Prosze o pomoc w sprawie handlu.

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

X-Com
x2

Post by X-Com »

Czy ktos moglby mi krok po kroku objasnic jak zaprogramowac statek handlowy do samodzielnego zarabiania na siebie. Mam mercurego z wszystkimi dodatkami do tego potrzebnymi, ale w specjalnym menu do ustawiania handlu wszystkie 4 opcje mam na szaro i nic nie moge zrobic. Posiadam Mk1 i Mk2 systemy handlowe, bo na Mk3 mnie nie stac jeszcze. Prosil bym kogos o wyczerpujacy opis.

Dobra poradzilem sobie z tym. Tylko szkoda, ze nikt nic mi nie doradzil. Ale nic. Jak ktos by chcial bym opisal jak to rozwiazac i do czego sie to uzywa niech napisze tutaj, a ja napisze maly poradnik :).
Cichy_Master

Poprosze o ten poradnik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post by Cichy_Master »

Słuchaj ja też mam ten proplem.
JAK GO ROZWIĄZAĆ???????????????? :evil: :evil: :evil: :evil: [/b]
ergo
x3tc

Post by ergo »

mozna sciagnac sobie skrypt do auto-trade ale to jest w pewnym sensie cheatrestwo. Oprócz Mk3 nie ma w grze legalnego sposobu na szybkie zdobycie "kapitału zakladowego" na pierwszy SPP. Natomiast w miare szybkim choc i tak nieco zmudnym sposobem jest wykorzystanie merkurego zdobytego w 2 misji
Spoiler
Show
do handlu energia w The Wall albo silikonem - naprawde da sie w ten sposob zarobic w ciaku 2,3h ok 500K na outfit pierwszego SPP albo (nawet szybciej) kopalni silikonu
Oczywiscie mozna tez
Spoiler
Show
kupic troche WASP missles i pobawic sie w zdobywanie statkow, 2 ,3 statki typu "Pirate Ship" jesli zdobedziemy je z tarcza 25MW na pokladzie i/lub z BHEPT dadza nam kilkaset Kk na dobre rozpoczęcie działalności handlowej :)
X-Com
x2

Post by X-Com »

A wiec te opcje udostepniaja nam dodatki: Handlowy modul Mk 1 ( kup za najlepsza cene ) oraz Mk 2 ( Sprzedaj za najlepsza cene ). Tak jak pisalem na gorze zawsze one byly szare, az do mometu jak zarobilem na pierwsza fabryke, w tym wypadku Power Plant. Jak posiadasz dowolny statek z tymi dwoma dodatkami i juz postawiona fabryka w jednym z sektorow, w menu polecen statku jest taka linijka z wyrazem "Baza". Klikniecie na to powoduje dolaczenie tego statku do pracy w tej fabryce. i wlasnie w tym momecie wczesniej szare opcje zaczynaja byc wielce przydatne. Wyjasnie to na przykladzie Power Plant. Posiadam 2 statki, ktore obsluguja ta stacje. Jednemu nakazalem kupowac za najlepsza cene krysztaly, a drugiemu by sprzedawal za najlepsza cene ogniwa. Mala porada dla stawiacza pierwsza fabryke PP. Ustawiajcie nie wiecej jak 3 skoki (bedziecie wiedzieli o co chodzi jak juz bedziecie mieli fabryke). Najlepiej na start dac jej ze 100k by mogla kupic krysztaly i sprzedawac ogniwa nie mniej niz za 18.

Mam nadzieje,ze to komus ulatwi zabawe w swiecie X. Mi udalo sie juz zarobic pierwszy Milion :)
Cichy_Master

Dzieńki

Post by Cichy_Master »

DZIĘKUJĘ za te rady, szczególnie za The Wall nie wiedziałem o tym sektorze.
:oops: Już mi idzie o wiele lepiej!!! :wink:
Cześć
ergo
x3tc

Post by ergo »

Garsc rad odnosnie zarzadzania SPP:
Spoiler
Show
- ceny w fabryce SPP propnuje zostawic standardowe. Jesli fabryka skupuje krysztaly za standardowa cene, mozna je kupowac rowniez w Trading stations gdzie duzo latwiej je dostac niz w Crystal Fabs.

- Handel energia jest baaaardzo oplacalny, fabryka pracujaca na full jest w stanie zaobic 100Kk/h

- Handlujac energia trzeba uwazac aby nie zepsuc rynku. Duzo bardzij oplaca sie sprzedawac duze ilosci na raz a nie male ilosci czesto. Czyli najlepiej do sprzedazy energii dac statek wolny ale bardzo pojemny - teoretycznie zarabia sie wolniej ale w dluzszej perspektywie fabryki sa bardziej "glodne' i kupuja po wyzszych cenach

- W pozniejszej fazie , kiedy mamy juz SPP ale nie mamy jeszcze wlasnej fabryki krysztalow trzeba dbac o zaopatrzenie bo krysztaly koncza sie bardzo szybko. Moim zdaniem najlepiej do transportu krysztalow nadaje sie manta

- Dobrze jest stawiac SPP w sektorze w ktorym jest jak najwiecej fabryk, to automatycznie niejako winduje ceny energii. Z moich obserwacji wynika ze duze zapotrzebowanie na energie maja fabryki zywnosci oraz kopalnie.

- Wspomagajmy lokalna ekonomie. Dobrze jest ustawic sobie 1 statek z MK3 kazac mu handlowac samodzielnie w sektorze z naszym SPP. Przewoz towarow daje nam niezly profit a fabryki pracuja na niezlych obrotach poniewaz sa przez nas dobrze zaopatrzone w energie. Zwiekszajac handel miedzy nimi wspomagamy zbyt towarow i .... zwiekszamy zapotrzebowanie na energie. Duza nadprodukcja w sektorze powoduje spadek cen kocowych produktow i sciaga NPC do sektora przez co zwieksza sie jego eksport.
BArt_X
x2

Post by BArt_X »

Spoiler
Show
Ja niedawno kupiłem SPP, postawiłem w Kingdom End, a teraz mam już Novą :D U mnie kryształki kupuje Argon Buster i Boron Manta, a sprzedaje Boron Dolphin z ładownią na 2000 i Teladi Vulture z ładownią na 1300. Ustawiłem 2 skoki i cenę sprzedaży 20 Zawsze jest tak, że moje statki sprzdają towar.
Dałem w spoiler, bo nie chce zepsuć innym zabawy
Neiklot
x3ap

Post by Neiklot »

Spoiler
Show
Ja zaś zrobiłem tak: wytłukłem jakiś sektor z Khaaków (jeden z "nieznanych" :D) i postawiłem tam fabrykę. skoki ustawione na 3, cena energii na 22, a kryształów na średnią. SPP obsługuje 3 Argońskich Merkurych: 2 do sprzedawania energii i 1 do kupowania kryształów. W ten sposób zarabiam ok. 100-300tys. k/h :!: :D! Zamierzam też postawić tam i inne fabryki. Czy ktoś może mi doradzić, jakie są najopłacalniejsze? Czy może być np. fabryka Teladianium?
Ps. gram na mapie Regular War Mod.
Dałem to w spoilery z wiadomych względów :)...
[ external image ]
----------------------
Konflikt Splicki jeszcze trwa!
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Piszecie o ustawieniu skoków do sprzedaży na 3.Ale jak???miałem cenę sprzedaży ogniw na 21 a skok 0-nie wiem jak zmienić.Tylko przy cenie na 23 jest skok 4,nic pośredniego.Transporter z z poleceniem sprzedaży za najlepszą cenę poleciał przez 3 sektory zamiast skoczyć-też nie wiem dlaczego?Może ktoś pomoże jak to puścić w ruch?
Lysoleq
x2

Post by Lysoleq »

Z tego co ja zaobserwowałem moge powiedzieć tak:

- SPP [mam 3] są opłacalne... Podstawowy surowiec więc nie brakuje na niego rynku zbytu...

- Wytwórnia kryształów [mam 1]... To moja żyła złota :)... Zarabia błyskawicznie, i zwraca za siebie w kilka chwil

- Piekarnia Cahoona [mam 2] - Daje zauważalny zysk, może nie najszybszy, ale daje...

- Farma hodowli bydła [mam 1] - zarabia, ale bardzo leniwie... Właściwie to skupiłem cały swój przemysł w jednym miejscu i postawiłem ją z konieczniości, żeby nie załamać rynku zupełnie...

- Farma przenicy [mam 1] - Jak wyżej... Zarabia bardzo wolno, ale zarabia...

- Kopalnia Krzemu [mam 1] - Tu dużo zależy odasteroidy... ja na siłe się uparłem i w takiej średnio urodzajnej ją upchnąłem... Teraz tego troche żałuje, ale fabryka za siebie po pewnym czasie zwróciła... Teraz pracuje bo szkoda mi ją niszczyć 8)

Ale początkującym polecam statek z systemem wiertniczym i wydobywać. Interes na tym jest całkiem niezły i szybko można się dorobić na pierwszą fabryke... 8)
Jones Abrahams
x2

Post by Jones Abrahams »

Reel Mixer wrote:Piszecie o ustawieniu skoków do sprzedaży na 3.Ale jak???miałem cenę sprzedaży ogniw na 21 a skok 0-nie wiem jak zmienić.Tylko przy cenie na 23 jest skok 4,nic pośredniego.Transporter z z poleceniem sprzedaży za najlepszą cenę poleciał przez 3 sektory zamiast skoczyć-też nie wiem dlaczego?Może ktoś pomoże jak to puścić w ruch?
To na co patrzysz to ilość skoków o jaką oddalony jest dany surowiec w podanej cenie!
Ustawianie ilości skoków znajdziesz poniżej, bazowo jest ustawiona na 9.

Pozdrawiam
Pomagając borońskiej księżniczce wchodzisz w konflikt z PRAWEM!
ZUZANNO!!! Natychmiast wracaj do rodziców! Przestań wreszcie za mną chodzić!
GFU jest bronią niesportową!
Kiedyś pojadę do Dufftown...
Ja nawet nie wiem co to jest ICQ, ale też mam tam nr dresofonu...
Reel Mixer
x2

Post by Reel Mixer »

Tak,tak,już wiem, że to tam się ustawia, przy maksymalnej liczbie skoków.

Jak się siedzi do 3 w nocy to baniak wysiada :evil: :oops:
j77jack
x2

Temat postu: Prosze o pomoc w sprawie handlu.

Post by j77jack »

Spoiler
Show
- fabryka bliss w sektorach Teladii / kasiorka leci na maxa a wystarczy tylko zwozic surowce -samo sie sprzedaje
- a jak u was z rarobkami na fabrykach bronii oplaca sie w to wchodzic? i na czym wychodzi najwiecej kasy?
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

Spoiler
Show
BROŃ OPYLA SIĘ SPRZEDAWAĆ NAJLEPIEJ POSTAWIĆ FABRYKE GFU GAMMA ( to paradiańskie jak by kto pytał) tylko to wymaga łupin soi a to z koleji trudno zdobyć w zadowalających ilościach.
dlatego postawiłem kilka chyba ze 4 czy 3 a póżniej to sprawdze a cene usawiłem na maxa w ten sposub rynek torche się zapełnił co dało mi wystarczające ilości łupin soi do fabryki gfu. potem jest jeszcze ruda można robić podobnie albo drylować asteroidy i energia. Kłopotów dużo ale opłacalne
niech zysk będzie z wami
j77jack
x2

Temat postu: Prosze o pomoc w sprawie handlu.

Post by j77jack »

Dzieki za rade co do handlu bronia :twisted:
Teraz prowadze eksperymenty z fabrykami sliptów - teoretycznie niby sie oplaca ich fabryki maja kupe surowcow dodatkowych ///gracza nie/// ,ale czy to sie jakos nie przeklada na zwiekszenie zuzycia surowca
glownego przy produkcji????
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

wydaje mi się że nie ,bo jak kiedyś latałem sobie moim sępem żeby sprzedać rude do fabryki......... tylko jaka to była chyba fabryka rakiet osa to bodajże chyba osa ma drugorzędne surowce tylko nie pamiętam jakie z resztą nie ważne, to zuważyłem że pomimo braku drugorzędnego towaru produkowała dalej swoje rakietki.

więc przypuszczam że drugorzędne surowce są po to aby gracz miał co sprzedawać bądz to sam bądz za pomocą fabryk.
niech zysk będzie z wami
j77jack
x2

Post by j77jack »

TEST zarobku na fabrykach slipow - do .d............ :( , :o
Spoiler
Show
pozostaje na krysztalkach, ogniwach energii, ziele marzen , reszta to kapanie kasiorki a nie zysk /// wyjatek GFU Gamma - dzieki za rade. duzo zachodu ,ale kasiorkac sika///
Mani_
x2

Post by Mani_ »

Spoiler
Show
Ja tam na Tubach zarabiam sporo kasy. Sprzedaz ustawiona na maxa i zaden sstatek nie lata z akwizycja, bo pchaja sie drzwiami i oknami po to. Acha oczywiscie trza duzo BOFU do tego, mi prawqie caly czas mruga, a mam juz 3 statki co kupuja BOFU:/.

Acha i na crystal fabach krocie sie zaarabia tez, porowynywalem ostatnio z SPP i wychodzi 100-200k kasy wiecej przez pol godziny na zysk CF :D.

A Farme pszenicy tez sa zyskowe, tylko jest problem, za wolno produkuja surowiec, bo cene tez ustawilem na maxa, a ich ilosc nie wychodzi poza 200 w magazynie :P.
http://forum.xudb.pl/index.php - ciekawskich zapraszam
qui-stay-gon
x2

Post by qui-stay-gon »

ja tam mam najwięcej przychodu z.........
Spoiler
Show
kopalni siliconu (kszemu) MAM ICH ZE 5 I DUŻO KASIORY POMPUJĄ
ceny zbytku są ustawione na 600-690 zależy gdzie jest większe zapotrzebowanie. co prada jedza kupe ogniw ale to nie kłopot wystarczy po 2 delfiny (made in boron A.W.E ) I PO Kłopocie.

a co do przenicy to prawda mam z 4 fabryki
niech zysk będzie z wami
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

Wracajac do najlepszego miejsca na ogniwa elektryczne: wielu pisalo juz wiele o pewnym boronskim sektorze...
Spoiler
Show
...ale chyba nikt nie probowal jeszcze postawic Elektrowni Slonecznej w dalekim Ocean Of Fantasy! Ja wlasnie to zrobilem, przy okazji postawienia tam innej fabryki. Ten system jest tak glodny ogniw, ze Kingdom End wydaje sie byc przy nim slimakiem zysku. To moj najbardziej (i najszybciej ;) ) zyskowny sektor!

Return to “Polskie / Polish X-Forum”