[X3-TC] Polecane mody? Po roku przerwy prosiłbym o malutką radę... xP

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

zwierzu
x4

[X3-TC] Polecane mody? Po roku przerwy prosiłbym o malutką radę... xP

Post by zwierzu »

Witam wszystkich serdecznie :)

Po prawie rocznej przerwie od serii X naszła mnie raz jeszcze, tradycyjnie, chęć podboju galaktyki xP

Teraz, po dość długim czasie od premiery, jestem ciekaw czy wypuszczono już jakieś ciekawe i 'kompleksowe' mody do X3-TC, pokroju XTMa lub coś w tym rodzaju :P

Jeśli dobrze pamiętam to podczas gry w X3-R korzystałem z modów pokroju:
-XTM
-Gildie Cycrowa oraz jego addony do BBS
-Bail Signal Extension
-Xenon Migration
-Advanced Jumpdrive
-Asteroid Relocator
-mod umożliwiający walki nielubiących się frakcji (np. argonów z paranidianami), Border Conflicts sie chyba zwał czy coś w tym stylu, nie pamiętam ; /
-Cockpit Mod

I w związku z tym mam kilka pytań odnośnie X3-TC:

1. X3-TC zostało znacznie 'uproszczone' w stosunku do X3-R - czy istnieją jakieś mody 'urozmaicające' grę w sposób podobny jaki był w X3-R? (np. brakuje mi podziału na klasy broni - alfa, gamma etc. lub biuletynów informacyjnych w stacjach - za tymi tęsknię strasznie, za loteriami, za informacjami o zaginionych statkach i skarbach... eh :( )

2. Czy powstała już wersja XTM dla X3-TC? Albo podobny, jeden duży mod dodający nowe skrypty, misje, statki, stacje, sektory itp.?

3. Czy istnieją jakieś mody dodające nowe frakcje i gildie? Podobne do tych które stworzył Cycrow dla X3-R.

4. Czy powstał wreszcie jakiś stabilny mod dodający kokpit do X3-TC?
Jeśli dobrze pamiętam to odpowiednik dla X3-R lubił od czasu do czasu zwieszać grę xP

5. Czy możecie mi polecić jeszcze jakieś inne 'nowe' mody i skrypty dla X3-TC, które według was dodadzą bardzo dużo ważnych i ciekawych zmian, rozwiązań czy ułatwień (bądź utrudnień :P )? Lub czy możecie mi polecić jakieś nowe wersje skryptów i modów podobnych do tych które wymieniłem wcześniej?

6. Pytanie opcjonalne - jak teraz, wraz z najnowszymi oficjalnymi patchami, wygląda X3-TC w stosunku do X3-R? Pojawiły się jeszcze większe rozbieżności i ułatwienia? Czy jednak delikatnie X3-TC zbliżył się pod względem rozgrywki i poziomu trudności do X3-R?
Mam straszny dylemat czy rozpocząć grę w wypróbowanego i doskonałego (wg. mnie) X3-R czy już lepiej w młodszego X3-TC bo 'nie ma większych różnic' :]

Za wszelkie odpowiedzi i rady będę naprawdę bardzo wdzięczny!
Już od ponad tygodnia robię sobie 'smaka' na X3-TC, lecz chciałbym rozpocząć swoją przygodę wraz z paczuszką najlepszych i sprawdzonych modów i skryptów, które w znaczny sposób urozmaicą mi rozgrywkę :]

Pozdrawiam!
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

1. XTC jeszcze nie ma.
2. Jest DDTC, wart polecenia, na czas oczekiwania na XTC.
3. Masa skryptów po polsku spolszczenia skryptów, masz opisy, wybierz sobie co chcesz.
4. Lista moich skryptów moje skrypty

Po odpowiednim oskryptowaniu i zmodowaniu TC jest dużo lepsze niż X3R+XTM ale to moje osobiste zdanie.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
zwierzu
x4

Post by zwierzu »

Wielkie dzięki za odpowiedź wraz z pomocnymi linkami :)

Jednak mam jeszcze jedno pytanko:

Gdybym się jednak zdecydował na powrót do X3-R (chociażby z tego względu że TC lubi sobie na moim kompie przyciąć, zwłaszcza w sektorze Aldrin - 5-10fps to miód tam xP ) to czy istnieją jakieś skrypty dodające rozwiązania z X3-TC? Na przykład abordaż statków przy użyciu marines lub równie zaawansowanych Ziemian jacy są w TC?

Czy ktoś się pokusił o zrobienie stosownych konwersji czy już raczej wszyscy starzy wyjadacze grają w X3-TC? xP

Sorki za te wszystkie głupie pytania ale właśnie po instalacji obu gier
(X3-R i TC) naszedł mnie poważny dylemat - czy grać w wersję nowszą, ładniejszą i bardziej 'przystępną', ale bardziej wymagającą sprzętowo jaką jest TC, czy lepiej w starsze, sprawdzone i, przede wszystkim, płynniej działające X3-R.
Ja wiem że w tej grze akurat nie potrzeba do zadowalającej rozgrywki jakichś 'kosmicznych' fpsów, ale jednak dylemat zostaje : /
No i wciąż XTM dla X3-R jest dla mnie ideałem moda dla serii -X- xP

Czyli reasumując - czy istnieją konwersje niektórych pomysłów z X3-TC dla X3-R?

EDIT:
Jeszcze kilka malutkich pytanek odnośnie X3-R. Wiem że mój temat był pierwotnie przeznaczony dla X3-TC ale nie chcę spamować forum, wolę w jednym topicu wszystko zamieścić :)
1. Właśnie przeglądam sobie TEMAT poświęcony modom dla X3-R. Jednak nie wiem czy jest on jeszcze w ogóle aktualizowany. Czy informacje, skrypty i mody w nim zawarte to jest kompilacja WSZYSTKICH znanych modów i skryptów do X3-R? Jeśli zaś ten temat jest wybrakowany to gdzie znajdę jakąś stronę z 'aktualniejszymi' zasobami?
2. Małe pytanko na temat XTM 0.7.5 - czy jest on kompatybilny ze wszystkimi SKRYPTAMI stworzonymi przez Cycrowa oraz ze wszystkimi SKRYPTAMI LV'ego?
Wiem że ci dwaj modderzy to są niejako 'żywe legendy' jeśli chodzi o skrypty dla X3, dlatego jestem ciekaw czy jak wpakuję cały ich dorobek do mojej gry to czy ta wytrzyma nerwowo xP
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Od czasu wyjścia TC nie interesuję się X3R, ale chyba strona Ego to najbardziej kompetentne źródło informacji o skryptach. A że nie ma nic nowego, mnie to nie dziwi sądząc po ilości skryptów dostępnych do TC, po prostu wszyscy grają w TC.
XTM-em używałem wszystkich skryptów Cycrowa, LV tylko część. Nie powinno być problemów.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”