jak kopac na asteroidach??
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
jak kopac na asteroidach??
bo juz kupilem ten radar do badania zloz, a nie wiem jaki upgrade jest potrzebny do wysysania mineralow...
winning is surviving
-
-
Można też kupić Mobile Drilling System (kolo 135K) i wykonywac to bez kopalni
Niestety jeszcze nie bawilem sie tym systemem.
Wiecej informacji masz na stronie
http://argonopedia.ppcis.org/
Mam tez nadzieje, ze jakis polski maniak tez zrobi taka strone

Wiecej informacji masz na stronie
http://argonopedia.ppcis.org/
Mam tez nadzieje, ze jakis polski maniak tez zrobi taka strone

-
Strona encyklopedyczna
No ja bym zrobił w wolnej chwili tylko treść potrzebuje....
-
Od paru godzin bawię się górnictwem
Najlepiej nadaje się do tego teladiański Sęp, z następującym wyposażeniem:
- maximum ładowności, szybkości i manewrowości;
- skaner minerałów;
- ustrojstwo do zbierania minerałów (nie pamiętam nazwy);
- mobilny system wiertniczy (w tylnej wieżyczce);
- triplex scanner;
- soft nawigacyjny;
- Best Sell Locator;
- rozszerzenie sytemu handlowego.
Przepraszam za mieszanie nazw polskich z angielskimi
Mając tak wyposażony statek można zabrać się za wydobycie - dobrze jednak mieć też do towarzystwa drugi TS z dużą ładownią na przeładowywanie urobku.
Skaner minerałów ma niewielki zasięg, więc po wykryciu triplexem gdzie są asteroidy, musisz podlecieć w pobliże i użyć mapy sektora do odczytania szczegółowych informacji o poszczególnych asteroidach. Uzyskasz informacje o rodzaju złoża i jego wielkości. Wartość cyfrowa, to liczba fragmentów na jakie rozpadnie się asteroid. Liczba jednostek minerału w każdym fragmencie jest rozmaita. Podlatujesz do wybranego asteroidu na jakieś 500m, obracasz się tyłem na wyłączonych silnikach i ostrzeliwujesz asteroid z wieżyczki (MDS). Po kilkunastu strzałach asteroid rozpadnie się na kawałki - trzeba je wyzbierać jak każde inne obiekty w przestrzeni (otworzyć ładownię i podlecieć). Czynność jest wielce żmudna. Trochę ułatwia sprawę fakt, że na mapie sektora jest lista fragmentów asteroidu wraz z ich zawartością.
Górnictwo jest wielce żmudnym zajęciem, ale satysfakcjonującym. Powiem tylko, że udało mi się na jednym ładunku krzemu (208) zarobić na czysto prawie 150.000
Przydał by się skrypt do automatyzacji zbierania urobku...

- maximum ładowności, szybkości i manewrowości;
- skaner minerałów;
- ustrojstwo do zbierania minerałów (nie pamiętam nazwy);
- mobilny system wiertniczy (w tylnej wieżyczce);
- triplex scanner;
- soft nawigacyjny;
- Best Sell Locator;
- rozszerzenie sytemu handlowego.
Przepraszam za mieszanie nazw polskich z angielskimi

Skaner minerałów ma niewielki zasięg, więc po wykryciu triplexem gdzie są asteroidy, musisz podlecieć w pobliże i użyć mapy sektora do odczytania szczegółowych informacji o poszczególnych asteroidach. Uzyskasz informacje o rodzaju złoża i jego wielkości. Wartość cyfrowa, to liczba fragmentów na jakie rozpadnie się asteroid. Liczba jednostek minerału w każdym fragmencie jest rozmaita. Podlatujesz do wybranego asteroidu na jakieś 500m, obracasz się tyłem na wyłączonych silnikach i ostrzeliwujesz asteroid z wieżyczki (MDS). Po kilkunastu strzałach asteroid rozpadnie się na kawałki - trzeba je wyzbierać jak każde inne obiekty w przestrzeni (otworzyć ładownię i podlecieć). Czynność jest wielce żmudna. Trochę ułatwia sprawę fakt, że na mapie sektora jest lista fragmentów asteroidu wraz z ich zawartością.
Górnictwo jest wielce żmudnym zajęciem, ale satysfakcjonującym. Powiem tylko, że udało mi się na jednym ładunku krzemu (208) zarobić na czysto prawie 150.000

Przydał by się skrypt do automatyzacji zbierania urobku...
-
A wiec to tak dziala... Mam fabryke krzemu (wspolczynnik 63!!!) ale ciagle rozwalaja mi statki - zgadnijcie kto?
Nie stac mnie na razie na 3 tarcze 25MW w transporterach.
Czy lubicie prace w gornictwie? Mnie bardzo sie to podoba.
Moze trzeba zalozyc nowe Konsorcjum Wydobywcze? Taka luzna gildia specjalistow... Pozdro

Czy lubicie prace w gornictwie? Mnie bardzo sie to podoba.

-
Gildia Łowców Asteroidów?
Czemu nie! Zgłaszam akces!
A tymczasem dowiedziałem się, że Spec Soft umożliwia automatyzację zbierania urobku, a asteroidy się respawnują! Robi się ciekawie.
Wyszukałem też interesujący pomysł: postawić kopalnię, ale nie zaopatrywać jej (żeby nie produkowała) w ogniwa i tylko podsyłać urobek do sprzedaży. Marcy --> Masz ochotę to wypróbować? Kopalnię już masz... A rezygnacja z transportowców (z wyjątkiem dowożących krzem) zmniejszy może straty.

A tymczasem dowiedziałem się, że Spec Soft umożliwia automatyzację zbierania urobku, a asteroidy się respawnują! Robi się ciekawie.
Wyszukałem też interesujący pomysł: postawić kopalnię, ale nie zaopatrywać jej (żeby nie produkowała) w ogniwa i tylko podsyłać urobek do sprzedaży. Marcy --> Masz ochotę to wypróbować? Kopalnię już masz... A rezygnacja z transportowców (z wyjątkiem dowożących krzem) zmniejszy może straty.
-
jesli interesuje was gornictwo, na stronach commandera jemersona (www.the-commander.com) jest ciekawy tutorial gorniczy 
http://www.the-commander.com/x2mining.htm
http://www.the-commander.com/x2mining1.htm
http://www.the-commander.com/x2mining2.htm

http://www.the-commander.com/x2mining.htm
http://www.the-commander.com/x2mining1.htm
http://www.the-commander.com/x2mining2.htm
-
A wiec powolujemy do zycia: Gildia Lowcow Asteroidow.
Zalozyciele: LongOne, Marcybiskup
Kto jeszcze?
pozdro
Zalozyciele: LongOne, Marcybiskup
Kto jeszcze?
Naprawde? Tzn. to jest cos w grze, czego jeszcze nie zauwazylem/kupilem? Ktory to zestaw komend?A tymczasem dowiedzia?em się, że Spec Soft umożliwia automatyzację zbierania urobku, a asteroidy się respawnują! Robi się ciekawie.
Plz, napisz dokladniej, o co chodzi, bo na razie nie kumampostawić kopalnię, ale nie zaopatrywać jej (żeby nie produkowa?a) w ogniwa i tylko podsy?ać urobek do sprzedaży.

pozdro
-
-
Marcy --> OK, a zatem Gildia założona
Ten Spec Soft, to w wersji PL chyba Oprogramowanie Specjalne czy jakoś tak - pozwala wydać polecenie zbierania w przestrzeni wszystkiego co się zebrać da, albo konkretnych obiektów.
Pomysł z kopalnią był mniej więcej taki: postawić kopalnię (krzemu, rudy) i nie zaopatrywać jej w ogniwa - przez to nie będzie sama nic produkować, ale też nie trzeba jej zaopatrywać na bieżąco. Nie przypisywać do niej żadnych statków. Za to wysyłać do niej transportowce wyładowane minerałami wydobytymi z asteroidów, rozładowywać i zlecić kopalni sprzedaż towaru po maksymalnej cenie komputerowi. Tak to wyglądało. Obawiam się jednak, że to chyba kiepski pomysł - o ile pamiętam, w kopalni zmieści się tylko 208 jednostek np. krzemu, a to mniej niż w ładowni Sępa... chyba, że się mylę.
ergo -->
Wow! Te strony o górnictwie są delikatnie mówiąc wypasione! Zabieram się do czytania 

Ten Spec Soft, to w wersji PL chyba Oprogramowanie Specjalne czy jakoś tak - pozwala wydać polecenie zbierania w przestrzeni wszystkiego co się zebrać da, albo konkretnych obiektów.
Pomysł z kopalnią był mniej więcej taki: postawić kopalnię (krzemu, rudy) i nie zaopatrywać jej w ogniwa - przez to nie będzie sama nic produkować, ale też nie trzeba jej zaopatrywać na bieżąco. Nie przypisywać do niej żadnych statków. Za to wysyłać do niej transportowce wyładowane minerałami wydobytymi z asteroidów, rozładowywać i zlecić kopalni sprzedaż towaru po maksymalnej cenie komputerowi. Tak to wyglądało. Obawiam się jednak, że to chyba kiepski pomysł - o ile pamiętam, w kopalni zmieści się tylko 208 jednostek np. krzemu, a to mniej niż w ładowni Sępa... chyba, że się mylę.
ergo -->

-
-
Marcy --> Na sieci jest chyba jakiś skrypt automatyzujący zupełnie wydobycie, ale nie sprawdzałem. W gołej grze jest to niemożliwe - rozwalić asteroid musisz osobiście, zautomatyzować można tylko zbieranie urobku. Ja latam Sępem i rozbijam kamienie, a za mną leci Mercury i zbiera. Przydała by się jednak większa flota zbieraczy, a najbardziej to TL z dużą ładownią.
Tymczasem jednak pojawił mi się problem - mija kilka godzin od wyczyszczenia "północnych" sektorów, a ani jeden asteroid się nie zrespawnował...
Tymczasem jednak pojawił mi się problem - mija kilka godzin od wyczyszczenia "północnych" sektorów, a ani jeden asteroid się nie zrespawnował...
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
-
Laser górniczy to system broni - więc zainstalować go można tylko na określonych statkach, ładowność nie ma tu nic do rzeczy. Wsród transportowców mogą go posiadać tylko Sęp, Kajman i Demeter.
Towary możesz przenosić jeśli oba statki stoją w tej samej stacji, albo masz urzadzenie transportowe. Bedąc w stacji nacisnij "L" w menu doku i nastepnie wybierz z listy drugi twój statek i wcisnij "X". W przestrzeni trzeba mieć gonerski "teleport" i znajdować sie w odległości do 5 km od drugiego statku. Niestety nie pamiętam jakie menusy po kolei trzeba utworzyć... (interfejs to jedna z nielicznych wielkich wad X2).
Towary możesz przenosić jeśli oba statki stoją w tej samej stacji, albo masz urzadzenie transportowe. Bedąc w stacji nacisnij "L" w menu doku i nastepnie wybierz z listy drugi twój statek i wcisnij "X". W przestrzeni trzeba mieć gonerski "teleport" i znajdować sie w odległości do 5 km od drugiego statku. Niestety nie pamiętam jakie menusy po kolei trzeba utworzyć... (interfejs to jedna z nielicznych wielkich wad X2).
Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim wcieleniu musieli być myszami.
-
Tiaaaa... ten niezaprzeczalny fakt przeoczylem podczas swojej przygody. Ciezko zarobione pieniadze wladowalem w sprzet, ktorego nie moglem uzyc ani w Markurym, ani w pirackim TS. Za kare odbylem wiec z Ore Belt dluuuuuuga pielgrzymke do Teladian, gdzie sprzedalem pirata i kupilem Sokola... Ach, czemu ludzie nie czytaja instrukcji!LongOne wrote:Laser górniczy to system broni - więc zainstalować go można tylko na określonych statkach, 3adowność nie ma tu nic do rzeczy. Wsród transportowców mogą go posiadać tylko Sęp, Kajman i Demeter.
PS. Bo nie maja jeszcze polskiej Argonopedii

-
Marcybiskup wrote:[ Ciezko zarobione pieniadze wladowalem w sprzet, ktorego nie moglem uzyc ani w Markurym, ani w pirackim TS. Za kare odbylem wiec z Ore Belt dluuuuuuga pielgrzymke do Teladian, gdzie sprzedalem pirata i kupilem Sokola... Ach, czemu ludzie nie czytaja instrukcji!