[X3:XTM] Problem z dodawaniem nowych statków + Rozgrzebywanie modów

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

MOSSIN
x2

[X3:XTM] Problem z dodawaniem nowych statków + Rozgrzebywanie modów

Post by MOSSIN »

Cóż, jak w temacie.
Chociaż jestem osobą bardzo upartą i zawziętą, i chociaż przegrzebałem dzisiaj chyba wszystkie tematy po polsku i po angielsku dotyczące X3 i dodawania nowych statków - to nie znalazłem nic co mogłoby mi pomóc.
Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale nie wiem gdzie mógłbym napisać...

Mam X3:R(v2.5) z modem XTM(0.7.5 full), mam nadzieje, że problem nie leży po stronie moda....

Problem polega na tym że....
po kolei.
Pogrzebałem i znalazłem http://cycrow.thexuniverse.us/.
Pobrałem, zainstalowałem, do tego wrzuciłem kilka statków z ww. stronki i zaczołem męczyć instalatora.
Statki mam w folderku na pulpicie.
Otworzyłem "Ship Creator"a, wybrałem sobie jeden stateczek, ustawiłem mu, że ma być w stoczniach argońskich. Oczywiscie nadpisałem plik.
Otworzyłem instalatora
Wybrałem drugą zakładkę
W polu "Base Mod" wybrałem Current Mod profile
Kliknąłem Install Ship]
Wybrałem moją maszynkę
Dałem OK, potwierdziło wrzucenie
Statek pojawił się w polu "Ships"
Dałe "Enable"
Następnie kliknąłem button "Exit, Run game"
W lucnherze wszedłem w: "Select mod package"
Zaznaczyłem PluginManager
Kliknąłęm OK
Start X3
Wybrałem nową grę z fabuła
Wleciałem do staczni Argonów w Argon Prime
iiiiiiiiii........... Czarna Du**

Statku jak nie było tak nie ma. Próbowałem z różnymi maszynami pobranymi z podanej wyżej stronki, ale nic nie działa.
Czemu? Nie mam pojęcia. Chciałbym prosić szanownych userów o pomoc, gdyż już mnie "krew jasna zalewa, i pieruny siarczyste strzelają"
nie wiem co robię źle. Czy problem jest w modzie, sposobie instalacji, czy w statkach.

I drugie pytanie. Chciałbym prosić o jakąś nazwę programiku do otwierania modów, gdyż chciałbym wyciągnąć sobie statki z pewnego moda i wrzucić do gry, bez instalowania całego moda, który z resztą z XTM i tak nie będzie zgodny..... (oczywiście jeżeli uda mi się opatentowac instalowanie okrętów....)

Z góry dzięki.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Problem jest z winy XTM-a. Wersja 075 sprawia takie problemy.
Szukaj X3 Editor i X3ModManager.

\\EDIT: spróbuj tego rozwiązania
X3:AP 3.1+XRM 1.30d+MSP 1.7+LoCo 2.01+IR 2.0
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MOSSIN
x2

Post by MOSSIN »

To takie noobowskie pytanie.
Gdzie znajdę tę stocznię? Bo dopiero zainstalowałem moda i nie znam jeszcze większości jego dobrodziejstw.
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

Stocznię XTM-a? FAQ#57
Zapraszamy wszystkich chętnych na forum XUDB, gdzie znajdziesz FAQ, opisy skryptów, modów i fabuł, oraz Mamut HQ.
[ external image ]
MOSSIN
x2

Post by MOSSIN »

Dzięki wielkie, wszystko działa i śmiga, no może nie licząc tego, że dodany statek nie ma modelu - znaczy się jest niewidzialny, ale mam nadzieje, że jakoś sobie z tym poradzę. :wink:

A co do drugiego mojego pytania?
Jest jakiś program, którym mogę otworzyć pliki np. DDRS 2.5 i wyciągnąć sobie z niego same statki, tak abym potem mógł wrzucić je do swojej gry?
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

W pierwszym poście podałem ci dwa narzędzia do tego.
Ale osobiście nie polecałbym zabawy w dodawania statków do X3R, wcześniej czy później gra się wysypie i nie uruchomisz plików sav, szkoda wtedy całego dorobku, bo jedynym wyjściem będzie zaczynać grę od nowa.
[ external image ]
MOSSIN
x2

Post by MOSSIN »

OK, dzięki za wszystok :wink:

Zastosuje się do rady i nie będę mieszał, ograniczę się jedynie do jakichś mniejszych skryptów.
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Sprawdzone osobiście statki znajdziesz w dziale pobieralnia na
www.mamut.m5.pl
Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Yacek
x3tc

Post by Yacek »

LeWaR wrote:Sprawdzone osobiście statki znajdziesz w dziale pobieralnia na
www.mamut.m5.pl
Nie do końca tak sprawdzone, bo niby dodawać się ładnie dodawały (np. przeróbki Hyperiona), ale i tak zawsze po jakimś czasie gry, ni z tego ni z owego save odmawiał posłuszeństwa.
Z tego właśnie powodu w TC zrezygnowano z dodawanych pojedynczo plikami .xsp statków. Dodanie ich modem jest o wiele bezpieczniejsze i nie stwarza takich problemów.
[ external image ]

Return to “Polskie / Polish X-Forum”