[X3:R] Spadki reputacji

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

tomala tm
x3tc

[X3:R] Spadki reputacji

Post by tomala tm »

Spada mi od czasu do czasu reputacja u wszystkich ras, oczywiście nie w tym samym czasie, ale jest to irytujące bo nie wiem dlaczego. To kilkuprocentowy spadek ale cholernie drogi bo na ostatniej randze.Nie chce mi się dawać ciągle łapówek na stacjach a wydałem już z 500 mln. Nie atakuję żadnego statku, wypełniam misje a mimo to co jakiś czas 3-7 procent w dół
:?

btw.. nie da się nie zauważyć braku aktywności na forum pl..wszyscy już tacy obcykani? :)
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Być może Twoje statki czasem zawadzają w ten czy inny sposób o jednostki danej rasy i stąd ten spadek reputacji ;)

Co do braku aktywności, w paru tematach pojawiały się zaproszenia na forum xudb.pl. Ostatnimi czasy to chyba właśnie tam jest największy ruch w interesie jeśli chodzi o Polską społeczność X'ów.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

To żart rozumiem. A co do xudb, to w czym jest lepsze od tego forum, że wszyscy po emigrowali?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

tomala tm wrote:To żart rozumiem. A co do xudb, to w czym jest lepsze od tego forum, że wszyscy po emigrowali?
Nie, to nie był żart. Spadek może być spowodowany właśnie tym że Twoje statki np. wożą nielegalny towar i po skanowaniu przez policję odpowiadają ogniem.
Co do xudb, masz tam kilka FAQ, aktualne i rozbudowane, masz sporo tematów o X3R, XTM i TC. Masz zbiór spolszczeń do X3R i TC.
No i przede wszystkim, tam zawsze ktoś jest, z kim można porozmawiać, kto udzieli odpowiedzi i pomocy.
Zresztą sam zobacz.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

tomala tm wrote:To żart rozumiem. A co do xudb, to w czym jest lepsze od tego forum, że wszyscy po emigrowali?
Żartobliwy miał być tylko ton odpowiedzi, sam sens jest jak najbardziej serio :)

Zdaje się, że dłuższe użycie SETA wpływa tylko na rangi handlową i bojową, więc po prostu musi się u Ciebie dziać coś, co powoduje spadek reputacji.
Może występować sytuacja o której pisał Yacek albo po prostu któryś z Twoich dużych statków niechcący skasuje tu i ówdzie jakąś jednostkę wroga (przykładowo zderzenie lub omyłkowe zestrzelenie np. w czasie wykonywania misji). Nie wiem jak wielkie imperium posiadasz i co się w nim dzieje, więc ciężko wyczuć w czym tkwi problem :)
Poobserwuj baczniej sytuację, może to odkryjesz.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

A czy ze wszystkimi rasami masz dobre relacje ? Czasami, gdy relacje sa nadwatlone to mamy zakaz wstepu do ich sektorow macierzystych. Przez nasza nieuwage moze tam wleciec jakis nasz trader czy inny statek i wowczas sie zaczyna.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

[/quote]Żartobliwy miał być tylko ton odpowiedzi, sam sens jest jak najbardziej serio Smile

Też w tym kierunku myślałem ale nie wierzyłem, że to mogłaby być przyczyna, więc wolałem założyć temat by się upewnić. Uderzenie przypadkowe w jakiś statek miało by skutkować takim zjazdem? Jeżeli tak to system rang i zaufania nie został dobrze rozwiązany. W przypadku ostatniej rangi gdy wykonuje misje za ponad 30 mln dla danej rasy i dostaje 1 procent zaufania a zderzenie bądz nawet przewóz nielegalnego towaru na który nie mam żadnego wpływu i 7 procent w plecy to idiotyzm. Sorkvild mam po 100 procent u każdej na full, dlatego mnie to wnerwia. Odrobienie tego to co najmniej 5 misji po 30 mln albo łapówa też całkiem niezła. Po za tym jesli mój transportowiec zostałby zaatakowany przez gliny to raczej na pewno zniszczony. Ich statki są słabo uzbrojone ale szybkie i zwinne.
Coś takiego: robię save przed skończeniem gry-100% czekam chwile -100%. Następnego dnia wgrywam i w ułamku sekundy 93. Dobra już nieważne,żaden dramat w koncu. Tu jest sporo niedoróbek ale myślałem ze to się da rozwiązać.
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Uderzenie dużego statku w mniejszy (lub odwrotnie ;) ) skutkuje w większości wypadków zniszczeniem tej mniejszej jednostki, więc spadek reputacji jest znaczny. Pewnie tego nie raz doświadczyłeś będąc za sterami TLa czy niszczyciela i np. przelatując przez bramę, a ta sama zasada dotyczy Twoich pozostałych statków IS.
Nie mówię, że akurat u Ciebie to powoduje ten spadek. Jak już pisałem, możemy tylko zgadywać, nie wiemy dokładnie jak wygląda Twoje imperium. Generalnie reputacja sama z siebie nie powinna spadać, więc musi być jakaś przyczyna.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

No nie doswiadczyłem :) Nie zdarzyło mi się nikogo rozwalić m1 czy m2 ani w ogóle rozwalić kogokolwiek kto na to nie zasługiwał :D Chodziło mi w ostatnim poście o to, że jeśli rzeczywiście któryś z moich ut lub hyperionów rozwalił kogos przypadkiem to spadek jeśli już powinien być znikomy,
jeśli masz na maxa wyrobione wszystkie rangi. Innymi słowy tyrasz jak wół, rozwalasz wrogów za dziesiątki milionów i MASZ STATUS KOCHANKA KRÓLEWNY ARGONÓW :) to spadek z takiej wysokości za uszkodzenie lakieru statku jakiegoś Galla Anonima powinien być rzędu 1% albo żaden na tej randze. Jeśli w ogóle to w wypadku np rozjechania jakiegoś statku wojskowego np m6 lub poważnego uszkodzenia stacji. A to co Ty wymieniłes mogło by być na jakiejś randze typu Pies Argonów.

PS. Coś tu z czasem jest nie tak. Post umieściłem godzinę wczesniej niż data podana na forumowym zegarku. Z każdym tak mam.hehehe
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Spadek reputacji zawsze jest większy niż wzrost za jakąś misję. Wystarczy niechcący kogoś zniszczyć i leci w dół ostrym pikowaniem. I chyba dobrze, bo gdyby spadek=wzrostowi nie byłoby tak fajnie.

Co do czasu na forum, to w profilu ustaw sobie GMT+1 i będzie OK.
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
Pr0wler
x4

Post by Pr0wler »

Jeśli koniecznie chcesz znać dokładne wartości to poszperaj na anglojęzycznym forum. Niedawno ktoś podawał linka do dokładnych wartości zmian reputacji w poszczególnych przypadkach, może znajdziesz ten temat.
Generalnie jest tak jak Yacek napisał, spadek za jakąś akcję jest zawsze większy niż jej wzrost. Możesz sam sprawdzić niszcząc jakąś jednostkę NPC.
tomala tm
x3tc

Post by tomala tm »

Dzięki za rade w sprawie czasu. Nie musi być po równo wystarczył by lepszy balans. Ciekawie to było na niskich i średnio-wysokich rangach.Na OSTATNIEJ to już tylko irytuje. Nie chce mi się już o tym gadać, bo niczego tym nie zmienię.THX

:)

Return to “Polskie / Polish X-Forum”