jak kopac na asteroidach??

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

enter27

jak kopac na asteroidach??

Post by enter27 »

bo juz kupilem ten radar do badania zloz, a nie wiem jaki upgrade jest potrzebny do wysysania mineralow...
winning is surviving
BQB
x2

Post by BQB »

Musisz kupic kopalnie mineralow i potem poprosic transportowiec o przetranportowanie tego w odpowiednie miejsce.
Ps. To nie jest upgrade statku. Normalnie zbuduje ci sie stacja, do ktorej bedziesz wlatywal.
Lowell
x2

Post by Lowell »

Można też kupić Mobile Drilling System (kolo 135K) i wykonywac to bez kopalni :) Niestety jeszcze nie bawilem sie tym systemem.

Wiecej informacji masz na stronie

http://argonopedia.ppcis.org/

Mam tez nadzieje, ze jakis polski maniak tez zrobi taka strone :)
LeWaR
x4

Strona encyklopedyczna

Post by LeWaR »

No ja bym zrobił w wolnej chwili tylko treść potrzebuje....
LongOne
x2

Post by LongOne »

Od paru godzin bawię się górnictwem :) Najlepiej nadaje się do tego teladiański Sęp, z następującym wyposażeniem:
- maximum ładowności, szybkości i manewrowości;
- skaner minerałów;
- ustrojstwo do zbierania minerałów (nie pamiętam nazwy);
- mobilny system wiertniczy (w tylnej wieżyczce);
- triplex scanner;
- soft nawigacyjny;
- Best Sell Locator;
- rozszerzenie sytemu handlowego.
Przepraszam za mieszanie nazw polskich z angielskimi :) Mając tak wyposażony statek można zabrać się za wydobycie - dobrze jednak mieć też do towarzystwa drugi TS z dużą ładownią na przeładowywanie urobku.

Skaner minerałów ma niewielki zasięg, więc po wykryciu triplexem gdzie są asteroidy, musisz podlecieć w pobliże i użyć mapy sektora do odczytania szczegółowych informacji o poszczególnych asteroidach. Uzyskasz informacje o rodzaju złoża i jego wielkości. Wartość cyfrowa, to liczba fragmentów na jakie rozpadnie się asteroid. Liczba jednostek minerału w każdym fragmencie jest rozmaita. Podlatujesz do wybranego asteroidu na jakieś 500m, obracasz się tyłem na wyłączonych silnikach i ostrzeliwujesz asteroid z wieżyczki (MDS). Po kilkunastu strzałach asteroid rozpadnie się na kawałki - trzeba je wyzbierać jak każde inne obiekty w przestrzeni (otworzyć ładownię i podlecieć). Czynność jest wielce żmudna. Trochę ułatwia sprawę fakt, że na mapie sektora jest lista fragmentów asteroidu wraz z ich zawartością.
Górnictwo jest wielce żmudnym zajęciem, ale satysfakcjonującym. Powiem tylko, że udało mi się na jednym ładunku krzemu (208) zarobić na czysto prawie 150.000 :)

Przydał by się skrypt do automatyzacji zbierania urobku...
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

A wiec to tak dziala... Mam fabryke krzemu (wspolczynnik 63!!!) ale ciagle rozwalaja mi statki - zgadnijcie kto? :evil: :khaak: Nie stac mnie na razie na 3 tarcze 25MW w transporterach.
Czy lubicie prace w gornictwie? Mnie bardzo sie to podoba. :D Moze trzeba zalozyc nowe Konsorcjum Wydobywcze? Taka luzna gildia specjalistow... Pozdro
LongOne
x2

Post by LongOne »

Gildia Łowców Asteroidów? :) Czemu nie! Zgłaszam akces!

A tymczasem dowiedziałem się, że Spec Soft umożliwia automatyzację zbierania urobku, a asteroidy się respawnują! Robi się ciekawie.

Wyszukałem też interesujący pomysł: postawić kopalnię, ale nie zaopatrywać jej (żeby nie produkowała) w ogniwa i tylko podsyłać urobek do sprzedaży. Marcy --> Masz ochotę to wypróbować? Kopalnię już masz... A rezygnacja z transportowców (z wyjątkiem dowożących krzem) zmniejszy może straty.
ergo
x3tc

Post by ergo »

jesli interesuje was gornictwo, na stronach commandera jemersona (www.the-commander.com) jest ciekawy tutorial gorniczy :)

http://www.the-commander.com/x2mining.htm
http://www.the-commander.com/x2mining1.htm
http://www.the-commander.com/x2mining2.htm
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

A wiec powolujemy do zycia: Gildia Lowcow Asteroidow.
Zalozyciele: LongOne, Marcybiskup
Kto jeszcze?
A tymczasem dowiedzia?em się, że Spec Soft umożliwia automatyzację zbierania urobku, a asteroidy się respawnują! Robi się ciekawie.
Naprawde? Tzn. to jest cos w grze, czego jeszcze nie zauwazylem/kupilem? Ktory to zestaw komend?
postawić kopalnię, ale nie zaopatrywać jej (żeby nie produkowa?a) w ogniwa i tylko podsy?ać urobek do sprzedaży.
Plz, napisz dokladniej, o co chodzi, bo na razie nie kumam :D
pozdro
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Pewnie chodzi o coś w stylu wożenia drewna do lasu....
LongOne
x2

Post by LongOne »

Marcy --> OK, a zatem Gildia założona :)
Ten Spec Soft, to w wersji PL chyba Oprogramowanie Specjalne czy jakoś tak - pozwala wydać polecenie zbierania w przestrzeni wszystkiego co się zebrać da, albo konkretnych obiektów.
Pomysł z kopalnią był mniej więcej taki: postawić kopalnię (krzemu, rudy) i nie zaopatrywać jej w ogniwa - przez to nie będzie sama nic produkować, ale też nie trzeba jej zaopatrywać na bieżąco. Nie przypisywać do niej żadnych statków. Za to wysyłać do niej transportowce wyładowane minerałami wydobytymi z asteroidów, rozładowywać i zlecić kopalni sprzedaż towaru po maksymalnej cenie komputerowi. Tak to wyglądało. Obawiam się jednak, że to chyba kiepski pomysł - o ile pamiętam, w kopalni zmieści się tylko 208 jednostek np. krzemu, a to mniej niż w ładowni Sępa... chyba, że się mylę.

ergo --> :o Wow! Te strony o górnictwie są delikatnie mówiąc wypasione! Zabieram się do czytania :twisted:
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

LongOne --> czy mozna wyposazyc TS w system wiercacy i zbieracz rudy, a potem ustawic go na automatyczne rozwalanie i zbieranie mineralow - i olac go (czyt. poleciec dalej)?
LongOne
x2

Post by LongOne »

Marcy --> Na sieci jest chyba jakiś skrypt automatyzujący zupełnie wydobycie, ale nie sprawdzałem. W gołej grze jest to niemożliwe - rozwalić asteroid musisz osobiście, zautomatyzować można tylko zbieranie urobku. Ja latam Sępem i rozbijam kamienie, a za mną leci Mercury i zbiera. Przydała by się jednak większa flota zbieraczy, a najbardziej to TL z dużą ładownią.
Tymczasem jednak pojawił mi się problem - mija kilka godzin od wyczyszczenia "północnych" sektorów, a ani jeden asteroid się nie zrespawnował...
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
sarlaczek
x2

pytanie

Post by sarlaczek »

dlaczego na moim Mercurym ktory dostalem za druga misje nie moge zainstalowac systemu do zbierania mineralow? Moze jest za maly...ale ma maxymalna ladownosc 1500 jednostek...i drugie pyt. jak ze statku na statek przenosic towary??
LongOne
x2

Post by LongOne »

Laser górniczy to system broni - więc zainstalować go można tylko na określonych statkach, ładowność nie ma tu nic do rzeczy. Wsród transportowców mogą go posiadać tylko Sęp, Kajman i Demeter.

Towary możesz przenosić jeśli oba statki stoją w tej samej stacji, albo masz urzadzenie transportowe. Bedąc w stacji nacisnij "L" w menu doku i nastepnie wybierz z listy drugi twój statek i wcisnij "X". W przestrzeni trzeba mieć gonerski "teleport" i znajdować sie w odległości do 5 km od drugiego statku. Niestety nie pamiętam jakie menusy po kolei trzeba utworzyć... (interfejs to jedna z nielicznych wielkich wad X2).
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
Marcybiskup
x3ap

Post by Marcybiskup »

LongOne wrote:Laser górniczy to system broni - więc zainstalować go można tylko na określonych statkach, 3adowność nie ma tu nic do rzeczy. Wsród transportowców mogą go posiadać tylko Sęp, Kajman i Demeter.
Tiaaaa... ten niezaprzeczalny fakt przeoczylem podczas swojej przygody. Ciezko zarobione pieniadze wladowalem w sprzet, ktorego nie moglem uzyc ani w Markurym, ani w pirackim TS. Za kare odbylem wiec z Ore Belt dluuuuuuga pielgrzymke do Teladian, gdzie sprzedalem pirata i kupilem Sokola... Ach, czemu ludzie nie czytaja instrukcji!

PS. Bo nie maja jeszcze polskiej Argonopedii :D
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Marcybiskup wrote:[ Ciezko zarobione pieniadze wladowalem w sprzet, ktorego nie moglem uzyc ani w Markurym, ani w pirackim TS. Za kare odbylem wiec z Ore Belt dluuuuuuga pielgrzymke do Teladian, gdzie sprzedalem pirata i kupilem Sokola... Ach, czemu ludzie nie czytaja instrukcji!
:wink: Przecież dane o dostępnej dla danego statku broni są pokazane graficznie w opisie każdej jednostki. Po co do tego instrukcja czy Argonopedia? Klikasz na mapie wszechświata i sektora i przeglądasz po statkach które mogą a które nie, montować dany typ broni :)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”