Cześć czy ktoś z Was korzysta z dysku ssd grając w X3?
Jestem ciekawy, czy czas rekcji w dogrywaniu danych przy wchodzeniu do przepełnionych kompleksami sektorach, wpływa na działanie gry?
Pozdrawiam
X3 i ssd?
Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum
-
Re: X3 i ssd?
Jedynie co możesz zauważyć, to dłuższe wczytywanie się sektora.
Z tego co widać, to przy wejściu do sektora, całą zawartość wczytuje
do pamięci. Więc tylko przy tym odczujesz dyskomfort.
Dużo zalezy ile masz pamięci RAM. U mnie na 4GB średni sektor
ładuje się ok. 6 sek. Póżniej mało co doczytuje.
Ergo; z pewnościa będzie ładować dłużej, ale to sam musisz ocenić czy
jest to dla Ciebie akceptowalne.
Pozdrawiam
Z tego co widać, to przy wejściu do sektora, całą zawartość wczytuje
do pamięci. Więc tylko przy tym odczujesz dyskomfort.
Dużo zalezy ile masz pamięci RAM. U mnie na 4GB średni sektor
Ergo; z pewnościa będzie ładować dłużej, ale to sam musisz ocenić czy
jest to dla Ciebie akceptowalne.
Pozdrawiam
-
-
-
- Moderator (Polski)
Coś chyba mylisz. SSD nie ma z RAM nic wspólnego.bufi wrote:Dużo zalezy ile masz pamięci RAM. U mnie na 4GB średni sektor
SSD przyspiesza start gry, ale nie bardzo ładowanie sektorów (tutaj zależy to od szybkości procesora).
Ponad 98% software jest zaprogramowane jako 32bit, w tym wszystkie gry X. W przyszłości będzie to miało znaczenie, ale dzisiaj rzadko kto potrzebuje 64bit-system. To zazwyczaj tylko denerwuje, bo wiele programów nie chce startować a inne nie lecą stabilnie.Właściwie to czemu nie 64bit? Kto w tych czasach używa
systemu 32bit i po co?
klarix [ external image ]
-
No tak niebardzo jakby. Zagraj sobie w X na systemie z 4GB ram, podliczklarix wrote: Coś chyba mylisz. SSD nie ma z RAM nic wspólnego.
SSD przyspiesza start gry, ale nie bardzo ładowanie sektorów (tutaj zależy to od szybkości procesora).
ile wyszło, wyjmij kostkę ramu i zobacz jaka jest róznica.
Procek też ma znaczenie, ale nawet jak będziesz miał i7 5GHz i 1GB
ramu to wcale szybkie toto nie będzie.
Generalnie rozchodzi się o obsługę RAM na 64bit systemie.Ponad 98% software jest zaprogramowane jako 32bit, w tym wszystkie gry X. W przyszłości będzie to miało znaczenie, ale dzisiaj rzadko kto potrzebuje 64bit-system. To zazwyczaj tylko denerwuje, bo wiele programów nie chce startować a inne nie lecą stabilnie.
A z tymi niedziałającymi programami to jakiś urban legends.
W tej chwili są już tak dopracowane, że naprawdę byś musiał
mieć jakiś egzotyczny soft aby nie działał.
Pozdrawiam
-
No moim skromnym zdaniem jesli masz 32 bitowy windows i grafike np z 512 ram uzycie dysku ssd powinno podniesc wydajnosc doczytywania danych zakladajac ze ramu nie masz wiecej niz 2gb.
Jesli grasz na sys 64 i posiadasz wiecen niz 2gb ramu to roznicy raczej nie bedzie bo cala zawartosc sektora powinna zmiescic sie w pamieci co nie podniesie wydajnosci (czytaj skroci czasu ladowania sektorow)
ale moge sie mylis i granica moze byc 4gb ramu
Jesli grasz na sys 64 i posiadasz wiecen niz 2gb ramu to roznicy raczej nie bedzie bo cala zawartosc sektora powinna zmiescic sie w pamieci co nie podniesie wydajnosci (czytaj skroci czasu ladowania sektorow)
ale moge sie mylis i granica moze byc 4gb ramu
-
Nie wiem jak jest z tym zliczaniem ramu, teoretycznie 32 bit obsługuje coś około 3,5 gb ram. Ale czy w to wliczać np. bufor dysku, pamięć karty w moim wypadku 1gb (gtx285), itp.
A co do systemów operacyjnych to do nowinek jestem średnio przekonany, i tak jadę na XP, chociaż przymierzam się do 7-ki.
Pozdrawiam
A co do systemów operacyjnych to do nowinek jestem średnio przekonany, i tak jadę na XP, chociaż przymierzam się do 7-ki.
Pozdrawiam
-
- Moderator (Polski)
Nadal mieszasz. Powtarzam: SSD nie ma z RAM nic wspólnego.bufi wrote:Zagraj sobie w X na systemie z 4GB ram, podlicz
ile wyszło, wyjmij kostkę ramu i zobacz jaka jest róznica.
Procek też ma znaczenie, ale nawet jak będziesz miał i7 5GHz i 1GB
ramu to wcale szybkie toto nie będzie.
Pytanie było, czy SSD przyspiesza X. Nie chodziło o RAM.
klarix [ external image ]
-
Cześć, no i nabyłem sobie 120gb Inferno Patriota - zapis i odczyt około 280mb/s. Gra się niezwykle płynnie może nakłada się na to wrażenie"bezdźwięczność" dysku ssd. Nie słychać poprukiwania zwykłego dysku przy doczytywaniu map i trakcie rozgrywki. Przepełnione fabrykami sektory już nie szarpią.
Także polecam do X-ów.
Pozdrawiam
Także polecam do X-ów.
Pozdrawiam
-
Dobra recka!
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude