Historia X-uniwersum

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

A ty znasz historię wrzechświata X?

tak
9
69%
nie
4
31%

Total votes: 13

shujitsu

Historia X-uniwersum

Post by shujitsu »

Bardzo podoba mi się wszechświat X, jednak czuję się trochę zagubiony.

Wiem, że były jakieś termofery czyli inteligentne roboty co potem xenonami je nazwano, ktoś je jakoś z ziemi wypędził przez bramę i zniszczył za sobą lądując w x-świecie, potem jakieś khaki się pojawiły. O co biega? Obecnie gram w X3-TC i nie mogę się w fabule połapać a wydaje mi się, że jest niezła.

Opowiedziałby mi ktoś w skrócie historię począwszy od pierwszej części gry, co się w każdej części działo itd.? Będę wdzięczny i zwiększycie mą radość z grania w X3.

Na forum pewnie pełno wymiataczy jest znających historię.
Pitken
x3tc

Post by Pitken »

Szukaj na x-universe database histori, jak dla mnie bardzo fajnie opisane :)
Core 2 Quad 2.33 GHz
3GB DDR 2
Radeon HD4850
Vista Home Premium
shujitsu

Post by shujitsu »

Przeczytałem.

Jednak jest tam omówiona historia chyba tylko do X2 (bez X2). Ostatnim wydarzeniem jest pokonanie YAKI.

Przynajmniej wiem jak to jest z tymi rasami, dlaczego się lubią i gdzie są sojusze.
shujitsu

Post by shujitsu »

Rozumiem że w X2 pojawiły się khaki i AP gunera szukali (malutko w X2 grałem), znaleźli powrót na ziemię wtedy? Jak pokonali khaki i czy je pokonali?

Co się dzieje w X3 reunion i jak się kończy?
Urban
x4

Post by Urban »

Spoiler
Show
z tego co pamiętam znaleźli tylko ojca głównego bohatera i odepchnęli naprawdę groźne natarcie Khaaków.

W X3: Reunion ogólnikowo dużo się dzieje a na koniec następuje reunion :roll:
Ogólnie historie znaczy w tym sensie co szukasz- fabułę można znaleźć na angielskiej wikipedii o grze.
Sauron11
x3tc

Post by Sauron11 »

Podstawą historii o wszechświecie X jest ta historia z XBTF, a dostępna w instrukcji do X3 Reunion PL:
Istnieje przeświadczenie, że Ziemianie zbudowali tylko dwie bramy nadprzestrzenne – wszystkie pozostałe są dziełem tajemniczej starożytnej rasy, zwanej Pradawnymi.
Historia Ziemi jest bardzo burzliwa i obfita w wydarzenia o wielkiej wadze. Przedstawiając ją w wielkim skrócie można powiedzieć, że w 2066 jazurze mieszkańcy Ziemi zaczęli wysyłać w przestrzeń kosmiczną statki kolonizacyjne z ludźmi na pokładzie, które wiele jazur później zostały stopniowo zastąpione przez znacznie doskonalsze wersje mechaniczne, zdolne do samodzielnego powielania się w celu dalszej, niczym niezakłóconej kolonizacji. Po dłuższym czasie Ziemianie zaprzestali
kolonizacji nowych planet. Próba odwołania statków kolonizacyjnych i zahamowania procesu formowania nowych światów nie powiodła się. Ku przerażeniu Ziemian maszyny kolonizacyjne, do niedawna wykonujące posłusznie wszystkie ich polecenia, zyskały własną wspólną świadomość
i zwróciły się przeciwko swym panom. Wtedy to nastał początek nowej rasy – mechanicznej rasy maszyn oraz nowej ery – ery wojen gwiezdnych. Maszynom nadano nazwę Xenoni.
W tym wyniszczającym konflikcie, po wielu walkach i olbrzymich stratach po obu stronach, Ziemianie zaczęli słabnąć, tracąc kolejno wszystkie swe kolonizacyjne zdobycze. W chwili największego osłabienia maszyny dotarły w okolice Ziemi. Obawiając się zniszczenia kolebki
ziemskiej cywilizacji i swej ostatecznej zagłady bohaterscy Ziemianie podjęli desperacką próbę odparcia napastników. Wsławiony na wielu frontach dowódca ziemskiej floty, Nathan R. Gunne, wciągnął główne siły Xenonów w bitwę jakiej wszechświat dotąd nie widział. Nierówna batalia z
przeważającymi xenońskimi siłami w pobliżu ziemskiej bramy skokowej zapewne doprowadziłaby do całkowitego zniszczenia ziemskiej floty, gdyby nie sprytny fortel Gunne’a. Zgrupował on swe oddziały i ruszył w stronę bramy skokowej, odciągając Xenonów od Ziemi. Obie floty przeskoczyły przez bramę skokową, a gdy flota Xenonów znalazła się po drugiej stronie, Ziemianie ostatkiem sił zniszczyli bramę, odcinając maszynom drogę powrotną na Ziemię. Wiedzieli przy tym, że czyniąc
tak, także ich los jest przypieczętowany, że także dla nich nie ma już odwrotu. Poświęcając własne życie uratowali Ziemię przed zagładą. To było dla nich najważniejsze.
Obecnie sektor, do którego bohaterska ziemska flota wykonała swój ostatni skok, nazwany jest Brennan’s Triumph.
A cytuję ten tekst po to, aby nie pisano, że były "termofery", które "ktoś" z Ziemi przepędził. Ziemską historię trzeba szanować, nie zaśmiecać . :goner:
I used to be a moderator like you, until I took an arrow to the knee.
Core i5-3570_3,4 GHz, 8GB 1600MHz, Asus GTX660TiOC 2GB, Audigy, Iiyama B2776HDS.
LizardCor
x3tc

Post by LizardCor »

Historię świata X napisaną przez Sauron11 w znacznym stopniu uzupełnia X3TC, a zwłaszcza fabuła Nowy Dom.

Return to “Polskie / Polish X-Forum”