Abordaz
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Abordaz
Witam
Zapewne mi sie dostanie ze zkładam taki temat bo zapewne było ich multum....tylko ze jak probuje wyszukac nic mi nie pokazuje...nie wiem dlaczego :/ zapewne cos zle robie....
no ale zniose cierpliwie obraze mojej osoby jesli ktos byłby tak miły i krok po krok ( jak dla lajika ) objasnił mi co musze miec i jak zrobic abordaz....
Z góry dziekuje
Zapewne mi sie dostanie ze zkładam taki temat bo zapewne było ich multum....tylko ze jak probuje wyszukac nic mi nie pokazuje...nie wiem dlaczego :/ zapewne cos zle robie....
no ale zniose cierpliwie obraze mojej osoby jesli ktos byłby tak miły i krok po krok ( jak dla lajika ) objasnił mi co musze miec i jak zrobic abordaz....
Z góry dziekuje
-
Było, ale nie tu.
Mniemam, że chodzi Ci o X3TC, bo nie określiłeś tego w temaciepostu, jeśli tak to przeczytaj cały temat Abordaż - pytania, znajdziesz odpowiedź i dokładne opisy.
Mniemam, że chodzi Ci o X3TC, bo nie określiłeś tego w temaciepostu, jeśli tak to przeczytaj cały temat Abordaż - pytania, znajdziesz odpowiedź i dokładne opisy.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Dziekuje bardzo 
przeczytałem i to duzo...
i nasuneły mi sie pytania po wejsciu do mojej gry
i sorki wczesniej nie wpisałem X3TC bez skryptow
Mam Nova i odpowiednik Boronski to chyba Baracuda....
Jak probowałem zwerbowac marines to nie umiałem wsadzic ich do tych statkow...
Wiec jaki najtanszy statek przewozi marines z mozliwoscia abordazu??
I gdzie sie ich szkoli moze głopie pytanie ale szukałem po sektorach które mam odsłoniete i nie znalazłem :/??
Czy jest mozliwosc po wyszkoleniu wsadzenia ich do np. Novy zeby nia latali??bo jak nie to co mam zrobic ze statkami jesli nie maja zadnych polecen ...jak sa w stoczni to z czasem mi z niej wylatuja...sprawdziłem w stoczni dokowały inne statki i moje zostałe wyproszone
...a jak sa w przestrzeni to znikaja po pewnym czasie... domyslamy sie dlaczego
tez udało mi sie znalesc ze dwa ;P......
Czy warto zabierac sie za małe abordaze np. nova baracuda czy lepiej sie brac za porzadne cele ( głownie chodzi mi o marines czy bedzie im łatwiej zdobyc doswiadczenie bez utraty któregos z nich ) czy to raczej bez roznicy przezyja tylko najlepsi?
I pytanie z innej beczki da sie sprzedac swoja stacje??
Albo przypisac konkretnie do niej transportowca zeby ja zaopatrywał i sprzedawał z niej produkty czy musze to robic recznie?
Z góry dziekuje

przeczytałem i to duzo...
i nasuneły mi sie pytania po wejsciu do mojej gry

i sorki wczesniej nie wpisałem X3TC bez skryptow

Mam Nova i odpowiednik Boronski to chyba Baracuda....
Jak probowałem zwerbowac marines to nie umiałem wsadzic ich do tych statkow...
Wiec jaki najtanszy statek przewozi marines z mozliwoscia abordazu??
I gdzie sie ich szkoli moze głopie pytanie ale szukałem po sektorach które mam odsłoniete i nie znalazłem :/??
Czy jest mozliwosc po wyszkoleniu wsadzenia ich do np. Novy zeby nia latali??bo jak nie to co mam zrobic ze statkami jesli nie maja zadnych polecen ...jak sa w stoczni to z czasem mi z niej wylatuja...sprawdziłem w stoczni dokowały inne statki i moje zostałe wyproszone

Czy warto zabierac sie za małe abordaze np. nova baracuda czy lepiej sie brac za porzadne cele ( głownie chodzi mi o marines czy bedzie im łatwiej zdobyc doswiadczenie bez utraty któregos z nich ) czy to raczej bez roznicy przezyja tylko najlepsi?
I pytanie z innej beczki da sie sprzedac swoja stacje??
Albo przypisac konkretnie do niej transportowca zeby ja zaopatrywał i sprzedawał z niej produkty czy musze to robic recznie?
Z góry dziekuje
-
Przede wszystkim instrukcja do gry i czytaj. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
I zrób fabułę terran, nauczysz się abordażu i dostaniesz statek z marines.
[ external image ]
[ external image ]
-
Z myśliwców jak Nova czy Barra nie zrobisz abordazu
Wiec, wozic marines mozesz sobie jedynie dla dekoracji. Aboraz dokonuje sie ze statkow klasy TP,M6 czy M7M za pomoca kapsul. Lekturka FAQ, instrukcji nie zaszkodzi, tam tez znajdziesz szczegolowe opisy jak przypisac traderow do stacji i nie robic tego recznie.

Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
We want the Boron back!
-
hmm to powiem tylko jesli to jest forum i mozna sie pytac liczac na uzyskanie odpowiedzi....to sie przeliczyłem...
po koleji....
jesli pamietacie poczatki waszej gry w x3 to wiecie jaki moze zrobic szok jej rozbudowa i mozliwosci...ja jak ja odpaliłem jeszcze w Angli to wyłaczyłem od razu bo nie kumałem o co kaman zajeło mi 3 miesiace zanim sie zabrałem za nia znow...
a instrukcje przeczytam z przyjemnoscia ale nie jestem geniuszem cos tam rozumie ale mam ja po Angielsku ( gre kupowałem w Angli )...
To zapytam tak macie moze gdzies instrukcje po Polsku do sciagniecia??
Bo jak daje w google jest cos typu wyslij sms to Ci pomozemy...
I zrob fabułem teran nie kumam po co jest to forum??
Zeby odsyłac do gry...nie gram fabułami chce sie bawic...
Jesli pomozecie mi z instrukcja to sie zamkne i z tad znikne na inne pytania jesli beda znajde sobie inne forum troszke bardziej zyczliwe...
Z góry dziekuje
P.S.Odesłałes mnie do działu z abordazem...ale sorki za wnioski to nie jest FAQ...tam sa tylko pytania graczy bardziej doswadczonych którzy maja kłopoty juz przy abordazu...
A gdzie prawdzwie FAQ dla graczy typu ja...którzy nawet statek nie wiedza jaki dac i zbytno jakie polecenia maja byc wgrane.....
Nie macie go a na dodatek jak ktos sie pytanie to wyczuwam nutke obuzenia w tym co odpisaliscie....
Przejzałem wasze FAQ z tego forum...sa tam rzeczy pomocne ale nie szczegołowe...wiec to predzej jest zwykły poradnik i to napisany opierajac sie na własnych błedach....
po koleji....
jesli pamietacie poczatki waszej gry w x3 to wiecie jaki moze zrobic szok jej rozbudowa i mozliwosci...ja jak ja odpaliłem jeszcze w Angli to wyłaczyłem od razu bo nie kumałem o co kaman zajeło mi 3 miesiace zanim sie zabrałem za nia znow...
a instrukcje przeczytam z przyjemnoscia ale nie jestem geniuszem cos tam rozumie ale mam ja po Angielsku ( gre kupowałem w Angli )...
To zapytam tak macie moze gdzies instrukcje po Polsku do sciagniecia??
Bo jak daje w google jest cos typu wyslij sms to Ci pomozemy...
Jesli pomozecie mi z instrukcja to sie zamkne i z tad znikne na inne pytania jesli beda znajde sobie inne forum troszke bardziej zyczliwe...
Z góry dziekuje
P.S.Odesłałes mnie do działu z abordazem...ale sorki za wnioski to nie jest FAQ...tam sa tylko pytania graczy bardziej doswadczonych którzy maja kłopoty juz przy abordazu...
A gdzie prawdzwie FAQ dla graczy typu ja...którzy nawet statek nie wiedza jaki dac i zbytno jakie polecenia maja byc wgrane.....
Nie macie go a na dodatek jak ktos sie pytanie to wyczuwam nutke obuzenia w tym co odpisaliscie....
Przejzałem wasze FAQ z tego forum...sa tam rzeczy pomocne ale nie szczegołowe...wiec to predzej jest zwykły poradnik i to napisany opierajac sie na własnych błedach....
-
Yacek wrote:Przede wszystkim instrukcja do gry i czytaj. Tam znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.
Co to w ogóle ma być? To ma być udzielanie pomocy, czy typowe nabijanie postów ?
Szanowny panie Yacek. Proszę nie zniechęcać forumowiczów Ego do udzielania się na tym forum. Ta rola "oskarowo" wychodzi panu na "twoim" forum. Jeżeli nie ma pan lub nie potrafi pan udzielić satysfakcjonującej odpowiedzi, to proszę o nie udzielania się. Swoją wypowiedzią zniechęca pan forumowiczów.
Wszyscy wiemy, że instrukcja do gry zawiera jedynie ogólnikowe informacje. Tematyka jest tak obszerna, że raczej nie sposób opisać w pełni tego co umożliwia gra.
Co do samego abordażu, to jak wspomniał już Sorkvild statek klasy M7/M7M/TP idealnie nadaje się do tej roli. Marines możemy zakupić z Placówki Wojskowej i tam też możemy ją wyszkolić w odpowiedniej dziedzinie:
Hakowanie - Każdy wojak z zaawansowaną znajomością tej profesi będzie mógł przejąć kontrolę nad całym statkiem.
Walka - W tej profesji każdy wojak powinien być wyszkolony najlepiej. To dzieki tej umiejętności nasze oddziały będą sukcesywnie pacyfikowały pokłady z wrogich jednostek.
Inżynieria i Mechanika - Dzięki tym profesjom nasi żołnierze będą mogli sukcesywnie wejść na pokład wrogiego okrętu. Należy pamiętać, że wrogi okrę podzielony jest na pewną ilość pokładów. Ilość pokładów zależy od klasy statku. Czyli im większa jednostka tym tych p[okładów będzie więcej.
Wrogie jednostki nie tylko będą strzelały do naszej piechoty morskiej ale i też będą starały się ją spowolnić zamykając grodzie i drzwi. Dlatego Inżynieria i Mechanika będzie potrzebna do otwierania drzwi znajdujące się między pokładami.
Przed dokonaniem abordażu musimy koniecznie przeskanować wrogi statek. Dzięki przeskanowaniu wrogiej jednostki uzyskamy wiele cennych informacji, między innymi dowiemy się jakim wyszkoleniem dysponują wrogie wojska i co ważniejsze dowiemy się o tym czy na pokładzie statku znajdują się Wewnętrzne systemy obronne.
Jeżeli nasz system wykryje Wewnętrzne systemy obronne, to raczej nie przejmiemy takiej jednostki. Przynajmniej mi jeszcze nigdy tego się nie udało dokonać. Oczywiście nie bez specjalnych skryptów

Przed dokonaniem abordażu musimy zdjąć osłony osłony wrogiej jednostkę i utrzymywać je pomiędzy 0 % a maksymalnie 10 %
Jeżeli w trakcie abordażu znacznie uszkodzimy naszym statkiem poszycie kadłuba wrogiej jednostki to możemy stracić statek który przejmują nasi żołnierze. W trakcie przejmowania statku żołnierze prowadzą silną wymianę ognia używając nawet granatów, tym samym uszkadzając częściowo kadłub. Tak więc należy z rozwagą używać broni pokładowej na naszym statku.
Co do wieżyczek to w opcjach Bojowe możemy wydać im polecenie prowadzenia ostrzału tylko w tedy gdy wroga jednostka posiada osłony.
Tak przynajmniej wygląda ogólnikowa informacja dotycząca przejmowania wrogich jednostek.
Pozdrawiam i życzę owocnych abordażów.
@Tomi1984 dzisiaj opiszę skrypt Improved Boarding , za pomocą którego można dokonywać zaawansowanego abordażu tak więc zachęcam do czytania działu skryptów i modów.
-
LizardCor dziekuje 
jak pisałem lajik i sie dopiero zabieram do tego
ale Twoja odpowiedz pozwala mi juz na pierwsze konkretne kroki i odpowiedziała na pare pytan ktore mi sie nasuwaja ;P
Jak narazie dziekuje ze odpowiedz lece kupic statek i marines
Jesli moge to nastepnym razem napisze Ci pw jesli bede miał jakies pytania
?
Jeszcze raz dzieki
P.S.Ja narazie gram bez skryptow

jak pisałem lajik i sie dopiero zabieram do tego

ale Twoja odpowiedz pozwala mi juz na pierwsze konkretne kroki i odpowiedziała na pare pytan ktore mi sie nasuwaja ;P
Jak narazie dziekuje ze odpowiedz lece kupic statek i marines

Jesli moge to nastepnym razem napisze Ci pw jesli bede miał jakies pytania

Jeszcze raz dzieki

P.S.Ja narazie gram bez skryptow

-
Doskonale pamiętam swoje początki w X3R. Też byłem zagubiony i nie wiedziałem najprostszych rzeczy. Ale od tego właśnie miałem instrukcję, pierwsze trzy miesiące grałem z instrukcją rozłożoną przed sobą i ją wertowałem, gdy potrzebowałem coś wiedzieć.Tomi1984 wrote:hmm to powiem tylko jesli to jest forum i mozna sie pytac liczac na uzyskanie odpowiedzi....to sie przeliczyłem...
po koleji....
To wielka strata dla Ciebie, że nie masz instrukcji po polsku.
Nie mamy zgody Cenegi na publikację instrukcji.Tomi1984 wrote: To zapytam tak macie moze gdzies instrukcje po Polsku do sciagniecia??
Twój wybór. Ale w Twojej sytuacji bardzo by Ci to pomogło. Fabuły są tak skonstruowane, że stanowią swego rodzaju tutoriale, pozwalające zapoznać się grą, poznać wszystkie aspekty gra (walka, handel, budowa i myślenie). W fabule terran masz dokonać abordażu i tam poznaje się zasady tej operacji. Dlatego:Tomi1984 wrote:
owszem, jest tam sporo danych dla już zawansowanych użytkowników, ale jeśli przeglądniesz dokładnie posty w tamtym temacie, znajdziesz również odpowiedzi na bardziej podstawowe pytania.Tomi1984 wrote: P.S.Odesłałes mnie do działu z abordazem...ale sorki za wnioski to nie jest FAQ...tam sa tylko pytania graczy bardziej doswadczonych którzy maja kłopoty juz przy abordazu...
Jakoś nie powstało, bo nikomu nie chciało się przepisywać instrukcji.Tomi1984 wrote: A gdzie prawdzwie FAQ dla graczy typu ja...którzy nawet statek nie wiedza jaki dac i zbytno jakie polecenia maja byc wgrane.....
[ external image ]
[ external image ]
-
w nosie mam proszenie sie gra idzie na połke....
a tak na marginesie powiem to delikatnie.... Yacek dupek z Ciebie.....bo jesli juz wesz ze niemam istrukcji to bys jakos pomogł a nie pisał To wielka strata dla ciebie...i jak mi to ma pomoc?
i nie ma opisu w isntrukcji odnosnie abordazu bynajmniej tej angielskiej jest tylko wzmianka ze jest taka mozliwosc....[/quote]
a tak na marginesie powiem to delikatnie.... Yacek dupek z Ciebie.....bo jesli juz wesz ze niemam istrukcji to bys jakos pomogł a nie pisał To wielka strata dla ciebie...i jak mi to ma pomoc?
i nie ma opisu w isntrukcji odnosnie abordazu bynajmniej tej angielskiej jest tylko wzmianka ze jest taka mozliwosc....[/quote]
-
Właśnie dlatego JA i kilkoro innych osób odeszło z XUDB. Osoba ta, nie wie jak rozmawiać z ludźmi. Nie wie, co to prawidłowe podejście do ludzi, a już na pewno nie zna słowa zrozumienie i współpraca. Dla takiej osoby najważniejsze wartości to tylko statystyki. Chce być najlepszy, muszę być najlepszy. To chyba takie codzienne motto
PS. Sorki za offtopica

PS. Sorki za offtopica

-
@Tomi1984 - zamiast obrażać mnie, przeczytałbyś PM, którego wysłałem do Ciebie. No ale skoro ty w ten sposób do mnie, to ja powiem tylko, podziękował panu.
@Lizard - forum xudb, podobnie jak każde inne ma regulamin. Otrzymałeś bana (3 dni) za złamanie jednego z punktów tego regulaminu, obrażanie innych użytkowników link do postu. Twój adwersarz w tamtym temacie również dostał stosowną karę, to tak, gwoli wyjaśnienia, jakbyś twierdził że tylko ciebie potraktowano w ten sposób.
Nie wiem o co Ci chodzi z tymi statystykami. Czyżby o wspomniane tu w innym temacie nabijanie postów? Nie interesuje mnie to, nie wiem ile ich mam, nie sprawdzam. To chyba ty masz jakiś kompleks na tym punkcie, bo produkujesz się, czasem bez ładu i składu, byle tylko napisać dzienną porcję postów. A wiedza o grze. Cóż, znam ją dość dobrze, dzielę się nią z każdym, kto ma problem lub czegoś nie wie. Przyznaj, że tobie też nie raz pomogłem.
To tyle offtopa z mojej strony. Nie mam zamiaru zniżać się do waszego poziomu konwersacji i obrażać was.
@Lizard - forum xudb, podobnie jak każde inne ma regulamin. Otrzymałeś bana (3 dni) za złamanie jednego z punktów tego regulaminu, obrażanie innych użytkowników link do postu. Twój adwersarz w tamtym temacie również dostał stosowną karę, to tak, gwoli wyjaśnienia, jakbyś twierdził że tylko ciebie potraktowano w ten sposób.
Nie wiem o co Ci chodzi z tymi statystykami. Czyżby o wspomniane tu w innym temacie nabijanie postów? Nie interesuje mnie to, nie wiem ile ich mam, nie sprawdzam. To chyba ty masz jakiś kompleks na tym punkcie, bo produkujesz się, czasem bez ładu i składu, byle tylko napisać dzienną porcję postów. A wiedza o grze. Cóż, znam ją dość dobrze, dzielę się nią z każdym, kto ma problem lub czegoś nie wie. Przyznaj, że tobie też nie raz pomogłem.
To tyle offtopa z mojej strony. Nie mam zamiaru zniżać się do waszego poziomu konwersacji i obrażać was.
[ external image ]
[ external image ]