Po prawie rocznej przerwie od serii X naszła mnie raz jeszcze, tradycyjnie, chęć podboju galaktyki xP
Teraz, po dość długim czasie od premiery, jestem ciekaw czy wypuszczono już jakieś ciekawe i 'kompleksowe' mody do X3-TC, pokroju XTMa lub coś w tym rodzaju

Jeśli dobrze pamiętam to podczas gry w X3-R korzystałem z modów pokroju:
-XTM
-Gildie Cycrowa oraz jego addony do BBS
-Bail Signal Extension
-Xenon Migration
-Advanced Jumpdrive
-Asteroid Relocator
-mod umożliwiający walki nielubiących się frakcji (np. argonów z paranidianami), Border Conflicts sie chyba zwał czy coś w tym stylu, nie pamiętam ; /
-Cockpit Mod
I w związku z tym mam kilka pytań odnośnie X3-TC:
1. X3-TC zostało znacznie 'uproszczone' w stosunku do X3-R - czy istnieją jakieś mody 'urozmaicające' grę w sposób podobny jaki był w X3-R? (np. brakuje mi podziału na klasy broni - alfa, gamma etc. lub biuletynów informacyjnych w stacjach - za tymi tęsknię strasznie, za loteriami, za informacjami o zaginionych statkach i skarbach... eh

2. Czy powstała już wersja XTM dla X3-TC? Albo podobny, jeden duży mod dodający nowe skrypty, misje, statki, stacje, sektory itp.?
3. Czy istnieją jakieś mody dodające nowe frakcje i gildie? Podobne do tych które stworzył Cycrow dla X3-R.
4. Czy powstał wreszcie jakiś stabilny mod dodający kokpit do X3-TC?
Jeśli dobrze pamiętam to odpowiednik dla X3-R lubił od czasu do czasu zwieszać grę xP
5. Czy możecie mi polecić jeszcze jakieś inne 'nowe' mody i skrypty dla X3-TC, które według was dodadzą bardzo dużo ważnych i ciekawych zmian, rozwiązań czy ułatwień (bądź utrudnień

6. Pytanie opcjonalne - jak teraz, wraz z najnowszymi oficjalnymi patchami, wygląda X3-TC w stosunku do X3-R? Pojawiły się jeszcze większe rozbieżności i ułatwienia? Czy jednak delikatnie X3-TC zbliżył się pod względem rozgrywki i poziomu trudności do X3-R?
Mam straszny dylemat czy rozpocząć grę w wypróbowanego i doskonałego (wg. mnie) X3-R czy już lepiej w młodszego X3-TC bo 'nie ma większych różnic' :]
Za wszelkie odpowiedzi i rady będę naprawdę bardzo wdzięczny!
Już od ponad tygodnia robię sobie 'smaka' na X3-TC, lecz chciałbym rozpocząć swoją przygodę wraz z paczuszką najlepszych i sprawdzonych modów i skryptów, które w znaczny sposób urozmaicą mi rozgrywkę :]
Pozdrawiam!