[X3: TC]Misja dla Gonerów: odzyskiwanie Tropiciela Światła

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

Marcin626
x3tc

[X3: TC]Misja dla Gonerów: odzyskiwanie Tropiciela Światła

Post by Marcin626 »

Mam taki problem: otóż jakiś czas temu zacząłem tą misję święcie przekonany że jedynym sposobem odzyskania tego statku jest użycie marines. Zdjąłem mu więc tarcze, wezwałem mój transportowiec z marines, kazałem dokonać abordażu, ale się nie udał. Trudno. Wczytałem save (który zrobiłem zaraz po zaatakowaniu Tropiciela). Kazałem trenować marines, i co jakiś czas próbowałem dokonać abordażu. Nic się jednak nie udawało. Patrzę więc na fora a tu mi piszą że wystarczy poczekać aż wleci w środek sektora Grand Exchange i się zatrzyma i będzie można go przejąć :o Chciałem spróbować (dodam że jest on cały czas wrogo do mnie nastawiony), ale zauważyłem że w środku sektora znajduje się Teladiańska Stacja Handlowa! Trudno, pomyślałem, zaatakowałem Tropiciela, tak, żeby za mną leciał, skierowałem się na środek sektora, ominąłem stację - pomyślałem, że może się przy niej zatrzyma, a tu nic, s#%*$el ją ominął i dalej za mną leci...

Pomóżcie, nie wiem co mam robić.

Nie mam sejva sprzed tej misji. :(
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

A czytałeś FAQ fabuły TC? Tropiciela nie trzeba przejmować przy pomocy abordażu. Zobacz do FAQ.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Marcin626
x3tc

Post by Marcin626 »

I z tego co zauważyłem, przejęcie jest możliwe tylko przez pewien czas, jeśli nie zrobimy tego od razu, stracimy szansę na przejęcie statku.
*Cytat z FAQ*

Chyba straciłem szansę na przejęcie statku...

Mam dość specyficzną sytuację bo zacząłem tą misję bardzo dawno. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi. Marines kazałem trenować w trakcie tej misji (wiem że są zbędni, ale wtedy myślałem że to jedyny sposób), a Tropiciel Światła latał sobie po Grand Exchange bez celu. Nie mam sejva sprzed zaczęcia tej misji. Czy jest jakiś sposób by ją zakończyć czy muszę resetować skryptem cały plot z Gonerami???

N00b question: co to skrypt SCS??
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Jeśli koniecznie chcesz zakończyć fabułę Gonerów i zdobyć Tropiciela zresetuj skryptem. Fabuła nie jest trudna i długa, więc nie będziesz miał problemu z nią.
SCS Suite albo inny skrypt SCS. Skrypty do przejmowania porzuconych statków. Zobacz do FAQ#6
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
bufi
x4

Post by bufi »

Marcin626 wrote:
I z tego co zauważyłem, przejęcie jest możliwe tylko przez pewien czas, jeśli nie zrobimy tego od razu, stracimy szansę na przejęcie statku.
*Cytat z FAQ*
Brednie.

Wleć do sektora i spraw żeby zaatakował Cię Tropiciel.
Unikaj jego strzałów i baw się nim jak najdłużej, aż
skończy mu się amunicja do Gaussa. Wtedy wystarczy jakiemuś
M3 nakazać zdięcie osłon a Ty w tym czasie możesz zacząć
abordaż. Męczyłem się z tą misją z miesiąc ale jest ona do przejścia.

[EDIT]
NIe musisz jakoś przesadnie trenować marines, kup 10 marines
i wyślij ich do przejęcia statku.

Pozdrawiam
Marcin626
x3tc

Post by Marcin626 »

bufi wrote:
skończy mu się amunicja do Gaussa.
[EDIT]
NIe musisz jakoś przesadnie trenować marines, kup 10 marines
i wyślij ich do przejęcia statku.
On nie ma działa Gaussa, tylko artylerię odłamkową, (chyba że ten którego miałeś w grze miał) więc nie ma mowy żeby mu się amunicja skończyła.

Kupować marines też próbowałem, z opłakanym skutkiem. Frajerzy przez pancerz nawet nie umieli przejść :evil:, a kosztowali 100 000. ( wtedy grałem na wersji która przy kupowaniu marines nie pokazuje ich umiejętności)

Ale dzięki za odpowiedź :)
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

bufi wrote: Brednie.

Wleć do sektora i spraw żeby zaatakował Cię Tropiciel.
skończy mu się amunicja do Gaussa. Wtedy wystarczy jakiemuś
M3 nakazać zdięcie osłon a Ty w tym czasie możesz zacząć
abordaż. Męczyłem się z tą misją z miesiąc ale jest ona do przejścia.

Pozdrawiam
Jakie brednie? FAQ pisane jest z autopsji, a nie wyssane z palca. Bez Marines przejmowałem Tropiciela po kilkunastu sekundach ataku (zdjęcie osłon i kadłuba do 93%, bo na tylu jest zablokowany). A nie miesiąc jak ty. A misję wykonywałem kilka razy od patcha 1.01 do 2.5.
[ external image ]
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Ja Tropiciela zdobywalem trzykrotnie -za kazdym razem przez abordaż i nie było większych problemów.Wysyłałem pieciu marines ,bo tylu mieści sie w Hyperionie , lecieli i zdobywali (zwykle po 2-3 próbach).
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...
bufi
x4

Post by bufi »

Yacek wrote: Jakie brednie? FAQ pisane jest z autopsji, a nie wyssane z palca. Bez Marines przejmowałem Tropiciela po kilkunastu sekundach ataku (zdjęcie osłon i kadłuba do 93%, bo na tylu jest zablokowany). A nie miesiąc jak ty. A misję wykonywałem kilka razy od patcha 1.01 do 2.5.

Code: Select all

Takie brednie. Jak możliwe przez pewnien czas? Statek można przejąć w dowolnym momencie. Nie trzeba używać żadnych skryptów i resetów.
Z tego co widzę misja ta jest mocno losowa. Niektórym pilot wyskakuje
po pierwszym ataku inni muszą przeprowadzać abordaż. Nie mówiąc
już o uzbrojeniu.

Pozdrawiam
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

No cóż, skoro tak piszę to znaczy że wiem. Testowałem to kilkakrotnie i statek po kilku/kilkunastu sekundach zmieniał swój status na nie do przejęcia. Nie ważny czy próbowałem go przejąc wysiadając ze statku, przy pomocy Wirusa włamań, czy SCS.
Więc nie zarzucaj mi pisania bredni.
Jedynie może kolejne patche mogły to zmienić.
[ external image ]
Marcin626
x3tc

Post by Marcin626 »

Testowałem to kilkakrotnie i statek po kilku/kilkunastu sekundach zmieniał swój status na nie do przejęcia. Nie ważny czy próbowałem go przejąc wysiadając ze statku, przy pomocy Wirusa włamań, czy SCS.
Dokładnie tak samo mam.

Marines czy reset??
Me: 'Look, Cho T'nt, there are few Kha'ak corvettes there.'
Cho T'nt: 'Man. We're screwed.'
Me: 'Look. They have SPLIT into groups!'
Cho T'nt: >: (
Bany

Post by Bany »

Generalnie jeden pod z jakimis noobskimi marines wystarczy, jezeli to zbyt wygurowany wymóg to polecam zakupic bande nobow tak z 10 i poprostu dokonac abordazu przy uzyciu tp. Jest niezniszczalny wiec mozna go lac do woli. Fakt ze 5 daje rade ale tylko jezeli masz 2 z machanika powyzej przecietnej bo inaczej to nie przegryza skorupy. Robilem ta misje ze 3 razy nigdy nie udalo mi sie zmusic tropiciela do wydalenia maszynisty. :)

Pozdro.
SEBA_DECEMBER
x4

Post by SEBA_DECEMBER »

Bany -z tymi mechanikami to możesz mieć rację ,choć nie sprawdzałem jaki mieli poziom.Z reguły nie dokonuję abordaży za często.Z tej piątki ,którą wysylałem na Tropiciela częśc ,bodajże trzech pozostało po zdobyciu Hyperiona .Wcześniej mieli za soba atak na CPU w Aldrin i trening na Vidara podczas misji Terrańskich .Dwóch dokupiłem chyba u Teladian i trochę podszkoliłem za pieniadze.
Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór...

Return to “Polskie / Polish X-Forum”