

Witam

Prosze zainstalowac DirectX 9.0
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... AB5C851CF5
oraz zainstalować kodek http://acemcp.uw.hu/ACEMCP595PROBETA2.exe ponieważ na początku gry jest krótki film wprowadzający.

Pozdrawiam

Lukasz Miedziejewski
lukasz@play.com.pl

PLAY Sp z o.o.
PL-01-652 WARSZAWA
ul. Potocka 14 paw. 3
tel (022) 832-54-30,31,32
fax (022) 833-39-61
www.play.com.pl
www.playsoftware.pl
www.play-publishing.com
www.maxkids.pl

EDIT

Na to wyglada ze Airlines 2 ma problem z kodekami pod XP.
monocyklista
x2

Post by monocyklista »

no i co? instalacja kodeków pomogła?
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 300 znaków
Randor
x3

Post by Randor »

Co do tematu mi gre "Airlanes 2" też nie działa poprawnie
Moja konfiguracja komputera jest wypasiona
mam XP'ka z servise packiem Direct'X 9.0b Najnowsze stery do grafiki
Gra co prawda sie odpala ale po 5 minutach się zawiesza i zamyka
na Windowsie 98 S.E. dzieje się dokładnie to samo
Ale prawde mówiąc "Airlanes 2" mnie nie interesuje ja kupiłem X2 - the Treat nie poto żeby grać w inną gre dodaną do paczuszki gratis.
Tak wogule to chyba "Airlanes 2" zostanie sprzedane bo mnie po prostu nie interesuje !
Hardware:
Proc: Core T2350 x2
Grafa: GeForce Go 7300 512 MB
Pamięć: Asus 512 MB x2
Software: Windows XP Pro SP 3

P.S.
To właśnie dla tego nie gram w X-series :D
[ external image ]
monocyklista
x2

Post by monocyklista »

heh, zainstalowalem te kodeki, o ktorych pisano wczesniej - zadzialalo :)
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 300 znaków
kuba01

Post by kuba01 »

Pozdrawiam[/quote]

:? ja mam WINDOWS XP HOME EDITION, komp`ami imteresuje się już od 5 lat i Airlines 2 mi prondzi (dla tumanów: diała) :-) :)
RAFIO
x3ap

Post by RAFIO »

A ja mam inny problem: Gram sobie w Airlines, gram gram i cyk! Zwis
wyczytuje save, gram godzinke i to samo. Co jest?
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Noo problem z A2 się nader często powtarza...
Nic dziwnego, że dodali go do X2 "całkowicie gratis". :wink:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”