[X3 XTM] Problem z UT

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Dine344
x3ap

[X3 XTM] Problem z UT

Post by Dine344 »

Witam wszystkich!

Ostatnio mi się zebrało na wspomnienia i przypomniałem sobie o X3. Wspaniała gra to była - ale do momentu, bo mój stary komputer potrafił wywalić do pulpitu przy przeglądaniu mapy galaktyki, kiedy za dużo sektorów już zwiedziłem - a o wymarzonym XTM nawet mowy nie było. Ale jakiś już czas temu kupiłem porządną maszynkę i tak sobie kilka dni temu przypomniałem o tej zacnej grze - i możliwości odpalenia jej i z XTMem i z dopasioną grafiką ^^

To słowem wstępu, teraz przechodzimy do problemów. Otóż gra mi się już całkiem rozkręciła - tutaj powstrzymam się od pełnego opisu, ale wreszcie latam swoimi wymarzonymi M3+ i M7, na których screeny zawsze ze szklanymi oczkami patrzyłem za czasów starego kompa. Ale nie o tym. Po zebraniu całkiem fajnej grupki uderzeniowej postanowiłem rozkręcić handel. Kupiłem 5 Demeterów w wersji superfrachtowiec i jazda. Że galaktyka całkiem ładnie pozwiedzania i posatelitowana to szybko wbiły przyzwoite levele, tak koło 15-20, jeden nawet 25. No i wyobraźcie sobie (chociaż pewnie nie musicie) ból mojego serca, kiedy w ciągu 30 minut straciłem 2 statki przez głupi błąd pilotów - i o to mi właśnie chodzi.

Czytałem gdzieś, że ktoś miał podobny problem, ale nie znalazłem rozwiązania. Otóż statki były już atakowane i pięknie sobie z tym radziły - dronki i uciekanko do innego sektora przy pomocy napędu skokowego - ale nie w sektorach pirackich. Posuwam sobie moim Cerberusem na SETA i nagle wiadomość - UT #1 zaatakowany w pirackich sektorze. Następna wiadomość już tragiczna :C
Gdzie był błąd? Ano pilot zamiast skoczyć do innego sektora postanowił zadokować na stacji w tym, w którym był. Głupi manewr.

I tu pytanie - czy istnieje jakiś fix, aby to naprawić? Przeszukałem sporo internetu, ale teraz z tego co widzę ludzie się na TC poprzenosili, i ciężko coś znaleźć.

Pozdrawiam
:wink:
Dine344
x3ap

Post by Dine344 »

Odświeżam + nowe pytanie. Czy XTC do TC dodaje to samo co XTM do Reunion? Te same statki, sektory?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Dine344 wrote:Odświeżam + nowe pytanie. Czy XTC do TC dodaje to samo co XTM do Reunion? Te same statki, sektory?
I tak i nie.
Statki znane z XTM-a, są, ale jest pewne ale :)
Sektorów nie ma, XTC to całkiem nowy wszechświat.
Jak chcesz więcej szczegółów to zobacz do działu o XTC
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Dine344
x3ap

Post by Dine344 »

Dobra, ostatnie pytanie - na temat już TC, nazwy tematu nie będę już zmieniał ;p

Więc tak, lekko się pogubiłem. Najpierw zainstalowałem samo TC z najnowszym patchem i przejrzałem wszystko mapą scorpa, żeby ogarnąć sytuację i zmiany. I w sumie nie były duże, lekko zmieniony układ sektorów i widoczna inspiracja XTMem do Reunion ^^ Pograłem chwilkę i akurat się XTC skończył ściągać - instaluje, wrzucam do mapy scorpa i zonk - co tu się stało?O.o
I tu pytanie - fabuła TC nie jest zapewne dostępna w XTC? Więc najpierw muszę pograć w czyste TC, skończyć i dopiero XTC?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Pisałem przecież że XTC to całkiem inny wszechświat.
Podałem ci linka do działu o XTC, trzeba było się zapoznać z zawartymi tam tematami.
Fabuł TC nie zrobisz w XTC, nie ma do nich dostępu. Więc jak chcesz je zaliczyć, zagraj najpierw w czyste TC (lub ze skryptami i innymi modami, które nie zmieniają tak drastycznie wszechświata, a pełno takich).
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”