X2 The Threat PL + MWM/TGM + problemy

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Sauron11
x3tc

X2 The Threat PL + MWM/TGM + problemy

Post by Sauron11 »

Zacząłem od nowa zabawę w X2 z modem Massive War Mod, niestety przy instalacji bonuspacka ENG zapomniałem o spolszczeniu, więc mam te kilka nieszczęsnych readtextów i parę angielskich tekstów.
Jeśli ma ktoś jeszcze spolszczenie do bonuspacka X2, proszę o wysyłkę na maila :). Jakby ktoś chciał mod MWM, mogę w zamian odesłać :wink: .
Last edited by Sauron11 on Sun, 16. Jan 11, 21:09, edited 1 time in total.
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
bufi
x4

Re: X2 The Threat PL + MWM

Post by bufi »

Tu masz pl, jednak są to pliki do wersji 1.3.
Nie wiem czy są kompatybilne z 1.4 o ile używasz tej wersji.

http://rapidshare.com/files/441834360/x2-pl-1.3bp.zip

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Dzięki :).
O ile się nie mylę gierka była w wersji 1.3, na niej instalowałem kolejne patche z downloadu Egosoftu (1.5) i właśnie tego Bonus Packa oraz Massive w wersji PL.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Massive War nie jest kompatybilny z patchem 1.4, wiec mozesz miec bledy gdy bedziesz gral w ten mod na patchu 1.5
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Hmm cenna wskazówka :). Póki co błędów w samej grze nie zauważyłem. Lekko zacinające się dźwięki i zwalniający komputer przy dialogach to chyba standard dla X2, poza tym parę readtextów i angielskich nazw (np. nazwy nowych korporacji handlowych), ale to chyba wszystko.
Póki co bardziej stresujące są odległości pomiędzy bramami :).
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... 48#2835448

Tez mialem podobny problem jakis czas temu. Warto sie skusic na Top Gun.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
LeWaR
x4

Re: X2 The Threat PL + MWM

Post by LeWaR »

bufi wrote:Tu masz pl, jednak są to pliki do wersji 1.3.
Nie wiem czy są kompatybilne z 1.4 o ile używasz tej wersji.

http://rapidshare.com/files/441834360/x2-pl-1.3bp.zip

Pozdrawiam
Zawsze możesz wrzucić pliki na Mamuta.
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Na razie zrezygnowałem z tego bonus packa :).
Wywaliłem MWM, przeinstalowałem X2, ściągnąłem (za radą j/w) TopGuna i jest ok :). W sumie jednak mam kolejne problemy, z lekka irytujące, bo nie mogę dociec w czym rzecz. Otóż po nowej instalce X2 1.3 PL + patch 1.4 PL + AL update -> instaluję patch No Copy Protection 1.4. W tym momencie w menu i całej grze tracę wszystkie teksty - w ich miejsce pojawia się coś a'la "text file not found".
Znów więc instaluję patcha 1.4 PL, który znosi instalkę patcha NCP i znów mam teksty (ale płyta musi być w napędzie). Kiedy znów instaluję tego NCP - teksty znów znikają :? . Żadnych innych skryptów czy modów na tym etapie jeszcze nie ma (skryptów zewnętrznych w ogóle nie używam). Dzieje się to niezależnie od tego czy mam TopGuna czy nie.
Co ciekawe wcześniej na vanilla X2 1.3 PL z patchem 1.4 PL + AL + NCP patch + MWM mod - ten problem nie wystąpił (był i patch 1.4 PL i nie było trzeba płyty w napędzie trzymać).

Inny problem to głosy, dialogi, które przycinają mi rozgrywkę. Instalowałem już pliczek z płytki (windows media format runtime v9), ściągnąłem też nowszą wersję v11, ale nie pomogło. Sterowniki do karty dzwiękowej (audigy) mam aktualne (zresztą gra nie wymaga chyba aż tak nowych, bo sama jest stara). Będę dalej grzebał, może coś poradzę, bo te przycinki czasem irytują (bez dialogów wszystko płynnie chodzi na max detalach, benchmark wykazał general fps coś koło 90-100).
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote:[...] instaluję patch No Copy Protection 1.4. W tym momencie w menu i całej grze tracę wszystkie teksty - w ich miejsce pojawia się coś a'la "text file not found".
A jak dasz zgodność z win98 to też tak jest?
[...]

Inny problem to głosy, dialogi, które przycinają mi rozgrywkę. Instalowałem już pliczek z płytki (windows media format runtime v9), ściągnąłem też nowszą wersję v11, ale nie pomogło. Sterowniki do karty dzwiękowej
Spróbuj w menu startowym ustawić 'alternate video codecs'
czy coś koło tego i wyłącz/wlącz EAX.

Co do modów, to tylko chwilkę pograłem w TopGun bo wydawał mi się troche przesadzony, statki za szybko łatały, broń jakas dziwna jak ze starych automatów growych. Za to miło wpominam mod Terradine i jego wielgachne sektory, jak na tamte czasy ;)

Pozdrawiam
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Wywaliłem MWM, przeinstalowałem X2, ściągnąłem (za radą j/w) TopGuna i jest ok Smile. W sumie jednak mam kolejne problemy, z lekka irytujące, bo nie mogę dociec w czym rzecz. Otóż po nowej instalce X2 1.3 PL + patch 1.4 PL + AL update -> instaluję patch No Copy Protection 1.4. W tym momencie w menu i całej grze tracę wszystkie teksty - w ich miejsce pojawia się coś a'la "text file not found".
Znów więc instaluję patcha 1.4 PL, który znosi instalkę patcha NCP i znów mam teksty (ale płyta musi być w napędzie). Kiedy znów instaluję tego NCP - teksty znów znikają Confused . Żadnych innych skryptów czy modów na tym etapie jeszcze nie ma (skryptów zewnętrznych w ogóle nie używam). Dzieje się to niezależnie od tego czy mam TopGuna czy nie.
Co ciekawe wcześniej na vanilla X2 1.3 PL z patchem 1.4 PL + AL + NCP patch + MWM mod - ten problem nie wystąpił (był i patch 1.4 PL i nie było trzeba płyty w napędzie trzymać).

Inny problem to głosy, dialogi, które przycinają mi rozgrywkę. Instalowałem już pliczek z płytki (windows media format runtime v9), ściągnąłem też nowszą wersję v11, ale nie pomogło. Sterowniki do karty dzwiękowej (audigy) mam aktualne (zresztą gra nie wymaga chyba aż tak nowych, bo sama jest stara). Będę dalej grzebał, może coś poradzę, bo te przycinki czasem irytują (bez dialogów wszystko płynnie chodzi na max detalach, benchmark wykazał general fps coś koło 90-100).
Ja mialem dokladnie te same problemy na starej instalce systemu (oceni e jeszcze nie sprawdzalem X2). Problemy juz sa z instalacja patcha 1.5, lepiej go odpusicc i miec tylko 1.4 pl :/
We want the Boron back!
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Sorkvild: nie instalowałem patcha 1.5 na X2 1.4 z modem TopGun, bo jego twórcy ostrzegali, że nie jest z nim kompatybilny, ale z kolei instalowałem 1.5 na X2 1.4 z modem MWM, z którym nie było takich problemów (jeśli chodzi o znikające teksty). Mam nadzieję, że to nie tu leży problem :)

bufi: jak testuję zgodność w kreatorze zgodności XPka, to X2 wywala okno z błędem ("Uruchomienie zabezpieczonej aplikacji w trybie zgodności nie jest możliwe. Wyłącz opcję uruchamiania w trybie zgodności znajdującą się we właściwościach skrótu aplikacji.")

A TopGun jest nieco niedopracowany, jedne statki latają szybciej niż w valilla X2 (np. startowy Odkrywca ma prędkość prawie 1500), a inne wloką się jakby stały w miejscu (np. Ekspres z drugiej misji fabuły, jak miał bodaj prędkość 120, to piechotą byłoby szybciej, po podkręceniu do 200 było lepiej, ale to i tak jakoś wolniej się wydaje niż w oryginalnej grze :) )

Edit: w menu startowym X2 nie ma takiej opcji 'alternate video codecs', jest tylko 'EAX' i 'ustawienia domyślne'.
bufi
x4

Post by bufi »

Sauron11 wrote: Edit: w menu startowym X2 nie ma takiej opcji 'alternate video codecs', jest tylko 'EAX' i 'ustawienia domyślne'.
Przestaw język na angielski, czyli standardowo w lang.dat na 44.
ZTCP w polskiej wersji, niewiedzieć czemu ta opcja się nie pojawia.

Później przestaw z powrotem na polski; 48.

Pozdrawiam
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Oki, przy następnej sesji spróbuję jak napisałeś :). Tymczasem popróbowałem z grafiką, w 'ustawieniach nVidia' dla X2 ustawiłem wszystkie opcje na tak ('włącz' lub wszystko na maksa w górę), co nie tylko poprawiło ogólny wygląd gierki ale i polepszyło trochę wydajność, także w dialogach. Nie jest to jeszcze ideał, ale jest trochę lepiej.

Co do modu Top Gun, to moim zdaniem zmiany wyglądu stacji i statków są olbrzymin plusem, gra mało co już przypomina z wyglądu starą X2. Szczególnie elektrownie słoneczne mają bajeczny wygląd, argońskie prawie przypominają te z X3 (wielkie okrągłe powierzchnie obracające się dookoła), a pozostałe są inne każde dla innej rasy. Podobnież strocznie, doki i przystanie. Niestety autopilot potrafi wyrżnąć w stację, np. elektrownię, bo podchodzi jak do starej konstrukcji, a przy nowej ścieżka podejścia wypada przez kadłub stacji ;).
Trochę dziwna sprawa ma się z uzbrojeniem i osłonami, coś jest namieszane w starych ustawieniach. Np. wg informacji w menu statku, nie ma praktycznie różnicy w mocy AC alfa i AC gamma (po ok. 5000/laser), nawet AC alfa są mocniejsze (bodaj 5020/laser), do tego standardowe osłony 3x25MW regenerują się tak błyskawicznie i są tak mocne, że kilkusekundowy ostrzał z 1x AC Gamma lub 2x AC Alfa nie robi im właściwie żadnej szkody, nie widać żadnego efektu. A ich regeneracja jest błyskawiczna. Kiedyś można było w M4 podchodzić do statków pirackich, a w TopGun M4 nie dają żadnej przewagi.

Wiecie czy namieszane jest też w GFU? Nie doszedłem jeszcze z braku kasy, ale prędzej czy później... Czy są tak samo mocne jak w oryginalnej X2?
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Sauron, z kolei jest jak mowisz. Top Gun ma kilka bugow, choc cos tam poprawiali w ostatniej wersj 3.0. Odnosnie GFU to podobnie jak Ty nie doszedlem do tej mocarnej broni ;)

A propos tego MWM. Ja go nie testowalem, porzucilem sprawe gdy Marcy w przytoczonym przez mnie poscie mowil, iz MWM nie jest kompatybilny z 1.4. Z drugiej strony znalazlem ten temat http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=76025 gdzie pisze jak zainstalowac MWM pod 1.4. Ciekaw jestem jak wyglada gra czy nie trafiaja sie bugi.
We want the Boron back!
MorisTerezz

X2 The Threat PL MWM/TGM problemy

Post by MorisTerezz »

Where did the forums go for about the last 20 hours?

Regards
Paul

Return to “Polskie / Polish X-Forum”