[X3 TC] - wymagania a laptop

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

vonski1985
x4

[X3 TC] - wymagania a laptop

Post by vonski1985 »

Witam!

Kto mi może odpowiedzieć na następujące pytanie. Jaki układ graficzny i procek musi mieć laptop żeby X3TC chodziło mi płynnie w wyższych detalach. Planuje zakup lapka ale nie chce żeby był on wybitnie do grania zależy mi tylko aby X3TC śmigało w wysokich detalach płynnie. Niby wymagania podane ale wiem z doświadczenia że układy mobilne są słabsze od tych z maszyn stacjonarnych.

pozdrawiam
dziadzioMiecio
x3tc

Post by dziadzioMiecio »

Im lepsza grafika tym lepiej z Windowsem 7 w wersji 64 bit
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

Większość lapków z niższej półki ma w sobie albo GF 310M albo Radeona HD 5470 i o te karty mi głównie chodzi.
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

X3TC ma większy apetyt na ilość ramu i moc procesora niż na moc karty graficznej.Tym niemniej jest jednak dosyć wymagające i jeśli myślisz grać w miarę komfortowo na wysokich detalach na laptopie , to obawiam sie ,że byle czym się nie wykpisz i będziesz musial kupić cos ze średniej półki.Zwróć uwagę na karte graficzna bo w większośći laptopów łatwo wymienic procesor czy dołożyć RAM ale z karta graficzną bywa różnie.może pomocne będzie małe zestawienie mobilnych chipów graficznych i ich możliwości...
http://www.notebookcheck.net/Mobile-Gra ... 844.0.html

Jeśli o mnie chodzi to zacząłbym od kart z co najmniej 6000 w 3DMarku06
ale to Twoja decyzja :) .
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Obczaj moje benchmarki miedzy dwoma notebookami

http://forum.xudb.pl/viewtopic.php?p=25001#p25001

Sony Vaio VPCEB2Z1E rzadzi. Gra sie naprawde wysmienicie w wysokich detalach. Cenowo miedzy 3200-3500 w zal. od sklepu.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
gujos

Post by gujos »

A do czego ta Siódemka i 64 bity :lol:
Pozdrawiam
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Do użytkowania.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
gujos

Post by gujos »

Ale na użytkowanie x3 tc rodzaj systemu raczej nie ma wpływu - kod jest chyba nadal 32 bitowy.
Pozdrawiam
vonski1985
x4

Post by vonski1985 »

SEBA_DECEMBER a takie coś może być Twoim zdaniem?
http://allegro.pl/asus-n52da-p520-4gb-3 ... 70597.html

wyniki ma takie w sumie:
ATI Mobility Radeon HD 5730

3DMark06:
7258
3DM Vant. P GPU:
3224
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Przede wszystkim dobrze sie zastanów i przemyśl sprawę.To Ty wydasz pieniadze :).Zorientuj sie w internecie jak sprawują sie w grach porównywalne konfiguracje. Na pierwszy rzut oka wydaje mi sie że ten ASUS powinien dać radę jeśli chodzi o wydajność. Nie jestem do końca pewien co do tego Turiona, ale reszta powinna byc OK.Jeśli bierzesz notebooka z pamięcią karty grafiki na poziomie 1 GB koniecznie szukaj 64 bitowego systemu.W przeciwnym razie windows od razu ukradnie Ci jakieś 700 -800 MB jako zarezerwowana pamięc sprzętową i z 3.25 GB (Tyle maksymalnie widzą systemy 32bitowe) zostanie Ci może 1,5 GB do wykorzystania a to czasem dla X3TC nie wystarcza ,(zwłaszcza w bardzo rozbudowanym sektorze jak np:
Spoiler
Show

Argon sector M148)
i zaczyna sie "chrupanie" i spadki FPS.Nie spodziewaj się rewelacji ; X3 potrafi sie przyciąć nawet na naprawdę porządnym sprzęcie :) .
dziadzioMiecio
x3tc

[X3TC] - wymagania a laptop

Post by dziadzioMiecio »

Ten asus ok . Turiona bym sie nie bal bardziej procka intela czy czasem nie wybuchnie jakiś scalak po ostatnich doniesieniach i wciskaniu uszkodzonych elementów totalnie straciłem zaufanie do tej firmy..
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

DziadzioMiecio , a jak myślisz skąd sie biorą np Phenomy sześciordzeniowe ,czterordzeniowe i, swego czasu, trzyrdzeniowe ? Sądzisz ,że AMD opracowuje proces technologiczny dla każdego z osobna ? Albo np słabsze wersje kart grafiki z mniejsza ilościa ROP czy shaderów? W większości przypadków sa to układy które "trochę " sie nie udały ale trzeba je sprzedac bo nikt nie odrzuci iluśtam procent produkcji . Nie to, żebym był jakims hardcore'owym wyznawca Intela. W czasach gdy AMD przodowało (Pierwsze Athlony 64 bitowe) Sam miałem "Venice'a" 3000 i śmiałem sie z prądożernych i grzejacych się P4. Jednak od czasów Core 2 Duo procesory Intela sa wydajniejsze (choc droższe). Zobaczymy co pokaże najnowszy "Buldożer". Ale dosyć bo odbiegamy od tematu :). Ten Turion jest jednak o 1/3 mniej wydajny niż np podany wyżej przez Sorkvilda Core i5 430m. Dlatego napisalem że nie jestem pewien czy sobie poradzi .TC jest łasy na moc obliczeniowa procesora .
Spoiler
Show
Zwłaszcza, jak uzbierasz trochę kasy kupisz statek klasy M1 i zapełnisz go myśliwcami a później polecisz spacyfikowac wrogi sektor :twisted: albo postawisz kilkanaście fabryk w jednym sektorze lub bardzo rozbudowany kompleks produkcyjny .
Spoiler
Show
dziadzioMiecio
x3tc

Post by dziadzioMiecio »

Tak szkoda słów będziemy się spierać kto ma racje i tak z tego nic dobrego nie wyjdzie jednak wolałbym jakieś konkrety . Co do lapka z czystym sumieniem będę polecał lapki na procesorach turion zakupiłem ich kilka dla znajomych i dla siebie spełniają swoje zadanie jestem zadowolony i ok . Co do sprzedaży okrojonych procesorów czy kart graficznych czy chipsetów to nie odkryłeś ameryki robią to wszyscy aby poprawić tak zwany uzysk układów w produkcji . Jedna firma miała ciekawy procek ale jego produkcja była bardzo kosztowna a uzysk był strasznie marny tylko 30%. Co do intela jak się interesujesz to znasz problemy podstawek do Procków o których wspominasz upalające się styki bo panowie postanowili oszczędzić na podstawkach z błogosławieństwem intela . Druga sprawa polecam win 7 i to w wersji 64 bit dlatego że wtedy komponenty kompa muszą być dobrej jakości i nie wcisną wersji okrojonej do lapka ważne dla kupującego. No i pewnie wiecie ze win Xp preferuje procesory intela aby na tym systemie dobrze działa AMD musi być dograna latka .Zresztą tych ukrytych wad i kruczków jest tyle e lepiej o nich nie wiedzie.Wybór zawsze należy do klienta ja staram się naświetlić tylko rzeczy o których warto wiedzieć.
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Masz racje -nie ma sensu kruszyć kopii o przekonania. W całej historii PC zarówno niebiescy jak i zieloni mieli upadki i wzloty. Im bardziej wyrównana jest walka między potentatami tym lepiej dla nas klientów ,bo spadają ceny.
Zakup takiego urzadzenia jak notebook powinien być przemyslany a wybór dokonany z pełna świadomościa wad i zalet wybranego produktu. Dlatego decydując się na to czy tamto warto przeszperać internet i fora w poszukiwaniu dodatkowych informacji. No, chyba , że kogos stać na wybulenie ciepłą raczką dwóch czy trzech tysięcy bez porządnego zorientowania sie w sytuacji.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”