Przeczytałem na forum dużo o abordażu, więc nie odsyłajcie mnie do pytań, bo nie znalazłem takiego problemu.
Mam M4 do zdejmowania osłon i TP z marines. Po zdjęciu osłony i przed nie mogę wydać polecenia pirackiego abordaż, ponieważ po wybraniu celu abordażu pisze: "polecenie odrzucone"
Raz przypadkiem zadziałało i włączył się autopilot chcąc dokonać abordażu na M6, ale M6 był za szybki dla mojego TP i ten go nie dogonił.
Dlaczego nie mogę wykonać abordażu? Cele były wrogo nastawione.
Chyba, że abordażem nie da się przejąć TS, M5,M4,M3 - bo te próbowałem.
Abordaż - Polecenie odrzucone i założenie osłon
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Abordaż - Polecenie odrzucone i założenie osłon
Last edited by shujitsu on Thu, 30. Dec 10, 02:12, edited 1 time in total.
-
Re: Abordaż - Polecenie odrzucone
Z tych statków piloci sami (w czystej grze) wyskakują, nie można ich abordażować.shujitsu wrote: Chyba, że abordażem nie da się przejąć TS, M5,M4,M3 - bo te próbowałem.
Abordaż działa na statki od M6 w wzwyż.
Abordaż na M5

X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
-
Dzięki za odp., nigdzie nie przeczytałem o tym. Bo jak to mówią: rzeczy oczywiste wcale takie nie są, jeśli się ich nie posiada.
A swoją drogą szkoda trochę, bo M6 do przejęcia rzadko bardzo się zdarzają (wrogo nastawione). A zdobycie M3 na sprzedaż to dla mnie obecnie duży zastrzyk gotówki. Zdarzyło mi się tylko raz by pilot (m4) wyskoczył. Mimo zdejmowania osłon do 80% i długotrwałego smażenia jonami osłon. A ten co wyskoczył, to jeszcze jonów nie miałem nawet.
A swoją drogą szkoda trochę, bo M6 do przejęcia rzadko bardzo się zdarzają (wrogo nastawione). A zdobycie M3 na sprzedaż to dla mnie obecnie duży zastrzyk gotówki. Zdarzyło mi się tylko raz by pilot (m4) wyskoczył. Mimo zdejmowania osłon do 80% i długotrwałego smażenia jonami osłon. A ten co wyskoczył, to jeszcze jonów nie miałem nawet.
-
Głupio zadać takie pytanie, ale jak założyć osłony w moich ST/UT. Kazałem im kupić 3x osłona 25MW i dopiero po długim czasie gry zorientowałem się, że osłony są w ładowni i z nich nie korzystają.
W X2 nie miałem problemu z założeniem osłon, lecz tutaj chyba jestem strasznie ślepy bo nie widzę takiej opcji nawet we własnym M3, ale w nim osłony automatycznie wskoczyły do użytku.

W X2 nie miałem problemu z założeniem osłon, lecz tutaj chyba jestem strasznie ślepy bo nie widzę takiej opcji nawet we własnym M3, ale w nim osłony automatycznie wskoczyły do użytku.
-
Osłon (jak i innego wyposażenie) się nie instaluje, wystarczy że będą w ładowni. Statek automatycznie instaluje sobie osłony, które ma w ładowni, jeśli są to osłony tej wielkości jaką może używać, lub mniejsze. Większych nie może użyć.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
[ external image ]
[ external image ]
-
-
-
Co ciekawe przerzuciłem osłony na mój statek i z powrotem na merkurego, a wtedy założył osłony
Polecenie abordażu jednak nie działa na M6, M8 (np. Gladiator, Żmija, Hades) Biorę polecenie abordażowe jako cel podaję statek i wraca mi do wyboru celu. (Nie pokazuje napisu polecenie odrzucone) Ale dzieje się tak tylko ze statkami, które mam zlikwidować i im towarzyszące (misje) M6,M8, dla innych statków tych klas latających swobodnie polecenie abordażowe działa normalnie i nie wraca mi do wyboru celu , ale mogę wybrać marines, których chcę użyć. Jednak statków z misji nie mogę przejmować (a raczej abordażować), nawet po wybraniu celu pyta mnie czy na pewno chcę abordażować ten statek czy wybrać inny, odpowiadam twierdząco i powraca mi do wyboru celu. Szkoda bo M6,M8 b. ciężko znaleźć w grze Xenońskiego, Pirackiego do przejęcia. często je się spotyka za to w misjach killerskich a tu lipa.