[X3 R] v2,5 przejmowanie statku
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
[X3 R] v2,5 przejmowanie statku
Mam problem z przejmowaniem statków : piraci nie chcą się katapultować:
rozwalam grupę, zostawiam sobie 1 statek - rozwalam mu osłony i 20% "hp"
klikam "c" i wybieram 1.poddaj się - on coś odpowiada i walczy dalej. -> siadam mu na ogonie i czekam aż osłony się zregenerują i znowu wale; co jakiś czas waląc rakietami- skurczybyki dalej nie chcą się katapultować- dlaczego? Mam wersję 1.0 ->2.5 bez modów
rozwalam grupę, zostawiam sobie 1 statek - rozwalam mu osłony i 20% "hp"
klikam "c" i wybieram 1.poddaj się - on coś odpowiada i walczy dalej. -> siadam mu na ogonie i czekam aż osłony się zregenerują i znowu wale; co jakiś czas waląc rakietami- skurczybyki dalej nie chcą się katapultować- dlaczego? Mam wersję 1.0 ->2.5 bez modów
-
Werbalnie nie da sie przekonac by opuscil statek, aczkolwiek da sie przekonac pilota by wyrzucil ladunek 
W tym wypadku tylko metoda silowa jest skuteczna. Najpierw zdejmujesz mu oslony a potem kawalek po kawalku rozwalasz mu kadlub np. strzal co sekunde.
DO zdejmowania oslon, w sumie dowolona bron. Na kadlub polecam 1 lub 2 - PBE (Pulsacyjny emiter) lub standardowe IRE (laser impulsowy).
Młócisz go do skutku, az pilot wykatapultuje sie ze statku. Pozniej wystarczy tylko przejac statek.

W tym wypadku tylko metoda silowa jest skuteczna. Najpierw zdejmujesz mu oslony a potem kawalek po kawalku rozwalasz mu kadlub np. strzal co sekunde.
DO zdejmowania oslon, w sumie dowolona bron. Na kadlub polecam 1 lub 2 - PBE (Pulsacyjny emiter) lub standardowe IRE (laser impulsowy).
Młócisz go do skutku, az pilot wykatapultuje sie ze statku. Pozniej wystarczy tylko przejac statek.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Nie. Fabuła nie ma nic do tego. Pilotów można zmusić do opuszczenia statku nie ruszając fabuły ani o krok.BlackKnight93 wrote:yyy...
czy możliwość opuszczenia statku dla piratów jest dostępna dopiero po rozpoczęciu 3 misji?
Tylko że nie każdy pilot opuści statek. Decydującym parametrem jest coś takiego jak morale pilota (nie zobaczysz tego w czystej grze). Jeśli pilot będzie miał morale >90, prędzej zginie w statku niż go zostawi dla ciebie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
-
Piloci statków generowanych przez misje i fabuły mają zazwyczaj bardzo niskie morale. To tak aby każdy, nawet bardzo słaby pilot, zajmujący się najczęściej handlem lub budowaniem, mógł ich pokonać i kontynuować fabułę.BlackKnight93 wrote:Kiedy przechodziłem misje z pogonią za kryształem to co 2 pilot wyskakiwał- a teraz znowu 0
Nie poddawaj się, walcz dalej. Wzrost reputacji bojowej też ci pomoże.
[ external image ]
[ external image ]
-
-
-
Czyli nie ma się co nastawiać na zyski z przjmowania?
Mam jeszcze pytanie co do handlu: na razie handluje ogniwami :
z The Wall do Argon Prime i 2 z Power Circle do Herron's Nebula,
ale wolno się zarabia (kupuje za 12-16 a sell za 19 x3000) 9-21k. Jaka inna jest inna wygodna bezpieczna krótka trasa tyle że BARDZIEJ dochodowa?
Mam jeszcze pytanie co do handlu: na razie handluje ogniwami :
z The Wall do Argon Prime i 2 z Power Circle do Herron's Nebula,
ale wolno się zarabia (kupuje za 12-16 a sell za 19 x3000) 9-21k. Jaka inna jest inna wygodna bezpieczna krótka trasa tyle że BARDZIEJ dochodowa?
-
Raczej nie licz na zyski z przejmowania, no chyba ze znajdziesz ukryty statek z oslonami i sprzetem.
Ogniwa dobre na poczatek. W przestrzeni Argonow jest duzo dobrych szlakow np. w Herrons Nebula, z destylarni na stacje
Dobry handel tez mozna robic w Home of Light.
Ogniwa dobre na poczatek. W przestrzeni Argonow jest duzo dobrych szlakow np. w Herrons Nebula, z destylarni na stacje

Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
-
Ja odniosłem wrażenie, że nachętniej wyskakują
i nawet pokusilbym się o twierdzenie, że da się na przejmowaniu statków zarobić i to bez dodatkowych modów. Kwestia tylko, co kto uważa za godziwy zarobek. Jeśli latasz sobie gołym M5 i masz przeciąg na koncie to każdy grosz się liczy i jak trafisz na troche rozbity M4 to będziesz skakał z radości i zrobisz wszystko aby statek przejąć. Jeśli powyższa sytuacja zdarzy się, gdy będziesz siedzial już za sterami M6 to się pewnie nawet nie obejrzysz, tylko staranujesz, żeby się nie plątał po sektorze
.
Spoiler
Show
Xenoni

Spoiler
Show
Jako źródło dochodu przejmowanie statków się sprawdza gdy jesteś jeszcze na etapie pierwszego M3 i szukasz sposobu na dozbrojenie ew. przesiadkę na cos większego . Potem zyski są już nieadekwatne do poświęconego czasu.Oczywiście mam tu na myśli male statki i czekanie aż pilot sam wyskoczy. W późniejszych etapach ,po wyszkoleniu Marines i przy odrobinie wprawy przejmowanie większych statków jest całkiem intratnym i bardzo satysfakcjonującym zajęciem
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
-
W Dokach Zaopatrzeniowych Paranidian i Boronów.BlackKnight93 wrote:Pytanie z innej beczki : gdzie kupić skaner tripleksowy?
Mój rozwalili piraci przy ataku
Abordaż w X3R? Chyba że ma XTM-a.SEBA_DECEMBER wrote:W późniejszych etapach ,po wyszkoleniu Marines i przy odrobinie wprawy przejmowanie większych statków jest całkiem intratnym i bardzo satysfakcjonującym zajęci
Z Xenonami to różnie bywa. Pamiętam jak w dwóch pierwszych grach w X3R chciałem zdobyć LX-a, w obu przejąłem ten statek dopiero po rozwaleniu 12.
A całkiem spory dochód można osiągać polując na TS-y. Albo pilot zostawi nam ładunek, czasem całkiem cenny, albo wyskoczy w pampersach, zostawiając nam statek wraz ładunkiem. Piloci TS-ów nie mają zbyt wysokiego morale.
Można na TS-y polować w sektorach pirackich (jak mamy dobre relacje z piratami). Można polować na statki jednej rasy, lub wszystkich (no prawie, bo sprzedawać statki trzeba gdzieś, a reputacja za atak na statek leci na w dół u rasy, której jest ten statek).
Można też polować na TS-y wrogich względem siebie ras: na TS- Paranidian w sektorach Argonów, Argoni nas będą kochać, Paranidianie wręcz przeciwnie. Potem można zrobić na odwrót. I reputacja nam się wyrówna u tych ras. Ważne, aby nie zbić jej za nisko. Interes się kręci, zyski lecą, a my mamy zajęcie.
[ external image ]
[ external image ]
-
UPS.. Biję się w pierś i przepraszam. Jakoś mi umknęło że to topic o X3 Reunion.
Cały czas byłem przekonany że chodzi o TC. Tak to jest jak człowiek zasiada po 10 godzinach w pracy do pisania postów. A co do Xenonów w X3R to chyba miałem więcej szczęścia niz Ty ,Yacku . Pamiętam swoje pierwsze starcie z LX w Nopileos Memorial. Leciałem pir.Sokołem (Zajefajny statek, ze względu na bardzo wysoką energię laserów -prawie dwa razy więcej niż Nova- i całkiem szybki .) Zobaczylem LX i od razu zapragnąłem go mieć
. Odpuścił za drugim razem
i grzecznie pozwolił się przejąć. Z tego , co pamiętam to można go było opchnąc za ładnych parę milionów kredytów. A tak z ciekawości...Nigdy nie próbowałem wymuszać na TS zrzucania ładunku. Wywalają wszystko co mają w ładowni czy tylko coś na odczepnego ?

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.