Jak zarobić najwięcej kredytów?

Forum do dyskusji o x-grach i problemach technicznych

Moderators: Alan Phipps, Moderatorzy polskiego forum

redbull00
x4

Jak zarobić najwięcej kredytów?

Post by redbull00 »

Chciałem w tym temacie zapytać was o wasze źródła największego zysku i podzielić się również z wami moimi osobistymi przemyśleniami.

Doszedłem do wniosku, że drogie fabryki nie zawsze generują zysk współmierny do kosztów zakupu, tzn jeśli np kupimy fabrykę rakiet klasy szerszeń, to mimo, że jest droższa, to nie przyniesie wcale większego zysku w tym samym czasie, co kilkukrotnie tańsza kopalnia krzemu, postawiona na dogodnym asteroidzie.

Jeśli chodzi o dochodowe konstrukcje, to dość spore zyski przynosi budowa kopalni krzemu na asteroidach o stopniu wydajności wydobycia rzędu 63 (są 2 takie asteroidy w sektorze ORE BELT). Z początku okazuje się, że zapotrzebowanie na energię jest olbrzymie, ale wystarczy ograniczyć liczbę skoków i władować w naszą kopalnię jakieś 200 000 kredytów, a po niedługim czasie zacznie generować na prawdę dużo kasy. Po godzince grania mamy już milion kredytów :D. Do obsługi kompleksu wystarczą 2 duże transportowce. Ten od energii powinien mieć na prawdę dużą ładownię, tak, aby mógł za jednym razem dostarczyć jak najwięcej ogniw, redukując przy tym koszta i czas transportu. Drugi transporter nie musi być wcale duży, ponieważ i tak większość kursów nie będzie wymagała przewożenia ilości większych niż ok. 200 - 300 płytek krzemowych. Lepiej jest za to zainwestować w sporą prędkość.

Drugim bardzo opłacalnym kompleksem jest budowa sojerni L w jednym z Paradiańskich sektorów (obecnie nie pamiętam nazwy), ale jest tam zdaje się aż 5 pól soi, które mają magazyny pękające w szwach od surowca. Do wydajnej obsługi stacji potrzeba aż 4 transportowców. 2 od energii, jednego od ziaren soi i jednego od sprzedaży surowca. Na początku powstaje w naszej kieszeni ogromna dziura budżetowa, bowiem łączne koszta to kilka milionów kredytów - wraz z surowcami na start, budową kompleksu oraz zakupem transportowców, jednak po ok. 2 godzinach wszystko się zwraca

Chciałem was zapytać, czy opłaca się inwestować w dużo droższe instalacje, produkujące surowce z wyższej półki - bronie, działa, rakiety itp? Jak dotąd podjąłem się paru takich prób i każda kończyła się z reguły fiaskiem, w porównaniu do fabryk produkujących surowce podstawowe. Jeśli to się opłaca, to gdzie?
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

CHodzi o fabryki produkujace bron, tak? ja bym sie nie pchal w jakies szerszenie czy pfdy. Plodzi sie to niewiadomo ile i jeszcze trzeba czekac, albo gonic z tym samemu. Wez lepiej zbuduj nieduzy kompleks produkujace tarcze 1MW albo LDI. Szybko sie produkuje i schodzi na pniu az milo.

Warto tez atakowac w surowce drugorzedne. Np. Przyprawy Stott w przestrzeni Argonow.

Kompleks zlozony z dwoch fabryk w Akeelas Beacon. Farma pszenicy i destylarnia. Dajesz tylko 1 TS by smiigal z ogniwkami. Kupcy sami beda przylatywac po produkt ;)

Inne dobre i sprawdzone przyklady:

1. Wheat Farm in the Wall (your target is Boron so set to 4-5 jumps)
2. Silicon mine in Ore Belt (26 Yield)
3. Biogas in Siezwell
4. Shield 1MJ Facility in Argon Prime
5. Stott Spices in Hurron’s Nebula
6. Rastor Oil in Tharkar’s Sun
7. Soyery in Parinid Prime
8. Bofu in Kingdom End (my first and fav)

Przejrzyj te watek
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=99274
oraz ten
http://forum.egosoft.com/viewtopic.php?t=98222

Sa podane dobre lokacje umiejscowienia fabryk. Sam zawsze sie kieruje tymi przewodnikami jak chce zalozyc nowa fabryke.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
redbull00
x4

Post by redbull00 »

Wielkie dzięki. Obecnie zamierzam przeeksperymentować sprawę z LDI albo AC w jakimś borońskim sektorze, gdzie nie mają fabryk broni. Może bedzie z tego duży profit :)
marko22
x4

Post by marko22 »

Sorkvild wrote:(...)

Kompleks zlozony z dwoch fabryk w Akeelas Beacon. Farma pszenicy i destylarnia. Dajesz tylko 1 TS by smiigal z ogniwkami. Kupcy sami beda przylatywac po produkt ;)

(...)
No tego to bym nie proponował :) Później będzie płacz, że mu Argon fabrykę rozwala :)
Ze 3 kopalnie rudy i 2 krzemowe można postawić w Antigone Memorial.
Broń może jest i droga, ale czas produkcji niezbyt ciekawy.
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

marko22 wrote:
Sorkvild wrote:(...)

(...)
No tego to bym nie proponował :) Później będzie płacz, że mu Argon fabrykę rozwala :)
Ze 3 kopalnie rudy i 2 krzemowe można postawić w Antigone Memorial.
Broń może jest i droga, ale czas produkcji niezbyt ciekawy.
W sumie autor posta nie napisal o jaka gre chodzi.
Swoja wypowiedz opieram o Reunion. Tam na szczescie kosmiczna gorzelnia jest bezpieczna i Argoni jej nie zniszcza.
W TC niewiadomo czemu, ale po jakims czasie rzucaja sie jak psy i trzeba odpierac ich ataki.
Elite Dangerous| I survived the Dragon Incident ... then I took an arrow to the knee
We want the Boron back!
marko22
x4

Post by marko22 »

No fakt. Nie napisał. Ja założyłem, że chodzi o TC.
Może dlatego, że licencji nie mamy i banderoli na butelkach :)
redbull00
x4

Post by redbull00 »

Ja raz miałem takiego buga (i omalże pękłem ze śmiechu), że po wykonaniu misji z Parandianami, po której otrzymujemy kopalnię, zaatakowała mnie cała flota, w skład której wchodziło kilkanaście myśliwców M3, jeden niszczyciel, jeden lotniskowiec, 2 fregaty M6 i rój mniejszych myśliwców/statków zwiadowczych. O dziwo nie mogli tego zniszczyć, bo inaczej nie dałoby się przecież ukończyć gry - w rezultacie grzali w tą kopalnię ile wlezie xD Do dziś nie wiem, czemu tak się stało... Może bali się, że zrobię im konkurencję? :D

PS.
Chętnie wymienię w przyspieszonym trybie moje doświadczenia z X3. Piszcie na moje gg:3767627 albo najlepiej na xfire:redbull00
redbull00
x4

Post by redbull00 »

Ten drugi tutorial, którego mi wysłałeś jest na prawdę super. Zamierzam go w najbliższym czasie przetłumaczyć :)
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

redbull00 wrote:Ten drugi tutorial, którego mi wysłałeś jest na prawdę super. Zamierzam go w najbliższym czasie przetłumaczyć :)
Ok 3mamy za slowo ;)
We want the Boron back!
LeWaR
x4

Post by LeWaR »

Skrypty i spolszczenia do skryptów dla X3 Reunion, TC, Albion Prelude >> http://www.mamuthq.net.pl
C2Q 6600@2,4GHz | 8GB@1066MHz Ram | GForce GTX 460 1GB | Win7 64bit
XTC+XRM | Albion Prelude
Sorkvild
x3tc

Post by Sorkvild »

Jeszcze dorzuce fure roznych poradnikow stad, duzo ciekawych materialow.

http://forum.egosoft.com/viewtopic.php? ... a1c881a4e4
We want the Boron back!

Return to “Polskie / Polish X-Forum”